Diskuze a otázky - Strach motivuje tvoje myšlení

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 25. 08. 2022, 10:18:10 |

Mnozí lidé, kteří nedosáhli svých cílů, rezignují, protože jsou přesvědčeni, že nemají dostatečně pevnou vůli a bojového ducha. Což jim slouží jako výmluva, a tak se lehkovážně vzdávají všech plánů, které se nedají uskutečnit snadno a rychle. S pojmem pevná vůle se setkáváme na každém kroku. Už ve škole nás nabádají: ,,Snaž se víc. Učení zvládneš, stačí jen mít pevnou vůli" O lidech, kteří to alespoň zdánlivě někam dotáhli, se obdivně říkává: ,,Měl pevnou vůli a dokázal se prosadit."
!905!
Pevná vůle symbolizuje sílu, kterou si musíme vypěstovat, abychom v životě obstáli. Kdo ji má, tomu ostatní závidí a považují ho za vzor. Kdo nedokáže vstát brzo ráno, je už považován za slabocha, který nemá žádnou vůli. Zato takové ranní ptáče, které vyskočí z postele brzo ráno a okamžitě se vrhne do práce, považují ostatní za člověka s pevnou vůlí. Ve škole jsi nejspíše patřil k líným žákům. Jako zlá myšlenka tě ve škole po celá léta provázela výčitka: ,,Nadání sice máš, ale chybí ti vůle."
!905!
Když jsi se jednoho dne učitele zeptal, kde bych si měl pevnou opatřit, odpověděl ti učitel: ,, Nedělej si přehnané naděje. Pevnou vůli člověk buď má, nebo nemá." Žil jsi mnoho let v přesvědčení, že ti v toto ohledu osud nepřál. Jsi snaživý, chybí ti pevná vůle se prosadit ve veliké konkurenci. Přitom jsi se na zkoušení nebo písemku vždycky pečlivě připravoval. Pokaždé se ale s udivující pravidelností odehrával následující scénář: Látka, kterou jsi se měl naučit, tě nebavila, to bylo způsobeno tím, že tě nebavil ani příslušný předmět.
!905!
Učitelé v tobě nedokázali vzbudit zájem o výklad. A pro tebe bylo vítanou výmluvou, když jsi mohl říci: mě ten předmět nezajímá a učitelé mě nudí. Vůbec celá škola mi leze krkem." Musel jsi se do učení nutit. To zvyšovalo tvůj odpor k učení. A když se ti konečně podařilo otevřít učebnici, soustředil jsi se na látku málo, protože jsi myslel na to, že je to všechno zbytečné, když stejně ze mě nic nebude. Učení jsi odkládal na poslední chvíli. Ještě večer před zkoušením jsi si říkal: ,,Zítra vstanu brzo ráno a budu se učit."
!905!
Ale ráno jsi myslel na to, že zase neuspěješ. Když jsi pak zase neuspěl, jen jsi si říkal: ,,Nezvládl jsem to, ale vůle učit mi nechyběla." Dodnes nevíš, jak se ti povedlo dodělat vysokou školu. Určitě to nebylo tím, že bys měl pevnou vůli. Tato pevná vůle, již přisuzujeme tak velký význam a tolik jí obdivujeme, která je spojená s hrdinskými činy, nám ve skutečnosti brání v seberealizaci. Už jen pomyšlení že něco musíš, vyvolává v tobě odpor a strach z neúspěchu. Příčinou toho že vykonáš mimořádné správné činy, není tvoje pevná vůle, ale strach z neúspěchu.
!905!
Strach motivuje tvoje myšlení a konání, strach má na svědomí tvoje egoistické pokrytectví, kdy hlásáš pravdu a lásku, a přitom jsi lhář plný nenávisti.  Začíná to snahou o to být nejlepší, a že nesmím udělat chybu, následkem je to že jdeš bezohledně za svým vysněným cílem bez ohledu na ostatní, ten, kdo ti nastaví odvážně pravdivé zrcadlo je tvůj nepřítel, kterého se snažíš násilně eliminovat. Každý konkurent se bude tvému násilí chytře bránit, a bude se snažit nad tebou zvítězit i pomocí podrazů a dezinformací. Svět je plný pokryteckých kariéristů, je vůbec možné s tím něco udělat? 

reagovat

V diskuzi je 0 příspěvků a shlédlo ji 84 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑