Diskuze a otázky - V jakém "systému" by jste chtěli žít?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

jack.lupino

jack.lupino | 1. 09. 2012, 23:56:51 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Mám na mysli čistou ideu komunismu, nebo kapitalismu.Ani jedno tu v pravém smyslu nebylo...To co je tu teď je kapitalismus se socialistickými prvky(soc.zdravotnictví,cos.školství)v čistém kapitalismu by bylo všechno soukromé.

reagovat

V jakém "systému" by jste chtěli žít?

V anketě hlasovalo celkem 19 uživatelů

V diskuzi je 71 příspěvků a shlédlo ji 1386 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

radegast321

radegast321 | 26. 04. 2014, 22:47:20 | více příspěvků | napsat uživateli

Španělská obec Marinaleda je od sedmdesátých let mnohými považována za centrum usilovného boje o uskutečnění utopie v praxi. Tamní obyvatelstvo (asi 2700 lidí) na základě vzájemné spolupráce vybudovalo soběstačnou společnost. Zásadním krokem bylo vyvlastnění území, které spisovatel Albert Camus vylíčil jako „domorodou půdu náležející rebelům“, které však ve skutečnosti vlastnili zámožní aristokraté. Marinaleda se nachází uprostřed nehostinné a ekonomickou krizí zmítané Andalusie, přibližně sto kilometrů od Sevilly. O této pozoruhodné utopii napsal britský novinář Dan Hancox knihu Vesnice proti světu, v níž poznamenává: „Ve většině kapitalistického světa slogan ,Jiný svět je možný‘ stmeluje pouze idealistické nářky, zatímco Marinaleda představuje hmatatelnou skutečnost.“

http://a2larm.cz/2014/01/vesnice-proti-svetu/

mrspock

mrspock | 6. 09. 2012, 18:49:50 | více příspěvků | napsat uživateli

mluno: Ano na ekonomických školách nás učí, že cenu na trhu určuje vzájemné působení nabídky a poptávky. Řeknou nám že existuje zákon klesající poptávky a zákon rostoucí nabídky i to že peníze do oběhu vydává centrální banka. Ale to že neexistuje k vydané měně žádná reálná hodnota, tudíž se může při stejném množství zboží a služeb zvyšovat množství peněz v oběhu téměř do nekonečna a tím logicky jde nahoru inflace, to už se ve škole nedozvíme.

_PusShiii_

_PusShiii_ | 6. 09. 2012, 15:23:24 | více příspěvků | napsat uživateli

!1118!!1118!V Sound Systemu!1118!!1118!

luphick

luphick | 3. 09. 2012, 18:56:48 | více příspěvků | napsat uživateli

> mluno
Já nemůžu posoudit znám to jenom z vyprávění.. můj praděda třeba seděl za to že nadával v hospodě na komunisty.. děda se pokoušel utéct do Austrálie a chvilku si taky poseděl když ho chytli v Chorvatsku.. ale i přes to se pak děda(ten co chtěl utéct), babička(její taťka seděl za nadávání na komanče), mamka a strejda dostali do Švýcarska, nebo do Chorvarska přes Rakousko(což nebylo jen tak něco).. nic jim nechybělo a to nikdo nebyl udavač, nebo neměli žádné eXtra místo v práci.. nic jim nechybělo, byli šťastní a pak přišla revoluce s tím "kolaborantem" Havlem.. Třebíč, dříve průmyslové město s BOPO továrnou ještě po Baťovi začalo propouštět zaměstnance kvůli levnějším věcem od vietnamců, dnes už nefungují vůbec, konkurence ze zahraničí je zničila, UP závody skončily a krásná kubistická budova chátrá.. krásné město, dvoje UNESCO památky a jedna z největších nezaměstnaností, nejmenší platy.. co za socialismu fungovalo je dneska totálně zlikvidované.. a lidi můžou tak maximálně zametat chodníky.. tím chci říct, že vždycky se najdou nějací lidi co nebudou mít dobře.. každá doba má své pro a proti.. ale já jsem znechucená tím co se dneska děje a co za "reformy" se vymýšlí.. ze studentů se snaží vychovat tupé ovce, z lidí uštvané stádečko.. a jestli se nebude nic dělat, sejdeme se asi všichni pod mostem.. teda bez cigánů, ti se budou mít v tomhle státě vždycky dobře

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 18:55:06

Nevím, jestli si to uvědomujete, ale za komoušů bylo zakázané podnikání (v libovolném rozsahu), člověk se nesměl živit třeba tím, že by pro jiné za peníze zametal chodník, maloval pokoje, nebo nedej bože třeba stavěl domy...to je opravdu vysoce smysluplné...!20!

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 18:25:10

A pokud si dobře vzpomínám, tak za socialismu drtivá většina lidí na režim a soudruhy nadávala ... a převážná většina lidí záviděla těm na západě jejich život...

Teď už zůstalo jen to nadávání a remcání, závidět už není komu a co ... zajímavé je, že třeba číňanům, co si socialismus podrželi dodnes, nikdo životní podmínky nezávidí !2!!2!

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 18:12:49

> luphick
...každý měl práci, kde bydlet....

Já jsem třeba kde bydlet neměl ... a je to úplná kravina, co říkáš, na byty se čekalo klidně i 15-20 let !2!

A každej sice měl práci (protože jinak ho zavřeli do basy), ale že kupu lidí nepustili na VŠ a místo toho museli dělat poskoky někde v železárnách, tomu já teda "práce" neříkám !1!

mluno

mluno | 3. 09. 2012, 15:17:40 | více příspěvků | napsat uživateli

> luphick
Já zažil konec socializmu jako dítě. Takže jsem musel třeba dojíždět nejdřiv 12 potom jen 7 kilometrů do školky, přestože máme školku za barákem (a to doslova). Ale táta se tedhy neúčatnil akce Z při její výstavbě (byl na vojenském cvičení) a tak pro nás nebyla. Chodil tam až můj brácha po pádu minulého režimu, já byl už ve škole, opět na druhém konci města (ale to je zvykem dodnes, že spádová oblast školy směřuje do jiné části města, než ve které stojí). Pravdou je, že do první třídy jsem chodil do té školy, co mám nejblíž, ale pak se to nějak stěhovalo - škola byla asi přeplněná.
Jinak z pohledu dítěte to opravdu nebyla špatná doba. To že nebylo nic k sehnání (ani hračky) nás zase tak netrápilo.
Zemedělství jsme měli soběstačné a to s velkou rezervou, protože jsme zásobovali i sovětský svaz. Průmysl jsme měli nějaký, jeho dokonalost si nebudeme namlouvat, ale furt lepší než to co je dnes. Kolben by se musel obracet v hrobě, kdyby viděl jak skončily jeho továrny v Praze. Stejně tak Křižík a další průmyslníci. To co se stalo v devadesátých letech, kdy se podniky v podstatě cíleně likvidovali, aby uvolnili trh pro západní konkurenci, to bylo samozřejmě špatně. To co z nich zbývá se z toho vzpamatovává dodnes. V podstatě, co se nepovedlo komunistům zničit po únoru 48 to se povedlo kapitalistům zničit po listopadu 89.
Byl tu problém, že se u nás vyráběly špičkové výrobky, ale oni byly špičkové tak v šedesátých, sedmdesátých letech. Ale měli jsme zajištěný odbyt do SSSR, který o inovace zase tak nestál. Dodnes ale maji v některých zemích naše výrobky dobrej zvuk, slyšel jsem něco jako že třeba do ČKD dodnes chodí poptávky a v arábii nemůžou pochopit, že jim nejsou schopní dodat třeba kompresor stejně jako před třiceti lety. Takže to zase o nějaké nekvalitě nebo zaostalosti nesvědčí.
S tou prací to taky nebylo až tak jisté. To se sice opakuje jako jeden z výdobytků (equipments) komunizmu. Ale taky mi někdo vyprávěl, jak sháněl práci víc jak dva měsíce. Obcházel různé podniky, kde měli, že kledaji zámečníky (nebo co to byl za řemeslo) a dozvídal se, že to oni museji na pracák (či co to bylo za úřad) hlásit, ale že vlastně nikoho nepotřebujou. A jemu už málem hrozilo vězení za příživnictví, protože mu ten systém mu nemohl zajistit práci, která ovšem byla povinná.
Některejm lidem bylo líp, ale celkově bylo hůř. I když z pohledu dítěte to bylo docela dobrý. To že nám ve školce a ve škole řikaji kraviny, jsme samozřejmě nemohli vědět, takže nám to navadilo. Za to jsme dostali všechny sešity (tehdy ani koupit sešit vlastně nešlo), psací potřeby, učebnice (ty snad půjčuje škola žákům i dnes). Pamatuju si, že jsme fasovali i inkoust (resp. byla k dispozici litrovka modrého inkoustu, kterým jsme si plnili pera, učitelka pak měla litrovku červeného) a balicí papír na obaly (ty igelitové nebyly a tak jsme si je balili do papíru s potiskem rýže loupaná, měli jsme ho ve třídě dvě role). Já na to vždycky vzpomínám, když nova počítá náklady na školáka. Ale protože tehdy nic nebylo, tak to asi byla jak se řiká z nouze ctnost.

mluno

mluno | 3. 09. 2012, 14:46:37 | více příspěvků | napsat uživateli

Čistý kapitalizmus neexistuje nikde, to je jasné. Kapitalizmus je dobrý pro mladé, zdravé, perpektivní, ale jinak neni moc o co stát.
Komunizmus, nebo chceme-li socializmus (každé znamená něco trochu jiného, ale myslim tu beztřídní společnost bez peněz a soukromého vlastnictví, kde si lid vládne sám - tzv. lidová demokracie) podle mě nemůže taky dlouhodobě existovat. Aspoň ne na území velikosti našeho státu. Tak možná ve státu velikosti města, existují takzvané kybucy (nevim teď jaká i/y se v tom slově píšou), kde bylo cosi blízkého marxově představě, ale i ty maji s tim, jak stárne jejich populace posledních pár let problémy.
Monarchie se uvádí jako dobrá varianta, ale jen v případě dobrého panovníka. A víme jak to v historii chodilo.
> mrspock
Na tom něco bude. I když ten ekonomický systém z toho politického tak trochu vyplývá. Na druhé staně tržní hospodářtví bychom se mohli učit ve vietnamské socialistické republice nebo v čínské lidové republice. A direktivy EU o tom, kolik má být (smí být) vysazeno a sklizeno cukru, vinné révy, prasat, jaký tvar mají mít banány, čím máme svítit, taky připomíná spíš centrálně plánovanou ekonomiku, kdy někdo chytrý u stolu v Praze nebo Bruselu věděl nejlíp, kolik se má vyrobit lokomotiv a vytěžit uhlí. Takže to beru zpět, z politického systému ten ekonomický opravdu nevyplývá. A podobně jako si naši rodiče za minulého režimu museli namlouvat, že žijou v socializmu (i když to ve skutečnosti byla diktatura), my si dnes musíme namlouvat, že máme tržní hospodářství a volnou soutěž na trhu.

Korrax

Korrax | 3. 09. 2012, 13:40:21 | více příspěvků | napsat uživateli

> luphick> Phillip_J_Fry

Skutečná demokracie a kapitalismus v ČR nikdy nebyl, tudíž těžko můžeme srovnávat..

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 13:34:36

> luphick protoze jim to rekli rodice a jako spravne ovecky vse opapouskuji

luphick

luphick | 3. 09. 2012, 13:32:10 | více příspěvků | napsat uživateli

> Redrock
Neříkám, že těch 40let bylo pro naši republiku nějak super... ale na druhou stranu.. je těch posledních 20let pro republiku přínosem? Měli jsme zemědělství, každý měl práci, kde bydlet.. no a co tak nebyly banány.. ale lidi se víceméně měli lépe jak dnes.. jo super máme zahraniční oblečení, exotické ovoce, tolik výběru všeho.. ale druhá strana věci je, že to oblečení jsou předražené hadry produkované v neskutečném až zbytečném množství a jídlo je plné éček a jiné chemie.. vládne nám mafie a každý má denodenně strach o svoje místo.. každý jenom nadává v hodpodě a nic se tady neděje.. 3/4 lidí tady řekne že socialismus je špatný, aniž by ho zažila.. a proč? Není to jenom propaganda?

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 12:52:06

> jack.lupino ciste soukrome = vubec zadne dane

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 12:47:50

Nerozumím... v kapitalismu přece žijeme, ne? :D

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 11:16:00

ve star treku je na Zemi zobrazovana forma marxova komunismu... zatim co takovy ferengove se honi za majetkem a predstavuji ultrakapitalisty :) radeji bych volil formu nehoneni se za majetkem, ale vykonavat cinnost, ktera cloveka bavi.

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 11:06:55

> luphick
...vede-li zemi člověk co doopravdy ví co je pro lidi dobré...

Hehe ... no jo, ale jak toho dosáhnout ? !2!

halber_mensch

halber_mensch | 3. 09. 2012, 10:54:26 | více příspěvků | napsat uživateli

Neoliberální politika a la Pinochet !54!

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 09:12:21

> luphick
No, nevim :D V zásadě máš pravdu, ale myslíš si, že to, co bylo vybudováno za první republiky přestálo těch 40 let komunismu bez úhony, aby to Havel a spol mohli pak zničit?!2!

luphick

luphick | 3. 09. 2012, 08:41:00 | více příspěvků | napsat uživateli

Všechno má své pro a proti.. diktatura nemusí být za každou cenu špatná.. vede-li zemi člověk co doopravdy ví co je pro lidi dobré a nemá kolem sebe hovada.. nesmí se to samozřejmě zvrtnout !1! my bysme se měli po pádu ČSSR třeba stejně jako Švýcarsko nebýt blba Havla, Klause a jiných co vytunelovali to co jsme tady měli vybudováno už z první republiky !24!

roman789

roman789 | 3. 09. 2012, 07:13:29 | více příspěvků | napsat uživateli

jen žasnu, kolik se tu objevilo "politologů" !111!

uživatel eliminován | 3. 09. 2012, 00:42:35

Komunismus

MYKYAS

MYKYAS | 2. 09. 2012, 20:19:43 | více příspěvků | napsat uživateli

Wokenice 98 :-D

AlesekBB

AlesekBB | 2. 09. 2012, 19:57:34 | více příspěvků | napsat uživateli

Ve Vindousu !54!

djz.88

djz.88 | 2. 09. 2012, 19:23:38 | více příspěvků | napsat uživateli

Ten Venca si neda rict a neda...

uživatel eliminován | 2. 09. 2012, 18:12:32

v sound systemu !540!

uživatel eliminován | 2. 09. 2012, 16:57:04

> mrspock
...ale nesprávných omezení je tu stále dost....

No ano, ta správnost/nesprávnost je stále věcí názoru (a vždycky bude), a pořád jsou zde mocenské skupiny, jejichž podíl na moci není zanedbatelný. Ale rozhodně je mnohem menší, než jaký mají vládci v totalitních systémech.

A mmch, mluvím o české republice, né o spojených státech ... to se nás zas tolik netýká, jaký systém mají tam...

uživatel eliminován | 2. 09. 2012, 15:51:57

V operačním systému. !54!

mrspock

mrspock | 2. 09. 2012, 11:51:27 | více příspěvků | napsat uživateli

Byl_sem_M-Cristiane: V dnešním systému jde o to, že jsou stále určeny názory skupin nebo jednotlivců, které je třeba postihovat. Například je stále možné jít kvůli vydání nesprávné hudby na několik let do vězení. S tím nepopravováním bych úplně nesouhlasil. Například v rámci invaze do Iráku a Afghanistánu zemřelo mnoho lidí. A nevíme co bude, pokud si Izrael vynutí invazi do Iránu. Ano počet omezení je menší než za minulého režimu atd. ale nesprávných omezení je tu stále dost. S tím že svoboda volby s sebou nese velkou osobní zodpovědnost, se kterou se mnoho lidí nedokáže vyrovnat mi nezbývá než souhlasit.

uživatel eliminován | 2. 09. 2012, 11:38:08

> mrspock

Problém je ale spíš v lidech samotných, a né v systému ... holt svoboda volby s sebou nese také zodpovědnost, a zodpovědnost znamená nést si následky svých špatných rozhodnutí...

uživatel eliminován | 2. 09. 2012, 11:36:18

> mrspock

Podle mě je to celé o tom, jak co nejvíce omezit moc nějakého jednotlivce či skupiny. A v tom je dnešní "demokratický" svět skutečně nejdál, to nemůže nikdo rozporovat...

Neomezená moc kohokoliv vždycky nakonec vede k nějakým průserům, protože není nic, co by mohlo jeho (jejich) rozhodnutí zastavit...

V dnešním (našem) světě se určitě nepopravují politicky nepohodlní lidé, a když náhodou ano, tak je jich jen pár, a né tisíce či dokonce miliony...a celkově je počet omezení, co lidem komplikují život, zdaleka nejmenší...

že to má i své nevýhody, o tom není sporu, ale pořád je tu naděje, že se to bude pomalu lehce zlepšovat...

předchozí | 0 | 30 | 60 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

kapitalismussoccistasystémcoskomunismusideaprvekzdravotnictvísmyslmámaškolstvíprávocist

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑