Diskuze a otázky - Rudá hvězda x Windows XP

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 13:20:10 |

Dámy a panové, přistupte blíže..

Na světlo se dostalo, co odborný svět sledovat s úžasem od r. 2oo2.
KLDR představila svůj zbrusunově okopírovaný operační systém RUDÁ HVĚZDA. Obsahuje vše, co mladý komunista potřebuje ku svému rozkvětu: blokovatelný web prohlížeč Naenara/Má země, byrokraticko-kancelářský balíček Uri 2.0, kalendář začínající narozením Kim Ir-Sena, nebo úvodní znělku v podobě korejské lidové písně.
Pokud se tedy cítíte po večerech osaměle, doporučuji si ho zakoupit. Celý systém podléhá silné kontrole ze strany činných úřadů.

+ příznivá budovatelská cena 5usd a korejština už je v ceně!

reagovat

V diskuzi je 27 příspěvků a shlédlo ji 1218 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

mir.1

mir.1 | 29. 04. 2010, 08:33:17 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io Otázka by mohla znít zda západní svět přináší obyčejným lidem nějakou přidanou hodnotu. Rozložení sil se prostě nemění, v každé společnosti máš vůdce vydělávající astronomické sumy proti dělníkům, chudáky, střed, vojsko s privilegii. jen západ si řekl, že to udělá demokraticky, i když zas tak moc ne, už vidím, jak by většina obyvatelstva prosazovala autorský zákon, to moc demokratiké nebylo. Místo vlády lidu to byla vláda zájmu umělců. No tak zatím, co na západě je to teoreticky na výběru lidí (štvavé kampaně a honění stád) v KLDR je to dáno deklarativně. Ale každý ze států má své zákony, které omezují. Jen aby se ti ten hnis nerozlezl ještě dál :-)

uživatel eliminován | 21. 04. 2010, 23:25:52

> mir.1

svou IT nezpůsobilost jsem popsal níže, proto ti nedokážu oponovat a tak dávám všanc svůj tichý souhlas, co se týká jádra a fungování Hvězdy.
Nicméně, svůj despekt k tomuto systému si zachovávám! Nízká pořizovací cena je vykoupena svobodou a prorůstáním státního aparátu hlouběji pod kůži obyčejných lidí. Pro S.Koreu to de fakto znamená, že dosáhli na kapačku, která ji bude ještě chvilku udržovat při životě.. takže, etická otázka. je tohle správné? Nemělo by být spíš obyvatelstvo demoralizovano podobnými embargy, kdy se bude zdát "západní" svět stále nedosažitelnějším?
Pro mne je S.Korea bebíčko, který potřebuje vyhnisat..
.

mir.1

mir.1 | 9. 04. 2010, 18:54:56 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io :-) ono je to elektronické dílo, kopie je, když něco vezmeš a ve stejné podobě to pošleš dál. Autorský zákon nehlídá slepeniny, on tam mluví o jednom programu, zatím co v případě linuxu jde o samotný operační systém = jádro, to oni jednoduše převzali, pak GUI a nějaký balík programů. Což je podle mě kolekce autorských děl, a její jedinečné spojení požívá ochrany. Něco jinýho by bylo, kdyby ty programy chtěli přepisovat, v případě jádra bych v tom neviděl problém, ale u těch dílčích prográmků myslím není editace zdrojáků povolená. Takže oni tam technicky dodělali jen nějaké pluginy a přidali pár textů. Nic nekopírovali, pouze složili legálně nový produkt. Mě to slovíčko kopírovat prostě vadí. V okamžiku, kdy by si napsali komplet vlastní systém, ve kterým by znovu napsali to co už je, šlo by o kopírování (to dělají Win s GUI, jádro mají jiný). Linuxových distribucí existují desítky a nelze říct že by někdo něco kopíroval, prostě jen přeskupují balíčky podle svého uvážení. A Rudá Hvězda je jen jedna z mnoha. Když vezmu tvá slova, KLDR na základech jednoho programu vystavěla jiný. Je to něco jako když vezmeš GEKO jádro volně šiřitelný a použiješ ho pro základ tvého prohlížeče, to jádro je hodně významná součást, ale stále je to tvůj program s tvým GUI, když půjdem do větší hloubky, tak třeba máme jazyk Java a do něj si můžeš přidat knihovny JOGL (java Open Graphics Library), tu knihovnu si můžeš teoreticky napsat sám a používat jen ten jazyk, tím že za pomoci toho naprogramuješ Google Earth, tak to neznamená, že bys Google Earth jednoduše zkopčil od autorů JOGLu. Volné balíčky a jádra linuxu se normálně válí na internetu a stejně jako knihovny je můžeš použít. Kopírování se tomu neříká. U toho souboru programů jen nesmíš zasáhnout do práv ostatních autorů, proto třeba Opera nemůže být součástí žádnýho balíku, protože to její práva neumožňují, pochybuju že by KLDR něco podobnýho porušila. Takže když by vládci některých afrických republik začali rozdávat vodu v lahvích se svým logem tak by to taky bylo špatné?. Ten systém svoje splní, lidi můžou na net, napsat nějaké dokumenty, zahrát si pár her, třeba Nexuiz, poslouchat hudbu a to všechno skoro zdarma. Já chápu, že všem vadí diktátorství, extrémní výdaje na armádu, chudoba a nespravedlivé soudy. Plus možná jaderný hlavice a nevím co ještě. Přičemž nejde o nic jinýho než model říše který by se dal v evropě přirovnat k panování králů. Pokud ti to vadí, tak to napiš přímo a nezkoušej shazovat Program na kterým pracovalo dost lidí a něco pozitivního uživatelům přinese. Zkus si na win dát dva monitory, díky tomu, že nemají plochy a nastavitelný lišty je to hodně nepohodlný. Oni ani nemusejí s win bojovat, protože to je jen dinosaurus, kterej zajde časem sám...

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 17:46:45

> mir.1

příjde mi, že s tebou koliduju jenom na bázi slovíčkaření. Na tvůj podnět jsem si přečetl části autorského zákona, § 66 (Omezení rozsahu práv autora k počítačovému programu, odstavec b)) vystihuje asi nejlépe tento případ.. nebo-li volně šiřitelného.
Ale přoč se o tom dohadujeme?? S.Korea uděla z 1 programu 2, tohle já vystihuji pojmem Kopie. Kdyby to bylo nelegální, určitě bych to zmínil.
Možná kdyby S.Korea přišla s původním OS dostalo by se jí asi jiného uznání, než jen zdůrazňování plug-inů typu novověký kalendář, nebo lidovka o sedbě prosa.) Všeobecně platí fakt, že jejím cílem nebylo vytvářet hodnoty, ale upevňování si pozice kontroly.

jinak ještě, jak zmiňuješ tu "novou hodnotu původního díla", tak nemělo by být ono původní dílo označeno licencí -Creative Commons-, aby to bylo možné? Jinak by to bylo bráno jako zásah do funkce, podstaty, atd., ne?
.

mir.1

mir.1 | 9. 04. 2010, 15:27:06 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io čet sis někdy autorský zákon ? I soubor děl přinášející novou hodnotu je nové autorské dílo. Bez zásahu do práv autorů dílčích děl. Což u Linuxu platí. Nemluvě o tom, že bys svým výrokem řekl, že všechny linuxové distribuce jen kopírují nějaký prazáklad, který si vzaly z UNIXU, stejně tak Windows v sobě mají části kódu ještě z dosu. Jsou to jen kylobajtíky, ale stejně.
Ohledně šíření, ano je v tom komunismus a blokování, ale co bys čekal od vlády, která se bojí o svůj zadek. Na druhou stranu je to tipický princip komunismu, všechno je všech, oni jen neviděli důvod platit Microsoftu každý dva roky tisíce za nekvalitní soft v nové verzi, když ho můžou poskytovat všem skoro zadarmo. Což bych přivítal i od České vlády, aby všechny státní instituce přešly na Linux. A pomohly občanů přejít taky. A šíření je jen po jejich státě, takže bych v tom tak extrémní problém neviděl. A to že ti tam daj nějaký písničky na úvod, napíšou pár hesel a udělaj počátek kalendáře někde jinde, to ještě není nic tak extrémního, normálním lidem to usnadní život a pokud chceš provozovat protistátní aktivity tak si sežeň něco jinýho,...

mir.1

mir.1 | 9. 04. 2010, 15:09:10 | více příspěvků | napsat uživateli

> anatta myslim Picartskou sektu, ke konci s ní už ani Husité nechtěli mít nic společného. Víc se dozvíš v Husitské kronice myslím, že ji napsal Vavřinec z Březové, výčty účastníků a odkazy na bibli sem přeskakoval.

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 14:05:27

> mir.1
"málokdo ví o odnoži Husitů, kteá vřaždila, znásilňovala a vypalovala co se dalo."

myslis odnoz husitu jmenem husite? :D

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 13:59:08

> MartyS109

samozřejmě vaší cenu přijímám, bude to jen výpověď absurdních tvorů a jejich skutků.) Naoplátku do vašeho JZD posílám pytel krmné směse pro prasata s věnováním "Konec žalostného kvičení pro trochu pozornosti".) Tak ať se daří!
.

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 13:02:40

Snad věčí hovna sem na této wabové stránce nečetl než jaké jsou v rámečku této diskuze. Zato byste měl dostat Nobelovu cenu ve tvaru zlatého hovna

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 12:56:40

> mir.1

nadpis vychází z jiné podstaty, než je kopírování XPéček. Hvězda má být jejich hlavním konkurentem, jakožto nerozšířenějším softem. A pokud se ti v ústech zalyká slovo kopie, tak tě zklamu, nevidím jak jinak pojmenovat převzetí jiného kódu, ať už otevřeného linuxu.
Nejspíš dochází jen k informačnímu šumu, kdy každý teď prosazujeme úplně jinou myšlenku. Ta má měla otevřít prostor k diskuzi ohledně formy. Proč S.Korea vůbec měla tyto ambice? Nejspíše jde o metodu "cukr a bič". Kdy na jedné straně chce režim přetáhnout uživatele pod svůj systém, aby je mohlo zpětně lépe kontrolovat a na straně druhé, interaktivně šířit svou ideologii do dalšího tisíciletí.
To je na tom to skandalizující a divím se, že se kolem toho nevyklubalo více úšklebků. Médiá v dnešní době podávají pouze archetypální myšlenky, kdy se zlomoc může šířit jen skrz zbraně (a strach s nimi spojeným).. a to mně osobně, příjde jako nuda
.

mir.1

mir.1 | 9. 04. 2010, 09:50:45 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io - přečet sem asi jen půlku, pak sem proběhal obrázky a namátkou vytáh pár vět, ještě sem omrknul český weby. Ano autor to přirovnává k windowskám, ale nikdy nemluví o kopírovaní windows, vždy popisuje standardní linuxové technologie, Například KDE takhle normálně vypadá, aniž by se barevně chtělo podobat win, microsoft přece nemá licencovanou modrou barvu. Jinak tam fotí normální manažery filesystému, OpenOffice přeložený do Korejštiny, jakožto všechny programy, to že to vyvíjeli od roku 2002, no možná že ano, nice sem o tom neslyšel, ale už to byla asi 8 verze. Prostě si jen sestavili Linuxovou distribuci, což dokáže i malý dítě který čte ABC :-), V ničem se neopičili po nikom, jen to přeložili a přihodili pár budovatelských písniček, vět. Stejně mám radši GNOME jako GUI. Windowsky musím používat ve škole a moc nadšenej z nich nejsem.

uživatel eliminován | 9. 04. 2010, 00:16:01

> mir.1 (stále ohromený.))

nejsem odběratel pc worldu; nejsem počítačový nadšenec - z počítačů jsem si odnesl jenom karpální sydrom(!); jsem pouhým pozorovatelem v úžasu, aneb co přinesl den..

uvědomuji si princip Tiché pošty, ale také si uvědomuji, že mnou podnětná a převzatá(nejsem placený investigativec) informace ze "3. zdroje" nemohla ničím uškodit, pouze vzbudit ohlas.)

pro úplnost přidávám odkaz na -1.ZDROJ- (ruského blogera) ze dne 27.února:
** http://ashen-rus.livejournal.com/4300.html **


zároveň bych nechtěl být srovnávám s maniodepresivní žurnalistikou české televize, nebo jiných polobulvárních médií. Já, narozdíl od nich, pouze procházím!

ps: na recyklaci informací bych poukazoval při přebírání agenturních zpráv, kde ta kreativita až štípe, tady to nebylo za potřebí.)
.

mir.1

mir.1 | 8. 04. 2010, 15:50:16 | více příspěvků | napsat uživateli

> teapunk tak podle mě nemá smysl cokoliv zakazovat, jde jen o to jaký význam jim přiřknou lidé, pokud si noví fašisti zvolí za symbol krtečka, tak ho asi taky nezakážeš. Ano můžeš kritizovat despotické režimy za čistky, ale obrázky za to nemohou, proto je nesmyslné se vysmívat logu operačního systému, nebo ho chtít zakázat. To je jen novodobý výmysl, tímhle tempem by mohlo být zakázaný všechno. Třeba husitský kalich, málokdo ví o odnoži Husitů, kteá vřaždila, znásilňovala a vypalovala co se dalo.

mluno

mluno | 8. 04. 2010, 15:28:20 | více příspěvků | napsat uživateli

> teapunk
Náboženství je opium lidstva, to psal kdysi dávno Marx. Ale jak se ukázalo, jeho vymícení je stejná utopie, jako beztřídní společnost podle téhož blbce.
A zákazy - jenom podpoří zájem.

Když už jsme u toho, zajímalo by mě po jaké době se podaří korejským hackerům trumfnout blokování nechtěných stránek. (U MS bych typoval 14 dní, ale třeba maji šikovnější programátory)
A vůbec jak je to s chybami, ve windous jich prý bylo napočítáno 1 500 000 (slovy jeden a půl milionu) někdy k roku 2002.

mluno

mluno | 8. 04. 2010, 15:23:10 | více příspěvků | napsat uživateli

> mir.1
S tím kopírováním by to u MS nebylo poprvé. Dyť prostředí původních windows (verze 1 až 3) jako by z oka vypadlo prostředí turbo vision (tušim od Borlandu). Je otázka kde končí inspirace a začíná duševní krádež. Ale tak co stalo se. O to víc mě dostává, když se v licenci dočtu, (přesné znění nevim, tak budu parafrázovat) že okna a písma a nabídky a já nevim co se nesmí kopírovat. O tom že MS-DOS byl taky komplet obšlehnutý a navíc zku*ený ani nemluvim. Jakto že jim to už 30 let vychází?

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 15:01:15

mir.1: Stejně tak by se dal zakázat půlměsíc a Alláh jako symbol Islámu, když muslimové při svých invazích do Evropy pobili minimálně 100 000 000 lidí a navíc ovládnutí Evropy plánují dál jenom jiným způsobem. Když už se zakazují nějaké totalitní symboly a symboly utlačovatelských režimů, tak buďto zakázat úplně všechny nebo žádné. Není spravedlivé si vybrat že tyhle symboly se budou tolerovat a ty druhý se přísně zakážou. Docela dobře o tom pojednávají tyhle videa:
http://www.youtube.com/watch?v=gkxMdHhif7s
http://www.youtube.com/watchv=GYX9CaPs17Y&feature=related
http://www.youtube.com/watchv=6flZgDmnSGY&feature=related
!1287!

mir.1

mir.1 | 8. 04. 2010, 14:48:51 | více příspěvků | napsat uživateli

> Velvety-Dark_Angel tvůj příspěvek má velkou vypovídací hodnotu, co třeba příště nalézt nějaké smysluplné argumenty.

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 14:41:18

Je mi z vás dvou špatně.!966!

mir.1

mir.1 | 8. 04. 2010, 14:39:57 | více příspěvků | napsat uživateli

> teapunk je to smutný, já vůbec nechápu proč není křesťanský kříž taky zákázanej za to upalování, ožebračování poddaných a jiné zrůdnosti. Vždyť bůh je vlastně masový vrah, si jen vzpomeň na velkou potopu. Amíci mají bílou hvězdu a taky ji nikdo nezakázal za Hirošimu a Nagasaki, a jiné války, napalm ve Větnamu se nepoužíval na grilování divočáků. Prostě jsi jen zaslepenej jedním směrem a nejlepší je že se chováš stejně nedemokraticky jako vlády států, který za to kritizuješ :-)

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 14:24:11

To je hnus kdyby se někdo rozhodnul vytvořit operační systém a pojmenovat ho hákový kříž, tak nebude mít sebemenší šanci. !1287!

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 14:14:07

> mir.1
Schopně jsi se ujal příležitosti popsat pravdu.

mir.1

mir.1 | 8. 04. 2010, 14:12:25 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io úžasný co nedokáže jeden článek z PC wordu, To že Microsoft kopíruje GUI, jak divej nikomu nevadí (vychytávky z win7 byly už v GNOME několik let), to že ve skutečnosti existuje jen pár prohlížečů a ten zbytek je nabalenej na Geko jádru taky nikoho netrápí, Takže ani nemuselo jít přímo o mozillu. Windowsky musejí mít dle USA práva (lpatí pro libovolnej soft) univerzální heslo, aby se tam mohly tajné služby nebo soud dostat. Takže narážky na díry sou vtipný :-). A ten článek je až ze třetí ruky, takže bych mu taky moc nevěřil. Je to něco podobnýho jako propagandistická reportáž český televize o novým SU-50, ještě zdůrazňují, že jde jen o prototyp, co má překonat F22 z 1997, neboť Rusové nemají žádné letadlo, které by se jí vyrovnalo. Přitom v 1997 představili SU-47, který má lepší manévrovací schopnosti než 22. Nesnáším paka, co bezhlavě tvrdí, že všechno co vznikne v USA je super a ostatní sou ubožáci...

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 13:57:20

Škoda, že se neobjevily screenshoty z Rudé hvězdy

mluno

mluno | 8. 04. 2010, 13:45:51 | více příspěvků | napsat uživateli

Ještě je otázkou co okopírovali. Jestli opravdu kód windows (příp linux), nebo jen design (okna, roletová menu ... jako to kdysi udělal MS podle turbo vision).

uživatel eliminován | 8. 04. 2010, 13:40:17

hehe.. vono udělat něco "svýho" už s určitě zabudovanym "velkym bráchou" neni u nich vod věci :D
ale já jedině jablko !54!

mluno

mluno | 8. 04. 2010, 13:38:53 | více příspěvků | napsat uživateli

A yslim, že by dneska nestačilo jen změnit lokaci na francii - jak mi někdo vyprávěl, o tom jak chtěl získat katalog embargovaného zboží. (Ještě předtim než naše republika dostala doložku nejvyšších výhod.)

mluno

mluno | 8. 04. 2010, 13:36:29 | více příspěvků | napsat uživateli

Kdo bí, co bysme používali u nás. Ale jinak nic nového, to je v možnostech XP, i Vist. Jen si furt namlouváme že ne. To je přece taky důvod, proč musí být tolik bezpečnostních záplat. Nebo si myslíte, že ty stovky děr tam programátoři zapoměli (pár asi jo, ale ty ostatní byly a jsou právě pro FBI, CIA ...). A když takovou díru najdou hackeři, nesmí se ucpat úplně, ale jenom tak, aby tam FBI mohla.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

hvězdasystémpanovénarozenípodobabalíčekznělkakalendářrozkvětzbrusunověwebdámaúžassenanaenarakldrzeměkomunistaprohlížečkimpíseňwindowsvečeruriblokovatelnýsvětsvětlo2oo2byrokraticko

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑