Diskuze a otázky - tapetovani

úvodní strana | aktualizovat | dolů

diskuzni

diskuzni | 1. 03. 2008, 17:28:39 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

podjte sem tapetovat :D :D a spamovat diky ....

reagovat

V diskuzi je 26 příspěvků a shlédlo ji 497 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

muz.s.vlasy

muz.s.vlasy | 30. 05. 2014, 18:58:11 | více příspěvků | napsat uživateli

Před lepením nových tapet odstraňte staré tapety.
Zavřete okna a dveře, aby nevznikal průvan.
Vypněte topení.
Tapeta by měla být dostatečně promočená.
Tapetujte od kraje ke kraji.

Myslete na to, že mokré lepidlo rozšíří tapetu. Role měří asi 53 cm v suchém stavu, po máčení asi cca 54 cm na šířku. Je zde nárůst asi o 1 cm. Vhodný čas pro dokonalé promáčení a vniknutí lepidla do tapety je od 8 do 12 minut.
Při překročení tohoto času a nadbytečného promáčení tapety dochází k tomu, že lepidlo na stěně schne rychleji než lepidlo na tapetě. Tapeta se nevrací do původní velikosti a dochází k pnutí mezi tapetou a stěnou.
Naopak topení, teplo nebo staré tapety na podkladu mohou způsobit, že tapeta schne rychleji než podklad. Pak se rozevírají mezery mezi tapetami a tapeta nedrží.
Pokud jste papírové tapety nenechali dostatečně promáčet, pak materiál tapety roste na zdi. A tak pak tvoří nevzhledné vrásky nebo se vyboulí u švů, později jde toto opravit velmi těžko a vznikají zbytečné škody.

uživatel eliminován | 30. 05. 2014, 09:44:56

Hudební nástroje transponující:obsah
- jsou takové jejichž notopis z hlediska c notopisu není v souladu s tónovou výší. Zvukový rozdíl je označen dodatkem určujícím poměr mezi psaným tónem c a jeho skutečnou výškou

Hudební nástroje netransponující:
- jsou všechny nástroje s dodatkovým označením C. Hrané c je v souladu s tónovou výší c notopisu.


Rozdělení dřevěných dechových nástrojů: obsah




Vývoj dechových nástrojů dřevěných:
obsah
Vývoj těchto nástrojů začal zároveň s rozvojem lidské kultury. Již v pravěku byly známy různé druhy píšťal, z bambusových větví či ze zvířecích kostí. Ve starověku vznikly nástroje s dvojitým plátkem.

Řecko: Aulos
Řím: Tibia
Egypťané: Píšťalové nástroje, podélné flétny, dvojité klarinety, hobojové nástroje - všechny známé pod společným názvem "maat"
Arabové: Zobcové flétny a měchové píšťaly
Indové: Flétny, nástroje šalmajové
Japonci a Číňané: Flétny, druh bambusového klarinetu šakuhači

Nejstarší z těchto nástrojů jsou flétny (podélné). Příčné se rozšířili do Evropy od maurů a v dobách křižáckých výprav. Z šalmajových nástrojů se vyvinuly bomharty - v různých škálách ladění - basový bomhart - fagot - 16.stol - diskantový šalmaj - hoboj - 16.stol
Od 17. stol. se používaly hlavně v orchestrech spolu s flétnami. Mimoto byly odedávna známy též různé druhy dud, které u nás ve 14. stol. nazývají koziče Ze šalmaje jednojazýčkového vznikl koncem 17. stol. klarinet (dříve chalumean). V pol. 18. stol. byl zařazen do orchestru.
Všechny dechové dřevěné nástroje se zakládají na stejném principu. Zvyšováním základního tónu, jehož výšku určuje celková délka dřevěné trubice (dnes u fléten a saxofonu z kovu) se dosahuje uvolňováním zakrytých dírek navrtaných do stěny nástrojové trubice.
Böhmův systém: systém složitějších klapek umožňující jedním prstem ovládat i několik dírek současně.


Některé dřevěné dechové nástroje:
obsah
Flétna:
Jeden z nejstarších nástrojů - byl známa již starým Egypťanům, Řekům i Římanům. Pochází pravděpodobně z Asie, odkud se při stěhování národů a křižáckými taženími dostala do Evropy. V historii tohoto nástroje je nutno rozlišovat starší podélnou flétnu a mladší, dnes všeobecně známou a používanou flétnu příčnou.
Tónový rozsah flétny se dělí na 3 rejstříky
Hluboké duté a kovově znějící tóny
Střední syté tóny
Vysoké tóny pronikavě ostré
Vymezení jednotlivých rejstříků a jakost tónu závisí na technických schopnostech hráčových.
Laděna v C Mezi flétny patří : pikola, altová,basová, + podřadné druhy : zobcové, oktaríny, lotosová , flageolet: ve tvaru zobcové flétny znějící o oktávu výše nežli příčná flétna

Pikola:
Nejvýše laděný nástroj užívaný v symfonickém orchestru. její tóny znějí o oktávu výše než jsou notovány. Laděna v c.

Hoboj:
Dřevěný nástroj pocházející ze 16. stol. V 17. stol. zařazen do orchestru. Před vynalezením klarinetu byl hoboj spolu s fagotem nejdůležitějším nástrojem orchestru. Až do 18. stol. měl hoboj pouze dvě klapky. Roku 1844 dostal i hoboj klapkový mechanismus. Podle Böhmova systému. V současné době má hoboj 9 až 14 klapek, je asi 59 až 64 cd dlouhý. Tón vzniká v hoboji rozechvěním dvou jemných třtinových plátků. Laděn v C. Rozsah se zásadně dělí na tři rejstříky.
1. Hluboké a tvrdé tóny. 2. Syté barevné střední tóny. 3. Vysoké ostré tóny.
Hranici jednotlivých rejstříků je závislá na hráčových schopnostech. Mezi hobojové nástroje patří též: Anglický roh, Hoboj milostný, Hoboj barytonový, Piccolo-heckelfon, Fagot.

Fagot:
Od poloviny 17. stol. je užíván v orchestru. Původně měl pouze 3 klapky. Roku 1855 byl vybaven Böhmovým systémem. Ten se však pro změnu barvy tónu nestal oblíbený. V současnosti má asi 16 - 22 klapek. Laděn v C. Notace je v basovém klíči ve vyšší poloze též v tenorovém. Celkový rozsah se dělí na tři rejstříky.
Basové hluboké tóny
Středně měkké tóny
ostré vysoké tóny
Postupem vývoje vznikly také kontrafagot, subkontrafagot, sarusofon.

Klarinet:
Vznikl koncem 17. stol. z šalmajových nástrojů. Vynalezen Johanem Christophem Dennerem jako zdokonalený šalmaj s jednoduchým plátkem. Roku 1867 byl zaveden böhmův systém. Od pol. 18. stol. používán v orchestru. Skládá se z 5 dílů. Zobec neboli hubička, na němž je strojkem připevněn plátek. Soudek. Dva střední díly, kde je umístěn klapkový systém. Ozvučník nálevkovitého tvaru. Moderní klarinet má asi 20 klapek. Tón se vyluzuje tak, že hráč nárazem výdechu rozechvěje plátek. Ten se rychle přimyká a odchyluje od jejích okrajů. Těmito nesčíslnými periodickými nárazy nastává rozkmit vzduchového sloupce v nástroji a vzniká tón. Klarinet je nástroj přefukující nikoliv do oktávy jako flétna a hoboj, ale s použitím tzv: palcové přefukovací klapky umístěné naspodu vrchního dílu, do duodecimy = vyšší čistá kvinta nad oktávou. V závislosti na délce trubice se vzdálenost na intervalu duodecimy musí vyplnit 19 půltóny. Tím je vysvětlen složitější klapkový mechanismus a komplikovanější technika hry, zvláště tónin s větším počtem křížků a bé. Aby se hra ulehčila stavějí se klarinety v různém ladění z nichž nejpoužívanější jsou A, B, C. Vedle jmenovaných druhů se stavěly též klarinety v jiných laděních např.: sopraninové oktávové v As, B; sopránový F; klarinet milostný As, B; altový F, Es ladění. Celý rozsah klarinetu se dělí na několik rejstříků:
Nejhlubší tóny temné barvy, tvrdě znějící
Tóny matné barvy zvukově méně mocné
Tóny jasné a syté barvy
Vysoké ostré tóny
Délky jednotlivých druhů klarinetů:
- Klarinet As je dlouhý 36 cm
- Klarinet Es je dlouhý 40 cm
- Klarinet C je dlouhý 59 cm
- Klarinet B je dlouhý 66 cm (bez Es klapky)
- Klarinet A je dlouhý 71 cm

Klarinet je výborný nástroj nejen pro barvitost svého tónu, ale i pro úctyhodný rozsah téměř 4 oktáv. V symf. orchestru je dnes nepostradatelný. Klarinetové nástroje: bassetový roh, basový klarinet, kontrabasový klarinet. Ke skupině klarinetů náleží dnes i velmi užívaný a oblíbený saxofon.

Saxofon:
Vynalezen v Paříži roku 1840. Podstatně se liší od klarinetu až na zobcovou hubičku s jednoduchým plátkem, která je prakticky stejná jako u klarinetu. Jeho tvar je však jiný. Přefukování je oktávové jako u flétny a hoboje. Na rozdíl od klarinetu je stavěn z kovu. Stal se nezbytným nástrojem jazzových orchestrů. Charakteristickým znakem je vibrovaný tón, možnost glissanda při spojování tónu. Nejužívanější jsou: altový Es, tenorový B a barytonový Es saxofon. Celkem je však saxofonů osm. Od nejmenšího sopraninového až po největší subkontrabasový. Notace je v houslovém klíči.

Dudy:
Jsou lidový nástroj velmi starého původu. Jako píšťalový nástroj do něhož se vháněl vzduch měchem místo ústy. Byly známy Řekům i Římanům. V dnešní době jsou tradičním nástrojem ve Skotsku, oblíbené jsou na Sicílii a Slovensku. V Čechách se dosud hra na dudy udržuje na Domažlicku a Strakonicku. Tón dud je mečivý a neschopný vibrace. Ladění je různé, jako je různá i délka šalmajových trubic.


Výroba dřevěných dechových nástrojů:
obsah
K výrobě se nejčastěji užívá grenadillové dřevo (nejlepší druh v Mosambiku ve východní Africe). Často i kokosové dřevo či kaučuk - ebonit. Fagoty se vyrábějí z žíhaného javoru (nejkvalitnější jsou Jugoslávské a Slovenské). K výrobě kovových fléten a pikol se používají trubice z bílé mosazi a pro výrobu saxofonů mosazný plech a v poslední době i umělé hmoty. Grenadillové dřevo se nejprve 1 až 2 měsíce skladuje ve vzdušných prostorách chráněných před přímým účinkem slunečních paprsků. Pak se provádí výběr podle jakosti dřeva, kmeny se krátí na délku jednotlivých dílů (podle nástrojů). Aby se uvolnilo přirozené pnutí dřeviny, štěpí krácené díly po délce a sříznou se na pile v podlouhlé hranoly potřebné síly. Jejich čela se namáčejí do vosku, který chrání dřevo před popraskáním. Pak následuje jeden rok skladování. Potom mohou přejít znova do výroby. Jejich tvar je nahrubo zaoblen a jsou v něm vyvrtány podélné kanálky. Znovu se díly nechají 2 roky ležet, aby dřevo postupně vysychalo i zevnitř. Pak se může dále zpracovávat - vrtání tónových otvorů a otvorů pro klapkový mechanismus. Aby se zatáhly póry dřeva ponořují se nástrojové díly do lázně lněného oleje asi na 14 dní. Celková doba výroby trvá celkem 6 až 7 let od prvého zásahu až do konečného tvaru. Při výrobě klarinetů je nutno věnovat zvláštní péči výrobě hubiček a soudků a u všech nástrojů také pečlivému zpracování a dimenzování ozvučníku. K výrobě plátků se používá rákos.


Nástrojové obsazení symfonického a dechového orchestru:
obsah
Nástrojové obsazení symfonického orchestru. Nástrojové obsazení dechového orchestru
Pikola Pikola
Flétny Flétny
Hoboje Hoboje
Anglický roh Klarinety
Klarinety Saxofony
Basový klarinet Fagoty
Fagoty Lesní rohy
Kontra fagot Křídlovky
Lesní rohy Basové křídlovky
Trubky Eufónium (baryton)
Basová trubka Trubky
Pozouny Basové trubky
Basový pozoun (tuba) Pozouny
Kotle (tympány) Basové pozouny (tuby)
Triangl Tympány
Malý buben Triangl
Činely Malý buben
Velký buben Činely
Zvonky Velký buben
Harfa Zvonková hra
Housle I.
Housle II.
Violy
Violoncella
Kontrabasy

primavera

primavera | 30. 05. 2014, 08:19:16 | více příspěvků | napsat uživateli


zabezpečení lidé schopni užívat si volný čas? K čemu je vlastně všechen ten růst a všechno bohatství?



K této otázce opakovaně inspiruje publicisty a teoretiky mimo jiné i utopický spisek jednoho z největších moderních ekonomů Johna Maynarda Keynese, v němž v roce 1928 předpovídal, jak se nám bude žít za sto let.

Nejčerstvěji si tyto otázky klade reportérka The Washington Post Brigid Schulte v knize s velmi expresivním názvem Ochromeni: Práce, láska a hra v době, kdy nikdo nemá čas, (Sarah Crichton Books, 2014).





Marx nebo Keynes?

Keynesova utopie Ekonomické možnosti pro naše vnuky z roku 1931 se v představě o cíli podobá utopii Marxově: Ekonomický růst umožní člověku, aby se „poprvé od svého stvoření soustředil na otázku, jak využít své osvobození od utlačujících ekonomických starostí, jak naložit s volným časem“. Podle Keynese to budou ti, kdo „dokážou ocenit umění života samotného, kdo budou umět využít dobu blahobytu, až skutečně přijde.“

A Keynes dodává, že v této době blahobytu se dokážeme konečně osvobodit od „společenských zvyků a ekonomických praktik, které zatím udržujeme za každou cenu bez ohledu na to, nakolik jsou ohavné a nespravedlivé, protože jsou nesmírně užitečné pro akumulaci kapitálu.“

Neklaplo to. Ekonomický růst byl ještě výrazně rychlejší než Keynes odhadoval, ale osvobození se nekoná. Společnost zůstala nespravedlivá a nerovnost se zvětšila. Představa, že lidé nemají na starosti nic jiného, než se zabývat „uměním života“ a užíváním si volného času, zůstává utopií.

A zvláštní je, že to platí i pro ty skutečně bohaté, na něž by se teorie o osvobození od každodenních ekonomických starostí, od ekonomického zotročení vztahovat mohla...





Víc ve stresu než Jonesovi...

Brigid Schulte nerozebírá podstatu Keynesovy ekonomické teorie, zaměřuje se na otázku, proč nejsme schopni užívat si volného času. Podstupuje přitom konzultace s odborníky, kteří „měří“ její vlastní volný čas, a cestuje třeba i na každoroční pařížské zasedání Mezinárodní asociace pro výzkum využití času.

Samo o sobě to zní dost příznačně: Snažíme se to měřit, zkoumáme to, máme na to asociace a konference, ale nějak nám to příliš nepomáhá. Nasazujeme na to moderní vědecké prostředky, ano, ty které měly pomoci k našemu „osvobození“, a přitom jsme stále pozřeni starostmi a činnostmi, které nás netěší, nenaplňují, kterým nerozumíme, které vlastně ani nechceme, ale vykonáváme je více méně ze zvyku, automaticky nebo na základě iracionálních motivací.

Schulte zmiňuje například dvě teorie, které vykládají, proč svoji „svobodu“ nezvládají ani dobře zabezpečení lidé, kteří by si teoreticky volno užívat mohli. Podle první teorie je dnes třeba být „víc zaneprázdněni než Jonesovi“. Dřív se prestiž ve vztahu k sousedovi měřila třeba novým modelem vozu nebo luxusnější dovolenou. Dnes je třeba ukázat, že je člověk důležitější, a tady platí jednoduchá úměra: Čím víc jste zaneprázdněný, čím plnější máte diář, tím jste důležitější, nepostradatelnější.

Jakkoli je tato teorie podávána s nadsázkou a humorem, souzní s poznatky sociologů, které jsou brány a podávány naprosto vážně: V nerovných společnostech, na jejichž špičce jsou USA, se člověk pohybuje v neustálém stresu, strachu z neúspěchu a pádu na nižší příčky společenského žebříčku. Užívání si volného času je za těchto podmínek čirou iluzí. Je to hazard s budoucností, což je odpovídajícím způsobem absurdní vyústění všech utopií.

Druhá teorie tu první logicky doplňuje. Podle ní nastává „ochromení“ nikoli na základě toho, kolika věcem se Američané musejí věnovat, ale na základě toho, kolik času věnují přemýšlení o tom, kolika věcem se musejí věnovat. Dá se to interpretovat třeba takto: I kdyby toho člověk zase tak moc na práci neměl, musí si alespoň namlouvat, že má, a tak si dodávat na důležitosti. Jinak by si musel natvrdo přiznat, že není „společensky důležitý“ a je akutně ohrožen pádem a vyobcováním z lepší společnosti a nadějných vyhlídek.

Druhý možný výklad, snad ještě tristnější: Kdybychom usilovně nepřemýšleli o tom, co snad musíme udělat, abychom udrželi alespoň elementární míru důležitosti, co bychom, proboha, s tou spoustou času dělali?!





Ochromeni nebo ztraceni?

Keynesova utopie inspirovala k diskusi i řadu ekonomů, včetně nositelů Nobelovy ceny – vznikl z toho například sborník textů Revisiting Keynes, (The MIT Press, 2008). Podle autorů knihy se Keynes mýlil v jedné základní věci – měl za to, že lidé pracují proto, aby si mohli koupit věci, které potřebují. Z toho pak vyvozoval, že s růstem blahobytu, budou lidé potřebovat stále méně pracovního času na to, aby si ty potřebné věci mohli koupit. Ale takový člověk prostě není.

„Většina typů materiální spotřeby patří mezi návykové činnosti,“ píšou ve sborníku Revisiting Keynes ekonomové Gary Becker a Luis Rayo. Zjednodušeně řečeno: Když s tím člověk jednou začne, velice rychle se dostane do fáze, kdy „potřebuje“ další nový výrobek. Ekonom Joseph Stieglitz tvrdí, že tato návyková spotřeba je mnohem typičtější pro Američany než pro Evropany a že Američané to dotáhnou do podoby tak dokonalých spotřebitelů, že budou tvrdě pracovat, aby mohli mít televizor v každé místnosti a vepředu i vzadu ve svém autě.

Jiní autoři znějí trochu optimističtěji, či nikoli tak beznadějně. Keynesův omyl podle nich spočívá v předpokladu, že volný čas je pro člověka víc žádoucí než práce. Je to ale jinak: Práce nás sice možná neosvobodí, ale dává našemu každodennímu životu smysl. Bez ní jsme ztraceni.

I tak to ale vypadá jako nepříliš vábné dilema: Ochromeni nebo ztraceni. Přemíra práce a přemýšlení o „důležitých činnostech“, které vykonávat nepotřebujeme, ale vykonáváme je, abychom si mohli koupit věci, které nepotřebujeme, nás ochromuje. Bez ní ale tápeme v prázdnotě. S tou prázdnotou si nevíme rady, bojíme se jí, a tak se ji snažíme zaplnit věcmi, které nepotřebujeme....





(Podle recenzí v The New Yorker, The New York Times a The Guardian)






Aktualizováno ( Čtvrtek, 29 Květen 2014 12:40 )
















Divadlo


Amadeus (tj. Milovaný Bohem) - Hommage à Miloš Forman




KULTURNÍ SERVIS



Pražské jaro: Hilliard Ensemble
Hudba

Praha
30.05.





Plzeňská muzejní noc
Art

Plzeň
30.05.





Děti, čtete?
Literatura

Praha
30.05.





Kameramanské dny
Film

Praha
29.05. - 31.05.





Vojtěch Kubašta - geniální ilustrátor
Art

Brno
10.05. - 29.06.




další tipy






MIMO JINÉ

Osmý den

Mimochodník Rudolfa Křesťana

Glosář Markéty Šichtařové

U knihovny Petra Bílka

Rémy Martin

Jazykové zákampí

Fotoblog Františka Dostála

primavera

primavera | 30. 05. 2014, 08:03:50 | více příspěvků | napsat uživateli

2013 11:46 „1913 – léto jednoho století“. Kniha s tímto názvem zdržela editora webu ZENu při stěhování z rodinného domu, který opouští právě o sto let později. Změnilo se toho za tu dobu opravdu tolik? Můžeme i na konci roku 2013 věřit velkým nadějím, jakými se lidé živili tehdy?

Neměl bych být mrzutý proto, že se stalo to, co jsem čekal. Ale tak to bývá; zatímco nečekané události člověka ochromí překvapením, ty, které předpokládal, ho jen rozmrzí. Jako když se připravuje na hovor s řemeslníkem, který bude neschopnost vyvažovat bodrostí, a pak náhle v kuchyni sedí na bobku bodrý, neschopný řemeslník, kterému lezou půlky z modráků. A mentální přípravu smete příval odporu.

Stejně tak jsem tedy čekal, že se při stěhování zaseknu nad knihami a fotografiemi. A právě v jeho bezradné fázi usedám na podlahu k hromadě fotek, které vyhřezly z látkového kufru. Bráním se, nechci se na ně dívat, ale podobně jako ztuhla Lotova žena při pohledu na Sodomu, mně naopak olovnatí údy, když od minulosti, od kufru s fotkami, zrak odtrhnu a rozhlédnu se po převázaných bednách, které je třeba odnést.

Zrazený dům

Je čirá zlomyslnost, že mi hned padne do ruky fotografie třicátníka stojícího s lopatou u hromady písku, jako by pózoval u skoleného lva. Je to můj praděd, stříbrotepec, a kupa písku je zárodkem domu, který dnes, po jednom lidském věku, s tajeným studem opouštíme. Chyběla rozhodnost a vůle dům po pradědovi udržovat a nesebrali jsme je ani tehdy, kdy už bylo třeba jej zachránit. Dům se možná po celá léta neznatelně třásl a znatelně rozpadal jen vztekem nad sentimentálním a nečinným bytím tří generací jeho obyvatel, jež ho nechaly zpustnout. Dům se cítí námi, svými obyvateli, zrazen. Cítí, že jsme ho využili jen jako prostor, vhodný svou polohou, vlhkostí a teplotou, ke zrání romantických vzpomínek, ba co víc – že jeho pozvolný úpadek ještě rafinovaněji nahrával našemu sladkému smutku za blednoucím světem včerejška.

Na rubu fotografie je jméno ateliéru a letopočet 1926. Praděd na fotce, tenkrát čerstvý otec, se možná také neznatelně třásl; vzrušením nad velkolepými plány, jimž plíce roztahovala sama atmosféra nejjiskřivější doby československého státu. Krom pradědovy prospektorské pózy a rozestavěných základů zachytil fotograf ještě holé svahy v pozadí, v jejichž proměnu v osadu solidních živnostníků, s nimiž se o nedělích bude u piva a taliánů přít o politice, mladík pevně věřil.

Kdyby byla fotografie opravdu úplně obyčejná, čím déle bych ji pozoroval, tím víc by se mi do krve vyplavovalo zjitření. Problém tří generací naší rodiny (těch, jejichž počátek se kryje s prvním kopnutím na pozemku v kopci nad Vltavou) byl a je právě v tom, že ve všech se často probouzelo (a probouzí) zjitření nad obyčejnými věcmi a jevy. A ta nesmírná množství zjitření, i těch nejdrobnějších, vždy ubírala sílu k činům, ke kterým jsme se přece nemohli (a nemůžeme) odhodlat, dokud jsme předtím znovu nenabyli klidu a rovnováhy… A tak celá pokolení naší rodiny – jejichž příslib vidím v haldě písku na fotografii z roku 1926 – jako by si se svými příběhy předávala i zpocené otěže na kozlíku kočáru, do něhož zapřažení koně však nikdy skutečně nezabrali.

> jedinej vzor dneška < !1247!

PippoLibro

PippoLibro | 1. 03. 2008, 18:17:55 | více příspěvků | napsat uživateli

..............!1266!.............

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 18:09:28

Definice drobných, malých a středních podniků
vymezená v nařízení Komise (ES) č. 364/2004 ze dne 25. února 20041
Článek 1
Drobný, malý a střední podnikatel
1. Za drobného, malého a středního podnikatele2 (MSP) se považuje podnikatel,
pokud:
a) zaměstnává méně než 250 zaměstnanců;
b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze, nepřesahují korunový ekvivalent částky 43 mil.
EUR, nebo má obrat za poslední uzavřené účetní období nepřesahující korunový
ekvivalent 50 mil. EUR.
2. Za malého podnikatele se považuje podnikatel, pokud:
a) zaměstnává méně než 50 zaměstnanců;
b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze, nebo obrat za poslední uzavřené účetní období
nepřesahují korunový ekvivalent 10 mil. EUR.
3. Za drobného podnikatele se považuje podnikatel, pokud:
a) zaměstnává méně než 10 zaměstnanců;
b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze, nebo obrat za poslední uzavřené účetní období
nepřesahují korunový ekvivalent 2 mil. EUR.
4. Malý a střední podnikatel, který zahajuje podnikání, stanoví hodnoty uvedené
v bodě 1., 2.a 3. vlastním kvalifikovaným odhadem, a to pro první účetní období, ve
kterém bude provozována podnikatelská činnost po celé účetní období.
Článek 2
Druhy podnikatelů zohledňované při stanovování počtu zaměstnanců
a finančních částek
1. „Samostatným“ je každý podnikatel, který není klasifikován jako partnerský ve
smyslu bodu 2. nebo jako spojený ve smyslu bodu 3.
2. „Partnerskými“ jsou všichni podnikatelé, kteří nejsou klasifikováni jako spojení
ve smyslu bodu 3. a mezi kterými je tento vztah: podnikatel vlastní buď
výlučně, nebo společně s jedním nebo více spojenými podnikateli ve smyslu
bodu 3., 25 % až 50 % kapitálu nebo hlasovacích práv jiného podnikatele.
1 nahrazuje stávající přílohu I. Nařízení Komise (ES) č.70/2001), zpracováno Ministerstvem průmyslu a
obchodu
2 ve smyslu § 2, odst. (2) písm. a), b) a c) Obchodního zákoníku.
Podnikatel se však může považovat za samostatného, a tudíž za nemajícího žádné
partnery, i když tento 25 % práh přesáhnou následující investoři za předpokladu,
že tito investoři nejsou spojeni ve smyslu bodu 3., a to buď jednotlivě nebo
společně u dotyčného podnikatele:
a) veřejné investiční společnosti, společnosti rizikového kapitálu,
jednotlivci nebo skupiny jednotlivců provozující běžně činnost
v oblasti investic rizikového kapitálu, které investují do vlastního
kapitálu nekótovaných podniků („obchodní andělé“), za předpokladu,
že celková investice těchto obchodních andělů v tomtéž podniku je
menší než 1 250 000 EUR;
b) vysoké školy nebo nezisková výzkumná centra (subjekty, jejichž
předmětem činnosti je výzkum a jsou nezisková);
c) institucionální investoři včetně fondů regionálního rozvoje;
d) samostatné orgány místní samosprávy s ročním rozpočtem menším než
10 milionů EUR a s méně než 5 000 obyvateli.
3. „Spojení“ jsou podnikatelé, kteří mají mezi sebou některý z těchto vztahů:
a) podnikatel má většinu3 hlasovacích práv akcionářů, společníků nebo
členů jiného podnikatele;
b) podnikatel má právo jmenovat nebo odvolávat většinu členů správního,
řídícího nebo dozorčího orgánu jiného podnikatele;
c) podnikatel má právo uplatňovat dominantní vliv nad jiným
podnikatelem podle smlouvy uzavřené s tímto podnikatelem nebo
podle ustanovení v jeho zakladatelské listině nebo zakladatelské
smlouvě;
d) podnikatel, který je majitelem akcií nebo členem jiného podnikatele,
sám kontroluje podle dohody s ostatními akcionáři, společníky nebo
členy uvedeného podnikatele většinu hlasovacích práv akcionářů,
společníků nebo členů v uvedeném podnikateli.
Předpokládá se, že žádný dominantní vliv neexistuje, nejsou-li investoři
uvedení ve druhém odstavci bodu 2. sami zapojení přímo nebo nepřímo do
řízení dotyčného podnikatele, aniž jsou dotčena jejich práva jakožto akcionářů.
Podnikatelé, kteří mají některý ze vztahů uvedených pod písm. a) až d) tohoto
bodu prostřednictvím jednoho nebo více jiných podnikatelů nebo
prostřednictvím některého z investorů uvedených v bodě 2., se rovněž považují
za spojené.
Podnikatelé, kteří mají jeden nebo více takových vztahů prostřednictvím
fyzické osoby nebo skupiny fyzických osob jednajících společně, se také
považují za spojené, provozují-li svou činnost nebo část své činnosti na
3 více než 50 %
stejném4 trhu nebo na sousedních trzích.„Sousední trh“5 je považován za trh pro
výrobek nebo službu, situovaný přímo nad nebo pod relevantním trhem.
4. S výjimkou případů stanovených v druhém odstavci bodu 2. nelze podnikatele
považovat za malého a středního podnikatele, jestliže 25 % nebo více % kapitálu
nebo hlasovacích práv přímo nebo nepřímo kontroluje (společně nebo
individuálně) jeden nebo více orgánů státní správy nebo kraj anebo obec.
5. Podnikatelé mohou učinit prohlášení o statusu samostatného podnikatele, partnera
nebo spojeného podnikatele, včetně údajů ohledně omezení stanovených v článku
2. Prohlášení lze učinit, i když je kapitál rozložen takovým způsobem, že není
možné přesně určit, kdo jej vlastní, v kterémžto případě podnikatel může v dobré
víře prohlásit, že může předpokládat, že není vlastněn z 25 % nebo více % jedním
podnikatelem nebo společně podnikateli spojenými mezi sebou.
Článek 3
Údaje používané pro stanovení počtu zaměstnanců a finančních veličin
a referenčního období
1. Údaje, které se mají použít pro stanovení počtu zaměstnanců a finančních veličin,
jsou údaje vztahující se k poslednímu uzavřenému účetnímu období a vypočítané
ročně. Berou se v úvahu ode dne schválení účetní uzávěrky nebo podání daňového
přiznání. Výše obratu se stanoví bez daně z přidané hodnoty (DPH) a dalších
nepřímých daní.
2. Pokud v den schválení účetní uzávěrky nebo podání daňového přiznání podnikatel
zjistí, že za dané účetní období přesáhl nebo klesl pod stanovené počty
zaměstnanců nebo finanční omezení uvedená v článku 1, nevyplývá z toho ztráta
nebo nabytí statusu drobného, malého a středního podnikatele, nejsou-li tato
omezení překročena nebo naplněna ve dvou po sobě jdoucích účetních nebo
zdaňovacích obdobích.
3. Pokud ve dvou po sobě jdoucích uzavřených účetních/zdaňovacích obdobích jsou
stanovené limity v jednom období splněny a v jednom překročeny, jsou
rozhodující pro určení toho, zda podnikatel je nebo není drobným, malým
a středním podnikatelem, údaje za třetí uzavřené účetní/zdaňovací období
předcházející roku podání žádosti o podporu.
4. V případě podnikatele se dvěma a méně uzavřenými účetními/zdaňovacími
obdobími jsou rozhodující pro stanovení toho, zda podnikatel splňuje podmínky
definice drobného, malého a středního podnikatele, údaje za poslední uzavřené
účetní/zdaňovací období.
4 stejným trhem je trh zboží, které je z hlediska jeho charakteristiky, ceny a zamýšleného použití shodné,
porovnatelné nebo vzájemně zastupitelné, a to na území, na němž jsou soutěžní podmínky dostatečně homogenní
a zřetelně odlišitelné od sousedících území ( viz § 2 odst. 2 zákona č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské
soutěže)
5 o trh sousední (úzce související) ve vztahu ke stejnému trhu se jedná v případě, že zboží na trhy umístěné je
vzájemně komplementární anebo je obecně nakupováno stejnou skupinou spotřebitelů ke stejnému konečnému
účelu použití
Článek 4
Počet zaměstnanců
Počet zaměstnanců odpovídá průměrnému přepočtenému počtu zaměstnanců za
poslední uzavřené účetní období, který se vypočítá jako podíl celkového počtu hodin
odpracovaných všemi zaměstnanci žadatele o podporu, zvýšený o neodpracované
hodiny v důsledku čerpání dovolené na zotavenou, překážek v práci a pracovní
neschopnosti, za níž jsou poskytovány dávky nemocenského pojištění a celkového
ročního fondu pracovní doby připadajícího na jednoho zaměstnance pracujícího
stanovenou týdenní pracovní dobu.6
Pro tento účel se za zaměstnance považují:
a) zaměstnanci; tj. fyzické osoby, které jsou v pracovním poměru
k zaměstnavateli, pracují pro zaměstnavatele na základě dohody
o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce;
b) vlastníci - manažeři podílející se na řízení podniku jako členové
statutárního orgánu podnikatele.
Učni nebo studenti pracující v odborném výcviku se smlouvou o učebním poměru
nebo o odborném výcviku se nepovažují za zaměstnance. Doba trvání mateřských
nebo rodičovských dovolených se nezapočítává.
Článek 5
Stanovování údajů o podniku
1. V případě samostatného podnikatele se údaje, včetně počtu zaměstnanců, stanovují
výhradně na základě údajů týkajících se tohoto podnikatele.
2. V případě podnikatelů, které nelze považovat za samostatné, se k údajům za
dotyčný podnik přičtou:
a) údaje o každém partnerovi dotyčného podnikatele vlastnícím dotyčného
podnikatele nebo vlastněném dotyčným podnikatelem. Přičítaná veličina je
úměrná procentuálnímu podílu na kapitálu nebo hlasovacích právech (podle toho,
který je vyšší). V případě vzájemného vlastnictví podnikatelů ve formě držby
akcií dvou nebo více společností se uplatňuje vyšší procento. K údajům
o partnerovi podniku se před provedením poměrného přepočtu v plné výši přičtou
údaje o všech podnikatelích, s nimiž je spojen,
b) údaje o každém podnikateli, který je přímo nebo nepřímo spojen s dotyčným
podnikatelem, a to v plné výši. K údajům za spojeného podnikatele se poměrně
přičítají údaje o každém jeho partnerovi úměrně procentuálnímu podílu na
kapitálu nebo hlasovacích právech (podle toho, který je vyšší).
3. V případě, že podnikatel sestavuje konsolidovanou účetní závěrku nebo je zahrnut
do konsolidace, mohou se údaje stanovovat na základě konsolidované účetní
závěrky.
6 § 83a zákoníku práce
Článek 6
Korunový ekvivalent
Korunový ekvivalent se stanoví vynásobením částek uvedených v EUR kursem
vyhlášeným Evropskou centrální bankou pro poměr mezi EUR a Kč k 31.12. roku
předcházejícímu roku podání žádosti o podporu, příp. pro poslední pracovní den
předcházející tomuto datu, pokud 31.12. připadá na sobotu, neděli nebo svátek.
Článek 7
Ostatní ustanovení
1. Zdrojem informace o počtu zaměstnanců jsou údaje o počtu zaměstnanců
předávané České správě sociálního zabezpečení.
2. Obratem se rozumějí výnosy/příjmy bez daně z přidané hodnoty a dalších přímých
daní.
3. Zdrojem informace k ověření údajů o výši obratu je pro subjekty vedoucí
účetnictví výkaz zisku a ztráty podnikatelského subjektu. Zdrojem informací pro
ověření údajů o výši příjmů jsou pro subjekty vedoucí daňovou evidenci údaje
o příjmech a výdajích v daňové evidenci podle § 7b zákona č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
4. Zdrojem informace k ověření údajů o výši aktiv je pro subjekty vedoucí účetnictví
rozvaha podnikatelského subjektu. V případě subjektů vedoucích daňovou
evidenci se jedná o majetek zjištěný z údajů v daňové evidenci podle § 7b zákona
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
5. Zdrojem informací o vztazích mezi partnerskými a spojenými podniky jsou např.
smlouvy uzavřené s daným podnikem, ustanovení v memorandech nebo
stanovách.
6. Zaokrouhlení se provádí podle matematických pravidel.

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 18:07:40

!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!
!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!!736!

Hopsa hejsa do Brandejsa..!299!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 18:04:32

!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!

Jééé..!299!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 18:00:58

!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!!1065!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:57:20

!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!
!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!!972!

gofy13

gofy13 | 1. 03. 2008, 17:52:28 | více příspěvků | napsat uživateli

http://smrad.zonazabavy.cz/

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:48:25

!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!!27!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:45:48

Právo autorské a práva s ním související
Hlava VII VI: Ustanovení přechodná a závěrečná
§ 106 Ustanovení přechodná
(1) Tímto zákonem se řídí právní vztahy, které vznikly ode dne nabytí jeho účinnosti. Právní vztahy vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona a práva a povinnosti z nich vzniklé, jakož i práva z odpovědnosti za porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se řídí dosavadními předpisy.
(2) Podle dosavadních předpisů se posuzují všechny lhůty, které začaly běžet přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i lhůty pro uplatnění práva, které se podle odstavce 1 řídí dosavadními předpisy, i když začnou běžet po nabytí účinnosti tohoto zákona.
(3) Doba trvání majetkových práv se řídí tímto zákonem i tehdy, začala-li běžet před jeho nabytím účinnosti. Pokud již doba trvání těchto práv před nabytím účinnosti tohoto zákona uplynula a podle tohoto zákona by ještě trvala, ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona se obnovuje na dobu zbývající. Rozmnoženiny předmětů ochrany, ke kterým se doba trvání majetkových práv obnovuje, oprávněně pořízené před nabytím účinnosti tohoto zákona lze však volně rozšiřovat ještě 2 roky po nabytí jeho účinnosti.
(4) Podle tohoto zákona jsou chráněny i předměty ochrany, které nebyly podle dosavadních předpisů chráněny [§ 1 písm. b) body 3, 5 a 6 a § 2 odst. 2] nebo jejichž obsah ochrany byl jiný než podle tohoto zákona. Za výrobce českého zvukově obrazového záznamu audiovizuálního díla zveřejněného v době od 1. 1. 1950 do 31. 12. 1964 se považuje Národní filmový archiv.9) Za výrobce zvukově obrazového záznamu audiovizuálních děl zveřejněných v době od 1. 1. 1965 do 31. 12. 1991, k nimž podle zvláštních právních předpisů10) vykonává práva autorská Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, se považuje tento fond.
(5) Ustanovením odstavce 4 není dotčeno právo hospodaření Národního filmového archivu k originálnímu nosiči záznamu audiovizuálního díla.
(6) Ustanovení odstavce 4 věty prvé se použije přiměřeně, pokud jde o databáze podle § 88, avšak pouze byly-li zhotoveny nejdříve 15 let před účinností tohoto zákona.
(7) Oprávnění k výkonu hromadné správy udělená podle dosavadních předpisů se považují za oprávnění ke kolektivní správě práv podle tohoto zákona. Obsah a rozsah těchto oprávnění uvede ministerstvo do souladu s tímto zákonem a vydá příslušným osobám do 90 dnů od nabytí účinnosti tohoto zákona oprávnění nová.
(8) Správní řízení zahájená před účinností tohoto zákona se ukončí podle tohoto zákona.
§ 107 Ustanovení závěrečná
(1) Ustanovení tohoto zákona se vztahují na díla autorů a umělecké výkony výkonných umělců, kteří jsou státními občany České republiky, ať byly vytvořeny nebo zveřejněny kdekoli.
(2) Na díla a umělecké výkony cizích státních příslušníků a osob bez státní příslušnosti vztahují se ustanovení tohoto zákona podle mezinárodních smluv, jimiž je Česká republika vázána a které byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů České republiky, a není-li jich, je-li zaručena vzájemnost.
(3) Není-li splněna žádná z podmínek uvedených v odstavci 2, vztahuje se tento zákon na díla autorů a výkony výkonných umělců, kteří nejsou státními občany České republiky, byla-li poprvé v České republice zveřejněna, anebo má-li zde autor či výkonný umělec bydliště.
(4) Trvání práva u děl cizích státních příslušníků nemůže být delší než ve státu původu díla.11)
(5) Ustanovení tohoto zákona se vztahují na zvukové záznamy výrobců zvukových záznamů, kteří mají na území České republiky bydliště nebo sídlo; na zvukové záznamy zahraničních výrobců zvukových záznamů se vztahují za přiměřeného použití ustanovení odstavců 2 a 3.
(6) Na zvukově obrazové záznamy, rozhlasové a televizní vysílání, zveřejněná volná díla podle § 28 odst. 2, díla vydaná nakladatelem podle § 87 a databáze podle § 88 platí ustanovení odstavce 5 obdobně. Právo autorské a práva s ním související
Hlava IV: Kolektivní správa práv
§ 95
(1) Účelem kolektivní správy práv podle tohoto zákona (dále jen "kolektivní správa") je kolektivní uplatňování a kolektivní ochrana majetkových práv autorských a majetkových práv souvisejících s právem autorským a umožnění zpřístupňování předmětů těchto práv veřejnosti.
(2) Kolektivní správou je zastupování většího počtu osob, jimž přísluší
a) majetkové právo autorské nebo majetkové právo související s právem autorským,
b) ze zákona oprávnění k výkonu majetkových práv k dílu (§ 58), nebo
c) ze smlouvy výhradní oprávnění k výkonu práva kolektivně spravovaného pro celou dobu trvání majetkových práv a alespoň pro území České republiky s právem poskytnout podlicenci
(dále jen "nositelé práv") k jejich společnému prospěchu, a to při výkonu jejich majetkových práv ke zveřejněným nebo ke zveřejnění nabídnutým dílům, uměleckým výkonům, zvukovým a zvukově obrazovým záznamům (dále jen "předměty ochrany"), pokud jiný než kolektivní výkon těchto práv je nedovolený (§ 96) nebo neúčelný; za předmět ochrany k zveřejnění nabídnutý se považuje takový předmět ochrany, který nositel práva písemně oznámí příslušnému kolektivnímu správci za účelem zařazení takového předmětu ochrany do rejstříku předmětů ochrany.
(3) Zprostředkování uzavření licenční nebo jiné smlouvy není výkonem kolektivní správy. Výkonem kolektivní správy též není příležitostné či krátkodobé zastupování jiných než povinně kolektivně spravovaných práv.
§ 96 Práva povinně kolektivně spravovaná
(1) Povinně kolektivně spravovanými právy jsou
a) právo na odměnu za
1. užití uměleckého výkonu, zaznamenaného na zvukový záznam vydaný k obchodním účelům, vysíláním rozhlasem nebo televizí nebo přenosem rozhlasového nebo televizního vysílání (§ 72 odst. 1),
2. užití zvukového záznamu, vydaného k obchodním účelům, vysíláním rozhlasem nebo televizí nebo přenosem rozhlasového nebo televizního vysílání (§ 76 odst. 3),
3. zhotovení rozmnoženiny pro osobní potřebu na podkladě zvukového nebo zvukově obrazového záznamu nebo jiného záznamu přenesením jeho obsahu pomocí přístroje na nenahraný nosič takového záznamu [§ 25 odst. 1 písm. b) odst. 1 písm. a) a b), § 28 odst. 2, § 71 odst. 3, § 76 odst. 4 a § 80 odst. 3],
4. zhotovení rozmnoženiny díla pro osobní potřebu fyzické osoby nebo pro vlastní vnitřní potřebu právnické osoby či podnikající fyzické osoby pomocí přístroje k zhotovování tiskových rozmnoženin na papír nebo podobný podklad, a to i prostřednictvím třetí osoby [§ 25 odst. 1 písm. a), § 28 odst. 2, § 87],
4. zhotovení rozmnoženiny díla pro osobní potřebu na podkladě grafického vyjádření jejím přenesením pomocí přístroje k zhotovování tiskových rozmnoženin na jiný hmotný podklad, a to i prostřednictvím třetí osoby [§ 25 odst. 1 písm. c), § 28 odst. 2, § 87],
5. opětný prodej originálu díla uměleckého (§ 24),
6. půjčování originálu nebo rozmnoženiny vydaného díla podle § 37 odst. 2,
b) právo na přiměřenou odměnu za pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla či výkonu výkonného umělce zaznamenaného na zvukový nebo zvukově obrazový záznam,
c) právo na užití kabelovým přenosem děl, živých výkonů a výkonů zaznamenaných na zvukový záznam nebo na zvukově obrazový s výjimkou takových výkonů, jejichž zvukový záznam byl vydán k obchodním účelům [písmeno a) bod 1], a dále právo na užití kabelovým přenosem zvukově obrazových záznamů a zvukových záznamů jiných než vydaných k obchodním účelům [písmeno a) bod 2]; a dále s výjimkou případů, kdy právo na kabelový přenos vykonává vysílatel ke svému vlastnímu vysílání, bez ohledu na to, zda jde o jeho vlastní práva nebo o práva, která vykonává na základě licenční smlouvy uzavřené s nositelem práva.
(2) Nositelé práv jsou pro výkon práv podle odstavce 1, jakož i pro domáhání se nároku na náhradu škody a na vydání bezdůvodného obohacení z neoprávněného výkonu takto kolektivně spravovaného práva zastoupeni ze zákona příslušným kolektivním správcem.
(3) Příslušný kolektivní správce přihlíží při rozdělování a vyplácení odměn či příjmů z vydaného bezdůvodného obohacení, které vybral při výkonu povinné kolektivní správy, pouze k takovým nositelům práv, jejichž jiná práva k týmž předmětům ochrany, popřípadě k týmž druhům děl kolektivně spravuje na základě smlouvy, nebo kteří se u něj za tímto účelem přihlásili k evidenci; nepřihlíží k předmětům ochrany dosud nezveřejněným. Při rozdělování a vyplácení odměn vybraných podle § 25 odst. 3 písm. a) a c) bere příslušný kolektivní správce v úvahu použití a účinnost technických prostředků ochrany podle § 43.
(4) Ten, komu vznikne oprávnění ke kabelovému přenosu podle zvláštních právních předpisů,5) je povinen o tom uvědomit příslušné kolektivní správce ve lhůtě 15 dnů ode dne vzniku takového oprávnění.
§ 97 Kolektivní správce
(1) Kolektivním správcem je ten, kdo získal oprávnění k výkonu kolektivní správy.
(2) Kolektivním správcem může být pouze právnická osoba se sídlem v České republice, ve které se přímo nebo prostřednictvím třetí osoby sdružují nebo účastní nositelé práv, které při kolektivní správě zastupuje. Kolektivním správcem může být pouze právnická osoba, která má sídlo v České republice, a která přímo či nepřímo sdružuje nositele práv, které při kolektivní správě zastupuje.
(3) Kolektivní správa je vykonávána soustavně, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost. Kolektivní správa není podnikáním.
(4) Kolektivní správu vykonává kolektivní správce jako hlavní předmět činnosti.
(5) Kolektivní správce může pověřit zastupováním při výkonu jím kolektivně spravovaných práv jinou osobu pouze tehdy, jde-li o
a) osobu zahraniční, která podle práva jiného státu oprávněně vykonává na území takového státu kolektivní správu pro táž práva, a pokud jde o dílo, i pro týž druh, jde-li o výkon kolektivní správy v takovém státě,
b) tuzemského kolektivního správce, který je také oprávněn k výkonu kolektivní správy, sleduje-li se tím účelný výkon kolektivní správy.
(6) Smlouva podle odstavce 5 vyžaduje ke své platnosti písemnou formu.
(7) Osoba pověřená podle odstavce 5 jedná při zastupování svým jménem a na účet kolektivního správce, který ji pověřil; tím není dotčena povinnost takového kolektivního správce převést získané výnosy zastupovaným nositelům práv.
(8) Dohody o sdružení nositelů práv v osobě kolektivního správce ani dohody podle odstavce 5 se nepovažují za dohody narušující hospodářskou soutěž podle zvláštních předpisů.
§ 98 Oprávnění k výkonu kolektivní správy
(1) O udělení oprávnění k výkonu kolektivní správy (dále jen "oprávnění") rozhoduje ministerstvo Ministerstvo kultury (dále jen "ministerstvo") na základě písemné žádosti.
(2) Žádost musí obsahovat
a) název, sídlo, identifikační číslo, bylo-li přiděleno, a označení statutárního orgánu žadatele, jméno, příjmení a trvalý pobyt osoby, která je statutárním orgánem, nebo osob, které jsou jeho členy, a způsob jednání jménem žadatele,
b) vymezení práv, která mají být kolektivně spravována,
c) vymezení předmětů práv podle písmene b), a pokud jde o díla, tak i vymezení jejich druhu.
(3) K žádosti podle odstavce 2 musí žadatel přiložit
a) doklad osvědčující skutečnosti podle odstavce 2 písm. a) a podle § 97 odst. 2,
b) vzorový návrh smlouvy s nositeli práv při zastupování při výkonu kolektivní správy,
c) návrh rozúčtovacího řádu obsahující způsob rozdělování a pravidla pro výplatu vybraných odměn, vylučující svévolný postup při jejich rozdělování a přihlížející k uplatnění zásady podpory kulturně významných děl a výkonů,
d) jmenný seznam nositelů práv, kteří projevili zájem o kolektivní správu svých práv žadatelem, s uvedením jejich místa trvalého pobytu nebo, jde-li o cizince, místa jejich pobytu, státního občanství, jejich zveřejněných předmětů ochrany v rozsahu odpovídajícím účelu řízení bydliště a státního občanství a s podpisy těchto nositelů práv,
e) jmenný seznam členů žadatele, kteří jsou nositeli práv, která mají být kolektivně spravována, s uvedením jejich místa trvalého pobytu nebo, jde-li o cizince, místa jejich pobytu, státního občanství, jejich zveřejněných předmětů ochrany v rozsahu odpovídajícím účelu řízení a s podpisy těchto nositelů práv,
f) e) odhad předpokládané výnosnosti kolektivně spravovaných práv a odhad nákladů na výkon kolektivní správy,
g) f) návrh výše odměn pro jednotlivé způsoby užití předmětů ochrany.
(4) Účastníkem řízení o udělení oprávnění je ten, kdo o oprávnění žádá.
(5) O žádosti o udělení oprávnění rozhodne ministerstvo do 90 dnů ode dne podání žádosti. Nelze-li vzhledem k povaze věci rozhodnout v této lhůtě, může ji ministr přiměřeně prodloužit. O tomto prodloužení ministerstvo účastníka bez zbytečného odkladu vyrozumí. Ministerstvo v řízení o udělení oprávnění přihlíží zejména k tomu, zda lze předpokládat, že žadatel je způsobilý k řádnému a účelnému výkonu kolektivní správy.
(6) Ministerstvo udělí oprávnění žadateli,
a) jehož žádost o udělení oprávnění splňuje náležitosti podle odstavců 2 a 3 odstavce 2,
b) který žádá o oprávnění k zastupování při výkonu takových práv, kdy kolektivní výkon je účelný,
c) jestliže pro výkon téhož práva ve vztahu k témuž předmětu ochrany, a pokud jde o díla, pro výkon téhož práva k témuž druhu díla, nemá oprávnění již jiná osoba, a
c) jestliže pro týž předmět práv, a pokud jde o díla, i pro týž druh nemá oprávnění již jiná osoba, a
d) který splňuje předpoklady pro zajištění řádného výkonu kolektivní správy.
(7) Ministerstvo může udělit oprávnění k vybírání odměn pro všechny autory anebo pro všechny nositele práv souvisejících s právem autorským podle § 25 a § 37 odst. 2 jen jednomu žadateli; v takovém případě oprávnění jiného kolektivního správce zahrnuje jen rozdělování takto vybraných odměn autorům anebo nositelům práv souvisejících s právem autorským jím zastupovaným.
(8) (7) Výrokovou část rozhodnutí Rozhodnutí, kterým bylo uděleno oprávnění, spolu s údajem o dni nabytí právní moci tohoto rozhodnutí, ministerstvo zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup v Obchodním věstníku bezodkladně, nejpozději však do 30 dnů ode dne nabytí právní moci.
(9) (8) Rozhodování o udělení oprávnění se řídí obecnými předpisy o správním řízení,6) pokud tento zákon nestanoví jinak.
§ 99 Odnětí oprávnění
(1) Ministerstvo oprávnění odejme, jestliže
a) dodatečně zjistí, že v době udělení oprávnění nebyly žadatelem splněny předpoklady pro udělení oprávnění, anebo tyto po udělení oprávnění odpadly, a nedojde-li k nápravě v ministerstvem stanovené přiměřené lhůtě, anebo nelze-li nápravu zjednat,
b) kolektivní správce o to požádá.
(2) Ministerstvo může oprávnění odejmout, jestliže kolektivní správce porušuje povinnosti uložené mu tímto zákonem a nezjedná nápravu v ministerstvem stanovené přiměřené lhůtě.
(3) Účastníkem řízení je kolektivní správce, jemuž má být v řízení oprávnění odejmuto.
(4) Oprávnění odnímané podle odstavce 1 písm. a) zanikne dnem, kdy rozhodnutí nabude právní moci, nestanoví-li se v rozhodnutí den pozdější; mezi dnem právní moci rozhodnutí a dnem zániku uvedeným v rozhodnutí nesmí uplynout lhůta delší než 6 měsíců. Oprávnění odnímané podle odstavce 1 písm. b) zanikne posledním dnem kalendářního roku, ve kterém uplyne 6 měsíců ode dne doručení takové žádosti ministerstvu.
(5) Ustanovení § 98 odst. 5 věty první až třetí platí přiměřeně a ustanovení § 98 odst. 8 a 9 platí obdobně. Ustanovení § 98 odstavců 7 a 8 platí obdobně.
§ 100 Vztahy kolektivního správce k zastupovaným nositelům práv a k uživatelům předmětů ochrany
(1) Kolektivní správce je povinen s péčí řádného hospodáře, odborně a v rozsahu uděleného oprávnění
a) zastupovat každého nositele práv při výkonu jeho práva, které ze zákona kolektivně spravuje,
b) převzít za obvyklých podmínek zastoupení každého nositele práv při výkonu jeho práva, pokud o to požádá a prokáže, že došlo k příslušnému užití předmětu ochrany, a není-li pro výkon téhož práva ve vztahu k témuž předmětu ochrany, a pokud jde o díla, pro výkon téhož práva k témuž druhu díla, zastupován již zahraniční osobou podle ustanovení § 97 odst. 5 písm. a),
c) zastupovat každého nositele práv při výkonu jeho práva v rozsahu s ním sjednaném,
d) zastupovat nositele práv za rovných podmínek,
e) vést rejstřík nositelů práv smluvně zastupovaných a rejstřík nositelů práv přihlášených k evidenci smluvně zastupovaných nositelů práva; rejstřík smí obsahovat pouze údaje, které jsou nezbytné k výkonu kolektivní správy,
f) vést rejstřík předmětů ochrany, k nimž kolektivně spravují práva, pokud mu jsou tyto předměty známy; rejstřík smí obsahovat pouze údaje, které jsou nezbytné k výkonu kolektivní správy,
g) sdělit tomu, kdo o to písemně požádá, zda zastupuje nositele práv k určitému předmětu ochrany pro výkon určitého práva, a vydat o tom na žádost a náklady žadatele písemné potvrzení,
h) uzavírat s uživateli předmětů ochrany nebo s osobami oprávněnými hájit zájmy v nich sdružených uživatelů, nebo s osobami oprávněnými zastupovat zájmy uživatelů podle zvláštního právního předpisu6a), kteří užívají předměty ochrany týmž nebo podobným způsobem, nebo s osobami povinnými platit odměny podle tohoto zákona, za přiměřených a rovných podmínek smlouvy, kterými se pro uživatele
1. poskytuje oprávnění k výkonu práva užít předměty ochrany, k nimž takové právo kolektivně spravují,
2. stanovuje výše a způsob placení odměn podle § 96 odst. 1 písm. a) bodů 1 a 2 a písm. b) a sleduje jejich plnění,
3. stanovuje výše a způsob placení odměn podle § 19 odst. 1 a 2, a to na základě počtu osob, kterým je dílo sděleno,
4. určuje způsob placení odměn stanovených tímto zákonem,
i) domáhat se vlastním jménem na účet zastupovaných nositelů práv nároku na náhradu škody, nároku na vydání bezdůvodného obohacení z neoprávněného výkonu kolektivně spravovaného práva a nároku na zdržení se neoprávněného výkonu kolektivně spravovaného práva, ledaže se nositel práva, je-li k tomu oprávněn, takového nároku domáhá sám nebo je to nehospodárné,
j) vybírat v souladu se zákonem a smlouvami podle písmene h) pro nositele práv odměny a případné příjmy z vydání bezdůvodného obohacení, rozdělovat je a vyplácet je v souladu s rozúčtovacím řádem,
k) vést evidenci vybraných odměn a příjmů z vydaného bezdůvodného obohacení a umožnit nositeli práv kontrolu správnosti výše jemu vyplacené odměny či případného příjmu z bezdůvodného obohacení,
l) vytvářet rezervní fond z vybraných odměn a případných příjmů z bezdůvodného obohacení,
m) vyhotovovat řádnou účetní závěrku, ověřovat ji účtovat v soustavě podvojného účetnictví, roční účetní závěrku ověřovat auditorem a předkládat ji včetně zprávy auditora ministerstvu bez zbytečného odkladu po jejím ověření a schválení nejvyšším orgánem kolektivního správce,
n) vyhotovovat do 30. června každého roku výroční zprávu o činnosti a hospodaření (dále jen "výroční zpráva") za uplynulý kalendářní rok, obsahující též řádnou roční účetní závěrku a zprávu auditora; výroční zpráva musí obsahovat úplný a pravdivý popis všech rozhodných skutečností a musí k ní být umožněn přístup zastupovaným nositelům práv,
o) zveřejňovat řádnou roční účetní závěrku včetně zprávy auditora bez zbytečného odkladu od jejího vyhotovení v Obchodním věstníku,
p) informovat ministerstvo o všech změnách v údajích uvedených v žádosti o udělení oprávnění podle § 98 odst. 2 písm. a) včetně změn v osobě, která je statutárním orgánem kolektivního správce nebo členem takového orgánu, a tyto změny doložit, a to bezodkladně, nejpozději však do 15 dnů od takové změny,
r) poskytnout ministerstvu kopii
1.změny dokumentů přikládaných k žádosti o udělení oprávnění podle § 98 odst. 3 písm. a) až c) do 15 dnů od takové změny,
2.kolektivní smlouvy uzavřené kolektivním správcem do 15 dnů ode dne, kdy o to ministerstvo požádá,
3.smlouvy podle § 97 odst. 5 uzavřené kolektivním správcem do 15 dnů ode dne, kdy o to ministerstvo požádá,
4.rozhodnutí soudu nebo jiného příslušného orgánu, pokud je kolektivní správce účastníkem řízení, do 15 dnů ode dne, kdy o to ministerstvo požádá,
s) zveřejňovat vhodným způsobem umožňujícím i dálkový přístup pro jednotlivé způsoby užití předmětu ochrany návrh výše odměn nebo způsob jejich určení,
t) informovat ministerstvo o rozhodnutích soudů nebo jiných příslušných orgánů v řízení, jehož je kolektivní správce účastníkem a které má zásadní význam pro jeho činnost.
(2) Povinnost podle odstavce 1 písm. a) a b) se vztahuje pouze na nositele práv, který je státním občanem České republiky nebo má na území České republiky trvalý pobyt nebo sídlo.
(2) (3) Kolektivní správce zastupuje nositele práv svým jménem a na jeho účet. Kolektivní správce vykonává kolektivní správu nevýdělečně. Kolektivní správce je však oprávněn požadovat náhradu účelně vynaložených nákladů.
(3) (4) Uživatelé předmětů ochrany, jakož i osoby povinné k platbě zvláštních odměn jsou povinni umožnit kolektivnímu správci řádný výkon kolektivní správy a bez vážných důvodů kolektivnímu správci neodmítnout poskytnutí k tomu potřebných informací. Kolektivní správce nesmí informace zjištěné při kontrolní činnosti využít k jinému účelu než k výkonu kolektivní správy. Kolektivní správce je oprávněn kontrolovat řádné a včasné plnění smluv jím uzavřených při výkonu kolektivní správy; uživatelé předmětů ochrany, jakož i osoby povinné k platbě zvláštních odměn či jiní účastníci takových smluv jsou povinni kolektivnímu správci tuto činnost umožnit.
(4) (5) Provozovatel provozovny či jiného prostoru, který poskytne provozovnu či jiný prostor k provozování nedivadelně provozovaného hudebního díla s textem či bez textu nebo uměleckého výkonu (dále jen "veřejná hudební produkce"), je povinen poskytnout příslušnému kolektivnímu správci údaje a součinnost potřebnou pro určení totožnosti provozovatele veřejné hudební produkce.
(5) (6) Dodavatel živé veřejné hudební produkce je povinen předložit provozovateli živé veřejné produkce program produkce s uvedením jmen autorů a názvů děl, která mají být provozována, a to nejpozději 20 dnů před konáním produkce. Provozovatel živé veřejné hudební produkce je povinen tento program produkce s uvedením jmen autorů a názvů děl, která mají být provozována, oznámit příslušnému kolektivnímu správci, a to nejpozději 10 dnů před konáním produkce, pokud není ve smlouvě mezi provozovatelem a kolektivním správcem dohodnuto jinak.
(6) (7) Při uzavírání smluv podle odstavce 1 písm. h) se přihlédne zejména k
a) tomu, zda k užití předmětu ochrany dochází při výkonu podnikání nebo jiné hospodářské činnosti,
b) přímému či nepřímému hospodářskému nebo obchodnímu prospěchu, který uživatel získá z užití či v souvislosti s užitím předmětu ochrany,
c) charakteru a specifikům místa nebo regionu, ve kterém dochází k užití předmětu ochrany,
d) účelu, způsobu, rozsahu a okolnostem užití předmětu ochrany.
(7) (8) Kolektivní správce je povinen si při zpracování návrhu výše odměn nebo návrhu způsobu jejich určení vyžádat stanoviska právnických osob sdružujících příslušné uživatele předmětů ochrany, pokud se takové osoby u kolektivního správce za tímto účelem přihlásily a prokázaly, že sdružují vyšší než zanedbatelný počet uživatelů.
§ 100a
(1) Kolektivní správce, popřípadě jím zastoupený nositel práv, nemůže uplatňovat zdržovací nárok [§ 40 odst. 1 písm. b)], ani nárok na náhradu škody nebo na vydání bezdůvodného obohacení podle zvláštní úpravy tohoto zákona (§ 40 odst. 4 § 40 odst. 3) z neoprávněného zásahu do kolektivně spravovaného práva nebo ohrožení takového práva, pokud uživatel nebo osoba oprávněná hájit zájmy v ní sdružených uživatelů řádně a bez zbytečných průtahů vede s příslušným kolektivním správcem v souvislosti s takovým zásahem či ohrožením práva jednání směřující k uzavření smlouvy vyžadované tímto zákonem, nebo pokud souhlasí v této souvislosti s využitím zprostředkovatele podle tohoto zákona (§ 102).
(2) Ustanovením odstavce 1 není dotčen nárok na vydání bezdůvodného obohacení ve výši obvyklé odměny podle zvláštních právních předpisů6b).
(3) Překážka uplatnění zdržovacího nároku podle odstavce 1 nevzniká či odpadá, pokud by neuplatnění zdržovacího nároku bylo v rozporu s oprávněnými společnými zájmy nositelů práv, zejména proto, že by z jednání uživatele nebo osoby oprávněné hájit zájmy v ní sdružených uživatelů byl zřejmý úmysl smlouvu uvedenou v odstavci 1 neuzavřít nebo by bylo ohroženo splnění nároku na vydání bezdůvodného obohacení podle zvláštních právních předpisů6b).
§ 101 Kolektivní a hromadné smlouvy
(1) Kolektivní správce poskytuje smlouvami podle § 100 odst. 1 písm. h) bodu 1 oprávnění k výkonu práva užít předměty ochrany určené buď jednotlivě, nebo hromadně, což zahrnuje všechny předměty ochrany, k nimž takové právo kolektivně spravuje. Pokud kolektivní správce poskytne oprávnění k výkonu práva k hromadně určeným předmětům ochrany (pro účely tohoto zákona "hromadná smlouva") a pokud jsou pro rozdělení vybraných odměn potřebné údaje uživatele o užití konkrétních předmětů ochrany, je kolektivní správce oprávněn takové údaje od uživatele požadovat. Hromadná smlouva musí být sjednána písemně. Ustanovení předchozí věty se vztahuje přiměřeně i na smlouvy podle § 100 odst. 1 písm. h) bodů 2 až 4 § 100 odst. 1 písm. h) bodů 2 a 3.
(2) Kolektivní správce nesmí uživatelům předmětů ochrany ukládat omezení, která přesahují rámec ochrany stanovené tímto zákonem.
(3) Povinnost podle § 100 odst. 1 písm. h) kolektivní správce nemá, bylo-li by uzavření smlouvy v rozporu s oprávněnými společnými zájmy nositelů práv, nebo jde-li o návrh na uzavření smlouvy, kterou má být poskytnuto oprávnění vztahující se k předmětu ochrany jednotlivě určenému, bylo-li by uzavření smlouvy v rozporu s oprávněnými zájmy nositele práv k takovému předmětu ochrany.
(4) Povinnost uzavřít podle § 100 odst. 1 písm. h) smlouvu s právnickou osobou sdružující uživatele (pro účely tohoto zákona "kolektivní smlouva") kolektivní správce nemá ani tehdy, nelze-li na něm uzavření takové smlouvy spravedlivě požadovat pro zanedbatelný počet uživatelů, které taková osoba sdružuje.
(5) Kolektivní smlouva musí být sjednána písemně a jednotlivým sdruženým uživatelům z ní vznikají práva a povinnosti vůči kolektivnímu správci přímo; tím není dotčeno, že kolektivní správce jedná na účet nositelů práv.
(6) Kolektivní správce je oprávněn uživateli, který je vůči němu v prodlení se zaplacením odměny a tuto odměnu nezaplatí ani v dodatečné třicetidenní lhůtě za tím účelem kolektivním správcem poskytnuté, dočasně, na dobu prodlení, zakázat užití předmětů ochrany, ke kterému by byl uživatel jinak ze smlouvy uzavřené s kolektivním správcem oprávněn.
(7) Kolektivnímu správci náleží i oprávnění stanovit zákaz podle § 72 odst. 4 a § 76 odst. 3 s tím, že jej může uplatnit jak pro jednotlivé, tak i pro všechny umělecké výkony a zvukové záznamy, k nimž práva kolektivně spravuje.
(8) Kolektivní správce je oprávněn poskytovat uživateli oprávnění k výkonu práva užít předměty ochrany pouze jako nevýhradní a nepřevoditelné.
(9) Poskytne-li hromadnou smlouvou podle odstavce 1 příslušný kolektivní správce licenci
a) k provozování uměleckých výkonů ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům nebo k provozování takových zvukových záznamů,
b) k nedivadelnímu provozování hudebních děl s textem či bez textu ze zvukového záznamu vydaného k obchodním účelům,
c) k rozhlasovému nebo televiznímu vysílání určitého druhu děl,
d) k provozování rozhlasového nebo televizního vysílání určitého druhu děl, uměleckých výkonů, zvukových záznamů nebo zvukově obrazových záznamů,
e) k půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla s výjimkou počítačového programu nebo k půjčování díla nebo výkonu výkonného umělce zaznamenaného na zvukový nebo zvukově obrazový záznam a k půjčování takových záznamů,
f) k zpřístupňování díla, zahrnující i zhotovení rozmnoženiny zveřejněného díla, knihovnou6a) jednotlivcům ze strany veřejnosti na požádání podle § 18 odst. 2 pro účely výzkumu a soukromého studia; toto ustanovení se nevztahuje na počítačové programy, zvukové a zvukově obrazové záznamy, vydané notové záznamy díla hudebního či hudebně dramatického a na díla, která jsou předmětem licenčních smluv, nebo jestliže to nositel práva zakázal,
g) k živému nedivadelnímu provozování díla, pokud provozování díla nesměřuje k dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu,
platí, že je takto licence poskytnuta nejen ve vztahu k příslušným předmětům ochrany, a jde-li o díla, k příslušným druhům děl nositelů práv smluvně zastupovaných, ale i všech ostatních, kteří se pak považují za zastupované ze zákona. To neplatí pro díla audiovizuální ani díla audiovizuálně užitá, pokud jde o licenci podle písmene c) a e), ani pro takového smluvně nezastupovaného nositele práva, který vůči uživateli a příslušnému kolektivnímu správci účinky hromadné smlouvy pro konkrétní případ či pro všechny případy vyloučí; nemůže však vyloučit účinky hromadné smlouvy v případě licence podle písmene d).
(10) Příslušný kolektivní správce přihlíží při rozdělování a vyplácení odměn, které vybral na základě hromadné smlouvy podle odstavce 9 pro smluvně nezastupované nositele práva k takovým z nich, kteří se u něj za tímto účelem přihlásili k evidenci. Je povinen vyzvat k evidenci ty, pro které odměny vybral a kteří mu jsou známi.
(11) V případě, kdy uživatel předmětů ochrany uzavírá smlouvy, jejichž předmětem je poskytnutí oprávnění k výkonu práva užít předměty ochrany, k nimž takové právo kolektivně spravují více než dva kolektivní správci, je takový uživatel oprávněn požadovat, aby tito kolektivní správci pověřili uzavřením jediné smlouvy společného zástupce podle § 97 odst. 5. Toto ustanovení se použije obdobně i v případě uzavírání kolektivních smluv podle odstavce 4. Pro pověření společného zástupce kolektivních správců podle tohoto ustanovení platí, že se tím sleduje účelný výkon kolektivní správy. V případě, kdy uživatel předmětu ochrany uzavírá smlouvu nejméně se třemi kolektivními správci, jsou uživatel nebo jejich sdružení oprávněni požadovat, aby příslušní kolektivní správci pověřili společného zástupce, který uzavře s uživatelem smlouvu jejich jménem.
(12) Kolektivní správce, kterému bylo podle § 98 odst. 7 uděleno oprávnění k vybírání odměn pro všechny autory, je povinen poskytnout odměny jinému kolektivnímu správci k rozdělení autorům, jejichž práva tento jiný kolektivní správce spravuje.
§ 102 Zprostředkovatelé kolektivních a hromadných smluv
(1) K usnadnění sjednávání kolektivních smluv, popřípadě smluv hromadných [§ 100 odst. 1 písm. h)] mohou smluvní strany využít jednoho nebo více zprostředkovatelů jmenovaných k tomu účelu ministerstvem z nezávislých odborníků. Zprostředkovatelem pro účely tohoto zákona může být zletilá fyzická osoba způsobilá k právním úkonům, která souhlasí s výkonem této činnosti. Seznam zprostředkovatelů je veřejně přístupný; vede jej ministerstvo s přihlédnutím k návrhům kolektivních správců a uživatelů, popř. jejich sdružení.
(2) Nedohodnou-li se smluvní strany na zprostředkovateli do 30 dnů od předložení návrhu kteroukoli smluvní stranou na sjednání smlouvy podle odstavce 1 zprostředkovatelem, určí zprostředkovatele ministerstvo do 14 dnů od předložení žádosti.
(3) Žádost předkládá zprostředkovateli kterákoli smluvní strana písemně. V žádosti uvede dosavadní stav jednání a připojí svůj návrh a stanovisko druhé smluvní strany. Smluvní strany jsou povinny si poskytovat při zprostředkování potřebnou součinnost.
(4) Zprostředkovatelé jsou povinni být nápomocni při jednání smluvních stran, popřípadě i předkládat stranám vlastní návrhy do 30 dnů od předložení žádosti.
(5) Nevyjádří-li žádná ze stran do 30 dnů od předložení návrhu zprostředkovatele podle odstavce 1 námitky k tomuto návrhu, má se za to, že jej strany přijaly.
(6) Zprostředkovatel má nárok na odměnu, na které se dohodnou smluvní strany, a na náhradu nutně vynaložených nákladů. Nedohodnou-li se smluvní strany se zprostředkovatelem na odměně za jeho činnost při sjednávání kolektivní či hromadné smlouvy, činí odměna zprostředkovatele dvojnásobek minimální mzdy platné pro zaměstnance odměňovaného měsíční mzdou.7) Odměnu zprostředkovatele a náklady spojené s jeho činností nesou rovným dílem smluvní strany.
§ 103 Dohled ministerstva
(1) Ministerstvo vykonává dohled podle tohoto zákona nad kolektivními správci práv oprávněnými k výkonu kolektivní správy podle tohoto zákona.
(2) Ministerstvo je při výkonu dohledu podle odstavce 1 oprávněno
a) vyžádat si od kolektivního správce informace a předložení podkladů, které jsou potřebné pro výkon dohledu,
b) zjišťovat, zda nedochází k porušování povinností uložených tímto zákonem,
c) ukládat při zjištění závad v dodržování tohoto zákona povinnost k nápravě, stanovit k jejímu splnění přiměřenou lhůtu a ukládat pokuty.
(3) Kolektivní správce je povinen v přiměřené lhůtě stanovené ministerstvem poskytnout pravdivé a úplné informace a součinnost odpovídající oprávněním ministerstva podle odstavce 2.
(4) Náklady vzniklé kolektivnímu správci v souvislosti s prováděním dohledu ministerstva podle odstavce 2 nese tento kolektivní správce.
(5) Nesplní-li kolektivní správce uloženou povinnost k nápravě ve stanovené lhůtě, může mu ministerstvo ke splnění uložené povinnosti uložit donucovací pokutu až do výše 100 000 Kč, a to i opakovaně. Úhrn takto uložených donucovacích pokut nesmí převyšovat 500 000 Kč.
(6) Kolektivnímu správci, který nesplnil povinnost podle odstavce 3, může ministerstvo uložit pořádkovou pokutu až do výše 50 000 Kč, a to i opakovaně, nesplnil-li povinnost ani ve lhůtě nově stanovené ministerstvem. Úhrn takto uložených pořádkových pokut nesmí přesáhnout částku 200 000 Kč. Řízení o uložení pořádkové pokuty lze zahájit nejpozději do 1 měsíce ode dne nesplnění povinnosti.
(7) Zjistí-li ministerstvo porušení povinností kolektivního správce, které pro něj vyplývají z tohoto zákona, může uložit kolektivnímu správci pokutu až do výše 500 000 Kč. Pokuta může být uložena i opakovaně. Pokutu lze uložit nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy ministerstvo zjistí, že došlo k porušení povinnosti. Při stanovení výše pokuty ministerstvo přihlíží k závažnosti porušení povinnosti a ke způsobenému následku.
(8) Pokuty vybírá a vymáhá ministerstvo a jsou příjmem Státního fondu kultury České republiky.
(9) Uložením povinnosti k nápravě a pokuty podle tohoto zákona není dotčena odpovědnost podle jiných právních předpisů.
(10) Dohledem ministerstva není dotčen dozor Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podle zvláštního právního předpisu8).
§ 103 Dozor ministerstva
(1) Ministerstvo je oprávněno
a) vyžádat si od kolektivního správce informace a předložení podkladů, které jsou potřebné pro výkon dozoru,
b) zjišťovat, zda nedochází k porušování povinností uložených touto částí zákona, zejména ustanovením § 100 odst. 7,
c) ukládat při zjištění závad v dodržování této části zákona povinnost k nápravě při stanovení přiměřené lhůty a ukládat pokuty.
(2) Zjistí-li ministerstvo porušení povinností kolektivního správce, které pro něj vyplývají z této části zákona, uloží kolektivnímu správci povinnost k nápravě a stanoví k jejímu splnění přiměřenou lhůtu. Ministerstvo může rovněž uložit kolektivnímu správci pokutu až do výše 500 000 Kč. Pokuta může být uložena i opakovaně. Pokutu lze uložit nejpozději do jednoho roku ode dne, kdy ministerstvo zjistí, že došlo k porušení povinnosti, nejdéle však do tří let ode dne porušení povinnosti. Při stanovení výše pokuty ministerstvo přihlíží k závažnosti porušení povinnosti a ke způsobenému následku. Pokuty jsou příjmem Státního fondu kultury České republiky; ministerstvo je vymáhá podle zvláštních právních předpisů8).
§ 104 Pravidla pro rozdělování odměn vybraných kolektivním správcem
(1) Z odměn vybraných podle § 25 odst. 3 písm. a) a c) přísluší,
a) jde-li o přístroj k zhotovení zvukových záznamů a z nenahraných nosičů zvukových záznamů, autorům 50 % a výkonným umělcům a výrobcům zvukových záznamů 50 %, o něž se dělí stejným dílem,
b) jde-li o přístroj k zhotovení zvukově obrazových záznamů a z nenahraných nosičů takových záznamů, 60 % autorům, zejména režisérům audiovizuálních děl, autorům děl literárních, dramatických a hudebně dramatických, autorům děl hudebních s textem nebo bez textu, kameramanům, architektům, scénografům, kostýmním výtvarníkům, výtvarníkům a autorům děl choreografických a pantomimických, a 40 % výkonným umělcům a výrobcům zvukově obrazových záznamů (z toho 25 % výrobcům zvukově obrazových záznamů a 15 % výkonným umělcům).
b) jde-li o přístroj k zhotovení zvukově obrazových záznamů a z nenahraných nosičů takových záznamů, 60 % autorům (z toho 15 % autorům děl literárních, dramatických a hudebně dramatických, 14 % režisérům, 11 % kameramanům, 11 % autorům děl hudebních s textem nebo bez textu, 9 % architektům, scénografům a výtvarníkům audiovizuálních děl) a 40 % výkonným umělcům a výrobcům zvukově obrazových záznamů děl (z toho 25 % výrobcům zvukově obrazových záznamů děl a 15 % výkonným umělcům, autorům děl choreografických a pantomimických).
(2) Z odměn vybraných podle § 25 odst. 3 písm. a) a c), nejedná-li se o odměny podle odstavce 1, a z odměn vybraných podle § 25 odst. 3 písm. b) a odst. 4 přísluší 60 % autorům (z toho 45 % autorům děl literárních včetně děl vědeckých a děl kartografických a 15 % autorům děl výtvarných umění) a 40 % nakladatelům vydaných děl.
(3) Z odměn vybraných podle § 37 odst. 2 přísluší 75 % autorům děl literárních, včetně děl vědeckých a děl kartografických, a 25 % autorům děl výtvarných. Právo autorské a práva s ním související
§ 1 Předmět úpravy
Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropských společenství1) a upravuje
a) práva autora k jeho autorskému dílu,
b) práva související s právem autorským:
1.práva výkonného umělce k jeho uměleckému výkonu,
2.právo výrobce zvukového záznamu k jeho záznamu,
3.právo výrobce zvukově obrazového záznamu k jeho záznamu,
4.právo rozhlasového nebo televizního vysílatele k jeho původnímu vysílání,
5.právo zveřejnitele k dosud nezveřejněnému dílu, k němuž uplynula doba trvání majetkových práv,
6.právo nakladatele na odměnu v souvislosti se zhotovením rozmnoženiny jím vydaného díla pro osobní potřebu,
c) právo pořizovatele k jím pořízené databázi,
d) ochranu práv podle tohoto zákona,
e) kolektivní správu práv autorských a práv souvisejících s právem autorským.
Hlava I: Právo autorské
Díl 1: Předmět práva autorského
§ 2 Autorské dílo Dílo
(1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo"). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické.
(2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Databáze, která je způsobem výběru nebo uspořádáním obsahu autorovým vlastním duševním výtvorem a jejíž součásti jsou systematicky nebo metodicky uspořádány a jednotlivě zpřístupněny elektronicky či jiným způsobem, je dílem souborným. Jiná kritéria pro stanovení způsobilosti počítačového programu a databáze k ochraně se neuplatňují. Fotografie a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, které jsou původní ve smyslu věty první, jsou chráněny jako dílo fotografické. Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem. Za dílo souborné se považuje databáze, která je způsobem výběru nebo uspořádáním obsahu autorovým vlastním duševním výtvorem. Fotografie, která je původní ve smyslu věty prvé, je chráněna jako dílo fotografické.
(3) Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené, jeho jednotlivé vývojové fáze a části, včetně názvu a jmen postav, pokud splňují podmínky podle odstavce 1 nebo podle odstavce 2, jde-li o předměty práva autorského v něm uvedené.
(4) Předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného, včetně překladu díla do jiného jazyka. Tím není dotčeno právo autora zpracovaného nebo přeloženého díla.
(5) Sborník, jako je časopis, encyklopedie, antologie, pásmo, výstava nebo jiný soubor nezávislých děl nebo jiných prvků, který způsobem výběru nebo uspořádáním obsahu splňuje podmínky podle odstavce 1, je dílem souborným. Sborník, jako je časopis, encyklopedie, antologie, pásmo, výstava nebo jiná databáze (§ 88), je-li souborem nezávislých děl nebo jiných prvků, který je způsobem výběru nebo uspořádáním obsahu jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora, je dílem souborným.
(6) Dílem podle tohoto zákona není zejména námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě.
§ 3 Výjimky z ochrany podle práva autorského ve veřejném zájmu
Ochrana podle práva autorského se nevztahuje na
a) úřední dílo, jímž je právní předpis, rozhodnutí, opatření obecné povahy, veřejná listina, veřejně přístupný rejstřík a sbírka jeho listin, jakož i úřední návrh úředního díla a jiná přípravná úřední dokumentace, včetně úředního překladu takového díla, sněmovní a senátní publikace, pamětní knihy obecní (obecní kroniky), státní symbol a symbol jednotky územní samosprávy a jiná taková díla, u nichž je veřejný zájem na vyloučení z ochrany, (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2007.)
b) výtvory tradiční lidové kultury, není-li pravé jméno autora obecně známo a nejde-li o dílo anonymní nebo o dílo pseudonymní (§ 7); užít takové dílo lze jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu.
c) politický projev a řeč pronesenou při úředním jednání; autorovo právo k užití takových děl v souboru zůstává nedotčeno.
§ 4 Zveřejnění a vydání díla
(1) Prvním oprávněným veřejným přednesením, provedením, předvedením, vystavením, vydáním či jiným zpřístupněním veřejnosti je dílo zveřejněno.
(2) Zahájením oprávněného veřejného rozšiřování rozmnoženin je dílo vydáno.
Díl 2: Autorství
§ 5 Autor
(1) Autorem je fyzická osoba, která dílo vytvořila.
(2) Autorem díla souborného jako celku je fyzická osoba, která je tvůrčím způsobem vybrala nebo uspořádala; tím nejsou dotčena práva autorů děl do souboru zařazených.
§ 6 Zákonná domněnka autorství
Autorem díla je fyzická osoba, jejíž pravé jméno je obvyklým způsobem uvedeno na díle nebo je u díla uvedeno v rejstříku předmětů ochrany vedeném příslušným kolektivním správcem, není-li prokázán opak; to neplatí v případech, kdy je údaj v rozporu s jiným údajem takto uvedeným. Toto ustanovení se použije i tehdy, je-li toto jméno pseudonymem, pokud autorem přijatý pseudonym nevzbuzuje pochybnosti o autorově totožnosti.
§ 7 Anonym a pseudonym
(1) Totožnost autora, jehož dílo bylo podle projevu jeho vůle zveřejněno bez udání jména (dílo anonymní), popřípadě pod krycím jménem nebo pod uměleckou značkou (dílo pseudonymní), není dovoleno bez jeho souhlasu prozradit.
(2) Dokud se autor díla anonymního nebo díla pseudonymního veřejně neprohlásí, zastupuje autora při výkonu a ochraně práv autorských k dílu vlastním jménem a na jeho účet osoba, která dílo zveřejnila, není-li prokázán opak; veřejného prohlášení autora není třeba, je-li jeho pravé jméno obecně známo.
§ 8 Spoluautoři
(1) Právo autorské k dílu, které vzniklo společnou tvůrčí činností dvou nebo více autorů do doby dokončení díla jako dílo jediné (dílo spoluautorů), přísluší všem spoluautorům společně a nerozdílně. Na újmu vzniku díla spoluautorů není, lze-li výsledky tvůrčí činnosti jednotlivých spoluautorů do díla odlišit, pokud tyto nejsou způsobilé samostatného užití.
(2) Spoluautorem není ten, kdo ke vzniku díla přispěl pouze poskytnutím pomoci nebo rady technické, administrativní nebo odborné povahy nebo poskytnutím dokumentačního nebo technického materiálu, anebo kdo pouze dal ke vzniku díla podnět.
(3) Z právních úkonů týkajících se díla spoluautorů jsou oprávněni a povinni všichni spoluautoři společně a nerozdílně.
(4) O nakládání s dílem spoluautorů rozhodují spoluautoři jednomyslně. Brání-li jednotlivý autor bez vážného důvodu nakládání s dílem spoluautorů, mohou se ostatní spoluautoři domáhat nahrazení chybějícího projevu jeho vůle soudem. Domáhat se ochrany práva autorského k dílu spoluautorů před ohrožením nebo porušením může i jednotlivý spoluautor samostatně.
(5) Není-li dohodnuto mezi spoluautory jinak, je podíl jednotlivých spoluautorů na společných výnosech z práva autorského k dílu spoluautorů úměrný velikosti jejich tvůrčích příspěvků, a nelze-li tyto příspěvky rozeznat, jsou podíly na společných výnosech stejné.
Díl 3: Vznik a obsah práva autorského
Oddíl 1: Obecná ustanovení
§ 9 Vznik práva autorského
(1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.
(2) Zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nezaniká právo autorské k dílu.
(3) Nabytím vlastnického práva nebo jiného věcného práva k věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, nenabývá se oprávnění k výkonu práva dílo užít, není-li dohodnuto či nevyplývá-li z tohoto zákona jinak. Poskytnutím oprávnění k výkonu práva dílo užít jiné osobě zůstává nedotčeno vlastnické právo nebo jiná věcná práva k věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, není-li dohodnuto či nevyplývá-li ze zvláštního právního předpisu jinak.
(4) Vlastník či jiný uživatel věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, není povinen tuto věc udržovat a chránit před zničením, není-li dohodnuto či nevyplývá-li ze zvláštního právního předpisu nebo z tohoto zákona jinak.
(5) Vlastník nebo jiný uživatel stavby, která je vyjádřením architektonického díla, je oprávněn provést bez svolení autora přiměřené změny takového díla v míře nezbytně nutné a při zachování hodnoty díla. Pokud jsou tyto změny potřebné k uskutečnění technického nebo provozního určení stavby, jehož nelze dosáhnout jinak, je ten, kdo hodlá provést změnu, povinen, lze-li to na něm spravedlivě požadovat, předem uvědomit o svém úmyslu autora a poskytnout mu dokumentaci stavby včetně vyobrazení, vystihující stav před zahájením stavebních změn.
§ 10 Obsah práva autorského
Právo autorské zahrnuje výlučná práva osobnostní (§ 11) a výlučná práva majetková (§ 12 a násl.).
Oddíl 2: Osobnostní práva
§ 11
(1) Autor má právo rozhodnout o zveřejnění svého díla.
(2) Autor má právo osobovat si autorství, včetně práva rozhodnout, zda a jakým způsobem má být jeho autorství uvedeno při zveřejnění a dalším užití jeho díla, je-li uvedení autorství při takovém užití obvyklé.
(3) Autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla, nestanoví-li tento zákon jinak. Je-li dílo užíváno jinou osobou, nesmí se tak dít způsobem snižujícím hodnotu díla. Autor má právo na dohled nad plněním této povinnosti jinou osobou (autorský dohled), nevyplývá-li z povahy díla nebo jeho užití jinak, anebo nelze-li po uživateli spravedlivě požadovat, aby autorovi výkon práva na autorský dohled umožnil.
(4) Osobnostních práv se autor nemůže vzdát; tato práva jsou nepřevoditelná a smrtí autora zanikají. Ustanovení odstavce 5 tím není dotčeno.
(5) Po smrti autora si nikdo nesmí osobovat jeho autorství k dílu, dílo smí být užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a, je-li to obvyklé, musí být uveden autor díla, nejde-li o dílo anonymní. Ochrany se může domáhat kterákoli z osob autorovi blízkých,1a) toto oprávnění mají, i když uplynula doba trvání majetkových práv autorských. Této ochrany se může vždy domáhat i právnická osoba sdružující autory nebo příslušný kolektivní správce podle tohoto zákona (§ 97).
Oddíl 3: Majetková práva
§ 12 Právo dílo užít
(1) Autor má právo své dílo užít v původní nebo jiným zpracované či jinak změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky a udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva; jiná osoba může dílo užít bez udělení takového oprávnění pouze v případech stanovených tímto zákonem.
(2) Poskytnutím oprávnění podle odstavce 1 právo autorovi nezaniká; autorovi vzniká pouze povinnost strpět zásah do práva dílo užít jinou osobou v rozsahu vyplývajícím ze smlouvy.
(3) Autor má právo požadovat na vlastníku věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, aby mu ji zpřístupnil, pokud je toho třeba k výkonu práv autorských podle tohoto zákona. Toto právo nelze uplatnit v rozporu s oprávněnými zájmy vlastníka; vlastník není povinen autorovi takovou věc vydat, je však povinen na žádost a náklady autora zhotovit fotografii nebo jinou rozmnoženinu díla a odevzdat ji autorovi.
(4) Právem dílo užít je
a) právo na rozmnožování díla (§ 13),
b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14),
c) právo na pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 15),
d) právo na půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 16),
e) právo na vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 17),
f) právo na sdělování díla veřejnosti (§ 18), zejména
1.právo na provozování díla živě nebo ze záznamu a právo na přenos provozování díla (§ 19 a 20),
2.právo na vysílání díla rozhlasem či televizí (§ 21),
3.právo na přenos rozhlasového či televizního vysílání díla (§ 22),
4.právo na provozování rozhlasového či televizního vysílání díla (§ 23).
(5) Způsoby užití díla vyplývající z odstavce 4 se pro účely tohoto zákona vymezují v ustanoveních § 13 až 23. Dílo lze užít i jiným způsobem než způsoby uvedenými v odstavci 4.
§ 13 Rozmnožování
(1) Rozmnožováním díla se rozumí zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě, za účelem zpřístupňování díla prostřednictvím těchto rozmnoženin.
(2) Dílo se rozmnožuje zejména ve formě rozmnoženiny tiskové, fotografické, zvukové, obrazové nebo zvukově obrazové, stavbou architektonického díla nebo ve formě jiné trojrozměrné rozmnoženiny anebo ve formě elektronické zahrnující vyjádření analogové i digitální.
§ 14 Rozšiřování
(1) Rozšiřováním originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě prodejem nebo jiným převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla, včetně jejich nabízení za tímto účelem.
(2) Prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území členského státu Evropských společenství nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území Evropských společenství a ostatních smluvních stran Dohody o Evropském hospodářském prostoru vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno. Prvním prodejem nebo jiným převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla, kterým je dílo oprávněně rozšířeno na území členského státu Evropské unie nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla autorovo právo na rozšiřování pro území členského státu Evropské unie nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru vyčerpáno; právo na pronájem a právo na půjčování zůstávají nedotčena.
§ 15 Pronájem
Pronájmem originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla ve hmotné podobě za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu poskytnutím originálu nebo rozmnoženiny díla na dobu určitou k dočasné osobní potřebě.
§ 16 Půjčování
Půjčováním originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla ve hmotné podobě zařízením přístupným veřejnosti nikoli za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu poskytnutím originálu nebo rozmnoženiny díla na dobu určitou k dočasné osobní potřebě.
§ 17 Vystavování
Vystavováním originálu nebo rozmnoženiny díla se rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě umožněním shlédnutí nebo jiného vnímání originálu nebo rozmnoženiny díla, zejména díla výtvarného, díla fotografického, díla architektonického včetně díla urbanistického, díla užitého umění nebo díla kartografického. Vystavováním není zpřístupnění díla podle ustanovení § 18 odst. 2.
Sdělování veřejnosti
§ 18 Obecná ustanovení
(1) Sdělováním díla veřejnosti se rozumí zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu, po drátě nebo bezdrátově.
(2) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavce 1 je také zpřístupňování díla veřejnosti způsobem, že kdokoli může mít k němu přístup na místě a v čase podle své vlastní volby zejména počítačovou nebo obdobnou sítí.
(3) Sdělováním díla veřejnosti není pouhé provozování zařízení umožňujícího nebo zajišťujícího takové sdělování.
(4) Sdělováním díla veřejnosti podle odstavců 1 a 2 nedochází k vyčerpání práva autora na sdělování díla veřejnosti.
§ 19 Živé provozování a jeho přenos
(1) Živým provozováním díla se rozumí zpřístupňování díla živě prováděného výkonným umělcem, zejména živě přednášeného literárního díla, živě prováděného hudebního díla s textem nebo bez textu, anebo živě scénicky předváděného díla dramatického nebo hudebně dramatického, choreografického nebo pantomimického.
(2) Přenosem živého provozování díla se rozumí současné zpřístupňování živě provozovaného díla pomocí reproduktoru, obrazovky nebo podobného přístroje umístěného mimo prostor živého provozování s výjimkou užití díla způsoby podle § 21 až 23.
§ 20 Provozování ze záznamu a jeho přenos
(1) Provozováním díla ze záznamu se rozumí zpřístupňování díla ze zvukového nebo zvukově obrazového záznamu pomocí přístroje, s výjimkou užití díla způsoby podle § 21 až 23.
(2) Přenosem provozování díla ze záznamu se rozumí současné zpřístupňování díla ze záznamu pomocí reproduktoru, obrazovky nebo podobného přístroje umístěného mimo prostor provozování ze záznamu.
§ 21 Vysílání rozhlasem nebo televizí
(1) Vysíláním díla rozhlasem nebo televizí se rozumí zpřístupňování díla rozhlasem či televizí a jiné takové zpřístupňování díla jakýmikoli jinými prostředky sloužícími k šíření zvuků nebo obrazů a zvuků nebo jejich vyjádření bezdrátově nebo po drátě, včetně šíření po kabelu nebo vysílání pomocí družice, původním vysílatelem.
(2) Družicí se v tomto zákoně rozumí družice pracující na frekvenčních pásmech, která jsou
a) podle zvláštních právních předpisů upravujících telekomunikace vyhrazena pro vysílání signálů přijímaných veřejností, nebo
b) vyhrazena pro uzavřenou komunikaci z jednoho bodu do druhého, pokud jsou okolnosti, za kterých dochází k individuálnímu příjmu signálu, srovnatelné s okolnostmi podle písmene a).
Vysíláním díla pomocí družice podle odstavce 1 se rozumí uvádění signálů nesoucích zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určených k příjmu veřejností na nepřerušený sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi pod vedením vysílatele a na jeho odpovědnost.
(3) Vysíláním pomocí družice podle odstavce 1 se rozumí uvádění signálů nesoucích zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určených k příjmu veřejností na nepřerušený sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi pod vedením vysílatele a na jeho odpovědnost. Jsou-li signály, které nesou znaky, zvuky nebo obrazy, zakódovány, jde o vysílání díla podle odstavce 1, jestliže jsou vysílatelem nebo s jeho souhlasem poskytnuty prostředky k odkódování. Jsou-li signály, které nesou znaky, zvuky nebo obrazy, zakódovány, jde o vysílání díla podle odstavce 1, jestliže jsou vysílatelem nebo s jeho souhlasem poskytnuty prostředky k odkódování.
(4) Vysíláním díla podle odstavce 1 je i zpřístupňování díla současným, úplným a nezměněným přenosem vysílání díla rozhlasem nebo televizí, uskutečňuje-li je týž vysílatel.
(5) Vysílání díla pomocí družice se uskutečňuje na území toho členského státu Evropských společenství nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, kde jsou signály nesoucí zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určené k příjmu veřejností uvedeny pod vedením vysílatele a na jeho odpovědnost na nepřerušený sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi.
(6) Pokud se vysílání pomocí družice uskutečňuje na území takového státu, který neposkytuje úroveň ochrany autorského práva alespoň srovnatelnou s ochranou podle tohoto zákona, považuje se vysílání pomocí družice za uskutečněné na území toho členského státu Evropských společenství nebo jiné smluvní strany Dohody o Evropském hospodářském prostoru, kde
a) je umístěna stanice, ze které jsou signály nesoucí zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určené k příjmu veřejností přenášeny na družici, nebo
b) je usazen vysílatel, jestliže nejsou dány skutečnosti uvedené v písmenu a).
Právo k vysílání pomocí družice lze uplatnit vůči osobě, která provozuje stanici podle písmene a), nebo vůči vysílateli podle písmene b).
(7) Pokud jsou signály nesoucí zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určené k příjmu veřejností uvedeny na sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi na území takového státu, který neposkytuje úroveň ochrany autorského práva alespoň srovnatelnou s ochranou podle tohoto zákona, a zároveň stanice, ze které je přenos uskutečňován, není na území jiného členského státu Evropských společenství, vysílání díla pomocí družice se považuje za uskutečněné na území takového členského státu Evropských společenství, kde má umístěny své řídící orgány vysílatel, na jehož podnět se vysílání uskutečňuje. Práva podle tohoto zákona lze pak uplatnit vůči takovému vysílateli.
(5) Vysílání díla pomocí družice se uskutečňuje na území České republiky, jestliže signály nesoucí zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určené k příjmu veřejností jsou uvedeny pod vedením vysílatele a na jeho odpovědnost na nepřerušený sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi, na území České republiky.
(6) Vysílání díla pomocí družice se považuje za uskutečněné na území České republiky, jestliže signály nesoucí zvuky nebo obrazy a zvuky nebo jejich vyjádření určené k příjmu veřejností jsou uvedeny pod vedením vysílatele a na jeho odpovědnost na nepřerušený sdělovací řetěz směrem na družici a od ní zpět k zemi, na území takového stá

_L0w3ll1.G1rL_

_L0w3ll1.G1rL_ | 1. 03. 2008, 17:41:28 | více příspěvků | napsat uživateli

Konečně mám moje smajly...:D
!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!!1393!
!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!!1369!
!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!!1361!
!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!!1260!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!!1233!
!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!!1228!
!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!!1199!
!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!!1191!
!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!!1123!
!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!!1121!
!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!!1107!
!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!!1067!
!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!!1091!
!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!!1081!
!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!!1021!
!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!!927!
!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!!647!
!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!!166!
!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!!1238!
!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!!1326!
!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!!1232!
!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!!766!
!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!!684!
!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!!682!
!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!!658!
!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!!1250!
!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!!1337!
!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!!695!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:41:01

!31!!24!!20!!12!!11!!5!!2!!1!!2!!5!!11!!12
!!20!!24!!31!!24!!20!!12!!11!!5!!2!!1!!2!!5!!
11!!12!!20!!24!!31!!31!!24!!20!!12!!11!!31!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:40:49

Zázrak je závislý na zdroji

Když slunce a déšť zde je, tak zde i zázrak života je, jakmile ale není slunce a déšť, skončí okamžitě zázrak života a je zde zase jenom kamení.
Zázrak je tedy závislý na zdroji, mobil zázračně funguje, pokud má zdroj proudu a zdroj signálu, bez zdrojů je mobil jenom zmetek, jež je k ničemu.
To samé platí i u člověka, pokud má člověk zdroje, může dělat zázraky a ostatní jej obdivují a milují, v dnešní době ale mnoho lidí nemá ekonomické zdroje, jež potřebuje a tak je nikdo nemiluje a neobdivuje.
Podívejme se na obyčejnou žárovku, čím silnější má zdroj, tím více může svítit a sloužit lidem, bez zdroje proudu je žárovka jenom nepotřebný zmetek.
Soutěžíme a bojujeme všichni o ekonomické zdroje, abychom mohli dělat zázraky, je zde nadbytek těch co nemají peníze a minimum těch co je mají.
Je tedy třeba zlikvidovat jedince co nás okrádají o ekonomické zdroje, jde o ty co nic nedělají a mají se dobře oni parazitují na těch co pracují a zdroje vytvářejí.
Vystavil Guru Bhagavan v 17:33 0 komentářů
LÁSKA a PENÍZE

Rozvod od stolu a lože
Ano blízké je nám jenom to co s námi spí v posteli a co s námi jí u stolu, v současnosti většina lidí stráví svůj život tak, že jsou v posteli sami a sami jedí u stolu!
Jenom primitivní lidé dosud existují tak, že spí spolu a spolu jedí u jediného stolu, oni si rádi v nouzi pomohou, ten druhý je jim velmi blízký.
Čím to je, že s rozvojem společnosti dochází automaticky k tomu, že jsme si cizí a jenom peníze jsou nám blízké?
Za vším je materialistická ideologie kdy materielní hodnoty znamenají více než citové hodnoty, vyměnili jsme lásku za peníze.
Rádi si půjčujeme peníze od cizích lidí a neradi jim je vracíme, materialismus nás proměnil v drahé kurvy, co jsou schopné za peníze čehokoli!
V podvědomí má každý dva pány a musí se jako dítě rozhodnout kterého bude po celý život poslouchat, jestli to bude LÁSKA nebo PENÍZE.
Nelze sloužit současně oběma pánům, když se jednomu pánu zavděčíte tak druhého pána rozzlobíte.
Vystavil Guru Bhagavan v 15:53 0 komentářů
SEX PRACHY MOC

o tom to zde v pekle je!
Ano narodili jsme se do
centrálního byrokratického očistce
kde v centru jsou zlí lidé a na okraji jsou dobráci co jsou žebráci.
Je to trest za to že jsme opustili přírodu a zamilovali se do techniky a vědy.

Život zde to je jenom hra o
SEX PRACHY MOC
každý se snaží v této hře postoupit do nejvyšší úrovně za každou cenu.
Já jsem majitelem této herny a jsem pro hráče Bohem

to já rozhoduji o tom jestli postoupíte do další úrovně ve hře

nebo jestli sestoupíte do nižší úrovně.
Vystavil Guru Bhagavan v 13:00 0 komentářů
ŽIVOT TO JE HRA O POTŘEBNÉ

PRAVDA A LEŽ
Základem kultury je otázka pravdy a lži, je přirozené blízkému říkat pravdu a cizímu lhát!
Lež je jako virulentní virus taky na ní není léku protože ona se neustále inovuje.
Čím výše je národ nebo jedinec postaven tím dokonaleji musí lhát.
Pravda je od slova pravidlo a tak to co se pravidelně opakuje k subjektu to je
Subjektivní pravda
to co se pravidelně opakuje k objetu to je
Objektivní pravda
Mnohdy se subjektivní pravda vydává za objektivní pravdu třeba v ideologii a náboženství
Objektivní pravdou je že
DOBROTA JE ŽEBROTA
PROTOŽE
ŽIVOT TO JE HRA O POTŘEBNÉ
Vystavil Guru Bhagavan v 6:21 0 komentářů
Úterý, 26. únor 2008
Inteligentní projev energie

Ten kdo má nedostatek informací a zkušeností je optimistický, naopak ten kdo má dostatek informací a zkušeností ten je pesimistický. Existujeme ve složitém světě, kde často mnohé dopadne jinak, než jsme si to plánovali a představovali. Pokud jsou teoreticky optimální podmínky pro systém, tak je možné být optimistou, v praxi nejsou pro systém optimální podmínky a tak jsme pesimisty. Pokud jsme na tom zle, optimisticky věříme, že se budeme mít lépe, když ne v krátké době tak aspoň po smrti. Situace utváří naše myšlení a tím i naše konání, hlad po tom co milujeme a potřebujeme, vede k tomu, že s druhými bojujeme a sebe milujeme. Život lze pochopit obrazně podle semena, pokud semeno má optimální podmínky vydá ze sebe maximum, naopak při zlých podmínkách buď zahyne, nebo mizerně existuje a o holou nuznou existenci neustále bojuje. V přírodě platí zlé zákony, kdy to slabší slouží silnějšímu, nebo je silnějším sežráno, naše dobré zákony zde jsou díky výhodám a nadbytku, jež máme. Díky dobrým lidským zákonům se máme dobře, následkem je ale bohužel složitost našeho života a konzumace drog a lží, jimž věříme. Náš svět je světem umělých náhražek, (ideologie, technologie, věda) měníme se v hloupé bezcenné loutky, jež se neumí radovat a jež neumí naplno existovat! Pokud už nezvládáme život, jenž nemá smysl, tak bolest duše je odstraněna drogou, scházíme se v hospodách kde; alkohol, tabák, kofein, konzumujeme a s cizími lidmi zde o hloupostech komunikujeme. Obrazně existujeme ve zlaté kleci, (ideologie, technologie, věda) v této kleci mezi sebou soutěžíme o to, co milujeme a potřebujeme. Neumíme již existovat mimo tuto zlatou klec, tato klec je náš milovaný domov, náš pes ale je rád když s ním jdeme ven na procházku, on nestojí o naši zlatou klec! Ti co se zde mají velmi dobře, protože škodolibě mazaně parazitují na druhých, si budují obrovské luxusní zlaté klece a zde mají sluhy, co se o obrovské klece plné luxusu pečlivě starají. Ti ostatní jim to závidí a snaží se jim ublížit a tak musí zde být lidé, co chrání ty, co se zde mají velmi dobře, je vůbec možné s tímto stavem něco dělat? S tímto stavem lidské kultury se neustále experimentuje a to co se povede, to se i realizuje, změny jsou to malé a pomalé a to nás trápí. Elita nechce změny, protože by mohla díky nim přijít o to, co miluje, naopak chudina chce změny v naději, že díky nim získá to, co miluje. Je zde od počátku vzniku společnosti konflikt zájmů, mezi mocnými a bezmocnými, následkem jsou náboženské a politické ideologie, ve kterých mocní vysvětlují bezmocným, proč zde otroctví existuje. Kdysi jsme poznali, že je možné snadno zotročit veliká zvířata a tyto poznatky jsme použili k zotročení lidí. Čím dále je otrokář od svých otroků, tím hůře se jeho otrokům žije, protože se otrokář díky veliké vzdálenosti o otroky málo stará. Většinou proto otrokář pověří jemu blízké otroky tím, aby jej zastupovali a starali se o jemu velmi vzdálené otroky. Následkem je centrální byrokratická vojenská diktatura, kde je bída a špína, protože otrok se nestará o jiné otroky. Staráme se o to co je skutečně jenom naše, kdo se mnoho stará o cizí, přijde brzo o svoje, dobrota je žebrota. Co je to Vlastě život? Na to je mnoho názorů, můj subjektivní názor je, že život to je “inteligentní projev energie“, zde se setkáváme se; změnou, hladem, bojem, strachem, láskou, atd. Jakmile robot získá inteligenci a schopnost se rozmnožovat, tak bude již živým systémem. Z toho vyplývá, že to co má mnoho energie a inteligence, to zotročuje většinou to, co má málo energie a inteligence. Tam kde jsou malé rozdíly v inteligenci a energii tam je i mnoho soutěže a boje o moc a výhody. Život ve společnosti je spojen s pravidly, jež ve společnosti platí, mnohdy to co v jedné společnosti smíme, to v jiné společnosti nesmíme. Proto se mnohé zvláštní společnosti často uzavírají, před lidi z průměrných společností. Nejmenší společností je rodina, největší přírodní společností je ekosystém, národ je největší lidskou společností. Mnozí zlí lidé společnosti mazaně škodí, proto se zde vytvářejí systémy, které škůdce postihují nebo likvidují. Nemoc a nadbytek potřebného nelze dlouho utajit, nadbytek vždy vytváří nedostatek. Právě silný pesimismus vede k tomu, že hromadíme potřebné hodnoty, je to ale obrazně jenom tuk, jež nám způsobuje mnoho problémů. Tak, jako se tlustý člověk obtížně pohybuje, tak se i v otrocké společnosti chudákům zle žije. Otroctví se neustále obléká do jiného ideologického šatu, (feudalismus, kapitalismus, socialismus, fašismus, centralismus) slovo končící na …ismus, popisuje většinou nějakou formu otroctví. Otroctví snadno odhalíte podle toho, že se zde tvrdě postihuje vražda, protože otrokáři se bojí toho, že by je mohli otroci zabít a vše jim vzít. V Bibli, je prvním zákonem nezabiješ toho, kdo ti poroučí, mnohdy ale ten kdo poručí, smí zabít toho, kdo jej má poslouchat. Co je dovoleno pastýři, to je zapovězeno jedinci ze stáda, každý se proto snaží být mocným pastýřem a nikdo nechce být bezmocným volem. Pastýře snadno poznáte podle čistého oblečení, volové mají díky tomu, že mnoho pracují špinavé oblečení.
Vystavil Guru Bhagavan v 22:52 0 komentářů
Sobota, 23. únor 2008
Moudré myšlenky

1
Dávat je nejvyšší výraz moci. Samotným aktem dávání prožívá svou sílu, své bohatství, svou moc.
2
Dávat je radostnější než přijímat, ne proto, že je to odříkání, ale protože v aktu dávání je výraz mé životnosti.
3
Když člověk nedosáhl úrovně, kdy má pocit identity, jáství, založený na tvůrčím rozvinutí svých schopností, snadno tíhne ke zbožnění milované osoby. Ztrácí se v ní, místo aby se v ní našel
4
Kouření je jeden z příznaků nedostatku soustředění: zaměstnává ruce, ústa i nos.
Láska je aktivní péče o život a růst toho, co milujeme.
5
Milovat je osobní zážitek, který může každý mít jen sám a ze sebe.
6
Milovat někoho je aktualizace a koncentrace síly k lásce.
7
Milovat vlastní krev není těžké.
8
Milovat znamená uzavřít závazek a nedostat záruku, dávat se celý v naději, že naše láska vytvoří lásku v milovaném člověku.
9
Mohu–li někomu říct: „Miluji tě," musím také být schopen říci: „V tobě miluji všechny lidi, tvým prostřednictvím miluji svět, v tobě miluji i sebe."
10
Nenudit se nebýt nudný je jedna z hlavních podmínek pro to, aby člověk miloval.
11
Není–li člověk tvůrčí v jiných oblastech, není tvůrčí ani v lásce.
Nezralá láska říká: Miluji tě, protože tě potřebuji. Zralá láska: Potřebuji tě, protože tě miluji.
12
Někteří uzavírají dvojspolek proti světu a své zdvojené sobectví pokládají za lásku a důvěrnost.
13
Praxe každého umění vyžaduje určité všeobecné předpoklady, ať již hovoříme o truhlářství, medicíně nebo o lásce. Předně vyžaduje kázeň.
14
Prodejní automaty nemohou milovati, mohou jen nabídnout balíček své osobnosti a doufat, že od kupce dostanou ten vykalkulovaný šesták.
15
Protože obvykle nikdo nemůže dlouho plnit očekávání svého zbožňovatele, zklamání je nevyhnutelné a pro jeho vyléčení se hledá nová modla, někdy v nekonečném kruhu.
16
Stress a deprese jsou nemoci naší doby.
17
V lásce mezi mužem a ženou se každý z nich rodí znovu…
18
V umění milovat mají diletanti větší převahu nad mistry než v jiných oborech umění.
19
Většina lidí chápe problém lásky především jako problém být milován, méně už jako problém jak milovat, jako problém schopnosti v lásce.
20
Většina lidí nikdy nepoznala optimální funkci člověka. Berou jako normu psychické fungování svých rodičů, příbuzných nebo společenské skupiny. je mnoho lidí, kteří nikdy neviděli milujícího člověka nebo člověka poctivého, odvážného, soustředěného.
21
Život nemá jiný smysl než ukojiti hlad. Tělesný a duševní.
Vystavil Guru Bhagavan v 6:14 0 komentářů
Pátek, 22. únor 2008
Drogy, výhody, nadbytek, moc, o tom to zde je

1. Kdysi jsem stvořil vše, co zde existuje.

2. Mým trestem je, že se o vše zde musím starat.

3. Když se starám o jedno, zanedbávám jiné.

4. Dal jsem lidem inteligenci a šikovné ruce proto, aby mě už neotravovali prosbami o pomoc.

5. Oni mi pijí už delší dobu krev tím na co myslí a co konají.

6. Kdysi dávno jsem je vyhnal za jejich lásku k materialismu z přírodního ráje a donutil je k tomu aby v potu tváře dobývali to, co milují a potřebují.

7. Jenže k čemu došlo, lidi si stvořili ideologické systémy ve kterých popřeli normalitu a tím učinili ze společenství kde existují materialistický blázinec kde není místo pro dětskou nevinnost.

8. V současnosti došlo k tomu že lidé jsou silně závislí na špatných systémech, jde hlavně o; drogy, výhody, nadbytek, moc, atd.

9. Vše co jsem kdysi stvořil je dokonalé a k dobru protože je zde automaticky generována rovnováha.

10. Když v jednom získáte, automaticky v jiném zase ztratíte.

11. Lidstvo získalo materiální výhody, ale tím automaticky ztratilo výhody svojí přirozenosti.

12. Mnozí si myslí, že já jako Stvořitel jsem jenom jakýsi metr, kterým lze mnohé poměřit a když nám ta míra náhodou vyhovuje, je to božské.

13. Není tomu ale tak, já jsem jenom centrum Absolutna, zde se křižují všechny cesty hmotné i duchovní, tak jako se u vás ve velikém městě vše křižuje.

14. Moje centrum v Absolutnu je ale velmi malé, mnohem menší než je kapička vaší vody.

15. Vaše lidské oko nedokáže něco tak malého spatřit ani s pomocí atomového mikroskopu.

16. Změřili jste rychlost světla a zdá se vám obrovská, čím je částice menší tím rychleji se pohybuje.

17. Já se pohybuji absolutní rychlostí, pro představu za okamžik si prohlédnu celé Absolutno.

18. Světlo v porovnání s mojí rychlostí se vůbec nepohybuje a jenom stojí.

19. Vaším největším problémem je snaha vytvářet veliké systémy, které jsou centralizované a byrokraticky ovládané.

20. Neuvědomujete si ale, že to veliké je spojené i s velikými problémy a ty končí rozpadem na malé.

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:40:48

ssdsadsadsadasdasdsa

xkamaradka

xkamaradka | 1. 03. 2008, 17:35:02 | více příspěvků | napsat uživateli

!1372!!12!!832!!1372!
!1372!!12!!832!!1372!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:34:43

//*///**//*/*/*/*///*/***/*/*//*/*/*
/**/*/*/*/*////*/*/*/****/*/*/*////*/*
*/*/*/*/*//***///*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*
*/*/*/*....fuck!1250!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:34:04

proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????proc ????????

pakoshka

pakoshka | 1. 03. 2008, 17:33:24 | více příspěvků | napsat uživateli

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:32:27

!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387!
!1387! !1424!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:31:58

!383!

iq-Tom-iq

iq-Tom-iq | 1. 03. 2008, 17:31:53 | více příspěvků | napsat uživateli

..

frances3

frances3 | 1. 03. 2008, 17:31:40 | více příspěvků | napsat uživateli

!780!!780!!780!!780!!780!!780!
!780!!780!!780!!780!!780!!780!
!780!!780!!780!!780!!780!!780!
!780!!780!!780!!780!!780!!780!
stačí?!780!

uživatel eliminován | 1. 03. 2008, 17:31:27

.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

podjtedík

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑