Diskuze a otázky - Česká tekkno scéna - Kořeny soundsystémů

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 4. 09. 2009, 03:20:27 |

První soundsystémy vznikly v šedesátých letech na Jamajce, kde se snažili promotéři akcí ušetřit, tak nakoupili aparaturu a pak na večer najímali jen dýdžeje s deskami.

Do Evropy přijíždí myšlenka soundsystému podle většiny zdrojů z indického ostrova Goa, kam utekli někteří inspirátoři britského hnutí květinových dětí poté, co šedesátá léta definitivně opustila Evropu. A když se na konci sedmdesátých a začátcích osmdesátých let vraceli s hlavami plnými progresivního acid houseu do rodné Británie, začali spolu se svými přáteli upravovat svoje auta a rozhlížet se po odlehlých loukách. A protože ve svých vozech žili a cestovali po celém světě, kde si pořádáním parties vydělávali podobně jako jiní hraním na ulici, začalo se jim říkat travelleři (cestovatelé, poutníci).

Je nutné si uvědomit, že svou cestu až k dnešnímu hudebnímu mainstreamu začala elektronická hudba právě u těchto pojízdných „proroků“, kteří proti agresivitě rockových (punkových) koncertů, nesnesitelné nabubřelosti hudebních hvězd a okázalé produkci za miliony liber stavěli pozitivní poselství punku, pro které se zažil termín DIY kultura (Do It Yourself – Udělej si sám).

Soundsystém nabízel seberealizace pro všechny oblasti lidské kreativity. „Rave“, jak se tehdy říkalo nelegální párty, byla příležitost ukázat to ostatním. Kamarádi se složili na hudební aparaturu, kterou však začali také vyrábět, stejně jako projektory, stroboskopy, mlhu a různé vizuální efekty. Jiní malovali plachty z nepromokavé celtoviny, tzv. backdropy, kterými při samotném „raveu“ oblepili náklaďák nebo tranzit nacpaný bednami, zesilovači, gramofony a později i počítači, nebo postavili stan. Jejich silné aparatury dunící repetitivním beatem dokázali rozehnat mraky, a tak často pršelo všude okolo, jen na jejich louce ne.

Britské „rave party“ byly skutečně nelegální. V počátcích travelleři prostě obsadili odlehlá luka, kde se pomocí letáků, mobilních telefonů a aut shromáždily při setmění stovky, později tisíce lidí. Na „rave party“ nevystupovaly DJ-hvězdy, prostě je organizoval soundsystém, který vytvořil podmínky, aby si mohli lidé sami udělat vlastní zábavu. Vedle sebe tu hráli skvělí DJ’s, kteří prostě chtěli být u toho, i když hráli za peníze v klubech, s řidiči náklaďáku, majiteli agregátů a ostatními, kteří se podíleli na večírku. Nešlo tu o to něco vidět, něco si nechat říct, ale o to něco udělat se sebou, připravit si večírek podle vlastních představ a možností.

Často se opakuje že návštěvníci free tekkno parties, jak se dnes akcím soundsystémů říká nejčastěji, berou drogy. Ovšem smíříme-li se s faktem, že někteří lidé prostě drogy berou, měli bychom si uvědomit, že při konání technivalů si k tomu vybírají odlehlá místa, kde jsou obklopení jen svými přáteli, kteří podobné chování tolerují. Společenská nebezpečnost tohoto činu je pak víc než diskutabilní. Pojítkem mezi jednotlivými skupinami, které se na „technivaly“ sjíždějí – a věřte, že existují i křesťanské či rastafariánské soundsystémy –, však není zájem o drogy, ale o zážitek, který nepřipravuje žádná agentura. A toho dosahuje každý po svém.

Velké nelegální „rave party“ Bedlam a Spiral Tribe v roce 1992, kterých se zúčastnilo okolo dvaceti tisíc lidí, definitivně ukončily toleranci britské společnosti ke zcela nekontrolovaným nelegálním večírkům a v roce 1994 byl schválen zákon Criminal Justice Act, který vybavoval policii oprávněním zamezit konání sešlosti více jak dvou lidí, pokud u ní hrála hudební aparatura. Tu měla možnost zabavit. Není však pravda, že by tím v Británii zmizela free tekkno scéna. I kkdyž zde policie zasahuje, stále probíhá řada menších parties s návštěvností okolo dvou až tří tisíc lidí, které policie toleruje, pokud při nich nejsou porušeny jiné zákony.

Ve stejnou dobu do Čech najíždějí i první soundsystémy – Spiral Tribe a Mutoid Waste Company – prchající z Británie při první vlně zděšení z Criminal Justice Act. Travellerská komunita našla první posluchače mezi pankáči a squattery, především z tehdejšího nejslavnějšího pražského squattu Ladronka.

Ideologie soundsystémů v českých zemích skutečně zapustila kořeny. Tekkno kultura se začala vyvíjet vedle klubové scény a lidé se v ní volně mísili. Nicméně tvořilo se i „tvrdé jádro travellerů“, pro něž se stala tekkno kultura životním stylem.

Scénu u nás tvořilo od počátku několik aktivních soundsystémů, jako byli průkopníci Direct Drive či Technical Support, velký vliv měli Mayapure z Dobříše, kteří se podíleli tak

reagovat

Zajímá vás hystorie tekkna a jeho současný význam?

V anketě hlasovalo celkem 22 uživatelů

V diskuzi je 34 příspěvků a shlédlo ji 3361 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 23. 09. 2009, 17:15:15

> wienerschnitzel1
!68! Takk to jsem nečekal něco podobného !1119! !1300!

Ich mochte danken dich, freund :) Seine danken ist sehr schone akt fur ales czech sound system leuten... Ich mochte danke dich !1119!

wienerschnitzel1

wienerschnitzel1 | 12. 09. 2009, 13:49:44 | více příspěvků | napsat uživateli

ich denke die ganze tschechische tekno kultur is die beste überhaupt in ganze mitteleuropa. in da österreich ist fast garnichts und wen dan ist die ganze party illegal und meinstens kommen die polizei wir versuchen das so heimlich machen wie möglich . trotz dem wahr austriatekk in hungarien gewesen. lg ihr österreichische tekno freund gg!5!!5!

uživatel eliminován | 11. 09. 2009, 11:56:34

!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!

uživatel eliminován | 10. 09. 2009, 21:40:24

> Samotinky
Nechápu tě ted asi nebo jsi naprosto mimo rozhraní lidí, pro kterým je tahle stránka určena.. Je to tak?? Myslím si že tvůj názor je svobodný, ale jestliže jsi si přečetl o co zde jde, mohl bys pochopit, že jsi mi názor mohl raději poslat do vzkazu než jím zahlcovat zdejší plochu určenou pro jiné textyi než-li projev názoru na zdejší tématiku není to tak ??

Samotinky

Samotinky | 10. 09. 2009, 21:26:39 | více příspěvků | napsat uživateli

tak s timhle čéče... di do hajzlu

uživatel eliminován | 10. 09. 2009, 21:25:44

!1119!Dále jsem slíbil doplnit hystorii míst kde skvétalo či do dnes skvétá tekkno: Já si dovolím zde připomenout nejdříve ty místa které jsou již minulostí.

Uvedu jako první klub (chil out underground secret klub), který mě velmi ovlivnil v pohledu na tekkno scénu i scénu drumm n bassu, deep housu, junglů, ale i dokonce underground rapu, který zde nabíral velmi samostatný směr rozvoje směrem do jungle a tekk rapu... Boužel toto místo kde se rodili takřka nové underground styly je již tuším 3 roky mimo hru...

Byl to ilegální klub ve staré fabrice, kterou vlastní můj kamarád.. Jeho jmeno zde neuvedu.. Tento klub se nacházel blízko mému rodnému městu a dodnes domovu Špindlerovu Mlýnu..

Nacházel se v horském městečku jménem Vrchlabí.. Kdo ví a zná již tuší že narážím na klub jménem !1119!!1282! -- KOMIX -- !1282!!1119!
... Komix byl v provozu tuším někdy kolem od roku 2000 do roku 2005 ... Hráli zde převážně naši přátelé Sunlab - airbies, DJ schafix, DJ extatik alaáá snědej Johny, DJ Glazi, ale k tomu i spoustu dalších našich hostů, převážně z Prahy...

DJ schafix, Extatik i Glazi zde byli na domácí půdě a proto zde často trénovali..
Zapadala sem i sorta mladých raperů kteří převážně produkovali vlastní tvorbu.. (MC Milhouse, mladý kluci z Vrchlabí jména si nepamatuji a k tomu i já.. Hihi.. Začínal jsem jako underground freestyle battler a beetboxer.. :D (jednou plánuju svůj underground ukázat i v Praze kde žiji, prozatím nabírám cenné zkušenosti) !68!!1343!

Vše se zde v klubu Komix odehrávalo bok po boku.. Jak rap tak tek, jungly, deep house a td..
Byli zde dva sáli.. Jeden malý s fotbálkem, malým barem a pár místy k sezení..
To byl takový dalo by se říct chil out, kde byl k mání mikrofon do kterého mohl každý provés vše co jeho huba dovedla.. To bylo místo spíše pro underground rap a deep house lokálů...

Věčí prostor byl přirovnatelný k hlavnímu prostoru v Crossu..
Zde bylo podium a pod ním velký tzv taneční prostor, kotel či pongo stage punkáčů :D to už se dá nazvat jakkoliv...
Zde byl prostor určený pro věčí akce.. Hrál se zde Punk, Drumm n bass i Tekky dle akce občas i mix a prostě všechny techno styly...

Aparatura lokálů byla dost podporována Prodisem - lokálním sound systém shopem...

Prodisu bych chtěl velmi poděkovat za půjčování aparatury za směšné částky.. Osobně jsem díky Prodis sound shopu dostal možnos stát se producentem repetivních beetů všeho druhu ale i deep housu, který byl prvním stylem mé produkce... Deep house byl pro mě takovou after party hudbou.. Velmi mě bavil a držel neustále v dobrém vysmátém pocitu... Deep house je určitě skvělý začátek pro rozvoj v mixování hudby, instrumentů, beetů i vokálů pomocí gramofonů a mixážního poltu.. Jde podle mě o nejsložitější styl co se týká tvorby a rovnání beetů do shodné linie tak, aby dvě desky přehrávané na gramofonech svým rytmem a zvukem, zapadli dosebe .. To bylo tzv chleba než sem něco srovnal !1358! !1358!!1358!!1358! začátky byla fakt uši rvoucí prdel !68! .... Kdo tohle zvládne má rytmus zvuků v malíku a může pokračovat v rychlešjších repetivních stylech od drummů až po tekky...

Komix byl tedy všeobecně místem, kde bylo možné pracovat na seberealizaci v tom správném duchu i stylu.. Určitě, a tím jsem si jist že do budoucna, spustu zdejších Artistů, budem spolupachateli tvorby budoucnosti techno/tekkno/rap underground kultůry v čr... Komix žije a bude vždy v nás... Kdysi nás Komix spojoval a dával možnosti seberealizace. Nyní je to naopak. Nyní my spojujeme svými vzpomínkami legendární underground klub Komix... Legendární uderground klub mladých punkáčů, raperů, tekkenů a DJů... Zde nebyl rozdíl ve stylu... Zde byl Komix stylem !!!

VIVA and RESPEKT for KOMIX CLUB !!!!

Dle plánu majitele, by dnes měla být budova rozprodávána na bytové prostory... Je možné že však příjde doba, kdy se přízemní prostory vrátí nám... Bytové protory by neměli zasahovat do této části staré bývalé fabriky. Boužel nyní nejsem s dotyčným majitelem v kontaktu, protože již 2 roky aktivně pobývám v Praze. Tyto informace nejsou tedy příliš čerstvé...!1300!

uživatel eliminován | 10. 09. 2009, 20:52:53

> ToncekTekk
!1119!
díky za uvedení konkrétních názvů... Tohle co jsi napsal je přesně to co sem patří... Sound systémů je mazec randál nejvíc zde je více rozvinutý seznam systémů i crew, které svou tvorbou podporují celkovou technařskou kultůru:

Jako první uvedu sound systém, kde účinkuje velmi dlouho můj do dnes dobrý rodinný kamárád týpek mr. Šípek !1300! a to NSK Sound System !! VIVA

a jako další the best Cirkus Alien VIVA to

a pak hromady super sound systémů například: Igra noise syndicate, Aphrikka sound system, Scarabass crw sound, Pure Rhythm, JemenCZ, Space Patrol sound system, Ura sound system, Spofa sound system, Shamanic sound system, HB-Techno System, Pentatonica Sound System, Tekkcore alcatonica squad., Psychospores, Fatal Noise, EkeAze live, Štětec Jr. - SCHTÖTCKÖ SOUND SYSTEM, AKA.IO, Silent Noise, Massive Elementz, System DeJaVu, Retrosound, Brainscan, Nerve sucking., Delta Kwadrant Audio Project, Kartekk / BrutallBassys sound system, Tomato22, Kdtek, Swazarm Sound System, Quappa kompakter, Tsunami, Metro, zUQwA, VosaSound, NBG, NabaziGangoo sound system, Mutaphone Sound system., Mushroom, Tele2beatz, No Such sound system, Speedstop, Machine Works Sound System, Zero sound system, Bass beast soundsystem, Figura Sound System, Kwan, Narkotekk sound system, Trautenberk, A-T-D, Jednota, Strahov System, BadTekk system, Merkur, MHD sound system, Junkie Force, Analcomandoz, Vanuatu, Spratekk sound system, Neurosys, DeJaVu, Pandemic Sound System, Konekt s.s, Electroshock Reggae, Olomoucká reggae/tekno crew, Mozaika ,Rezzet sound system, Urna Sound, Quadrant sound system, Labyrint Sound System, Mayapur, Muzeum sound system, LSA sound system, Element of noise ,Z.M.E-tekk noise company, TH3 soundsystem, Luminique sound kru, Ekosystem, Protektor soundsystem, SwAmP SouND SYStEm, Cirkular sound, Pitel sound, Sound Force, Chemical brothers, Owa system, Obada Konstruktiwa Sound&Visual System, MaGors - Absolut Mafia, Sunlab a další ..... !1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!

ToncekTekk

ToncekTekk | 10. 09. 2009, 19:39:54 | více příspěvků | napsat uživateli

!1118!!1119!!1118! Gummo Sound System , Oktekk , Komatsu , Laika , Cardiak , VosaTekk , FloxyTekk , Billx . . . !1118!!1119!!1118! Systémy vládnou Světu !! . . . !1147!

uživatel eliminován | 10. 09. 2009, 19:29:42

jelikož zde někdo poznamenal že to není celé, výše uvedený popis hystorie Tekkno scény dovoluji si doplnit zbytek.. (omlouvám se boužel text skrátil systém - není povoleno tolik znaků kolik bych potřeboval) - zasranej systém !721!!68! ....

takže doplnění:

Scénu u nás tvořilo od počátku několik aktivních soundsystémů, jako byli průkopníci Direct Drive či Technical Support, velký vliv měli Mayapure z Dobříše, kteří se podíleli také na prvních velkých technivalech, nejpočetnější soundsystém byl v počátcích scény Cirkus Alien, který sídlil na Ladronce a jako jediný v českých zemích o sobě prohlašoval také to, že je politický soundsystém.

Po republice probíhala řada technivalů, větších či menších, až do roku 1997 vlastně bez zájmu policie. Nepočítáme-li tedy tajné policisty převlečené za prodavače alkoholu, odhalené na řadě večírků. Na tvorbě „causy CzechTek“ se v té době podílela především média. Byla to stejná písnička jako v Británii, kde mediální poprask kolem „rave parties“ popsal britský promotér Tim Fielding v rozhovoru pro časopis Živel takto: „To všechno udělali novináři. Oni milují příběhy o dětech na drogách. A teď stačí, aby se někde objevil obytný vůz a v něm má někdo hlasitě puštěné rádio, a je to jako by někdo křičel: Pozór, přijeli Rusáci! Přitom tihle lidi škodí těm ostatním ještě míň než ti, co se o taneční hudbu zajímají jen v sobotu večer.“

uživatel eliminován | 9. 09. 2009, 11:21:10

> stirecek3
Mě chybí už od poslední akce která tam byla tušim koncem září 2009... !24! To byly nejvíc rychty naše libový... Vždy kolem 200 lidí a všichni vysmátý od pátka až do neděle... fakt na nikde jinde sem nezažil takovou pravidelnou happy atmosferu jako tam !24!

uživatel eliminován | 8. 09. 2009, 15:54:56

j souhlasi m muničák byl upa nej ni c přehnanýho a super no je to teprv rok a už mi chybýýý!24!

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 13:16:50

> TOMASDNB
Na čerty v meet factory ... byl nejvíc styl

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 13:15:26

> m.o.s.q.u.i.t.o
JJ konec tomu chybí protože text byl moc dlouhý ale myslím si že to podstatné je zde uvedeno... Boužel vše co jsem napsal se nevešlo do textového max rozhraní !45!

dzido

dzido | 7. 09. 2009, 12:00:13 | více příspěvků | napsat uživateli

chcete leeek zerte tek !1119!

Adelmus

Adelmus | 7. 09. 2009, 11:57:03 | více příspěvků | napsat uživateli

chybí tomu konec... naštestí to většině zdejších nebude vadit. !811!

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 11:51:45

To je něco jako hipytyhop. taky si to hraje na hudbu a má to sta tisíce "posluchačů" !2!

_DaWiTeKk_

_DaWiTeKk_ | 7. 09. 2009, 11:51:15 | více příspěvků | napsat uživateli

!1119!!1119!!1118!!1118!!1118!!1118!!732!!732!!1118!!1118!!1118!!1118!!1119!!1119!

_Trip_tekk_

_Trip_tekk_ | 7. 09. 2009, 11:50:49 | více příspěvků | napsat uživateli

!1119!!1118!!1119!!1118!!1119!PROSTE NEJVÍÍÍÍÍÍÍÍC!1118!!1119!!1118!!1119!!1118!!1119!

m.o.s.q.u.i.t.o

m.o.s.q.u.i.t.o | 7. 09. 2009, 11:50:03 | více příspěvků | napsat uživateli

Asi u toho chybí konec ?:-)

TOMASDNB

TOMASDNB | 7. 09. 2009, 11:49:30 | více příspěvků | napsat uživateli

> Skunker23
nanich 3x :), miláčci, :)) ... sice jsem to poslouchal vic driv, ale i tak je miluju :D

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 11:44:44

> TOMASDNB
Cirkusáci jsou nejvíc peckaři byl jsi na nějaký jejich akci ??

TOMASDNB

TOMASDNB | 7. 09. 2009, 11:24:29 | více příspěvků | napsat uživateli

a jeste MAYAPUR :)

TOMASDNB

TOMASDNB | 7. 09. 2009, 11:24:15 | více příspěvků | napsat uživateli

CIRKUS ALIEN!! !785!

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 11:21:56

!721!!721!!721!!721!

uživatel eliminován | 7. 09. 2009, 11:21:36

!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!!1119!

uživatel eliminován | 6. 09. 2009, 10:36:18

!1119!!721!!68!

uživatel eliminován | 4. 09. 2009, 15:10:13

> __S0niC__
Kámo nesmažu to... Tohle jsem udělal jako kroniku tekkno kultůry v čr !1300!

uživatel eliminován | 4. 09. 2009, 15:00:40

> Honzik93
!1358!!1358!!1358! z wiki pedie ??? !1358!!1358! ne !1358!!1352! Nechám to tu už napořád budu fakt rád když zde popíšete kus hystorie, stejně tak, jako jsem již napsal krátký rozloučení z muničtekkem... Jen jsem už skoro spal a ráno musel stávat eště se tu rozepíšu: určitě zmínim Komix z Vrchlabí, nějaký pražský hystoritekkový památky !1! Mě celá tahle kůltůra dostala už ranec dávno a zají má mě vše co se kolem toho děje :) Osumnáctý narozeniny jsem slavil na Czech tekku a tam jsem pochopil co je to za neskutečnej out let ... Již před tím jsem jezdil po menčích akcích se staršíma kamarádama který mě tahali všude možně... to jsem eště ani netušil o čem je řeč... V tý době když mi bylo cca 15 let, ( 2001 ) bylo tekkno naprosto u nás normální ... Přišlo mi to samozřejmí že se takový akce dělaj... V dnešní době už to ale tak něni a chci připomenout to co bylo a dát možnost návratu starý dobrýá punkový tekknařský komunitě !140!

Honzik93

Honzik93 | 4. 09. 2009, 06:43:36 | více příspěvků | napsat uživateli

nemas to z wikipedie? !811!

Fantomas007

Fantomas007 | 4. 09. 2009, 05:32:34 | více příspěvků | napsat uživateli

23joooo !1119!nO !!!!!!!!!23!1147!

předchozí | 0 | 30 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

kořenostrovzačátekscénasoundsystémůhlavagoazdrojaparaturajamajcekonecevropuevropydýdžejakceletsoundsystémusoundsystémydeskahnutítekknovečerlétopromotérvětšinadítěmyšlenkainspirátor

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑