Diskuze a otázky - Stálé zvyšování produktivity práce

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 08:33:14 |

Směna k výročí Velké říjnové social. revoluce a k XIX. sjezdu VKS

Osazenstvo slévárny TOS Varnsdorf odpracuje dne 12. října 1952 nedělní směnu na počest 35. výročí Velké říjnové soc. revoluce a XIX. sjezdu VKS (b). Za tuto práci nepožadují nedělní příplatek za práci přes čas a část svého výdělku z této směny věnují škole nad kterou mají patronát. Vyzývají pobočné závody a závody celého okresu aby se k této směně připojili.
Tato nedělní směna byla vyhlášena na podnět závodní odbočky SČSP TOS-slévárna a přijata všemi zaměstnanci.

ŘÍJEN - měsíc dobré jakosti

Měsíc říjen proběhne u nás na závodě jako měsíc dobré jakosti. Byl vyhlášen OTK a má za úkol snížiti % zmetků které brzdí naši výrobu a je ovlivňujícím činitelem v plnění plánu. Je na zaměstnancích našeho závodu, aby dodávaním prvního kusu na kontrolu bylo zabráněno zmetkům, které způsobí zaměstnanec přehlédnutím.
Snížiti % zmetků se dá i zaváděním létacích kontrol.
V tomto měsíci říjnu bude se zaměstnanci, kteří pracují beze zmetků hovořeno aby si vzali patronát nad slabšími zaměstnanci. Mistr soustružny, s. Jarý si dává závazek že sám ve svém středisku bude ještě více nápomocen slabším zaměstnancům, hlavně těm, kteří právě ukončili učební dobu.
Boji za lepší kvalitu a jakost výrobků pomůže jistě soutěžení pracovníků a oddělení o dobrou jakost výrobků a ustavování čet dobré jakosti. Boj proti zmetkům je hlavním úkolem všech zaměstnanců a techniků v našem závodě. Na střediscích jsou vyvěšeny přehledy o zmetcích v našem závodě a zároveň k tomu budou vyvěšovány skutečnosti za uplynulý týden v měsíci říjnu.

Závazky, uzavřené po rozhlasové besedě na počest 35. výročí Velké soc. říjnové revoluce v našem závodě
Úderka s. Pažouta dohotoví všechny dílce pro stroj H 125 do výročí Velké říjnové revoluce - 7.XI.52.
Soudruzi Pařík, Křemen a Forman zhotoví spodní víka pro H 125 do narozenin s. presidenta Gottwalda - 23.XI.52.
Soudruh Nauš dohotoví veškeré dílce pro H 125 do 23.XI.52.
Úderka s. Šuriny dohotoví veškeré dílce pro H 125 do 23.XI.52.
Rovněž s. Myška dohotoví všechny dílce pro H 125 do 23.XI.52.
Soudruh Vrabec taktéž dokončí veškeré práce na dílech pro H 125 do 23.XI.52, mimo to zhotoví 10 oprav dílců pro B-závod a navíc zvyšuje svůj závazek, který uzavřel na výzvu pracujících Pražského kraje o 10 hodin, které odpracuje na výstavbě závodu.
Kontrola se zavazuje kontrolovat dílce označené na průvodce dvěma modrými pruhy přednostně. Dále se zavazuje, že pomůže výdejně dáti měřidla do pořádku a vyzývá výdejnu - ta dosud neodpověděla.
Parta s. Lelka zhotoví vřeteníky do 15.XII.1952.
Všechny tyto závazky jsou velice hodnotné a je jen na vedoucích a plánovacím oddělení aby práce byla připravena tak, jak má být.

Další závazky uzavřeli:

S. Krausová která podepsala závazek že odpracuje týdně 6 hodin po své práci v partě s. Lelka. Soudruzi Rudolf Kramer a E. Putna vypomohou po své práci v elektrodílně.
S. ředitel Nebeský podepsal závazek na počest Velké říjnové soc. revoluce, že rozpracuje úkoly na harmonogramu až na střediska do 29.9.1952 a tím přispěje k předčasnému splnění čtvrtého roku 5LP do 21.XII.52 na základě výzvy pražského kraje. Tento závazek byl splněn, všichni vedoucí jej obdrželi a musí důsledně úkoly, které mají kontrolovat a plnit.
Soudruh Kvapil podepsal závazek, že ze své funkce splní předpoklady pro předčasné splnění 4. roku 5LP na základě výzvy pražského kraje tak, aby plán byl splněn do 21.XII.52.

Přijímáme výzvu pražského kraje

Na základě projednání a usnesení krajského výboru KSČ ze dne 21.VI. jak lépe plnit usnesení strany a vlády na všech úsecích naší budovatelské práce zabývali se vytčenými úkoly odboráři libereckého kraje na své plenární schůzi dne 28.VI.52. Po tomto zasedání jsme i v našem závodě hovořili o přijmutí výzvy pracujících pražského kraje v těchto 4 bodech:

1. Splnit 4. rok 5LP do 21.XII.52.
2. Snížit výrobní náklady.
3. Překročit plán ve sběru železného šrotu.
4. Odpracovat brigádnické hodiny při pomoci JZD, závodu, atd.

Na všech výrobních i nevýrobních odděleních našeho závodu bylo hovořeno o této výzvě a ke všem bodům byly učiněny závazky. Po prodebatování všemi zaměstnanci, kteří přinesli cenné připomínky bylo možno výzvu přijmouti.
Plán 4. roku 5LP bude splněn do 21.XII., do konce roku. To bude docíleno snížením nákladových druhů (spotřeba režij. materiálu, nářadí, poštovné, dopravné, zmetky, atd.).
Na pomoc našim hutím seberou zaměstnanci o 50.000 kg šrotu navíc proti plánu. Toto zvýšení bude docíleno tím, že každý zaměstnanec vyčistí svůj pracovní úsek, budou vyčištěny všechny dvory, kouty a provozy.
Na pomoc při výstavbě závodu, JZD, stadionu, školce, klubu ROH a v akci 5M bude odpracováno 9.000 brigádnických hodin.
Kontrolováním závazků jsou pověřeni: s.řed. Nebeský, Grunnert a Vrabec.

ORGANISACE

V důsledku reorganisace našeho průmyslu byl i náš podnik podroben reorganisaci. Aby toto stalo se majetkem všech zaměstnanců v našem závodě budeme v našem závodním časopisu uveřejňovati články o naší organisaci v několika pokračování.
Základním, všeobecným cílem socialistické organisace výroby v podniku je bezpodmínečné plnění a překračování podnikového plánu při neustále pokračujícím zlepšování kvalitativních ukazatelů výroby. Zároveň se musí zlepšovat pracovní podmínky a zvyšovat ideově politická a kulturně-technická úroveň kádrů. Z toho vyplývají konkrétní úkoly, které musí organisace řešit a vyřešit.

1. Neustálé zvětšování rozsahu výroby.
2. Soustavné zdokonalování zhotovovaných výrobků a nepřetržité zvyšování a zlepšování jejich jakosti.
3. Stálé zvyšování produktivity práce.
4. Přísná hospodárnost a šetrnost při spotřebě hmotných prostředků.
5. Maximální využití základních výrobních fondů.
6. Neustálé snižování vlastních nákladů výrobků a zvyšování rentability výroby.
7. Racionální využití obratových prostředků a zrychlení jejich obratu.
8. Zlepšení pracovních podmínek a zvyšování ideové, politické a kulturně-technické úrovně kádrů.

Všechny tyto úkoly nemohou býti řešeny isolovaně, jelikož se navzájem spojují a podmiňují. Soustava řízení socialistického průmyslu je vytvořena:

1. Jednotou politického a hospodářského vedení.
2. Demokratickým centralismem.
3. Uplatňováním zásady jediného vedoucího.
4. Výrobně oblastní soustavou řízení.
5. Chozrasčotem.

Socialistickým průmyslovým podnikem rozumíme výrobní a hospodářskou jednotku jež je činnou na podkladě úkolů stanovených hospodářským plánem a jež se vyznačuje výrobně technickou jednotou a správně hospodářskou samostatností.
Výrobně technická jednota je zajištěna tím, že v podniku probíhá uzavřený výrobní proces jehož výsledkem je určitý druh výrobků.
Správně hospodářská samostatnost je zaručena tím, že podniku jsou poskytnuty vlastní základní a obratové prostředky a tím je mu vyhraženo právo v mezích plánu a státního zákonodárství a možnost samostatně disponovati majetkem jenž je mu svěřen.
Vedoucím podniku je ředitel jmenovaný ministrem vykonávající dle zásady jediného vedoucího všechna práva a povinnosti plynoucí z úkolu podniku. Ředitel disponuje všemi prostředky a majetkem podniku v mezích státního plánu a zákona. Provádí stálou kontrolu vykonávané práce, řídí výběr kádrů a zodpovídá za splnění plánu, dodržování finanční a smluvní kázně a pracovní morálky a za ochranu socialistického vlastnictví a hospodárné vedení podniku.
Oddělení sekretariát - vede v evidenci úkoly uložené řediteli a příkazy jím vydané a sleduje jejich plnění. Řídí poštu, přešetřuje návrhy a stížnosti adresované řediteli. Organisuje porady a pořizuje zápisy, kontroluje plnění usnesení těchto porad. Spravuje archiv a vede přehled o služebních aktech. Připravuje, vydává a doplňuje organisační řád podniku a provádí komplexní revise podnikové činnosti podle příkazu s. ředitele. Kontroluje hospodaření podnikovými fondy, zjišťuje případy zcizení a nezákonné spotřeby prostředků a zásob. Kontroluje zákonnost podnikové činnosti a dodržování příkazu ředitele.
Ředitel má k ruce pracovníky aby mohl zajistiti činné a operativní řízení podniku a plynulý chod výrobního pochodu.

Řídícími orgány jsou:

Mistr - neomezený vedoucí dílny
Vedoucí provozu - neomezený vedoucí provozu
Ředitel - komplexní vedoucí podniku

Řediteli jsou bezprostředně podřízeny tyto hlavní útvary:

Plánovací oddělení - vypracovává dlouhodobé a běžné technicko-hospodářské plány pro celý podnik, kontroluje jejich plnění, organisuje chozrasčot a provádí rozbor výrobní a hospodářské činnosti dílen a podniku jako celku.
Práce a mzdy - vypracovává opatření k zvyšování produktivity práce, organisuje technické normování výkonu a zavádění pokrokových typů mezd, provádí rozbor plnění plánu práce, řeší tarifní zařazování a problémy organisace práce a socialistického soutěžení.
Technická kontrola - provádí neustálou kontrolu odváděných výrobků a to jak na počet kusů tak z hlediska jejich kompletnosti i kvality, zjišťuje příčiny zmetků a navrhuje opatření k jejich odstranění a zamezení.
Výstavba (investice) - organisuje provádění investičních prací ve vlastní režii podniku. Vystupuje jako stavebník a kontroluje investiční práce prováděné dodavatelským způsobem.
Hlavní účtárna - vede účetní evidenci, provádí kontrolu nákladů a dodržování finanční úrovně, sestavuje rozpočty a odpočty.
Obchodně-administrativní oddělení - zahrnuje: zásobování, odbyt, dopravu, hospodářskou správu a oddělení sociální.
Kádrové oddělení - vybírá kádry a pečuje o výchovu a školení.

reagovat

V diskuzi je 5 příspěvků a shlédlo ji 884 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 09:16:19

proč je to tak dlouhé .......a nudné!972!

Ywette.Malfoy

Ywette.Malfoy | 29. 03. 2008, 09:14:21 | více příspěvků | napsat uživateli

ty vole to mě poser proč je to tak dlouhýý !20!

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 09:09:59

A rok potom jsem se narodil 30.3.1953
!12!

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 09:04:15

Co dodat dokonalost.!2!

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 08:36:56

Pěknej referát, doufám že ti dá pan učitel či paní učitelka za 1 !2!!2!!1424!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

směnaprácetosvksvelkáxixzávodrevolucesjezdvýročíosazenstvosocpatronátsčspzvyšováníříjenslévárnaškolačástproduktivitapočestokrespříplatekčassociálodbočkadenvarnsdorfvýdělekpodnět

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑