Diskuze a otázky - se předveďte

úvodní strana | aktualizovat | dolů

BaRtHoNiZeEeR

BaRtHoNiZeEeR | 13. 01. 2011, 14:52:44 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Měl bych takovou otázečku... Jestliže,by se jednoho dne stalo,že by se lidská společnost jako taková zhroutila a lidi by začali rabovat,kam byste šli rabovat vy?Nejedná se o "konce světa",ale o pád lidských výtvorů a společnosti.. To jsem na Vás zvědavej teda.. !1063!

reagovat

V diskuzi je 189 příspěvků a shlédlo ji 2840 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

mar.io

mar.io | 17. 01. 2011, 19:12:39 | více příspěvků | napsat uživateli

.
(poslední noticka – vidim, ze to tu stále nekdo cte, tak si jdu udelat, pokud se zadari, alibi.))

Mozna bych tu INFLACI mel zahnout,udelat kolecko a pro toto tema uzavrit. Prevedu to tak opet na tu „vasi“ Afriku. A znovu si dovolim pripodobnovat – tentokrat k peneznimu trhu (ne, ze bych to doted nedelal.))

Takze, mam lidi a společnost, nebo-li lidi=peníze->inflace a společnost=trh. S pohledu trhu(spelecnosti) se svet nachází v nerovnovaznem stavu. Na jedne strane (trhu) jsou vyspelejsi ek.(zapadni spolecnost), ktere celi stagnaci, kvuli rekneme rovnomernosti kapitalu(lidi) v jednotlivych sektorek trhu (zdrav. stav, vek, vzdelani, zamestnani, atd.) a na opacnem strane je nerozvinuta ek.(kuprikladu Afrika) bez vetsi infrasturkury v jednotlivých sektorech(zdrav.stav,vek,vzdelani) a tak zde jako na kazdem rozvijecim se trhu dochází k prelevani kapitalu(lidi).

V soucasne chvili by se to dalo nazvat akumulaci kapitalu (lidi), které se ale potrebuji nekde vzit. Proto dochází k novym emisim penez (populacnim boom - INFLACE), které se posleze budou rozlevat do jednotlivých sektoru lokalniho trhu (africke spolecnosti).

Rekneme, ze se zacne u sektoru zdravotnictvi. S prilivem kapitalu (lidi), kteří budou do toho sektoru smerovat se zvedne uroven (zdravotni stav) a bude generovat zisky (delsi zivotnost, pevnejsi zdravi), které svymi pozitivními dopady budou mit dopad na další sektory, třeba vzdělanost.

Cim vice ale kapitalu do jednotlivých sektoru priplouva, muzou vznikat urcite fluktuace (počet nove narozenych prestava byt konstantni v zavislosti na lepsim zdravotnim stavu a zamestnani) a nasledne prehrati ekonomiky(trh=africka společnost). Tady dochází ke korekci kapitalu(ubytku, nebo dlouhodobe stagnaci lidi). Ale vzhledem k rovnomernosti zahusteni v jednotlivych sektorem uz „není zapotřebí“(tohle jsou relativni uvozovky!!) tolik kapitalu(lidi) pro jejich rust – kupříkladu veda, kde je dostatek vedcu se zkusenostma, kdy 1 vedec zastane pravi cele skupiny-novacku (no, to není zrovna moc citelne, ale tak trochu fantazie.))

Z prikladu by měla (em.)) vyplinout obhajova pocatecni inflace (populacni boom), ktera povede k „prehrati“ jednotlivych sektoru (vzdelani, kupni sila, vek), bud ke dlouhodobe stagnaci, nebo po vetsi korekci (ubytek lidi) povede opet k rustu. A tady jeste zalezi, jestli se ekonomika (trh=spolecnosti) rozhodne pro kryti-vazani hodnoty penez(lidi), nebo ne. Pokud ne, vznika opet vyssi prostor pro inflaci. V tomto pripade by ono podkladove aktivum pro kryti mohla byt nejaka vira, nebo jina odusevnelost, ktera by kazala mravokarcovstvi ve smyslu cele populace – umirnovala by ji.


libim se ti?
.

mar.io

mar.io | 15. 01. 2011, 20:06:11 | více příspěvků | napsat uživateli

vytahnu jeste tvou reakci reakce na > JitkaDvorakova, kdy ji formulujes jako strachu ze zbohatnuti afriky a vycerpani surovin (co mas pod pojmem suroviny na mysli?).

Z pohledu konzumu je to prece idealni stav - novy trh pro vyrobky s globalni pusobnosti. Cim vetsi naklad, tim nensi cena -> vyssi zisky -> rychlejsi inovace. A jde-li o ty (vseobecne) suroviny, tak spolu se zvysenim objemu penez v ekonomice (jelikoz se pro afriku budou muset natisknout - statni i soukromi sektor si pujci) dochazi k inflaci (tentokrat penez), ktera umozni (zlevni) zamerit se na zdroje drive nemyslitelne svou ekonomickou nerentabilitou, jako jsou hlubokomorske vrty, tezba ropy/plynu a rud v oceanu (dokonce i my jsme clenem jedne z organizaci, podilejicich se na pruzkumu morskeho dna)

A pak k tomu enviromentalismu - me se naopak libi ta pragmaticnost cinanu, ze kdyz vejdes do restaurace, tak na vsech AC je nekompromisni energeticky stitek stupne E! Libi se mi, ze si dokazou spocitat "navratnost" takove investice (cca polovicni naklady nez A++) kontra zivotnost kontra ceny energii, nez aby dali na "sprosty marketing" - nebo i do jiste miry neprimou intervenci vlad, ktere nemaji prostredky na dobudovani el. infrastruktury (viz. nemecko a prodluzovani zivotnosti JE, popr. postupne dotace) No vono to jde asi ruku v ruce!.
Naopak cina ma uz ted nedostatek el. en, (da se to tu pocitovat i s narustajicimi blackouty!!) a vlada je nucena reagovat (nastesti ma dostatek prostredku - inflace) a zacina masivni vystavba JE, ale samozrejme i jinych zdroju, vesmes uz ale tech novych ekonomictejsich a tim padem i cistcich. zde je tak ten zpozdeny prinos pro tu "vasi" prirodu. Takova soustava uz se, i diky pripadnymu discontu za jednorazovy objem v pripade ciny, da naddimenzovat a postupne upoustet od starych typu elekraren. A dokonce to i v tomto smeru zacina byt rentabilni z pohledu narustu spotreby a se stlacovanim vyrobni ceny (synergiim) za kw/h.

A samozrejme do toho jeste zamotam tu inflaci.)) Ten narust odberu el. se musel nekde vzit, znamena to, ze do ek. se preleva vice penez a lide si mohou dovolit utracet. Takto rozpoustene penize v obehu dokazou tvorit poptavku po zbozi, jehoz cenu stimuluji k rustu, tim padem se to pozitivne projevy na uctech firem, ktere zvysuji mzdy a inovuji. A pri druhem dejstvi se toto opakuje, jen s tim rozdilem efektivnejsich technologii.

jeste zminim tu sci-fi myslenku s principem inovace x populace, protoze za soucasneho stavu to jednoznacne v globalu nevychazi. Tohle je optimalni smer, kdyz bude penezni zasoba vzrustat kontinualne s prilivem populace uvnitr jednoho trhu (penize by se tak opet mohli stat /castecne?/krytymi a to v podobe cloveka, jakozto generativni jednotka prace - byt na dluh). Ale to momentalne nefunguje, jelikoz jsou ve svete hosp. rozdily, tedy nekde se penez generuje vice a jinde mene. tim padem vznikaji mezery, ktery dovoluji ve vetsi ci mensi mire k onomu pumpovani a presouvani kapitalu, ktery ma tyto odchylky dorovnavat i za cenu castejsiho kolisani - ktere odhaluje nesytemove chyby. A jelikoz se zrejme i do budoucna budou objevovat nove a nove sektory, tak bych byl pouze pro to castecne kryti, aby nebyl takovy odpad generaci (jakozto podkladove aktiva penez), ktery by se museli okamzite podilet na sanovani takovychto neuspesnych testu v jednotlivych odvetvich - treba v podobe zbesileho sexu a oplodnovani na pockani!


disclaimer: tloukl jsem to v rychlosti na koleni, proto na me nemuze byt kladena zadna vina za nesrozumitelnost
.

mar.io

mar.io | 15. 01. 2011, 00:25:19 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

priznam se, ze dalsi tema, ktere mi neni moc blizke je tzv. islamizace (bud to nedokazu spravne identifikovat, nebo to pro me splnuje charakter bubliny). Ten pojem je zbytecne zxenofobnovan, coz z pohledu reseni ubira operativnosti!

Kdyz rozvedes ty zbyle temata, mozna bys me mohl, jak rikas, presvedcovat.))

jitka lita na mopedu a ja si du zatahnout zavesy a predstirat noc!
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:52:36 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io v prirode se na premnozeni nevychcípává kompletně. jen to populaci výrazně zredukuje (coz je pro ty, koho se to týká, kurevsky nepříjemné).

co se ti vyvrací? pripadne nepodporuje?

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:51:07 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io povodně jsem uvedl jako priklad, kdy lidi nemaji dostatek kapacit.
ano, je to lokalni problem. a ti lidi v tom miste ty kapacity proste nemaji. i kdyz by kazdou jednotlivost zvladnout normalne dokazali.
v případě něčeho většího bude princip stejnej. nedostatek kapacit ve chvíli, kdy se problemu nahromadí hodně najednou.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:48:38 | více příspěvků | napsat uživateli

nicméně, o něčem bych tě "přesvědčovat zkusil".
resp. nechal bych tě mi vyvracet různé katastrofické scénáře.

např. islamizaci (at udělám radost mojí kamarádce ex.tempore).

dále treba možný výrazný pokles životní urovně na "bohatém severu" v důsledku globalizace a modernizaci zbytku světa.

a taky možné velké problémy kvůli "ekologii".
(a tady samozrejme neberu za "v pohode vývoj" to, kdyz se na prechodnou dobu sníží populace na sotva polovinu a její životní uroven taky výrazně klesne )

pokud se ti chce o necem z toho diskutovat, tak budu rád. ... jen teda uz ne dnes. rano brzo vstavam a uz su celkem unavenej.

ale muzete to zkusit probrat s jitkou. to si rád počtu.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:46:50 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

neverim na prelidneni z pohledu, ze na to vychcipame! Konspiranimi teoriemi se bavim pred spanim, protoze leda tak dokazu prehlizet fakta, kdy se jednotlive pribehy vyvraceni - vlepsim pripade jen nepodporuji
.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:43:29 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

viz. povodne - tady ale jde o lokalni problem. Proc by se v nem meli angazovat vsichni, jako u tveho prikladu s asteroidem (ve tvaru nahrobniho kamane)
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:42:06 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io přemýšlím, o čem jsem tě chtěl vlastně přesvědčovat.
mě jen přišlo nesmyslné tvoje tvrzení, že nevěříš na přelidnění. tak jsem na to chtěl znát tvůj názor trochu víc do hloubky.
a taky mě zajímalo, "z jakého úhlu" se díváš na danou problematiku.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:41:04 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ano, samozrejme, kdyz mluvim o "akceleraci" pred blizici se katastrofou, je to muj subjektivni dojem. Byt castecne vypujceny s obdobi modernich valek a zaroven "jednoho" technologickeho viteze. Myslim si, ze hlavnim motorem v prirode je strach (reflex)
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:39:34 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io já z praxe takove situace znám ... viz. povodně a následná likvidace škod.
ano, nekde jinde byli lidé, kteri meli volné kapacity. ale ti, kterych se to týkalo, ti rozhodně nestíhali resit vsechno, co bylo potreba.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:37:37 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io sketo !2!

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:36:51 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

z praxe ale neznam situaci, kde bychom resili vse najednou - vypodobnoval jsem to zde jako prelevani kapitalu
.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:35:39 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ja treba o degeneraci genofondu nikdy nepremyslel - asi bych se k tomu ted nedokazal jednoznacne postavit.

ano, nikde neni psane, ze vyvoj bude prima cesta. Lze samozrejme ve spojitosti s integraci pocitat s urcitou nevoli, valkami (byt nemusi byt konvencniho charakteru, jak si je predstavujem ted, s puskou v ruce). Vse to ale bude jen korekce nastaleho trendu.

Mozna bude lepsi, ze nez abych presvedcoval ja tebe o me pravde, zkus presvedcovat ty me. Jelikoz se v tomu budes muset vice angazova, premyslet a davat do (vseobecnych) souvislosti. Tim padem to zrati punc lacineho textu, ktery jsem ti tu schopen distribuovat ja
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:34:57 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io a ad. akcelerace.
např. římská říše rozhodně neakcelerovala, ale naopak se zacala rozpadat i vnitřně. kdyz musela celit ohrožení.
kde bereš jistotu, ze by lidstvo akcelerovalo tváří v tvář budoucím ohrožením?
není to hlavně tvoje přání?

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:31:56 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io jeden ze závěrů římského klubu je i zjištění, ze sice skoro vsechno umíme vyřešit, ale problem by byl ve chvíli, kdy by jsme to vsechno museli řešit NAJEDNOU.
pak by jsme narazili na naše meze.... na nedostatek kapacit

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:29:43 | více příspěvků | napsat uživateli

ad. inovace x populace
dost zajímavě tyto vztahy modelovali v "římském klubu". a pak to shrnuli v knihách Meze růstu .. a Překročení mezí.
jestli chces, tak si je sežen. myslím, ze stojí za přečtení.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:28:34 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

srazka s libovolnou kometou se nerodi ze dne na den. Srazka s libovolnou kometou by se dala v nejhorsim zmirnit - ale nevim o jake zmene ted mluvis.

Ciste hypoteticky, kdyby se k necemu podobnemu (neodvratitelnemu) schylovalo, jsem si skalopevne jist ze v ramci zachovani nasi linie by byly vynalozeny vsechny zdroje k tomu, aby se tomu tak nestalo. Cimz padem by doslo k nebyvale akceleraci vedy a vedlejsich produktu znich. Nemyslim si tak, ze i kdyby k nejakemu takovemu impactu doslo, nas druh by to o stovky let dozadu. Naopak.. mohli bychom tezit jen z one akcelerace vedeni - inovace - novych technologii
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:27:26 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io nikdo nema takove datum.
ja zase jen uvazuju o o věcech, které jsou principielně možné.
a budu rád, kdyz me presvedcís o tom, ze nektere z techto scénářů jsou vyloučené. nebo aspon minimalne pravdepodobné

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:25:25 | více příspěvků | napsat uživateli

ad. sjednocovani lidstva .. do budoucna.
ano. nakonec to tak asi dopadne.
ale nikde neni "psané", ze to bude přímá cesta. klidne může být mezitím hodně výkyvů. tj. současnej proces sjednocování může "narazit" a klidně můze být vystřídán na nejakou dobu izolacionismem.

a nase obavy .. ty se týkají hlavně tech x desetiletí, které tu snad budeme mít moznost prožít.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:23:04 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

a ty bys dokazal hodit do placu orientacni datum, kdy by k takovemu prelidneni (at uz to znamena cokoliv) melo dojit?

Vetsina lidi (nedejboze vedcu) se neodvazuje a tak se tato myslenka vznasi v hlavach ustrasencu, aniz by si to dokazala k necemu konkretnimu priradit!

Ja bohuzel nemam zadny svuj algoritmus, ktery by dokazoval muj model inovace x populace. Pracuju jen zbezne z pohledem na spotrebni zbozi kolem sebe. Z toho jde odpozorovat urcitou akceleraci.
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:21:45 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io jen tak pro zajímavost. co říkáš na degeneraci lidskeho genofondu? kdyz bude cerných dvojnasobek, co bílých, tak bude prumernej clovek v budoucnu o pár "bodů" méně inteligentní, nez ten soucasnej. (kdyz vememe v uvahu to, ze prumerny cernoch ma IQ 80, kdezto prumerny beloch 100)

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:18:06 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io "Vzdyt my se tu bavime o nejakych cca 150letech industrializace z pohledu stari Zeme zcela zanedbatelnemu."

srážka s dostatečně velikou kometou by proběhla během chvilky a přesto by změnila zemi víc, nez celá její predchozí historie.

a ad. více tranzistorů = více výkonu.
"římanů" bylo taky čím dál víc a šli nakonec do sraček.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:17:41 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ty na to koukas s pouhledu stavajici entropie. Do budoucna se snad da, predpokladam, pocitat s urcitou mirou sjednocovani nejdrive na bazi regionalni, pozdeji celosvetove. Pak nebudou zadne politicko-ekonomicke bariery, jako doposavad. Co jsem si ted vyhledal, predpoklad pro afriku je do r. 2050 necele 2mld. nevidim v tom zadny problem
.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:13:38 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

dale bych se vyvyroval srovnavat cloveka s nejakym jinym zivocisnym druhem od kterych se odlisujeme vyssi mirou vedomi. Dokazeme tak pracovat ne na bazi pudove, ale doufam i pragmaticke.
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:11:45 | více příspěvků | napsat uživateli

ad. inovace v zemedelství, skleníky ve mestech, apod.

dejme tomu, ze se bude vyvíjet i tohle (je to i velmi pravdepodobné). ale skutecne se populace mnozi v zavislosti na tomto? ja bych rekl, ze vůbec.
viz. hladovejici afrika s její populacni explozí vs. "vymírající" evropa s prebytkem potravin.

tvoje teorie by fungovaly, pokud by se populace vyvíjela tempem, ktere by bylo v souladu s inovacemi.
ale je tomu tak?
má to vůbec nejakou souvislost?
(a pritom kdyz tomu tak není, tak prichazi to, ceho se AlpaKikin bál a co jsi se mu pokousel vymluvit)

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:10:35 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ja jsem populaci analogicky pripodobnil k "vypocetnimu vykonu", jaky vidime u stale modernejsich pocitacu - vzrusta pocet tranzistoru, neboli opet analogie tranzistor = clovek
.

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:08:51 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ja uprednostnuju penize pred prirodou! A verim v inflaci, ktere z relativne z kratkeho pohledu maticky zeme - dokaze vsechny chyby a nesvary k prirode sanovat. Vzdyt my se tu bavime o nejakych cca 150letech industrializace z pohledu stari Zeme zcela zanedbatelnemu.

Dalsi ma filozofie je "smrt ciha ve stredu", nebo-li vzdy je nejhorsi rozhodnuti, ktere vychazi z kompromisu. Coz u straseni z prirodnich katastrov nastava. Na jedne strane se chce hosp. rust a na druhe snaha pecovat o prirodu - to nelze!
.

seashepherd

seashepherd | 14. 01. 2011, 23:05:49 | více příspěvků | napsat uživateli

"Pokrok i pres mirne deviace jde ruku v ruce s populaci!"

dejme tomu, že tomu tak doted bylo.
skutečně tomu tak musí být i nadále?
co nás vede k téhle domněnce? minulé zkusenosti z minulých dob, které ale nejsou stejné, jako soucasnost?

mar.io

mar.io | 14. 01. 2011, 23:02:08 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

na to by se dala aplikovat inflacni bublina - pokud neni dostatecny fundament - hloubka, bublina praska a kapital (v tomto pripade lidsky potencial) se presova jinam. Ale ja asi opravdu nedokazu posoudit afriku, pouze laicky a to jeste z toho pohledu, ze ji jako dokonalou katastrofu nespatruji!

muj kamarad JOLLY BOB nezije v NY, to jen naokraj. Ty ve svem modelu pocitas na jednu stranu s prestehovani - zahustenim cele planety a na druhou stanu nepocitas s rozvojem farem. Kuprikladu.. tohle nebude plne korespondujici, ale treba na takove kube je to toto velmi popularni trend, zazlenovat male farmy doprostred mest. Vynasob toto inovaci a dostavaji se ti ve vysledku vize vysokych skleniku v mestske zastavbe.

Pokrok i pres mirne deviace jde ruku v ruce s populaci!
.

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

společnostvýtvordenpádotázečkasvětzvědavejčlověkkonec

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑