Diskuze a otázky - Život je každodenní boj

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:26:20 |

Milé sestry, milí bratři, vážení hosté, děti, mládeži, chci využít příležitosti a přivítat vás z tohoto místa.

Dnes mám tu přednost společně s vámi uvažovat nad myšlenkami, které nám Bible, ta vzácná a moudrá kniha, nabízí. Chtěl bych společně s vámi uvažovat nad jednou z nejdůležitějších myšlenek Bible.

Byl jeden mladý člověk, který měl šikovné děti a hodnou manželku, prostě rodina jako “ze žurnálu”. A přesto ne všechno fungovalo tak, jak by mělo. Možná se ptáte proč? Proč to nefunguje tam, kde to každý čeká? Odpověď je stará jak lidstvo samo. Hřích způsobil na tomto světě porušení vzájemných vztahů. Hřích způsobil, že povaha člověka, která měla být původně Božím obrazem, se začala ztotožňovat s hříchem. Proto náš mladý muž se někdy velmi špatně choval ke své rodině. Věřte mi, on sám to nechtěl! On je miloval. Byli pro něj vším. Avšak jeho prudká povaha způsobila, že jednoho dne všichni stáli na pokraji rozpadu jejich rodinné komunity. Děti však měly rády oba rodiče. Rozvod rodičů by byl pro ně velkým neštěstím. Proč to mnohdy na tomto světě nefunguje tak, jak má? Proč jsem někdy zlý na své bližní, i když je mám rád? Možná i takové otázky si někdy tento muž kladl. Proč dopouští, aby se něco tak krásného, co spolu se svou rodinou prožíval, kvůli němu rozpadlo? Tento muž se ptal, co má dělat. Modlil se k Bohu, aby mu nějak pomohl. Možná dokonce hledal radu v Božím slově. Jak mám správně žít?

Jak mám žít, aby se za mne můj Spasitel a Pán nemusel stydět? Jak mám uplatnit zásady křesťanského života ve svém životě? Co mám dělat, abych nekonal jenom zlo, když chci konat dobro? Kdo mi pomůže? Jaká je odpověď na tyto otázky?

Chtěl bych společně s vámi a možná i s tímto mužem hledat odpověď na tyto otázky, které už tak dlouho sužují život celého lidstva. Chci společně s vámi otevřít Boží slovo a hledat v něm radu ke správnému životu, jak žít podle Božích měřítek, jak žít pro společné blaho mne i mých bližních.

Jeden z mužů, kteří se objevují v Božím slově měl možná také takové problémy. Ale Bůh v jeho životě způsobil velkou změnu, takže se tento muž stal věrným následovníkem Ježíše Krista a udělal pro druhé lidi mnoho dobrého. Mluvím o člověku, jehož listy tvoří největší část Nového zákona. Mluvím o Saulovi, z kterého Ježíš udělal milujícího, pokorného a obětavého Pavla, takového, jak nám ho popisuje Boží slovo.

Proto si společně otevřme list Galatským a tam čtěme, co apoštol Pavel radí nám všem. Čtěme zde, jaká je jeho zkušenost. Čtěme zde recept na správný křesťanský život. Hledejme, v čem spočívá jádro pravého života.

Druhá kapitola epištoly Galatským a tam 19. a 20. verš. Gal 2,19-20. Jak to apoštol Pavel říká? “Jsem ukřižován spolu s Kristem, nežiji už já, ale žije ve mně Kristus. A život, který zde nyní žiji, žiji ve víře v Syna Božího, který si mne zamiloval a vydal sebe samého za mne.”

V čem tedy spočívá jádro pravého života? V čem spočívá jádro pravého křesťanství? Co pro mne, člověka 20. století, člověka moderní vyspělé civilizace, znamená Kristův kříž? Co pro mne, člověka slabého, chybujícího, zlého, znamená Ježíšova smrt za mé hříchy a Jeho vzkříšení? Jak spojit Ježíšovu spasitelnou oběť s mým každodenním životem? Co na to říká apoštol Pavel v listě Galatským?
I. Ukřižován s KristemNa začátek

“Jsem ukřižován spolu s Kristem.” Co to znamená být ukřižován s Kristem? Jak se to může stát? Jaké důsledky to přináší do mého života? Tyto otazníky se možná nacházejí v mysli nás všech. Pojďme tedy společně hledat na tyto otázky odpověď.

1. Co znamená být ukřižován s Kristem?

Co to tedy znamená být ukřižován společně s Kristem? Jak to apoštol Pavel myslel? Co tím chtěl říct? Měl tím na mysli ty, kteří se na Filipínách každý rok nechávají dobrovolně ukřižovat po vzoru Ježíše Krista? Co znamená být ukřižován s Kristem?

a) Lotr na kříži

V Bibli máme zachycen příběh dvou lidí, kteří byli ukřižováni s Kristem, jeden po jeho levé straně, druhý po pravé straně. A přesto to byl jen jeden, o kterém můžeme prohlásit, že zemřel spolu s Kristem, že byl ukřižován spolu s Kristem. Každé dítě se v sobotní škole učí o lotru na kříži i o zaslíbení, které mohl slyšet z Ježíšových úst. Tento člověk měl také se svým životem mnoho problémů, byl za své činy dokonce odsouzen k smrti. Avšak on zemřel spolu s Kristem, byl ukřižován s Kristem. Jeho zlá podstata byla zničena. Byl ukřižován spolu s Kristem. Kristus mu proto nabízí možnost pokračovat v tomto novém životě na nové zemi. Jaké poučení tedy plyne od kříže, na kterém umíralo lotrovo zlé já?

2. Jak se to může stát?

Co tedy znamená být ukřižován spolu s Kristem? Každý z nás se rodí na svět s dědictvím hříchu, s dědictvím sklonů ke zlému, jako onen mladý muž, který ztrpčoval život své rodině, těm, které miloval. Co ale mám s tímto dědictvím dělat? Jak se ho zbavit? Jak se zbavit hříchu, kterému ve svém životě otročím? Lze to vůbec uskutečnit ve svém každodenním životě? Jak se to může stát?

Jsem ukřižován s Kristem - to je jediná možná cesta, cesta nezávislosti na svých sklonech ke zlému. To je první krok, který je potřebný k tomu, abychom mohli žít pravé křesťanství. Smrt hříchu! Smrt mému sobectví, mé pýše, mé ješitnosti! Smrt mému lhaní, mé nevěře! Smrt mému hříšnému já! Pokud chci správně žít, musím umřít svému hříšnému já, musím se vzdát vlády nad svým životem. Musím podat demisi svému já! Musím zemřít společně s Kristem, být ukřižován společně s Kristem.

3. Jaké důsledky to přináší do mého života?

Jaké důsledky přináší tato smrt do mého života? Co přináší smrt mého hříšného já do mého každodenního života? Jaké změny přichází do mého života?

Pokud jsem ukřižován spolu s Kristem, pokud umírá mé hříšné já, pokud se zříkám vlády nad svým životem, pak můj život leží v rukou Ježíše Krista, pak dovolím Ježíši Kristu, nebeskému Otci a Duchu svatému, aby si udělali v mém srdci příbytek. Pokud jsem ukřižován s Kristem, pak Bůh přebývá v mém srdci.
II. Kristus žije ve mněNa začátek

1. Důležitost Ježíše Krista v mém srdci

A to je další krok pravého křesťanství. Apoštol Pavel to vyjadřuje slovy: “Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus.” Co se skrývá v hloubi těchto slov? Co nutně musí následovat poté, co umřelo mé staré a hříšné já na kříži, na kříži společně s Kristem? Kristus žije ve mně!

Pokud bylo mé srdce vyčištěno od hříchu, je důležité, aby v něm přebýval Ježíš Kristus. Proč je to tak důležité? Proč nemůže zůstat mé srdce pouze vyčištěné od hříchu? Proč nutně potřebuji ve svém srdci přítomnost Ježíše Krista?

a) Podobenství o návratu nečistého ducha

Ježíš nám dává na tuto otázku odpověď v kratičkém podobenství o návratu nečistého ducha.

Když nečistý duch vyjde z člověka, bloudí po pustých místech a hledá odpočinutí, ale když je nenalezne, řekne: “Vrátím se do svého domu, odkud jsem vyšel.” Přijde a nalezne jej prázdný, vyčištěný a uklizený. Tu jde a přivede s sebou sedm jiných duchů, horších než je sám, vejdou a bydlí tam; a konce toho člověka jsou horší než začátky.

2. Kristus centrem mé pozornosti

Kristus žije ve mně. To by mělo být mottem mého života. Kristus by měl být centrem mé pozornosti, centrem mého života. Pokud Ježíš není ve středu našich zájmů, naší pozornosti, naší aktivity, pak můžeme s určitostí prohlásit, že se od Krista vzdalujeme, že Kristus nepřebývá v našem srdci, že není centrem naší pozornosti.

Vzpomeňme si na toho mladého muže, jehož jednání dělalo problémy jeho rodině i jemu samotnému. Byl Ježíš středem jeho pozornosti, středem jeho života? On se příliš soustřeďoval na problémy - problémy svých blízkých i své vlastní. To ale neznamená, že máme lehkomyslně přehlížet své vlastní problémy a vlastně také problémy těch, které milujeme. To by bylo špatné. Nesmíme však dopustit, aby byly centrem naší pozornosti. Centrem naší pozornosti by měl být jedině Ježíš Kristus.

Co to však znamená v mém každodenním životě? Tady asi každý z nás cítí, že potřebujeme se více zajímat o Ježíše Krista. Cítím, že si asi přes den nevystačím pouze s modlitbou a studiem Bible. Ne, to opravdu nestačí. Nestačí, abych Ježíši Kristu věnoval jen několik minut. Nestačí, aby Ježíš Kristus byl centrem mého života jen na pár okamžiků. Potřebuji mít před sebou Ježíše Krista celý den - ráno, když vstávám, když snídám, když něco přes den dělám, když se s někým hádám, právě tehdy, když se začínám hněvat, když na druhé nadávám, nebo když někoho pomlouvám. Potřebuji mít před sebou Krista celý den, celých 24 hodin. Ani na okamžik bych ho neměl vyhánět ze svého srdce, ani na okamžik bych neměl zapomínat, že Ježíš je můj nejlepší přítel a že chce být stále se mnou. Nechme tedy Krista, aby byl centrem naší pozornosti každý den v týdnu, celých 24 hodin každého dne. On nad tebou bude bdít i ve tvém spánku. To vše se skrývá za slovy: “Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus.” Dovol proto Kristu, aby byl centrem tvé pozornosti.

3. Kristus je můj pastýř

Dovol Kristu, aby byl tvým pastýřem, tvým pánem, který tě povede tvým tak složitým životem. V 23. žalmu tuto myšlenku vyjádřil i žalmista David: “Hospodin je můj pastýř, nebudu mít nedostatek.” Kristus je můj pastýř. Kristus žije ve mně. Tyto myšlenky každého věrného křesťana naplňují radostí, pokojem a vděčností. Kristus žije ve mně. Kristus chce být i tvým pastýřem. Kristus tě chce vést tvým životem, vést tě ve chvílích radosti, ale i v soužení. Odevzdej proto své srdce Ježíši Kristu. Dovol mu, aby v něm mohl žít. Dovol Kristu, aby byl centrem tvé pozornosti. Dovol svému Spasiteli, aby byl tvým pastýřem, aby tě vedl po cestě tvého života. Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus.
III. Žiji ve víře v Syna BožíhoNa začátek

Ano. Jak pěkně to zní. Kázání skončí, sobota skončí a znovu se ocitám ve spárech svého života. Život jde totiž dál. Musíme pokračovat na své cestě životem. Proto apoštol dále ve 20. verši 2. kapitoly listu Galatským říká: “A život, který zde nyní žiji, žiji ve víře v Syna Božího.” O životě nestačí jen hovořit, ale je ho třeba žít. Žít svůj každodenní život ve víře v Syna Božího, radovat se s radujícími, plakat s plačícími, překážky překonávat, problémy řešit, uskutečňovat svá rozhodnutí, a to všechno ve víře v Syna Božího.

1. Každodenní boj se svým já

Na pozadí toho všeho nás čeká boj s naším já. Každodenní boj o vedení, o vládu nad mým životem. Každý den být ukřižován spolu s Kristem, aby On mohl ve mně žít. Každý den věnovat svou pozornost svému Zachránci, každý den si obléci Ježíše Krista. To je můj boj s mým já. To je můj každodenní boj se sebou samým, mým největším nepřítelem, boj se svým já, který provází náš život ve víře v Syna Božího.

2. Každodenní boj s časem

Na pozadí života s Ježíšem Kristem se skrývá každodenní boj se svým časem. Skoro každý z nás bojuje s nedostatkem času. Dokonce se nám někdy stane, že nám nezbývá v našem životě čas na Ježíše Krista. Jsme pohlcováni svými starostmi, svou prací, svými zájmy natolik, že stavíme svého Spasitele na vedlejší kolej. Dnes na tebe Ježíši nemám čas, ale počkej, v sobotu si ho určitě udělám. Tak často naše víra jen přežívá. Špatně živíme svůj vztah ke Kristu, a proto jen přežíváme. My však potřebujeme žít svůj život ve víře v Syna Božího, ne jen přežívat. Potřebujeme udržovat s Kristem neustálé spojení, ne jen ráno a večer na modlitbě, nebo nad biblickým úkolem, ale přes celý den. V tom spočívá kvalita našeho křesťanství. V tom spočívá jádro pravého života. Naplnit svůj čas životem ve víře v Syna Božího, ten drahocenný čas, který nám Bůh ze své milosti daruje. Bojujme tedy svůj každodenní boj s využitím svého času, který nám Bůh dává a žijme ve víře v Syna Božího.

3. Každodenní boj Krista se satanem

Na pozadí našeho života je ukryt ten velký zápas Krista se satanem. Na pozadí mého života se skrývá každodenní boj Krista, Stvořitele a Vykupitele, se satanem, pokušitelem, ničitelem a nepřítelem. Kristus každý okamžik bojuje se satanem o můj život. Jaká je moje úloha v tomto boji? Jak souvisí tento boj s mým životem ve víře v Syna Božího? Na čem závisí výsledek tohoto boje? Ježíš už přece na kříži nad satanem zvítězil! Zvítězil však Ježíš i v mém životě? Postavil jsem se a stavím se každý den na stranu Ježíše Krista v tom velkém boji proti satanu, který je představitelem vzdoru, zla a nezávislosti na Bohu? Žít svůj život ve víře v Syna Božího znamená postavit se na stranu Boha, postavit se na stranu Otce, Syna a Ducha svatého a utvořit tak dokonalou jednotu. To znamená být ukřižován spolu s Kristem a nechat žít Ježíše ve svém srdci. To znamená mít Krista ve středu svého života jako svého pastýře a pána. To znamená stát v zástupu Božích věrných a oslavovat Boha svým životem. Ano to všechno je obsahem Pavlových slov, to je obsahem života ve víře v Syna Božího.

Život je každodenní boj. Je to boj se svými slabostmi, boj se svým časem, boj Krista se satanem. To všechno je život - ani více, ani méně - život ve víře v Syna Božího.
ZávěrNa začátek

Závěrem bych se chtěl opět vrátit k našemu mladému muži a k jeho rodině. Co myslíte, našel spolu s námi odpověď na své otázky? Našel řešení, nebo se jeho manželství rozpadlo? Pomohl mu Ježíš Kristus, ten ukřižovaný, v jeho tak složitém životě?

Dokáže Ježíš Kristus změnit i tvůj život? Dokáže měnit tvůj každodenní život ke svému obrazu? Proč to vůbec dělá? Proč vůbec ztrácí svůj čas s takovým hříšníkem jako jsem já, s člověkem, který ho neustále zrazuje? Apoštol Pavel Ho dobře znal. Proto v 20. verši napsal: “Kristus si mne zamiloval a vydal sebe samého za mne.” Kristus nás tak miluje, že se za nás obětoval na kříži, za náš život. Kristus ti dává nový život. Svůj život obětoval proto, abych mohl já, hříšník, žít nový život, život v Ježíši Kristu.

Je to Ježíš Kristus, tentýž včera, dnes, navěky. Je to Kristus, ten ukřižovaný, který vstal z mrtvých, aby mohl žít ve mně. Je to On, Kristus, který si mne zamiloval a vydal sebe samého za mne.

V Kristu spočívá jádro pravého života. Jedině život v Ježíši Kristu je tím pravým životem. Proto vyznávejme společně s apoštolem Pavlem: “Jsem ukřižován spolu s Kristem, nežiji už já, ale žije ve mně Kristus. A život, který zde nyní žiji, žiji ve víře v Syna Božího, který si mne zamiloval a vydal sebe samého za mne.”

Ať jsou tato slova naším každodenním vyznáním. Ať se stanou mottem našeho života. To přeji nám všem, abychom žili spokojeně svůj život v Ježíši Kristu.

reagovat

V diskuzi je 16 příspěvků a shlédlo ji 815 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 25. 07. 2009, 23:10:11

hm...pěkný,určitě si to celý přečtu....hey,to jako je docela síla,propagovat tady skoro celou bibly!1152!!1152!!1152!mno plostě nějaký lidi,jsou trochu mimo,mno!1366!

uživatel eliminován | 29. 07. 2008, 12:20:44

For whom the gun tools, for whom the prey weeps? Bow before a war, call it RELIGION!!!!!!!!! !519!

sinuhet22

sinuhet22 | 10. 05. 2008, 22:33:33 | více příspěvků | napsat uživateli

vtip!20!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 15:03:49

Až budu mít čas !1044!Přečtu si to ..:))..

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:55:26

Už se jdi zahrabat, prospěješ tak lidstvu x)

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:48:05

MiLeEe sEsTrY WoE, mIlIiI BrAtRzI, wAaAzHeNiIi hOsTeEe, DeTi, MlAaAdEzHi, XcI WyUzHiIiTh pRzIiIlEzHiToStI A PrZiWiIiTaTh wAaAs z tOhOtO MiIiStA.

DnEs mAaAm tU PrZeDnOsTh sPoLeCzNe s wAaAmI UwAzHoWaTh nAd mYsHlEnKaMi, KtErEeE NaAaM BiBlE, tA WzAaAcNaAa a mOuDrAaA KnIhA, nAbIiIzIiI =d. XtEl bYx sPoLeCzNe s wAaAmI UwAzHoWaTh nAd yEdNoU Z NeYdUuUlEzHiTeYsHiIiX MyShLeNeK BiBlE.

ByL YeDeN MlAdYyY CzLoWeK, kTeRyYy mEl sHiKoWnEeE DeTi a hOdNoU MaNzHeLkU WoE, pRoStE RoDiNa yAkO “zE ZhUrNaAaLu”. a pRzEsTo nE WsHeXnO FuNgOwAlO TaK, yAk bY MeLo. MoZhNaAa sE PtAaAtE PrOcZ? pRoCz tO NeFuNgUyE TaM WoE, kDe tO KaZhDyYy cZeKaAa? OdPoWeD Ye sTaRaAa yAk lIdStWo sAmO =d. HrZiIiX ZpUuUsObIl nA ToMtO SwEtE PoRuShEnIiI WzAaAyEmNyYyX WzTaHuUu =D. hRzIiIx zPuUuSoBiL, zHe pOwAhA CzLoWeKa wOe, KtErAaA MeLa bYyYtH PuUuWoDnE BoZhIiIm oBrAzEm wOe wOe, Se zAcZaLa zToToZhNoWaTh s hRzIiIxEm. PrOtO NaAaSh mLaDyYy mUzH Se nEkDy wElMi sHpAtNe xOwAl kE SwEeE RoDiNe =D. wErZtE Mi wOe, On sAaAm tO NeXtEl!!! On yE MiLoWaL. bYlI PrO NeY WsHiIiM. aWsHaK YeHo pRuDkAaA PoWaHa zPuUuSoBiLa, ZhE YeDnOhO DnE WsHiXnI StAaAlI Na pOkRaYi rOzPaDu yEyIx rOdInNeEe kOmUnItY. dEtI WsHaK MeLy rAaAdY ObA RoDiCzE. rOzWoD RoDiCzUuU By bYl pRo nE WeLkYyYm nEsHtEsTiIiM =d. PrOcZ To mNoHdY Na tOmTo sWeTe nEfUnGuYe tAk, YaK MaAa? PrOcZ YsEm nEkDy zLyYy nA SwEeE BlIzHnIiI WoE WoE, i kDyZh yE MaAaM RaAaD? mOzHnAaA I TaKoWeEe oTaAaZkY Si nEkDy tEnTo mUzH KlAdL. pRoCz dOpOuShTiIi wOe wOe, AbY Se nEcO TaK KrAaAsNeEeHo wOe wOe, Co sPoLu sE SwOu rOdInOu pRoZhIiIwAl wOe, QuUuLi nEmU RoZpAdLo? TeNtO MuZh sE PtAl wOe, Co mAaA DeLaT. mOdLiL Se k bOhU, aBy mU NeYaK PoMoHl. MoZhNaAa dOkOnCe hLeDaL RaDu w bOzHiIiM SlOwE. yAk mAaAm sPrAaAwNe zHiIiT?

YaK MaAaM ZhIiIt, AbY Se zA MnE MuUuY SpAsItEl a pAaAn nEmUsEl sTyDeT? yAk mAaAm uPlAtNiTh zAaAsAdY KrZeStAnSkEeEhO ZhIwOtA We sWeEeM ZhIwOtE? cO MaAaM DeLaTh wOe, AbYx nEkOnAl eNoM ZlO, kDyZh xCi kOnAtH DoBrO? kDo mI PoMuUuZhE? yAkAaA Ye oDpOwEd nA TyTo oTaAaZkY?

XtEl bYx sPoLeCzNe s wAaAmI A MoZhNaAa i s tIiImTo mUzHeM HlEdAtH OdPoWeD Na tYtO OtAaAzKy, KtErEeE UzH TaK DlOuHo sUzHuYiIi zHiWoTh cElEeEhO LiDsTwA. xCi sPoLeCzNe s wAaAmI OtEwRzIiItH BoZhIiI SlOwO A HlEdAtH W NeM RaDu kE SpRaAaWnEeEmU ZhIwOtU WoE WoE, yAk zHiIiTh pOdLe bOzHiIiX MeRzIiItEk, YaK ZhIiItH PrO SpOlEcZnEeE BlAhO MnE I MyYyX BlIzHnIiIx.

yEdEn z mUzHuUu, KtErZiIi sE ObYeWuYiIi w bOzHiIiM SlOwE MeL MoZhNaAa tAkEeE TaKoWeEe pRoBlEeEmY. aE BuUuH W YeHo zHiWoTe zPuUuSoBiL WeLkOu zMeNu wOe, TaKzHe sE TeNtO MuZh sTaL WeRnYyYm nAaAsLeDoWnIiIkEm yEzHiIiShE KrIsTa a uDeLaL PrO DrUhEeE LiDi mNoHo dObReEeHo. MlUwIiIm o cZlOwEkU, yEhOzH LiStY TwOrZiIi nEyWeTsHiIi cZaAaStH NoWeEeHo zAaAkOnA. mLuWiIiM O SaUlOwI, z kTeReEeHo yEzHiIiSh uDeLaL LoWiIiSkUyIiIcIiIhO WoE, pOkOrNeEeHo a oBeTaWeEeHo pAwLa, TaKoWeEeHo, YaK NaAaM Ho pOpIsUyE BoZhIiI SlOwO.

PrOtO Si sPoLeCzNe oTeWrZmE LiStH GaLaTsKyYyM A TaM CzTeMe, Co aPoShToL PaWeL RaDiIi nAaAm wShEm. CzTeMe zDe, YaKaAa yE YeHo zKuShEnOsT. cZtEmE ZdE ReCePtH Na sPrAaAwNyYy kRzEsTaNsKyYy zHiWoT. hLeDeYmE, w cZeM SpOcZiIiWaAa yAaAdRo pRaWeEeHo zHiWoTa.

dRuHaAa kApItOlA EpIsHtOlY GaLaTsKyYyM A TaM 19. A 20. WeRsH. gAl 2,19-20. YaK To aPoShToL PaWeL RzIiIkAaA? “YsEm uKrZiZhOwAaAn sPoLu s kRiStEm wOe wOe, NeZhIyI UzH YaAa wOe, Ae zHiYe wE MnE KrIsTuS. a zHiWoTh wOe, KtErYyY ZdE NyNiIi zHiYi, ZhIyI We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO WoE, kTeRyYy sI MnE ZaMiLoWaL A WyDaL SeBe sAmEeEhO Za mNe.”

W CzEm tEdA SpOcZiIiWaAa yAaAdRo pRaWeEeHo zHiWoTa? W CzEm sPoCzIiIwAaA YaAaDrO PrAwEeEhO KrZeStAnStWiIi? Co pRo mNe wOe wOe, CzLoWeKa 20. sToLeTiIi wOe wOe, CzLoWeKa mOdErNiIi wYsPeLeEe cIwIlIzAcE WoE, zNaMeNaAa kRiStUuUw kRzIiIzH? cO PrO MnE WoE, cZlOwEkA SlAbEeEhO WoE, xYbUyIiIcIiIhO, zLeEeHo, ZnAmEnAaA YeZhIiIsHoWa sMrTh zA MeEe hRzIiIxY A YeHo wZkRzIiIsHeNiIi? YaK SpOyItH YeZhIiIsHoWu sPaSiTeLnOu oBeTh s mYyYm kAzHdOdEnNiIiM ZhIwOtEm? Co nA To rZiIiKaAa aPoShToL PaWeL W LiStE GaLaTsKyYyM?
I. uKrZiZhOwAaAn s kRiStEmNa zAcZaAaTeK

“YsEm uKrZiZhOwAaAn sPoLu s kRiStEm.” cO To zNaMeNaAa bYyYtH UkRzIzHoWaAaN S KrIsTeM? yAk sE To mUuUzHe sTaAaT? yAkEeE DuUuSlEdKy tO PrZiNaAaShIiI Do mEeEhO ZhIwOtA? tYtO OtAzNiIiKy sE MoZhNaAa nAxAaAzEyIiI W MySlI NaAaS WsHeX. pOyDmE TeDa sPoLeCzNe hLeDaTh nA TyTo oTaAaZkY OdPoWeD.

1. cO ZnAmEnAaA ByYyTh uKrZiZhOwAaAn s kRiStEm?

cO To tEdA ZnAmEnAaA ByYyTh uKrZiZhOwAaAn sPoLeCzNe s kRiStEm? YaK To aPoShToL PaWeL MySlEl? Co tIiIm xTeL RzIiIcT? mEl tIiIm nA MySlI TwE, kTeRzIiI Se nA FiLiPiIiNaAaX KaZhDyYy rOk nExAaAwAyIiI DoBrOwOlNe uKrZiZhOwAtH Po wZoRu yEzHiIiShE KrIsTa? Co zNaMeNaAa bYyYtH UkRzIzHoWaAaN S KrIsTeM?

A) lOtR Na kRzIiIzHi

W BiBlI MaAaMe zAxYcEn pRzIiIbEh dWoU LiDiIi, KtErZiIi bYlI UkRzIzHoWaAaNi s kRiStEm, YeDeN Po yEhO LeWeEe sTrAnE, dRuHyYy pO PrAwEeE StRaNe. A PrZeStO To bYl yEn yEdEn wOe, O KtErEeEm mUuUzHeMe pRoHlAaAsItH WoE WoE, zHe zEmRzEl sPoLu s kRiStEm wOe, ZhE ByL UkRzIzHoWaAaN SpOlU S KrIsTeM =d. KaZhDeEe dIiItE Se w sObOtNiIi sHkOlE UcZiIi o lOtRu nA KrZiIiZhI I O ZaSlIiIbEnIiI WoE, kTeReEe mOhL SlYsHeTh z yEzHiIiShOwYyYx uUuStH =d. TeNtO CzLoWeK MeL TaKeEe sE SwYyYm zHiWoTeM MnOhO PrObLeEeMuUu, ByL Za sWeEe cZiNy dOkOnCe oDsOuZeN K SmRtI. aWsHaK On zEmRzEl sPoLu s kRiStEm, ByL UkRzIzHoWaAaN S KrIsTeM. yEhO ZlAaA PoDsTaTa bYlA ZnIcZeNa. ByL UkRzIzHoWaAaN SpOlU S KrIsTeM =d. KrIsTuS Mu pRoTo nAbIiIzIiI MoZhNoStH PoKrAcZoWaTh w tOmTo nOwEeEm zHiWoTe nA NoWeEe zEmI. yAkEeE PoUcZeNiIi tEdA PlYnE Od kRzIiIzHe, Na kTeReEeM UmIiIrAlO LoTrOwO ZlEeE YaAa?

2 =D. yAk sE To mUuUzHe sTaAaT?

Co tEdA ZnAmEnAaA ByYyTh uKrZiZhOwAaAn sPoLu s kRiStEm? KaZhDyYy z nAaAs sE RoDiIi nA SwEtH S DeDiCtWiIiM HrZiIiXu wOe, S DeDiCtWiIiM SkLoNuUu kE ZlEeEmU WoE, yAkO OnEn mLaDyYy mUzH, kTeRyYy zTrPcZoWaL ZhIwOtH SwEeE RoDiNe, TeM WoE WoE, kTeReEe mIlOwAl. Co aE MaAaM S TiIiMtO DeDiCtWiIiM DeLaT? yAk sE Ho zBaWiT? yAk sE ZbAwItH HrZiIiXu, KtErEeEmU We sWeEeM ZhIwOtE OtRoCzIiIm? LzE To wUuUbEc uSkUtEcZnItH We sWeEeM KaZhDoDeNnIiIm zHiWoTe? YaK Se tO MuUuZhE StAaAt?

ySeM UkRzIzHoWaAaN S KrIsTeM - ToE YeDiNaAa mOzHnAaA CeStA, cEsTa nEzAaAwIsLoStI Na sWyYyX SkLoNeX Ke zLeEeMu. ToE PrWnIiI KrOk wOe, KtErYyY Ye pOtRzEbNyYy k tOmU, aByXoM MoHlI ZhIiItH PrAwEeE KrZeStAnStWiIi. SmRtH HrZiIiXu!!! SmRtH MeEeMu sObEcTwIiI WoE, mEeE PyYyShE WoE WoE, mEeE YeShItNoStI!!! sMrTh mEeEmU LhAnIiI WoE, mEeE NeWeRzE!!! sMrTh mEeEmU HrZiIiShNeEeMu yAaA!!! pOkUd xCi sPrAaAwNe zHiIiT, mUsIiIm uMrZiIiTh sWeEeMu hRzIiIsHnEeEmU YaAa, MuSiIiM Se wZdAaAtH WlAaAdY NaD SwYyYm zHiWoTeM. mUsIiIm pOdAtH DeMiSi sWeEeMu yAaA!!! mUsIiIm zEmRzIiItH SpOlEcZnE S KrIsTeM WoE, bYyYtH UkRzIzHoWaAaN SpOlEcZnE S KrIsTeM.

3 =d. YaKeEe dUuUsLeDkY To pRzInAaAsHiIi dO MeEeHo zHiWoTa?

yAkEeE DuUuSlEdKy pRzInAaAsHiIi tAtO SmRtH Do mEeEhO ZhIwOtA? cO PrZiNaAaShIiI SmRtH MeEeHo hRzIiIsHnEeEhO YaAa dO MeEeHo kAzHdOdEnNiIiHo zHiWoTa? YaKeEe zMeNy pRzIxAaAzIiI Do mEeEhO ZhIwOtA?

PoKuD YsEm uKrZiZhOwAaAn sPoLu s kRiStEm, PoKuD UmIiIrAaA MeEe hRzIiIsHnEeE YaAa wOe, PoKuD Se zRzIiIkAaAm wLaAaDy nAd sWyYyM ZhIwOtEm wOe wOe, PaK MuUuY ZhIwOtH LeZhIiI W RuKoU YeZhIiIsHe kRiStA, pAk dOwOlIiIm yEzHiIiShI KrIsTu wOe, NeBeSkEeEmU OtCi a dUxU SwAtEeEmU, aBy sI UdElAlI W MeEeM SrDcI PrZiIiByTeK. pOkUd ySeM UkRzIzHoWaAaN S KrIsTeM WoE WoE, pAk bUuUh pRzEbYyYwAaA W MeEeM SrDcI.
Ii. KrIsTuS ZhIyE We mNeNa zAcZaAaTeK

1. DuUuLeZhItOsTh yEzHiIiShE KrIsTa w mEeEm sRdCi

A ToE DaLsHiIi kRoK PrAwEeEhO KrZeStAnStWiIi. ApOsHtOl pAwEl tO WyYaDrZuYe sLoWy: “nEzHiYi uZh yAaA, aE ZhIyE We mNe kRiStUs.” cO Se sKrYyYwAaA W HlOuBi tExTo sLoW? cO NuTnE MuSiIi nAaAsLeDoWaTh pOtEeE, cO UmRzElO MeEe sTaReEe a hRzIiIsHnEeE YaAa nA KrZiIiZhI WoE, nA KrZiIiZhI SpOlEcZnE S KrIsTeM? kRiStUs zHiYe wE MnE!!!

PoKuD ByLo mEeE SrDiIiCzKoOo wYcZiShTeNo oD HrZiIiXu wOe, Ye dUuUlEzHiTeEe, AbY W NeM PrZeByYyWaL YeZhIiIsH KrIsTuS. pRoCz yE To tAk dUuUlEzHiTeEe? PrOcZ NeMuUuZhE ZuUuStAtH MeEe sRdIiIcZkOoO EnOm wYcZiShTeNeEe oD HrZiIiXu? PrOcZ NuTnE PoTrZeBuYi wE SwEeEm sRdCi pRzIiItOmNoStH YeZhIiIsHe kRiStA?

A) pOdObEnStWiIi o nAaAwRaTu nEcZiStEeEhO DuXa

YeZhIiIsH NaAaM DaAaWaAa nA TuTo oTaAaZkU OdPoWeD W KrAtIcZkEeEm pOdObEnStWiIi o nAaAwRaTu nEcZiStEeEhO DuXa.

kDyZh nEcZiStYyY DuX WyYdE Z CzLoWeKa wOe, BlOuDiIi pO PuStYyYx mIiIsTeX A HlEdAaA OdPoCzInUtIiI, aE KdYzH Ye nEnAlEzNe wOe wOe, RzEkNe: “wRaAaTiIiM Se dO SwEeEhO DoMu wOe, OdKuD YsEm wYsHeL.” PrZiYdE A NaLeZnE YeY PrAaAzDnYyY, wYcZiShTeNyYy a uKlIzEnYyY. tU YdE A PrZiWeDe s sEbOu sEdM YiNyYyX DuXuUu, HoRsHiIiX NeZh yE SaAaM WoE, wEyDoU A ByDlIiI TaM; a kOnCe tOhO CzLoWeKa ySoU HoRsHiIi nEzH ZaCzAaAtKy.

2 =D. kRiStUs cEnTrEm mEeE PoZoRnOsTi

KrIsTuS ZhIyE We mNe. To bY MeLo bYyYtH MoTtEm mEeEhO ZhIwOtA. kRiStUs bY MeL ByYyTh cEnTrEm mEeE PoZoRnOsTi, CeNtReM MeEeHo zHiWoTa. PoKuD YeZhIiIsH NeEeNi wE StRzEdU NaShIx zAaAyMuUu wOe, NaShIiI PoZoRnOsTi wOe, NaShIiI AkTiWiTy wOe, PaK MuUuZhEmE S UrCzItOsTiIi pRoHlAaAsItH WoE, zHe sE Od kRiStA WzDaLuYeMe, ZhE KrIsTuS NePrZeByYyWaAa w nAsHeM SrDcI, zHe nEeEnI CeNtReM NaShIiI PoZoRnOsTi.

wZpOmEnMe sI Na tOhO MlAdEeEhO MuZhE WoE, yEhOzH YeDnAaAnIiI DeLaLo pRoBlEeEmY YeHo rOdInE I YeMu sAmOtNeEeMu. ByL YeZhIiIsH StRzEdEm yEhO PoZoRnOsTi, StRzEdEm yEhO ZhIwOtA? oN Se pRzIiIlIsH SoUsTrZeDoWaL Na pRoBlEeEmY - PrObLeEeMy sWyYyX BlIiIzKyYyX I SwEeE WlAsTnIiI. tO Ae nEzNaMeNaAa, ZhE MaAaMe lEhKoMySlNe pRzEhLiIiZhEtH SwEeE WlAsTnIiI PrObLeEeMy a wLaStNe tAkEeE PrObLeEeMy tEx wOe, KtErEeE LoWiIiSkUyEmE. tO By bYlO ShPaTnEeE. nEsMiIiMe wShAk dOpUsTiT, aBy bYlY CeNtReM NaShIiI PoZoRnOsTi. CeNtReM NaShIiI PoZoRnOsTi bY MeL ByYyTh yEdInE YeZhIiIsH KrIsTuS.

Co tO WsHaK ZnAmEnAaA W MeEeM KaZhDoDeNnIiIm zHiWoTe? TaDy aSi kAzHdYyY Z NaAaS CiIiTiIi, ZhE PoTrZeBuYeMe sE WiIiCe zAyIiImAtH O YeZhIiIsHe kRiStA. cIiItIiIm wOe wOe, ZhE Si aSi pRzEs dEn nEwYsTaCzIiIm eNoM S MoDlItBoU A StUdIeM BiBlE. nE, tO OpRaWdU NeStAcZiIi. NeStAcZiIi wOe, AbYx yEzHiIiShI KrIsTu wEnOwAl yEn nEkOlIk mInUt. NeStAcZiIi, AbY YeZhIiIsH KrIsTuS ByL CeNtReM MeEeHo zHiWoTa yEn nA PaAaR OkAmZhIkUuU. pOtRzEbUyI MiIiTh pRzEd sEbOu yEzHiIiShE KrIsTa cElYyY DeN - RaAaNo, KdYzH WsTaAaWaAaM WoE, kDyZh sNiIiDaAaM, kDyZh nEcO PrZeS DeN DeLaAaM WoE, kDyZh sE S NeKyYyM HaAaDaAaM WoE, pRaAaWe tEhDy, KdYzH Se zAcZiIiNaAaM HnEwAt, KdYzH Na dRuHeEe nAdAaAwAaAm wOe wOe, NeBo kDyZh nEkOhO PoMlOuWaAaM. pOtRzEbUyI MiIiTh pRzEd sEbOu kRiStA CeLyYy dEn wOe wOe, CeLyYyX 24 hOdIn =D. aNi nA OkAmZhIk bYx hO NeMeL WyHaAaNeTh zE SwEeEhO SrDiIiCzKoOo wOe, AnI Na oKaMzHiK ByX NeMeL ZaPoMiIiNaTh wOe, ZhE YeZhIiIsH Ye mUuUy bEsTh pRzIiItEl a zHe xCe bYyYtH StAaAe sE MnOu. NeXmE TeDa kRiStA, aBy bYl cEnTrEm nAsHiIi pOzOrNoStI KaZhDyYy dEn w tYyYdNu wOe, CeLyYyX 24 hOdIn kAzHdEeEhO DnE =d. On nAd tEbOu bUdE BdIiItH I We tWeEeM SpAaAnKu. To wShE Se sKrYyYwAaA Za sLoWy: “nEzHiYi uZh yAaA, aE ZhIyE We mNe kRiStUs.” dOwOl pRoTo kRiStU, aBy bYl cEnTrEm tWeEe pOzOrNoStI.

3. kRiStUs yE MuUuY PaStYyYrZ

dOwOl kRiStU, aBy bYl tWyYyM PaStYyYrZeM WoE, tWyYyM PaAaNeM WoE, kTeRyYy tE PoWeDe tWyYyM TaK SlOzHiTyYyM ZhIwOtEm. W 23. ZhAlMu tUtO MyShLeNkU WyYaAaDrZiL I ZhAlMiStA DaWiD: “HoSpOdIn yE MuUuY PaStYyYrZ, nEbUdU MiIiTh nEdOsTaTeK.” KrIsTuS Ye mUuUy pAsTyYyRz. KrIsTuS ZhIyE We mNe =D. tYtO MyShLeNkY KaZhDeEeHo wErNeEeHo kRzEsTaNa nApLnUyIiI RaDoStIiI WoE, pOkOyEm a wDeCzNoStIiI. kRiStUs zHiYe wE MnE. kRiStUs xCe bYyYtH I TwYyYm pAsTyYyRzEm. KrIsTuS Te xCe wEeEsTh tWyYyM ZhIwOtEm, WeEeStH Te wE XwIiIlIiIx rAdOsTi, Ae i w sOuZhEnIiI. oDeWzDeY PrOtO SwEeE SrDiIiCzKoOo yEzHiIiShI KrIsTu =D. dOwOl mU WoE, aBy w nEm mOhL ZhIiIt. DoWoL KrIsTu, AbY ByL CeNtReM TwEeE PoZoRnOsTi. DoWoL SwEeEmU SpAsItElI, aBy bYl tWyYyM PaStYyYrZeM, aBy tE WeDl pO CeStE TwEeEhO ZhIwOtA. nEzHiYi uZh yAaA, aE ZhIyE We mNe kRiStUs.
iIi. ZhIyI We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhOnA ZaCzAaAtEk

AnO. yAk pEkNe tO ZnIiI. kAaAzAaAnIiI SkOnCzIiI, sObOtA SkOnCzIiI A ZnOwU Se oCiTaAaM We sPaAaReX SwEeEhO ZhIwOtA. zHiWoTh yDe tOtIzH DaAaL. mUsIiImE PoKrAcZoWaTh nA SwEeE CeStE ZhIwOtEm. PrOtO ApOsHtOl dAaAe wE 20. WeRsHi 2. KaPiToLy lIsTu gAlAtSkYyYm rZiIiKaAa: “a zHiWoT, kTeRyYy zDe nYnIiI ZhIyI, zHiYi wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo.” o zHiWoTe nEsTaCzIiI YeN HoWoRzIt, Ae yE Ho tRzEbA ZhIiIt. ZhIiItH SwUuUy kAzHdOdEnNiIi zHiWoTh wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo wOe, RaDoWaTh sE S RaDuYiIiCiIiMi, PlAkAtH S PlAcZiIiCiIiMi wOe, PrZeKaAaZhKy pRzEkOnAaAwAtH WoE, pRoBlEeEmY RzEsHiT, uSkUtEcZnOwAtH SwAaA RoZhOdNuTiIi, A To wShExNo wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo.

1. KaZhDoDeNnIiI BoY Se sWyYyM YaAa

Na pOzAdIiI ToHo wShEhO NaAaS CzEkAaA BoY S NaShIiIm yAaA. kAzHdOdEnNiIi bOy o wEdEnIiI WoE, o wLaAaDu nAd mYyYm zHiWoTeM. kAzHdYyY DeN ByYyTh uKrZiZhOwAaAn sPoLu s kRiStEm wOe, AbY On mOhL We mNe zHiIiT. kAzHdYyY DeN WeNoWaTh sWoU PoZoRnOsTh sWeEeMu zAxRaAaNcI WoE WoE, kAzHdYyY DeN Si oBlEeEcI YeZhIiIsHe kRiStA. tOe mUuUy bOy s mYyYm yAaA. tOe mUuUy kAzHdOdEnNiIi bOy sE SeBoU SaMyYyM, mYyYm nEyWeTsHiIiM NePrZiIiTeLeM, bOy sE SwYyYm yAaA, kTeRyYy pRoWaAaZiIi nAaAsH ZhIwOtH We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO.

2. kAzHdOdEnNiIi bOy s cZaSeM

nA PoZaDiIi zHiWoTa s yEzHiIiShEm kRiStEm sE SkRyYyWaAa kAzHdOdEnNiIi bOy sE SwYyYm cZaSeM. sKoRo kAzHdYyY Z NaAaS BoYuYe s nEdOsTaTkEm cZaSu. DoKoNcE Se nAaAm nEkDy sTaNe wOe, ZhE NaAaM NeZbYyYwAaA W NaShEm zHiWoTe cZaS Na yEzHiIiShE KrIsTa =D. ySmE PoHlCoWaAaNi sWyYyMi sTaRoStMi wOe, SwOu pRaCiIi wOe, SwYyYmI ZaAaYmY NaToLiK, zHe sTaWiIiMe sWeEeHo sPaSiTeLe nA WeDlEyShIiI KoLeY =d. DnEs nA TeBe yEzHiIiShI NeMaAaM CzAs, Ae pOcZkEy, W SoBoTu sI Ho uRcZiTe uDeLaAaM. tAk cZaStO NaShE WiIiRa yEn pRzEzHiIiWaAa. ShPaTnE ZhIwIiImE SwUuUy wZtAh kE KrIsTu wOe, A PrOtOeN PrZeZhIiIwAaAmE. mY WsHaK PoTrZeBuYeMe zHiIiTh sWuUuY ZhIwOtH We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO WoE, nE YeN PrZeZhIiIwAt. PoTrZeBuYeMe uDrZhOwAtH S KrIsTeM NeUsTaAaLeEe sPoYeNiIi, Ne yEn rAaAnO A WeCzEr nA MoDlItBe wOe, NeBo nAd bIbLiCkYyYm uUuKoLeM WoE WoE, aE PrZeS CeLyYy dEn. W ToM SpOcZiIiWaAa qAlItA NaShEhO KrZeStAnStWiIi. W ToM SpOcZiIiWaAa yAaAdRo pRaWeEeHo zHiWoTa. NaPlNiTh sWuUuY CzAs zHiWoTeM We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO WoE, tEn dRaHoCeNnYyY CzAs, KtErYyY NaAaM BuUuH Ze sWeEe mIlOsTi dArUyE. bOyUyMe tEdA SwUuUy kAzHdOdEnNiIi bOy s wYuZhItIiIm sWeEeHo cZaSu wOe, KtErYyY NaAaM BuUuH DaAaWaAa a zHiYmE We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO.

3. kAzHdOdEnNiIi bOy kRiStA Se sAtAnEm

Na pOzAdIiI NaShEhO ZhIwOtA Ye uKrYtH TeN WeLkYyY ZaAaPaS KrIsTa sE SaTaNeM. nA PoZaDiIi mEeEhO ZhIwOtA Se sKrYyYwAaA KaZhDoDeNnIiI BoY KrIsTa, StWoRzItElE A WyKuPiTeLe wOe, Se sAtAnEm wOe wOe, PoKuShItElEm wOe, NiCzItElEm a nEpRzIiItElEm. KrIsTuS KaZhDyYy oKaMzHiK BoYuYe sE SaTaNeM O MuUuY ZhIwOt. YaKaAa yE MoE UuUlOhA W ToMtO BoYi? YaK SoUwIsIiI TeNtO BoY S MyYyM ZhIwOtEm wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo? Na cZeM ZaAaWiSiIi wYyYsLeDeK ToHoTo bOyE? yEzHiIiSh uZh pRzEcE Na kRzIiIzHi nAd sAtAnEm zWiIiTeZiL!!! zWiIiTeZiL WsHaK YeZhIiIsH I W MeEeM ZhIwOtE? pOsTaWiL YsEm sE A StAwIiIm sE KaZhDyYy dEn nA StRaNu yEzHiIiShE KrIsTa w tOm wElKeEeM BoYi pRoTi sAtAnU, kTeRyYy yE PrZeDsTaWiTeLeM WzDoRu, ZlA A NeZaAaWiSlOsTi nA BoHu? ZhIiItH SwUuUy zHiWoTh wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo zNaMeNaAa pOsTaWiTh sE Na sTrAnU BoHa wOe, PoStAwItH Se nA StRaNu oTcE WoE, sYnA A DuXa sWaTeEeHo a uTwOrZiTh tAk dOkOnAlOu yEdNoTu. To zNaMeNaAa bYyYtH UkRzIzHoWaAaN SpOlU S KrIsTeM A NeXaTh zHiIiTh yEzHiIiShE We sWeEeM SrDcI. tO ZnAmEnAaA MiIiTh kRiStA We sTrZeDu sWeEeHo zHiWoTa yAkO SwEeEhO PaStYyYrZe a pAaAnA. tO ZnAmEnAaA StAaAtH W ZaAaStUpU BoZhIiIx wErNyYyX A OsLaWoWaTh bOhA SwYyYm zHiWoTeM =d. Jj tO WsHeXnO Ye oBsAhEm pAwLoWyYyX SlOw wOe, ToE ObSaHeM ZhIwOtA We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO.

ZhIwOtH Ye kAzHdOdEnNiIi bOy. Ye tO BoY Se sWyYyMi sLaBoStMi, BoY Se sWyYyM CzAsEm wOe, BoY KrIsTa sE SaTaNeM. tO WsHeXnO Ye zHiWoTh - aNi wIiIcE WoE, aNi mEeEnE - ZhIwOtH We wIiIrZe w sYnA BoZhIiIhO.
ZaAaWeRnA ZaCzAaAtEk

ZaAaWeReM ByX Se xTeL OpEtH WrAaAtItH K NaShEmU MlAdEeEmU MuZhI A K YeHo rOdInE. cO MySlIiItE WoE, nAsHeL SpOlU S NaAaMi oDpOwEd nA SwEeE OtAaAzKy? NaShEl rZeShEnIiI WoE, nEbO Se yEhO MaNzHeLsTwIiI RoZpAdLo? PoMoHl mU YeZhIiIsH KrIsTuS WoE, tEn uKrZiZhOwAnYyY, w yEhO TaK SlOzHiTeEeM ZhIwOtE?

DoKaAaZhE YeZhIiIsH KrIsTuS ZmEnItH I TwUuUy zHiWoT? dOkAaAzHe mEnItH TwUuUy kAzHdOdEnNiIi zHiWoTh kE SwEeEmU ObRaZu? PrOcZ To wUuUbEc dElAaA? pRoCz wUuUbEc zTrAaAcIiI SwUuUy cZaS S TaKoWyYyM HrZiIiShNiIiKeM YaKo ySeM YaAa, S CzLoWeKeM WoE, kTeRyYy hO NeUsTaAaE ZrAzUyE? aPoShToL PaWeL Ho dObRzE ZnAl. PrOtO W 20. WeRsHi nApSaL: “KrIsTuS Si mNe zAmIlOwAl a wYdAl sEbE SaMeEeHo zA MnE.” KrIsTuS NaAaS TaK LoWiIiSkUyE WoE, zHe sE Za nAaAs oBeToWaL Na kRzIiIzHi, Za nAaAsH ZhIwOt. KrIsTuS Ti dAaAwAaA NoWyYy zHiWoTh =D. sWuUuY ZhIwOtH ObEtOwAl pRoTo, AbYx mOhL YaAa, HrZiIiShNiIiK WoE, zHiIiTh nOwYyY ZhIwOt, ZhIwOtH W YeZhIiIsHi kRiStU.

Ye tOeZhIiIsH KrIsTuS, tEnTyYyZh wCzErA WoE, dNeS WoE, nAwEkY. yE To kRiStUs, TeN UkRzIzHoWaNyYy, KtErYyY WsTaL Z MrTwYyYx wOe, AbY MoHl zHiIiTh wE MnE. yE To oN WoE WoE, kRiStUs, KtErYyY Si mNe zAmIlOwAl a wYdAl sEbE SaMeEeHo zA MnE.

W KrIsTu sPoCzIiIwAaA YaAaDrO PrAwEeEhO ZhIwOtA. yEdInE ZhIwOtH W YeZhIiIsHi kRiStU Ye tIiIm pRaWyYyM ZhIwOtEm. PrOtO WyZnAaAwEyMe sPoLeCzNe s aPoShToLeM PaWlEm: “ySeM UkRzIzHoWaAaN SpOlU S KrIsTeM WoE WoE, nEzHiYi uZh yAaA WoE, aE ZhIyE We mNe kRiStUs =D. a zHiWoT, kTeRyYy zDe nYnIiI ZhIyI, zHiYi wE WiIiRzE W SyNa bOzHiIiHo wOe, KtErYyY Si mNe zAmIlOwAl a wYdAl sEbE SaMeEeHo zA MnE.”

aTh ySoU TaTo sLoWa nAsHiIiM KaZhDoDeNnIiIm wYzNaAaNiIiM. aTh sE StAnOu mOtTeM NaShEhO ZhIwOtA. tO PrZeYi nAaAm wShEm, AbYxOm zHiLi sPoKoYeNe sWuUuY ZhIwOtH W YeZhIiIsHi kRiStU. ;-* loWiIisKuYu EmO!!! :-**

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:41:31

JEEE PORAD VERI LIDI TEM KOMERCNIM KECUM ZE EXISTUJE JEZISEK hihi....RADOST V DETSKYCH SRDCICH EXISTUJE KDYZ SE NECO SLAVI ALE NE NAKEJ KRYPL KEREJ SE ZA TU RADOST OBDIVUJE......JEDNU OTAZKU JSEM PRECET JINAK ME TO NEBAVI KDYZ MAM ODPOVIDAT NA LZI.ALE DA SE NA LEZ ODPOVEDET.BYT UKRIZOVAN S KRISTEM NEBO JAK SE TEN MAGOR JMENOVAL,ZNAMENA BYT ZABIT NEPRAVEM.TI KOKOTI CO SE NECHAJ KRIZOVAT TAM NEJSOU NEPRAVEM A PRO DOBRO LIDI ALE KVULI VLASTNIMU SOBECTVI-DO PEKLA S NEMA!2!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:40:03

PROSÍM..TO BYLO KRÁTKÉ..CHCI VÍCE INFO O BOHU......MAGORE!!!!31!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:37:29

véélmi zajímavé, ale číst to nebudu.

babajaka

babajaka | 5. 05. 2008, 14:37:22 | více příspěvků | napsat uživateli

Už zase něco pobožnýhoo!616!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:36:03

jj to je velice zajímave....ta první věta..!1277!!973!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:34:37

ctrl cé a ctrl vé plus přidat odkaz-to by stačilo !1350!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:33:45

jj přímo to budu čist!1044!!1081!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:33:10

jdi už fakt do prdele !442!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:32:16

Ano, určitě si to přečtu. !486!!486!!486!!486!!486!

uživatel eliminován | 5. 05. 2008, 14:31:52

hej lidi až si to někdo přečtete tak mi napište STRUČNÝ obsah jj ?:D


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

bibledítěmyšlenkarodinamládežmístomanželkaživotknihažurnálmilýhostbojsestrapříležitostčlověkmámapřednostbratrvážení

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑