Diskuze a otázky - Tapetování bhagavan

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:03:31 |

Tapetování stěn a stropů - dáváte přednost pestrým barvám a avantgardním vzorům před chladným "higtech" interiérem? Chtěli byste se inspirovat jemnými květinovými dezény nebo ornamentálními či geometrickými obrazci? Hnědá, bílá a šedá byly dominující odstíny minulosti, dnes je jasný návrat k explozi barev a k rozmanitosti.

Na scéně dominuje červená, zelená, růžová a oranžová barva a zejména intenzívní barvy: okrové tóny, terakotová barva, žluté odstíny a intenzívní červená. Modrá barva nebe a moří, od azurové modři až po tyrkysově zelenou barvu, tmavá zelená a olivově zelená.

Tapety nahradí jak pracné obklady, tak speciální malířské techniky. Dříve se snadno poškodily a trhaly a proto se dávali především do místností pro hosty, které nebyly příliš používané. Postupným vývojem se k nám však nyní dostává neskutečná škála moderních a kvalitních tapet různých vzorů, barev, struktur a materiálů.
Nástroje a pomůcky

štafle, metr, pravítko, tužka, nůž, nůžky, vodováha, houba, hadr, štětec s umělým vlasem na nanášení lepidla, kartáč na uhlazování tapet, čistý smeták, škrabka, kbelík na lepidlo, váleček
Výběr tapety

Dnes si můžete vybrat z tapet papírových, vinylových, z těžkých dvouvrstvých, z ražených ozdobných, z tapet z pěnového polyetylénu, hedvábných, jutových, korkových a mnoha dalších. Udržování a lepení jednotlivých druhů se nepatrně odlišuje, proto je dobré přečíst si rady výrobce.

Tapetu vybírejte podle toho, do jaké místnosti ji chcete použít. Můžete volit z tapet tenkých nebo těžkých, z omyvatelných ( např. pro kuchyně, jídelny), samolepících (na dveře, skříně) aj.

Potřebné množství rolí i s rezervou, najdete v tabulkách výrobců v každé prodejně, podle vámi spočítané plochy stěn nebo stropu, které chcete vytapetovat. Nechte se inspirovat vzorníky tapet nebo nejlépe příklady realizací interiérů.
Podklad

Pokud původní povrch tvoří hladká tapeta v dobrém stavu, můžete ji jen přelepit. Tapety např. plastické nebo omyvatelné odstraňte oškrábáním po navlhčení teplou vodou. Povrch s malbou umyjte mýdlovým roztokem a je-li lesklý, obruste skelným papírem.

Větší kvality dosáhnete, jestliže povrch před tapetováním natřete klížidlem nebo na něj nalepíte nejprve podkladový papír. Nezapomeňte také vyspravit všechny díry a trhliny tmelem nebo sádrou tak, aby jste dosáhli rovného povrchu.
Tapetování stěn

Změřte si vzdálenost od stropu k podlaze. K této míře přidejte + 5 cm na obou stranách na překrytí, kterým se dokonale upraví rohy a okraje podél stěn. Délku stěny i s přesahy naneste na tapetu a nastříhejte jednotlivé díly. Díl položte lícem dolů na podložku a naneste lepidlo, které jste připravili podle návodu výrobce a to od středu ke stranám. Natřenou tapetu postupně harmonikově poskládejte natřenou plochou k sobě, asi po 1m. Tapeta změkne a bude dobře poddajná. První díl nalepujte podél předem vyznačené svislé čáry, odměřené olovnicí. Horní okraj tapety přiložte ke stropu tak, aby o 5 cm přesahoval a pak ji při rozkládání postupně uhlazujte kartáčem od středu k okrajům. Přehyb ve vnitřním rohu přejeďte oblou hranou nůžek, čímž zvýrazníte rýhu a po opatrném poodlepení tapety od stropu a stěny, přesahující část podle ní odstřihněte. Okraj dohlaďte kartáčem a dočistěte vlhkou houbou. U vnějších rohů zahněte tapety asi 2,5 cm za roh a tento přesah překryjte dalším dílem. Spoje mezi jednotlivými díly tapety přejeďte suchým válečkem, kterým vytlačíte zbytky lepidla.
Tapetování stropu

Pokud se rozhodnete tapetovat i strop, z důvodů překrytí tapetování stropu proveďte před tapetováním stěn. Upozorňujeme, že patří k nejobtížnějším tapetovacím plochám a raději jej provádějte ve dvou. Pro práci si sestrojte jednoduchou pracovní plošinu ze dvou štaflí a silného prkna. Na tapetu naneste míru délky stropu + 5 cm na obou stranách, na překrytí rohů. Po nastříhání jednotlivých pásů, nanášejte na rub tapety lepidlo. Natřenou tapetu poskládejte stejně jako u stěn. Než vám tapeta zvlhne, vyznačte si na stropě čáru, kterou budete při lepení sledovat. Místo lepení natřete klížidlem. Poskládanou tapetu přiložte k rohu stropu (počítejte s 5 cm přesahem dolů), vyrovnejte podle vyznačené čáry a přitlačte do rohu. Pak tapetu postupně rozbalujte a hned ji také pěkně od středu ke krajům, kartáčem uhlazujte. Váš pomocník vám zatím může přidržovat pás čistým dlouhým smetákem. Takto postupujte po celém stropě. Přehyby v rozích přejeďte oblou hranou nůžek, čímž zvýrazníte rýhu a po opatrném poodlepení tapety od stropu a stěny, podle ní přesahující část odstřihněte. V rozích, kde se stýká strop a dvě stěny, tapetu nejdříve opatrně šikmo nastříhněte a přesahy přilepte přesně podle tvaru rohu. Okraje dohlaďte kartáčem a dočistěte vlhkou houbou. Spoje tapet přejeďte válečkem.
Překážky na povrchu

U tapetování kolem zásuvek a vypínačů, vypněte nejprve elektrický proud. Při nalepování tapety na zásuvku a postupném vyhlazování kartáčem, získáte její obrys. V tomto místě do kříže nařízněte tapetu a odstřihnutím přebytečných kousků přizpůsobte otvor tvaru zásuvky. Vše kolem dohlaďte kartáčem a po vysušení a očištění zásuvky, můžete opět zapnout elektrický proud.

Dalšími povrchovými překážkami, o kterých je třeba se zmínit, jsou okenní rámy a dveřní zárubně. Zde musíte nastříhat tapetu podle jejich tvaru + 3 cm na přesahy. Po nalepení na stěnu, vyznačte hranu mezi stěnou a rámem (oblou stranou nůžek) a podle ní roh přesně zastřihněte. Pak opět dolaďte kartáčem, vždy směrem od středu k rámu nebo jinému otvoru.
Pár dobrých rad na závěr

* Všechny tapety by měly mít stejné výrobní číslo, abyste dosáhli stejného odstínu.
* Tapetujte vždy směrem od zdroje světla, aby případné spoje nevytvářely stíny.
* Chcete-li tapetovat všechny plochy, začněte stropem a pokračujte nejdůležitější stěnou, směrem od světla. Pokud chcete tapetovat jen stěny, vymalujte nejdříve strop.
* Pokud použijete podkladový papír, měl by být vždy kolmo k tapetovému, aby se spoje nepřekrývaly.
* Při použití dekorativních pásů, si nezapomeňte vyznačit na stěnu pomocnou vodorovnou čáru, podél které budete pásy lepit.
* Vzduchové bubliny na tapetě odstraníte propíchnutím ostrým nožem. Štětečkem dovnitř dopravíte trochu lepidla a začistíte kartáčem a vlhkou houbou.
* Aby se struktura tapety nepoškodila, nepoužívejte na plastické tapety váleček, nýbrž raději tapetu přitiskujte hadříkem.
!1423!

reagovat

V diskuzi je 7 příspěvků a shlédlo ji 852 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:52:03

!898!!898!!898!!898!!898! zasejc dalsi na slohovka velka jako krava.a o nicem.

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:32:14

l_u_k_y_n_o [Je online] - 28.01.08 17:26 více od l_u_k_y_n_o ignorovat
bhagavan -vis co ti reknu ----je me z tebe na bliti...kde zijes???ja delam v tomto oboru uz nekolik let a tapety se delaj malo kdy...ses uplne vymazanej ,uz to neni v mode ...ted sou v mode plasticke omitky,stuky atd...ale ty zijes 100 let za opicema...zacni tady nabizet jeste tapetove valecky a budu z tebe chcat smichy.... [!811!] [!811!] [!811!]

Moje maminka má ráda tapety je jí 81 let a tak jí někdy tapetuji byt a jindy tapetuji na internetu
!12!

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:26:20

bhagavan -vis co ti reknu ----je me z tebe na bliti...kde zijes???ja delam v tomto oboru uz nekolik let a tapety se delaj malo kdy...ses uplne vymazanej ,uz to neni v mode ...ted sou v mode plasticke omitky,stuky atd...ale ty zijes 100 let za opicema...zacni tady nabizet jeste tapetove valecky a budu z tebe chcat smichy....!811!!811!!811!

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:25:15

bhagavan -vis co ti reknu ----je me z tebe na bliti...kde zijes???ja delam v tomto oboru uz nekolik let a tapety se delaj malo kdy...ses uplne vymazanej ,uz to neni v mode ...ted sou v mode plasticke omitky,stuky atd...ale ty zijes 100 let za opicema...zacni tady nabizet jeste tapetove valecky a budu z tebe chcat smichy....!811!!811!!811!

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:24:20

O tom to je
!27!

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:20:44

!24!

uživatel eliminován | 28. 01. 2008, 17:13:29

ty voe, začnu si tisknout tvoje diskuze a tapetovat si s nima stěny!121!!121! bude to dost pestrý???!898!!900!!465!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

barvaodstíntapetováníčervenáminulostscénašedáhigtechzelenározmanitostbhagavanstropobrazecexplozenebeinteriérpřednostvzorbílénávrattónstěnadezén

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑