Diskuze a otázky - SYSTÉM NA STROJ KTERÝ ZPRACOVÁVÁ INFORMACE

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 16:56:36 |

Nastal čas pro Windows Vista?

Speciály - Windows VistaHodlám si koupit nový počítač. Mám si k němu pořídit Windows XP nebo Windows Vista?
Windows XP jsou osvědčený systém s velkou podporou ze strany výrobců softwaru i hardwaru, což je vzhledem k jejich aktuálnímu tržnímu podílu (jsou skoro na 80 % všech počítačů) pochopitelné. Windows Vista jsou na druhou stranu velmi inovativní systém, který přináší řadu novinek.

Koupě nového počítače je nejlepší příležitost pro přechod na Windows Vista. Stejně se musíte zabydlovat v novém počítači, instalovat oblíbené programy, provést různá nastavení, takže můžete zabít dvě mouchy jednou ranou. Navíc si můžete vybrat počítač, které nebude mít s Windows Vista problémy a lze je s ním pořídit i za výhodnější cenu.

Hodně slyším a čtu o tom, že se Windows Vista špatně prodávají. Má tedy vůbec smysl o jejich pořízení uvažovat? Nepřijdou rychle nějaká novější Windows?
I podle těch nejčernějších čísel ze seriózních zdrojů se Windows Vista prodávají alespoň tak dobře jako ve své době Windows XP, dnes nejrozšířenější systém. Je třeba si uvědomit, že Windows XP jsou stále velmi kvalitní, takže přechod na novou verzi Windows není tak akutní. Trend je ale takový, že podíl Windows XP pozvolna klesá a podíl Windows Vista naopak roste (už jsou s přehledem druhým nejrozšířenějším operačním systémem).

Pokud jde o další verzi Windows, tak i podle Microsoftu nebude dřív než koncem roku 2009, ale na 99 procent spíš později. V tuto chvíli tedy nelze obecně říci, že pořízení Windows Vista by bylo nějakým zcela nesmyslným krokem, i když v internetových diskuzích lze najít i zastánce tohoto názoru. Pokud jste ale s Windows XP doposud spokojeni a nemáte potřebu na Windows Vista přecházet, můžete klidně počkat až na následující verzi Windows. Nicméně pokud si budete v dohledné době kupovat nový počítač, spíše bych doporučil pořídit Windows Vista. Ostatně od července už ani Windows XP nebudou v běžném prodeji resp. budou se jen doprodávat skladové zásoby.
Je váš počítač dostatečně silný?

Zajímalo by mě jaká konfigurace počítače je pro Windows Vista doporučena?
Oficiální doporučená konfigurace je alespoň počítač s 1 GHz, 1 GB RAM, 40GB pevným diskem (15 GB musí být volných), DVD mechanikou a grafickou kartou s podporou DirectX 9.0. Podle mých zkušeností tato konfigurace je spíše rozumným minimem, než konfigurací, která by poskytovala nějaké výkonnostní rezervy například pro hraní moderních her. Obecně samozřejmě vždy platí, že čím silnější počítač, tím lepé.

Windows Vista obsahují DirectX 10. Potřebuji tedy grafickou kartu, která podporuje DirectX 10?
Pro samotná Windows Vista postačí grafická karta s podporou DirectX 9. Pro hry, které DirectX 10 používají ovšem adekvátní grafickou kartu samozřejmě potřebovat budete.

Slyšel jsem, že Windows Vista kladou velké nároky na výkon grafické karty. Pro kancelářské využití se mi však pořízení výkonné grafické karty jeví jako zbytečné. Opravdu je potřeba?
Pro nové grafické rozhraní Aero, které je součástí Windows Vista, je potřeba grafická karta podporující DirectX 9 a Pixel Shader 2.0 s alespoň 128 MB paměti. To není u dnešních nových počítačů zase tak přehnané.

Rozhraní Aero však není nutné používat vždy. Například pro kancelářské použití lze použít i alternativní grafické rozhraní, které si neklade takové nároky na grafickou kartu, vystačí si takřka s každou jen trochu novější grafikou a rovněž disponuje novým vzhledem Windows Vista. Nejsou však dostupné některé grafické efekty.

Prý jsou Windows Vista extrémně náročná na kapacitu operační paměti. Je to pravda? Kolik paměti potřebuji?
Pravda to je ale jen z části. Windows Vista obsadí více operační paměti než Windows XP, ovšem zároveň disponují její lepší správou. Windows XP mají ve zvyku ukládat data na pomalý pevný disk místo do rychlé operační paměti, i když jí je k dispozici relativně dost. Je to dáno historickými důvody, kdy operační paměti byly drahé a jejich kapacita se počítala přinejlepším ve stovkách MB a nikoliv tisících MB jako dnes. Toto chování ale přináší nepříjemné zpomalení počítače, protože pevný disk je dnes prakticky největší brzda výkonu počítačů.

Windows Vista se tak nechovají a data na pevný disk místo do operační paměti ukládají s větší rozvahou. Přestože tedy dochází k obsazení většího prostoru operační paměti, obecně to má pozitivní dopad na svižnost počítače. Platí to zejména, když počítač běží delší dobu bez restartování nebo vypnutí, případně pokud používáte náročné programy či hry.

Microsoft doporučuje 1 GB RAM. Já doporučuji pod toto číslo nechodit a spíše směřovat ke 2 GB. Při dnešních cenách operačních pamětí se to rozhodně vyplatí.

Je pro instalaci Windows Vista opravdu nutná DVD mechanika?
Windows Vista se běžně dodávají pouze na DVD nosiči. Na webu společnosti Microsoft je ale možné po zakoupení Windows Vista doobjednat alternativní instalační média, v tomto případě klasická CD. Při dnešních cenách DVD mechanik se však domnívám, že mnohem rozumnější bude investovat do vylepšení vašeho stávajícího počítače a rozšíření jeho možností o přehrávání filmů či pohodlnější zálohu dat.

Jak zjistím, je-li můj počítač pro Windows Vista dostačující?
Nejjednodušší bude použít utilitu Windows Vista Upgrade Advisor přímo od Microsoftu. Ta otestuje váš počítač a prozradí vám, jestli je jeho výkon a vybavení odpovídající, případně poradí, kde je třeba výkon zvýšit.

Vyžadují Windows Vista připojení k internetu?
Je součástí doporučené konfigurace. Vyloženě nezbytné sice není, ovšem je vhodné například pro stahován oprav a aktualizací. Některé funkce bez připojení k internetu nejsou přístupné (např. televizní program)
Kterou edici si vybrat?

Jaká edice Windows Vista je nejlevnější?
Je to edice Home Basic. Ta je však výrazně hůře funkčně vybavena než o něco málo dražší edice Home Premium, která se pro domácí uživatele rozhodně hodí více. Zde se šetřit opravdu nevyplatí.

Která edice Windows Vista je nejlepší?
Pokud se budeme bavit o množství funkcí, tak nejlépe je na tom edice Ultimate, která je také tou nejdražší.

Jakou edici si mám vybrat do domácnosti a kterou do kanceláře?
Do domácnosti se hodí edice Home Premium. Některé počítače z kategorie těch nejlevnějších jsou pak prodávány s Home Basic, ale v té chybí třeba Windows Media Center pro sledování televize. Pro kancelářské využití je edice Business.
Edice Ultimate je vybavena tak, že se hodí prakticky pro cokoliv, ovšem je dost drahá a většinou je zbytečné sahat právě po ní. Přehled rozdílů mezi jednotlivými edicemi naleznete na webu Microsoftu.

Jaká edice nahrazuje Windows XP Media Center?
Edice Home Premium, která stejně jako Windows XP Media Center disponuje programem pro sledování televize a nahrávání videa. To umí i dražší edice Ultimate, naopak to neumí Home Basic a Business.

Jakou edici si mám vybrat pro notebook?
Záleží, jak svůj notebook používáte. Platí to samé, co v případě předchozích odpovědí. Není žádná edice, která by byla vyloženě optimalizovaná pro použití v notebooku nebo naopak ve stolním počítači.

Která edice je hardwarově nejméně náročná?
Budeme-li vycházet z doporučené konfigurace Microsoftu, tak je to Home Basic, kde je doporučeno jen 512MB RAM místo 1 GB RAM. Je to hlavně proto, že tato edice jako jediná neobsahuje nové grafické rozhraní Aero, takže si také vystačí i s grafickou kartou s pamětí jen 32 MB (místo alespoň 128 MB). Ale Aero lze vypnout i v ostatních edicích, takže i tam můžete takto snížit hardwarovou náročnost.

Co je pravdy na tom, že Home edice nefungují na počítačích s vícejádrovými procesory (např. Intel Core 2 Duo)?
Naštěstí vůbec nic. Zmíněné edice pouze nepodporují více procesorů v jednom počítači. Vícejádrový procesor se sice tváří jako více procesorů, jde však stále o jeden jediný procesor, se kterým žádná edice Windows Vista nemá problém.

Všechny edice Windows Vista jsou k dispozici v 32bitové a 64bitové verzi. Co to znamená a kterou z nich si mám vybrat?
Komplexní odpověď na tuto otázku by vydala na samostatný článek. 64bitová verze je technologicky modernější, což pro vás jako pro uživatele znamená třeba vyšší bezpečnost nebo možnost použít více jak 4GB RAM. Zároveň ale můžete narazit na problémy s nekompatibilitou některých her a programů nebo nedostupnost ovladačů pro hardware. Klasická 32bitová verze představuje takovou sázku na jistotu.
Bezpečnost Windows

Jsou Windows Vista bezpečnější než Windows XP?
Pokud bychom vzali počet objevených chyb během prvního roku od vydání, tak Windows Vista jsou bezpečnější než Windows XP, ale takové srovnání je diskutabilní. Faktem je, že Windows Vista v základní instalaci obsahují více bezpečnostních funkcí než Windows XP.

Jde například o ochranu proti internetovým podvodům (proti phishingu), vylepšený osobní firewall chránící počítač před útoky z internetu, ochranu proti nevyžádaným e-mailům v dodávaném poštovním programu a v neposlední řadě program pro boj s některými záškodnickými programy (např. spywarem).

Je součástí Windows Vista antivir? Četl jsem kdysi, že bude.
Spekulovalo se o tom, že by antivir mohl být součástí Windows Vista, ale pravděpodobně kvůli obavám z právních problémů a stížností ze strany výrobců antivirů se tak nestalo. Windows Vista obsahují program Windows Defender, který umí najít a odstranit ze systému tzv. spyware, ale proti klasickým virům a červům je prakticky bezmocný.

Každý měsíc se také z internetu automaticky stahuje speciální program s dlouhým názvem Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru, který zkontroluje počítač na přítomnost nejrozšířenějších virů a červů, které v případě výskytu odstraní. Nejedná se ale o klasický antivir, který by infekci zabránil. Pouze řeší již vzniklou infekci a to jen v případě poměrně úzké skupiny počítačové havěti.

Je tedy více než vhodné instalovat klasický antivirový program či některý z komplexních bezpečnostních balíků.

Jaký antivir je pro Windows Vista vhodný?
Prakticky všechny známější antivirové programy jsou v nejnovější verzi plně kompatibilní s Windows Vista.

Jak si vestavěný firewall vede ve srovnání s jinými firewally?
Jeho funkce byly zdokonaleny, ovšem uživatelé opravdu nároční na bezpečnost si zřejmě i tentokrát raději vyberou některý z renomovaných firewallů nebo firewall hardwarový, který může být třeba součástí modemu.

Jak si vede Windows Defender při srovnání s podobnými programy jako je třeba Spybot S&D nebo Ad-Aware?
Windows Defender patří k těm lepším antispywarovými programům. Odborníci na bezpečnost ale stejně doporučují kontrolovat počítač čas od času různými programy tohoto typu a já se k jejich názoru přikláním. Jinými slovy můžete používat Windows Defender a vedle něj třeba zmíněné Spybot S&D nebo Ad-Aware.
Funkce, vzhled a další možnosti

Co je to rozhraní Aero. Prý jsou to jen omalovánky zbytečně zvyšující hardwarovou náročnost?
Aero je nové uživatelské prostředí, které je součástí všech edicí s výjimkou Home Basic. Přináší moderní design, ale také některé funkce usnadňující práci (např. nové přepínání mezi okny a jejich poloprůhledná záhlaví), takže nejde jen o zbytečné omalovánky, i když tento názor je velmi rozšířený. Pokud by se vám přínos Aera zdál neúměrný hardwarovým nárokům, nemusíte jej používat.

Lze Windows Vista nějak přepnout do grafické podoby Windows XP?
Modré, olivové ani stříbrné grafické schéma známé z Windows XP není součástí Windows Vista. K dispozici je pouze klasické (dnes už možná lehce archaické) šedé schéma známé třeba z Windows 2000. Dosáhnout klasického designu Windows XP lze jen se speciálními programy jako je třeba Talisman.

Skutečně již s Windows Vista není nutné defragmentovat pevný disk?
Je to nutné, ovšem k defragmentaci dochází automaticky na pozadí, takže se předchází výrazné fragmentaci dat a zpomalení počítače a zároveň není nic ubráno z jeho výkonu, spíše naopak.

Co je pravdy na tom, že vyhledávání souborů ve Windows Vista je výrazně lepší než ve Windows XP?
Je to tak. Pole pro hledání je přístupné rovnou v hlavní nabídce i ve všech oknech Průzkumníka, ale zejména jsou výsledky hledání k dispozici téměř okamžitě. Nemusíte tedy čekat často dlouhé minuty na prohledání pevného disku. Podobnou funkci Microsoft nabízí i uživatelům Windows XP ve formě bezplatného programu Windows Desktop Search, ale ten se neintegruje do Průzkumníka a je méně výkonný.

reagovat

V diskuzi je 14 příspěvků a shlédlo ji 518 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 31. 08. 2009, 12:01:43

Jinak doporučuji WINDOWS 7 ULTIMATE je nej..

uživatel eliminován | 31. 08. 2009, 12:00:47

dobře ,a ted to napiš po zpatku!1136!!2!!2!

xxxkruta

xxxkruta | 31. 08. 2009, 11:59:22 | více příspěvků | napsat uživateli

Asi to už neni aktuální, ale kdyby - XP postačí, vista zbytečně zatěžuje procesor, neefektivně využívá paměť a poskytuje několik málo vylepšení.
Doporučuju Vista Busines. Tam máš zadarmo možnost přechodu na XP a zpět (bohužel ne současně - to umí jen crack). Takže když tě XP omrzí, zázálohuješ data a zformátuješ disk na Visty a naopak.

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:45:56

4just1day ale prd !811! to spíš vypadá, že borec vznesl nějaké otázky přímo na Mrkváč a tam mu je zodpověděli a jen to nakopíroval sem !102!

drzej_nafrnenej

drzej_nafrnenej | 4. 06. 2008, 17:30:10 | více příspěvků | napsat uživateli

nobody cares

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:10:25

mam si koupit visty nebo xpecka? ani jedno... stahnu si linuxy.. lepsi vykon, bezpecnost a umi to to samy co widle :p

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:09:41

panebože, odpověď na to zní: 110101001010010010010110111111 ty musíš s počítačem snad i šukat

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:08:44

xp !5!

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:07:30

no asi záleží na tom, kolik do toho počítače chceš vrazit a na co ho bueš používat...

42.nitram

42.nitram | 4. 06. 2008, 17:07:05 | více příspěvků | napsat uživateli

rozumim tomu az po slovo "Nastal" !2!

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:05:02

nevite jestli se da nekde nastavit ignorace diskuzi od urcitejch lidi!!??

_Fredy_Kruger_

_Fredy_Kruger_ | 4. 06. 2008, 17:03:11 | více příspěvků | napsat uživateli

eeeeeeeehm, co ze to?

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:01:30

udělej z toho výtah:D

Snozze

Snozze | 4. 06. 2008, 16:57:30 | více příspěvků | napsat uživateli

Běž radši dělat něco užitečnýho,úchyle! !20!!1043!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

windowssystémpočítačstranahardwareinformacedruhávelkávýrobcevistahodlámkoupěstrojstejpřechodčasmámapodporavzhledpříležitostspeciálpodílnovinkasoftware

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑