Diskuze a otázky - Špionážní satelit zřejmě sestřelen

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 21. 02. 2008, 16:49:56 |

Čína se bojí trosek
Raketa odpálená v noci na čtvrtek z lodi amerického vojenského námořnictva s velkou pravděpodobností zasáhla nefunkční americký špionážní satelit, který mířil k Zemi. Na tiskové konferenci v Pentagonu to uvedl generál James Cartwright.
reklama
Washington 21. února (iHNed)

navy_missile_350_210.jpgPodle generála řízená střela pravděpodobně již při prvním pokusu zničila palivovou nádrž obsahující velké množství toxického hydrazinu. Stoprocentní jistotu o přesném zásahu do nádrže prý ale budou USA mít až za dalších 24 až 48 hodin.

Raketa SM-3 byla odpálena z válečné lodi USS Lake Erie dnes zhruba v 04:27 SEČ (středa 22:27 místního času). Svůj cíl prý zasáhla o tři minuty později. Vzhledem k poměrně nízké výšce, v níž byl satelit zasažen (asi 247 kilometrů nad zemským povrchem), začaly už jeho první úlomky vstupovat do zemské atmosféry, potvrdil Cartwright. Shořet by měly maximálně během dvou dnů.

Čína v reakci na oznámení Pentagonu uvedla, že je ve stavu pohotovosti kvůli možným škodám, které by zbytky satelitu mohly napáchat. Zároveň vyzvala USA, aby urychleně zveřejnily podrobnosti o celé operaci.

Americký projekt také kritizovalo Rusko, podle něhož celá záležitost kolem odstranění družice je jen skrytým vojenským testem sestřelování nepřátelských satelitů, tedy prověrkou schopností protiraketového štítu působit také jako protidružicový.

Cílem sestřelení satelitu bylo zabránit jeho dopadu na Zemi a především zničit jeho palivovou nádrž, která obsahuje velké množství nespotřebovaného paliva pro manévrovací trysky, toxický hydrazin. V případě dopadu trosek satelitu na zemský povrch se odborníci obávali zamoření velkých oblastí jedovatým plynem.
!24!

reagovat

V diskuzi jsou 3 příspěvky a shlédlo ji 727 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 21. 02. 2008, 17:34:04

Nejspíš to byla opravdu hlavně připravená zkouška. Chtěli se přesvědčit (a možná i někoho jinýho), že se trefí. !1!

uživatel eliminován | 21. 02. 2008, 17:08:25

a vemte si, jak casto padaji letadla a jak casto druzice a jesli se kolm hydrazinu dela takovy haló

uživatel eliminován | 21. 02. 2008, 17:07:48

ílem sestřelení satelitu bylo zabránit jeho dopadu na Zemi a především zničit jeho palivovou nádrž, která obsahuje velké množství nespotřebovaného paliva pro manévrovací trysky, toxický hydrazin


///

tak hydrazin neni zase tak toxickej a jako nahradni palivo ho pouzivaj i letadla


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

velkásatelitgenerálnádržnavawashingtoncartwrightpokusmnožstvítroskapentagončínastřelaraketahydrazinloďzásahjpgpodlenocnámořnictvoreklamaúnorčtvrtekpravděpodobnostjameskonferencejistota

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑