Diskuze a otázky - Windows Vista nahradí XP

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 03:28:55 |

Windows Vista je nejnovější verze operačního systému Windows od společnosti Microsoft. Oficiální název Windows Vista byl představen 22. července 2005 (slovo vista znamená výhled, rozhled). Celosvětový prodej Visty v hlavních světových jazycích byl oficiálně zahájen 30. ledna 2007, česká verze se začala prodávat 1. března.

Původní plán počítal s vydáním Visty někdy na počátku roku 2006 jako mezikrok mezi Windows XP a Windows „Vienna“, postupně však byla velká část významných inovací plánovaných do Windows Vienny přenesena do Windows Vista.

V srpnu 2004 Microsoft oznámil, že plán vývoje nové verze (tehdy ještě známé jen jako Longhorn) se zásadním způsobem mění; v podstatě celý vývoj začal odznova, s tím, že základem pro vývoj se stal systém Windows Server 2003. V rámci tohoto rozhodnutí Microsoft oznámil, že nový souborový systém WinFS nebude součástí první verze, aby se vydání Visty stihlo „v rozumném čase“.

Dne 27. července 2005 byla uvedena první betaverze, Windows Vista Beta 1 (build 5112), která byla k dispozici předplatitelům MSDN, vybrané části betatesterů a na některých konferencích pořádaných Microsoftem, jako např. Professional Developers Conference (PDC) a WinHEC. V květnu 2006 byla uvolněna Beta 2. V září 2006 společnost Microsoft uvolnila verzi Release Candidate 1 (RC1), od 14. září 2006 volně ke stažení na firemních webových stránkách. Finální produkt (RTM) byl v anglické verzi do výroby uvolněn 9. listopadu. Prodej byl v Česku zahájen v listopadu 2006 (pro firemní zákazníky prostřednictvím multilicenčních smluv) a v lednu 2007 pro všechny ostatní. Česká verze byla k dispozici od 1. března 2007.

Windows Vista jsou vnitřně označovány jako Windows verze 6.0 (přičemž Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003 jsou označeny jako 5.0, 5.1, resp. 5.2).

V květnu 2007 Microsoft potvrdil práce na SP1

Microsoft jako tzv. „pilíře Visty“ označuje:

* Základní technologie: v základní struktuře operačního systému byly provedeny zásadní úpravy, kam patří mimo jiné využití technologie .NET Framework, nový grafický a zvukový subsystém, výraznější podpora pro digital rights management (DRM, ochrana proti neoprávněnému kopírování), lepší podporu pro instalaci programů (technologie ClickOnce a nová verze služby Windows Installer).
* Windows Presentation Foundation (WPF), dříve známé pod krycím názvem Avalon: nový systém grafického uživatelského rozhraní a API založených na technologiích XML, .NET a vektorové grafice, který bude využívat schopností moderních grafických adaptérů a technologie DirectX.
* Windows Communication Foundation (WCF), dříve známé pod krycím názvem Indigo: systém přenosu zpráv mezi programy pro podporu lokální i vzdálené spolupráce, podobně jako u web services.
* Windows Workflow Foundation (WF), podpora pro bussines pro bussines scénáře a programování složitých workflow procesů.
* Windows CardSpace, nový model ověřování identity uživatelů na webo pomocí technologie InfoCards postavené nad standardem Itentity Metasystem.

Stojí za zmínku, že technologie WPF, WCF i WF nejsou určeny výhradně pro Windows Vista, ale plánuje se jejich portace i do Windows XP a Windows Server 2003.

Vista obsahuje mnoho konkrétních novinek; následující seznam obsahuje některé takové vlastnosti. Některé z nich se nemusí vyskytovat ve všech verzích Windows Vista.

Ve Windows Vista se objevuje zcela přepracované grafické rozhraní, označované názvem Aero. Nové rozhraní bylo navrženo jako čistší a pohlednější oproti předchozím verzím Windows. Obsahuje některá grafická lákadla jako průhlednost oken a nabídek, trojrozměrné animace, hezčí ikonky přizpůsobené i vyšším rozlišením apod. Toto rozhraní má specifické požadavky na hardware, je třeba grafická karta podporující WDDM. V opačném případě je použit motiv Windows Vista Basic.

Vista obsahuje nové vyhledávání fungující na principu indexování souborů, takže výsledky poskytuje prakticky okamžitě (na rozdíl od hledání ve Windows XP, kde hledání trvá typicky několik minut). Obsahuje také nové funkce, jako např. kombinované filtry, nebo uložená vyhledávání, která fungují jako tzv. virtuální adresáře – otevření takového adresáře automaticky provede zadané hledání a výsledky zobrazí jako obsah tohoto adresáře (podobná funkce již byla součástí aplikace Microsoft Outlook ve verzi 2003). Obsah těchto virtuálních adresářů je také možno nabízet prostřednictvím RSS, a naopak, vyhledávání má schopnost hledat i ve feedech RSS/ATOM. Ostatní programy mohou toto vyhledávání rozšiřovat o podporu pro prohledávání vlastních formátů souborů.

S příchodem WinFS bude pravděpodobně vyhledávání ještě dále přepracováno.

XPS, dříve známé pod krycím názvem Metro, je nový formát dokumentů založený na XML, podobný formátu PDF od Adobe Systems. Cílem formátu XPS je umožnit uživatelům prohlížení, tisk a archivaci dokumentů i bez programu, který dokument původně vytvořil.

Zatímco mezi odbornou veřejností se návrh XPS obecně chápe jako pokus Microsoftu o vytlačení formátu PDF, Microsoft prohlašuje, že tento formát PDF nahrazovat nebude a že nebude zahrnovat všechny funkce PDF.

XPS funguje jako podmnožina Windows Presentation Foundation, kvůli přenositelnosti používá pouze nízkoúrovňové techniky (popis v křivkách). V podstatě se jedná o několik XAML dokumentů a použitých písem, sbalených do komprimovaného souboru.

Uživatelské rozhraní (přesněji grafické uživatelské rozhraní - GUI) obsahuje mnoho nových funkcí. V uživatelském rozhraní se bude výrazně používat výše zmíněné vyhledávání, kromě adresářů se budou používat také nové kolekce označované jako seznamy (lists), které umožní zobrazovat soubory z různých adresářů na jednom místě. Systém obsahuje funkci nazvanou stínová kopie (shadow copy), která zajišťuje ukládání změněných souborů do samostatných kopií s možností kdykoli obnovit požadovanou verzi podle potřeby.

Shell také obsahuje řadu vylepšení v zobrazování souborů – při pohledu do adresáře se zobrazují náhledy multimediálních souborů spolu s ikonkami, které naznačují, o jaký typ souboru se jedná. Velikost těchto náhledů může uživatel plynule měnit.

Ve Windows Vista je obsažena zcela nová implementace sady protokolů počítačových sítí. Významnou novinkou je úplnější podpora IPv6, se kterým se nyní počítá ve všech částech systému včetně uživatelského rozhraní. Vista také obsahuje nový systém označený Castle („hrad“), který prostřednictvím technologie peer-to-peer umožňuje šířit autentizační informace v počítačových sítích i bez centrálního serveru, což je typický případ malých domácích sítí.

Další důležitou novou vlastností je podpora diagnostiky problémů se sítí. Za pomoci technologií jako UPnP má Vista dostatek informací o topologii okolní sítě, což umožňuje přehledně zobrazit síť a její konfiguraci z pohledu operačního systému, ale i pomoci uživateli při hledání a odstraňování potíží.

* Podpora pro „NX bit“ nabízený novými procesory s technologiemi AMD64 a EM64T. Tato funkce umožňuje označit některé části paměti jako nepoužitelné pro provádění programu, což se využívá pro zvýšení odolnosti proti bezpečnostním chybám.
* Vestavěná podpora pro vypalování DVD, včetně podpory pro systém Mt. Rainier.
* Systém Ximage pro ukládání diskových obrazů, zkracující instalaci Windows Vista na cca 15 minut (oproti cca 40 typickým v dřívějších verzích).
* Nativní podpora formátu RAW, který se používá ve většině profesionálních digitálních fotoaparátů.
* Vestavěná podpora pro RSS, včetně API pro další programy.
* Vylepšené šifrování souborů, snadno umožňující chránit data na přenosných paměťových médiích či noteboocích.
* Vestavěný hodnotící nástroj Windows System Assessment Tool (WinSat), který analyzuje části systému (grafika, paměť atd.) a umožňuje porovnání systému s jinými a optimalizaci jeho výkonu.
* Virtualizace souborů – schopnost automaticky vytvářet soukromé kopie souborů, které může aplikace používat v případě, že nemá k původním souborům požadovaná oprávnění. To umožňuje snadný (a současně bezpečný) běh aplikací, které nemají správně implementovanou bezpečnost.

Podle původních plánů měla Windows Vista zahrnovat WinFS (Windows File System), kombinaci relační databáze a vysokoúrovňového souborového systému, který měl fungovat na nové verzi Microsoft SQL Serveru (krycí název Yukon) a existujícího souborového systému NTFS. Microsoft však v srpnu 2004 oznámil, že se WinFS ve Windows Vista neobjeví; na začátku června 2006 pak oznámil, že vývoj WinFS ukončuje a části WinFS použije v nové verzi MS SQL serveru.

Microsoft vydal celkem 6 různých edicí:

* Windows Vista Starter – obdoba Windows XP Starter pro rozvojové země (cena v přepočtu asi 1500-2500 Kč). Zatím se neuvažuje o jejím prodeji v ČR.
* Windows Vista Home Basic – základní nabídka pro domácí uživatele - odpovídá dřívějším Windows XP Home Edition.
* Windows Vista Home Premium – prémiová nabídka pro domácí uživatele, obsahuje grafické rozhraní Aero, aplikace Media Center a Tablet PC
* Windows Vista Business – nástupce Windows XP Professional Edition. Obsahuje nástroje pro kancelář a firemní prostředí.
* Windows Vista Enterprise – edice Business, rozšířená například o ochranu čipem TPM a Virtual PC 2007.
* Windows Vista Ultimate – vše z výše zmíněných edicí, navíc obsahuje Windows Ultimate Extras, které nabízí jako jediná edice výhody pro vlastníky nejvyšší edice Windows, například 36 jazyků zdarma mezi kterými je možné se přepínat, dále jako jediná verze obsahuje obě instalační média pro platformy x86 a x64.

Každá edice Visty má i speciální verzi vyžádanou Evropskou unií, která neobsahuje Windows Media Player. Tyto edice mají koncovku N.

Všechny nové schopnosti systému Windows Vista vyžadují vysoké nároky na hardwarové vybavení počítače. Doporučené požadavky pro plnohodnotnou funkci systému a především pro plné využití grafického subsystému Windows Aero jsou:

* 1 GHz 32bitový (x86) nebo 64bitový (x64) procesor
* 1 GB systémové paměti
* Grafický procesor umožňující spuštění grafického rozhraní Windows Aero
* 128 MB grafické paměti
* Pevný disk s kapacitou 40 GB a s 15 GB volného místa
* Jednotka DVD-ROM
* Zvukový výstup
* Připojení k Internetu

Grafická karta s plnou podporou rozhraní DirectX 9, která splňuje následující předpoklady:

* Podporuje ovladač WDDM
* Podporuje v hardwaru program Pixel Shader 2.0
* Podporuje 32 bitů na pixel
* Adekvátní grafická paměť:
o 64 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením menším než - 1280 x 1024 (1 310 720) pixelů
o 128 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením menším než - 1920 x 1200 (2 304 000) pixelů
o 256 MB grafické paměti pro jeden monitor s rozlišením vyšším než - 1920 x 1200 (2 304 000) pixelů

Nejvíce kritizovanými vlastnostmi Windows Vista jsou: licence a cena, ochrana proti neoprávněnému kopírování souborů (Digital rights management), User Account Control (UAC), podobnost s Mac OS X, vysoké hardwarové požadavky.

reagovat

V diskuzi je 77 příspěvků a shlédlo ji 1250 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 15. 10. 2008, 12:36:40

Lze potvrdit, že Windows 7 budou opravdu Windows 7: http://cdr.cz/a/25544
Spíš bych já osobně řekl, že XPčka budou nahrazena Windows 7.

uživatel eliminován | 30. 09. 2008, 15:50:21

Ještě je jeden podobný článek tinyurl.com/3jyz5r .

ploox

ploox | 9. 09. 2008, 15:13:13 | více příspěvků | napsat uživateli

blééééé vista !20!

uživatel eliminován | 9. 09. 2008, 15:10:40

Máme tu nový článek, Microsoft chystá masivní kampaň za 300 mil. dolarů, aby lépe své Visty udal. Článek se jmenuje Microsoft podpoří Windows Vista 300 milióny dolarů , odkaz cdr.cz/a/25268 .

uživatel eliminován | 15. 07. 2008, 19:46:08

já sem měl předinstalovaný Visty a pěkně mě s**ou protože na tom nejde žádná pořádná pařba furt to otravuje s něčim, když chci smazat ikonku tak se mě to 5x zeptá jestli to myslim vážně no prostě ouplně na nic (jenom designově se mi líbí víc) Doporučuju nekupovat zlatý Xpéčka....Mějte se!29!

Streetboi

Streetboi | 2. 03. 2008, 11:45:35 | více příspěvků | napsat uživateli

vypadám snad jak krypl, abych si cpal na počítač něco, co je hroší, než to předchozí, ale s dvojnásobnejma nárokama ?

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:10:57

njn, tak kdyz pak potrebuje domenu, tak si musi vybrat no, je jasny, ze z XP nebudou prechazet honem lidi, ale na novym pocitaci uz to cenu ma, navic tady jde spis o to, ze se o tom siri nesmyslny bludy, at si lidi zustanou u XP, ale at nesiri takovy hovadiny jako tady ten mistr s tim skenovanim nelegalniho obsahu

m1c4a1

m1c4a1 | 2. 03. 2008, 11:03:54 | více příspěvků | napsat uživateli

mrakz : Třeba u nás na vesnické síti doména je a spousta počítačů se tam nepřipojí. Lidi nemají důvod přecházet z XPček, dokud to pro ně bude nevýhodný. A nebo až MS zruší podporu XPček... na ty se taky nadávalo, když měli lidi Windows 98, podobně jako se nadává dnes na Visty.
Resistance is futile, all your base are belong to us. !31!

Van_Dyke

Van_Dyke | 2. 03. 2008, 10:59:43 | více příspěvků | napsat uživateli

SI ZBLBNUL S TECH VIST

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:58:26

jsem asi debil, ale mam visty (samozrejme legalni) a jsem s nema spokojenej daleko vic nez s xp

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:57:59

m1c4a1: tak pro lamy je Home Basic, pro ostatni Home Premium (ty mam ja) a ma to snad vsechno co by domaci clovek mohl potrebovat, takovy fajnovosti jako bitlocker, nebo pripojeni do domeny doma fakt nepotrebujes, pokud nevis co chces, pak mas volbu Ultimate, tam je vsechno a hotovo.

ostatni: ohledne ceny to zas tak drahy neni, pokud srovnate s cenou jineho SW, treba takova jedna hra vyjde skoro tak draho jako OEM licence (ja vim, ze ta je jen na jeden pocitac, ale to by mohlo vetsine v pohode dostacovat, pokud nemeni celej pocitac co pul roku)

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:56:29

JAK JEDNODUCHÉ A KOUZELNÉ JE KOMBINACE TLAČÍTEK CTRL+V VIĎ?

AŽ BUDU MÍT NA VISTY TORPEDOBOREC POŘÁDNEJ TAK SI JE POŘÍDÍM

TED TO NEMÁ SMYSL!698!

m1c4a1

m1c4a1 | 2. 03. 2008, 10:56:24 | více příspěvků | napsat uživateli

Adagio.for.spring : Tak nějak. :-) Ono celej Microsoft je hlavně o reklamě a lobby. Sice mi nepřijde dvakrát férovej postup EU, kterej pokutuje MS za každou kravinu, ale Microsoft postupuje stejně dravě a bezohledně, takže ve výsledku je to vyrovnanej podlej boj.

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:55:27

Adagio: vista je spíš krásným příkladem z oblasti psychologie, jak dokáží lidi přijmout názor stáda a šířit ho pak dál a sami o tom nic neví

m1c4a1

m1c4a1 | 2. 03. 2008, 10:54:22 | více příspěvků | napsat uživateli

mrakz : Jenže to neví nikdo (z běžných uživatelů), co bude potřebovat. U firem je to jasný, tam je počítač určen k nějaké práci a nic jinýho by se na tom dělat nemělo. Pro domácího uživatele je určená verze Home, která je hodně ořezaná a může stačit tak leda babičce na vybírání pošty (pak je ale zbytečný do takovýho systému investovat, protože todle dokáže každej "blbej" Linux bez problémů).

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:53:51

windows jsou typickým příkladem toho, jak reklama prodá i nekvalitní zboží....

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:53:47

Vista je prozatím děravá jako cedník... Ach, kde jsou ty časy, kdy MS-DOS byl nejlepším systémem !1! K tomu Norton Commander... !2!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:53:36

co se týče rozdělení vist na různé edice, tak to mi přinde z pohledu uživatele taky jako nesmysl..ty verze se až tak neliší funkčností...ale cenu maj rozdílnou dost

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:52:48

hezky zkopírovanej článek.... !1107!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:52:15

Visty nejsou stabilní...zlatý XP !1366!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:52:12

vista is good
!1149!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:51:26

latin ....... toz bud priste konkretni ...........

!1390!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:51:04

m1c4a1: politika licenci je nastavena tak jak je, proste kdyz nevis, tak si koupis to nejvyssi, kdyz vis, ze ti tohle bude stacit, tak budes mit tohle, ale kdyz pak budes chtit rozsirit, tak si treba priplatis, u jinyho SW je to taky tak (ruzny home, pro, enterprise verze), tak nevim proc by to melo byt divny i u tech oken.

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:50:05

agentw4b: známého možná..spíš bych to nazval známým mýtem..hrabou ti na disk, protože indexují soubory, aby se pak rychleji vyhledávali..nic víc..na komplu mám firewall (eset smart security) a opravdu jediná data, která ms posílají jsou žádosti o různé nápovědy, podpory, kontroly, zda je sw novej, atd..

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:47:53

neque: nádávám jen těm, kdo nádává mě..čili příspěvkům typu: "jenom debilové mají nyní Vistu, buď XP nebo Linuchy:-)"

m1c4a1

m1c4a1 | 2. 03. 2008, 10:46:30 | více příspěvků | napsat uživateli

Jak se rozkolísá stav stahování při přehrávání hudby jsem chtěl napsat.

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:46:25

agentw4b: Jinak o tom, že Visty 30 krát za sekundu hrabou na disk jestli tam není něco nelegálního aby zmršili přehrávaný obsah, to je dobře známé...

lol, to je tezky, kdyz je na internetu banda idiotu, kteri tomuhle veri, tak to vypada jak to vypada, Vista ma ochranu pouze na videa v HD (tedy z BD, nebo HD-DVD), na zadny jiny to nedela nic, tenhle blud vypustil nejakej vymastenej kreten a dalsi tupci to siri po internetu.

m1c4a1

m1c4a1 | 2. 03. 2008, 10:43:00 | více příspěvků | napsat uživateli

Tak z mých zkušeností jsou Visty opravdu žrout systémových prostředků: na jeden oddíl jsem nainstaloval Call of Duty 2, ve Vistách to jelo trhaně (2GHz Intel Core Duo 2, 1GB RAM), pod Linuxem mi to z toho samýho oddílu (stejný nastavení) jelo úplně plynule.
Taky mi přijde na hlavu položená politika jednotlivých verzí Vist: jak může uživatel vědět, co bude v budoucnu potřebovat? Mám Bussiness verzi a chtěl jsem nainstaloval kvůli NFS Services for Unix. Bohužel todle jde až od nějaké verze Enterprise a výš.
Jinak doporučuju se podívat, jak se rozkolísá při stahování stahování, pokud si člověk pouští nějakou hudbu. Proč? Co má hudba společnýho se sítí? O degradaci high-resolution videí a hudby jsem slyšel, ale ještě jsem neměl možnost otestovat.

Klalik.Jehne

Klalik.Jehne | 2. 03. 2008, 10:42:43 | více příspěvků | napsat uživateli

to je fakt zajimavy....!299!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 10:42:14

latin.lover pokud vím tak po vydání Visty si americké tajné služby pochvalovaly jak je ten Microsoft vstřícný, takže na to, že to nic nikam neposílá bych nevsadil ani zlámanou grešli...

Jinak o tom, že Visty 30 krát za sekundu hrabou na disk jestli tam není něco nelegálního aby zmršili přehrávaný obsah, to je dobře známé...

předchozí | 0 | 30 | 60 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

windowsvistyverzevýhledrokjazykspolečnostrozhledslovoprodejsystémvelkámezikrokbřezenledenviennačástinovacenázevplánpočátekmicrosoft

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑