Diskuze a otázky - role USA ve světě

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 17:59:09 |

USA je dnes nejsilnější velmoc světa, lídr ekonomické, politické i kulturní globalizace. Stojí nad mezinárodním právem a systematicky jej porušuje, včetně národní suverenity jiných států. Vytváří vlastní klub privilegovaných zemí - oddaných lokajů světové americké civilizační mise. K udržení vlastní globální nadvlády využívá systém tzv. globální demokracie - rozuměj šiření takového politického systému všude na světě tak aby byl nastavený pro americké globální zájmy.
Zároven ale se americká globální role stává přítěží pro samotné USA - neúnosně je ekonomicky zatěžuje, zvláště výdaje na zbrojení. Snaha o vlastní světovou hegemonii tak mohou USA přivést v budoucnosti k ekonomickému krachu a politické nestabilitě. Zároven USA vyrůstají noví konkuretnti v podobě Číny nebo Ruska, kteří se čím přirozeně čím dál silněji staví proti amrické světové hegemonii. Zdvihá se i latinská amerika a Indie. Není ani vylučeno budoucí spojenectví velmocí proti amrické snaze řídit svět.
Američtí vládní činitelé a poradci si tuto situaci uvědomují (v médiích o ni pochopitelně mlčí) a nabízí dvě řešení: První řešení zastávají současní vládní neokonzervativci kteří ovádají politické poradenství a média (bez ohledu na to zda vládnou republikáni či demokrati). Znamená to ještě více zesílit americkou globální moc bez ohledu na důsledky, snažit se pomocí ideologické i pollitické manipulace a ekonomického nátlaku ovládnout situaci v klíčových oblastech planety (např. euroasie) ve svůj prospěch. Na konci této cesty může být politický i ekonomický krach samotných USA, a globální válka.
Druhé - rozumné řešení zastávají izolacionisté (např. P. Buchanan - kteří ale bohužel nemají přístup do médií a na klíčové posty). TZn. USA se musí vzdát své globální světové role včetně vojenského i ideologického intervencionismu a navázat nové spojenectví s Ruskem, latinskou amerikou nebo Čínou, ale nikoli v pozici nadřazené poroučející velmoci jako dosud. Tzn přizant světovou multupolaritu a opuštění vlastní globální role.
Já osobně jsem pro druhý přístup. První přístup znamená válku, druhý mír a stabilitu.

reagovat

Co si myslíte o americké nadvládě ve světě?

V anketě hlasovalo celkem 17 uživatelů

V diskuzi je 63 příspěvků a shlédlo ji 1406 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 17. 10. 2015, 21:57:25

Vše je zde dočasný evoluční experiment a čas nakonec rozhodne o tom, co bylo správné, má na to dost času, nejhorší je to, že čas je relativní, a tak ubíhá rychle tam, kde je třeba aby stál, a stojí tam, kde by měl ubíhat, ale já mu to už brzo spočítám.!737!

radegast321

radegast321 | 17. 10. 2015, 20:34:15 | více příspěvků | napsat uživateli

"USA tak dlouho vyvážela demokracii do světa, až jim doma skoro žádná nezbyla"

Fuckining

Fuckining | 28. 07. 2008, 15:53:16 | více příspěvků | napsat uživateli

kkt si tu ty .... !1084!!1081!

uživatel eliminován | 20. 06. 2008, 22:58:04

USA,USA !11! rulezzz !27!

Sebastian_laCroix

Sebastian_laCroix | 20. 06. 2008, 22:52:31 | více příspěvků | napsat uživateli

Za kkta jseš tady chlapče akorát ty. Už jen pro to, že jsi absolutně nepochopil o čem tam píšu a taktéž, že jsi zaslepenej jednoduchej poskok chudáčku z USA. Zkus to přečíst ještě tak 2x-3x, pak popros někoho chytřejšího, ať ti to přeloží a nakonec se k tomu zkus vyjádřit znova !1!!1!

uživatel eliminován | 20. 06. 2008, 20:47:05

Fuckining to bys radsi aby se do vseho sralo Rusko? lidi takove jako kosta_onufrij? prosimte nebuid kkt....

Sebastian_laCroix

Sebastian_laCroix | 20. 06. 2008, 20:45:46 | více příspěvků | napsat uživateli

Člověk se občas až podiví, jaké diskuze se dokáží rozvinout na "teenagerovském" LBT.!1!

Ona klasická nutnost menších států schovávat za momentální velmoci je logická věc už od počátku věků, kdy organizace kmenového společenství se stala nerentabilní. To mj. vychází i ze základní pravdy "Pokud ho nemohu porazit, polezu mu do zadku a přežiju na jím odhazovaných zbytcích". A právě to přináší značný prostor pro monopolizaci moci do určitých privilegovaných rukou, jejichž největším zájmem je si tuto moc udržet. (Ať už se jedná o starověkou moc vojenskou, pro středověk Teologickou-viz. naše "milovaná" katolická církev a současnou moc ekonomickou. Změnil se prostředek, ale záměr je stále stejný.

A stejně jako úlohou mocnářů je udržovat si moc, tak úkolem těch slabších je se proti tomu stavět a reptat. Nechci se stavět na stranu Ameriky, ale taktéž ne na stranu ostatních zemí už jen proto,že i kdyby se současná světová situace změnila a do popředí by se dostal někdo jiný (třeba Rusko nebo Čína), situace by byla naprosto stejná, byť by se možná změnili prostředky k její realizaci.

Pokud se podíváme na současnou "Radarovou" problematiku, je vidět jakou figurkou je ČR na šachovnici světové politiky. Jsme postradatelní pěšáci pod taktovkou "královské" USA jen proto, že druhá strana nás nepotřebuje a ta naše by nás za odchod pěkně potrestala.

Takže závěrem, USA nebo Rusko-Čínský koglomerát, ve výsledku na tom budeme stále stejně. Není ta myšlenka "zpět na stromy a k prvopospolné společnosti" lákavá? Já bych řekl, že je!1!

Fuckining

Fuckining | 11. 06. 2008, 19:39:57 | více příspěvků | napsat uživateli

ale prostě tak jak se Amerika chová (jako velmoc) je neuvěřitelné.. hlavně štve mě to jak se do všeho míchají a pak z toho jsou jen problémy .... V dnešní době hlavně díky američanům stpupá ce a ropy za barel takovým tempem že budeme muset (jako asi takřka celý svět) začít stavět jaderné elektrárny abychom pokryli energetické nároky populace.... a když budem stavět tyto elektrárny = > snadný terč pro Teroristy kteří se rozmohli a dá se říct že jsou roztroušni po celém světě.... Díky Amíkům se v budoucí době můžeme strachovat z takových to útoků .... stačí aby se to jen jednou povedlo .... a budeme v noci svítit ....!20!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:35:13

ROSSIAN;
panenka skakava, ficov obdivovatel, socialny inzinier, antiglobalista (alebo skor antiamerikoglobalista) v jednej osobe, ze ja tu vobec stracam cas, od takych ludi akurat utiect co najdalej (cosom aj urobil, preto sa ma fico netyka

U.F.O.

U.F.O. | 11. 06. 2008, 19:30:57 | více příspěvků | napsat uživateli

Tady je výcuc z jejich "Rebuilding America's Defences"

Oddíl „Klíčová zjištění“

Tato zpráva vychází z přesvědčení, že by se Amerika měla snažit zachovat a rozšířit svou pozici globálního vůdcovství udržením preeminence amerických vojenských sil. (…) Spojené státy obzvlášť musí:

UDRŽET STRATEGICKOU NUKLEÁRNÍ PŘEVAHU

PŘESKUPIT AMERICKÉ SÍLY
… posunutím stále umístěných jednotek do jihovýchodní Evropy a jihovýchodní Asie (…)

VYVINOUT A ROZMÍSTIT GLOBÁLNÍ RAKETOVOU OBRANU
k ochraně americké domoviny a amerických spojenců a k poskytnutí spolehlivé základny pro americkou projekci síly po světě.

(…)

Vojenským úkolem během Studené války bylo odstrašovat sovětský expansionismus. Dnes je (americkým) úkolem zabezpečit a rozšířit “zóny demokratického míru;“ odstrašit vznik nového velmocenského rivala; bránit klíčové regiony Evropu, Východní Asii a Střední Východ; a zachovat americkou preeminenci (str. 2)

(…) (…)

… protivníci jako Írán, Irák a Severní Korea spěchají vyvinout balistické rakety a jaderné zbraně jako prostředek odstrašení americké intervence v regionech, jimž usilují dominovat (str. 4)

(…)

OBRANA MATEŘSKÉ ZEMĚ („homeland security“):

Amerika musí bránit svou mateřskou zemi. Během studené války bylo klíčovým prvkem obrany mateřské země jaderné odstrašení; zůstává zásadním. Avšak nové století s sebou přineslo nové výzvy. Zatímco předělávají své jaderné síly, musí Spojené státy také čelit důsledkům šíření balistických raket a zbraní hromadného ničení, které mohou brzy umožnit menším státům odstrašit americkou vojenskou akci tím, že ohrozí americké spojence a samotnou americkou vlast. Ze všech nových i současných úkolů pro americké vojenské síly, toto musí mít prioritu. (str. 6)

Jak bude argumentováno komplexněji níže, účinné raketové obrany budou centrálním elementem v užití americké moci a v projekci amerických ozbrojených sil v zahraničí. Bez toho, slabé státy operující malými arzenály primitivních balistických raket vyzbrojených jednoduchými jadernými hlavicemi nebo jinými zbraněmi hromadného ničení by byly v silné pozici odstrašit Spojené státy od použití konvenční síly, lhostejno jakých technologických a jiných výhod se (my Američané) můžeme těšit. Dokonce i kdyby takoví nepřátelé byli schopni ohrozit pouze americké spojence spíše než vlastní americkou domovinu, americká schopnost projektovat sílu by byla hluboce kompromitována. (str. 12)

… Americké síly musí zůstat rozmístěny v zahraničí ve velkých počtech (str. 12-13)

… Přítomnost amerických sil v kritických regionech po celém světě je viditelným vyjádřením významu amerického statusu supervelmoci (str. 14)

Desítky tisíc amerických, NATO a spojeneckých jednotek dohlížejí na Balkáně … ve skutečnosti (tento) region je na cestě stát se protektorátem NATO (sic!) /str. 14/

Ve skutečnosti Spojené státy usilovaly po desetiletí o to, hrát permanentější roli v regionální bezpečnosti (perského) Zálivu. Zatímco nevyřešený konflikt s Irákem poskytuje bezprostřední ospravedlnění, potřeba významné přítomnosti amerických sil v Zálivu překračuje otázku režimu Saddáma Hussajna. (str. 14)

Po celém světě je trend širšího amerického bezpečnostního perimetru, což s sebou nese nové druhy úkolů. (str. 14)

Zabezpečení amerického perimetru dnes – a zítra – si vynucuje změny (posuny) v amerických zámořských operacích. (str. 15)

… zůstává požadavek umístění amerických jednotek v severní a střední Evropě. Region je stabilní, ale pokračující americká přítomnost pomáhá ujistit hlavní evropské mocnosti, zejména Německo, že Spojené státy neztrácí svůj dlouhodobý bezpečnostní zájem v kontinentě. To je zvlášť důležité ve světle rodících se evropských kroků směrem k nezávislé bezpečnostní “identitě“ a politice; je důležité, aby NATO nebylo nahrazeno Evropskou unií, ponechávajíc Spojené státy bez hlasu v evropských bezpečnostních záležitostech. (str. 16)

Jako doplněk k silám umístěným v zahraničí pod ujednáními o dlouhodobém pobytu, měly by Spojené státy usilovat o zřízení sítě “deployment bases” nebo “forward operating bases” k zvýšení dosahu současných a budoucích sil. Takovýto přístup nejen zlepší schopnost projektovat sílu do vzdálených regionů, pomůže obejít politické, praktické a finanční omezení rozšiřování sítě amerických zahraničních základen. (str. 19)

… Takovéto instalace by měly být “násobitelem síly” v operacích projekce síly a stejně tak pomoci upevnit politické a bezpečnostní svazky s hostitelskými národy. (str. 20)


Vojenské letectvo: ke globální síle prvního úderu

… letoun vojenského letectva může napadnout prakticky jakýkoliv cíl na Zemi s obrovskou přesností a faktickou beztrestností. Americká vzdušná síla se stala metaforou stejně jako nejzákladnějším projevem americké vojenské výtečnosti. (str. 30)

Důsledky této vojenské transformace budou mít pronikavý dopad na vedení války, na to, jaký druh zbraní ovládne bojiště a, nevyhnutelně, jaké národy se budou těšit vojenské výtečnosti. (str. 50)

Dále, proces transformace, dokonce i kdyby přinesl revoluční změnu, bude pravděpodobně dlouhý, nebýt nějaké katastrofické a katalyzující události – jako nový Pearl Harbor. Domácí politika (politics) a průmyslová politika (policy) budou ovlivňovat tempo a obsah transformace stejně jako současné úkoly. Rozhodnutí přerušit nebo ukončit výrobu letadlových lodí, jak doporučuje tato zpráva a jak ospravedlňuje jasný směr vojenských technologií, způsobí velké pozdvižení. (str. 51)


Globální raketové obrany.

Síť proti omezeným útokům, schopná ochránit Spojené státy, jejich spojence a předsunuté (forward-deployed) síly, musí být vybudována. Musí to být vrstevnatý systém pozemních, námořních, vzdušných a ve vesmíru umístěných komponent. (str. 51)

… význam balistických raket je jasný americkým nepřátelům. Když jsou jejich rakety opatřeny bojovými hlavicemi nesoucími jaderné, biologické nebo chemické zbraně, i slabé regionální mocnosti mají přesvědčivý odstrašující prostředek, bez ohledu na (ne)poměr konvenčních sil. Proto, podle CIA, řada režimů hluboce nepřátelských Americe – Severní Korea, Irák, Írán, Libye a Sýrie – “již má nebo vyvíjí balistické rakety,” které mohou ohrozit americké spojence a síly v zahraničí. (str. 51-52)

(…) Ale protože ve vesmíru umístěný (protiraketový) systém by porušoval smlouvu ABM, (Clintonova) administrativa zmařila program “Brilliant Pebbles” a místo toho zvolila pokračovat v systému na zemi umístěných radarů a interceptorů – systému, jenž bude nákladný bez toho, aby byl zvlášť učinný. (str. 52)

… plán vyvinout omezenou národní raketovou obranu založenou na raketách Minuteman III opatřených takzvaným “exoatmospheric kill vehicle” je nejvíc technologicky náročný, nejvíc nákladný a nejméně efektivní forma obrany proti raketám dlouhého doletu. (str. 54)

Žádný systém raketové obrany nemůže být zcela efektivní bez umístění sensorů a zbraní do vesmíru. (str. 54)

Neomezené využívání kosmu se stalo hlavním strategickým zájmem Spojených států. (str. 54)

Ale, v dlouhodobější perspektivě, udržení kontroly vesmíru bude nevyhnutelně vyžadovat aplikaci síly jak ve vesmíru tak z vesmíru, včetně ale nikoli výhradně raketovou obranu a obranné systémy schopné chránit americké a spojenecké satelity (str. 56)

Sám vesmír se stane válečnou zónou (sic!) … rozdíl mezi vojenskými a komerčními vesmírnými systémy – bojovými a nebojovými – se bude smazávat. Informační systémy se stanou důležitým terčem útoků, zvlášť pro americké nepřátele snažící se zkratovat/obejít sofistikované americké síly. A moderní formy biologického války, která je schopná “zasáhnout” (jen) určité genotypy asi promění biologickou válku ze sféry hrůzy do politicky užitečného nástroje (sic!). (str. 60)

Americká vojenská výtečnost bude i nadále spočívat z velké části na schopnosti udržet dostatečné pozemní síly k dosažení politických cílů jako odstranění nebezpečných a nepřátelských režimů, když to bude potřeba. (str. 61)

… rozšiřování (bezpečnostního) perimetru mluví silně pro nové zahraniční základny … k usnadnění amerických politických a vojenských operací po světě. (str. 74)

… jednotky operující v zahraničí jsou známkou amerických geopolitických zájmů a vedení (vůdcovství), poskytují významnou vojenskou moc k ovlivňování událostí …


Tady to je komplet
http://www.nezakladnam.cz/files/RebuildingAmericasDefenses.pdf


!1256!

U.F.O.

U.F.O. | 11. 06. 2008, 19:22:14 | více příspěvků | napsat uživateli

Strauu byl takovým duchovním otcem neokonzervatismu a jeho žáci to teprve začali uvádět do praxe. On sám byl spíš filozof. Samozřejmě , že jeho následovníci do vylhaných ideálů nezapoměli promítnou hlavně svůj osobní zisk. Jinak - jalo obvykle je Strauss Žid a většina dnešních neocons také.!1256!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:12:26

UFO, tak to jsem nevěděl, četl knížku "doktora" Jocha nyní ředitele občasnkého institutu kde popisuje právě jak dnešní předchůdci neokons byli ve většině případů kovaní marxisté co pak otočily.

U.F.O.

U.F.O. | 11. 06. 2008, 19:12:15 | více příspěvků | napsat uživateli

Mě osobně se líbí názory Rona Paula. Jenomže toho do prezidentského úřadu nikdy nepustí. A kdyby se mu to za pomoci někoho hodně vlivného nedejbože podařilo, tak skončí nejspíš jako Kennedy.

U.F.O.

U.F.O. | 11. 06. 2008, 19:08:06 | více příspěvků | napsat uživateli

ROSSIAN - 11.06.08 18:41
Ale Strauss je právě zakladatelem neokonzervatismu. Dnešní neocons jsou jeho žáci - Krystol, Wolfowitz.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:06:40

jienže ta evropa je právě geopolitickým přednostím pro přístup k těmto zdrojům. To je právě cílem rozšíření NATO a stavění radaru jako snaha obejít a eliminovat Rusko. Právě proto si přeju silné a mocné Rusko aby těmto směšným snahám udělalo přítrž.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:04:41

MODRÝ ŽRALOK, nejsem amerikanofob, ale současná strUKTURA BEZPEČNOSTI V EUROASII je bohužel stále pozůstatkem studené války a nikoli civilizované spolupráce velmocí. Jinak na slovensku máte výborného politika FICA - fandím mu je to formát, postavil se prioti nezávislosti kosova. Je mi jen líto že místo fica tady máme blbého retardu topolánka.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:01:22

ROSSIAN:
o ake prosimta nerastne zdroje by kto bojoval v europe?

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 19:00:36

Dr. Drzska já neříkám vstup Ruska do NATO za současné situace, kdy tam vládne USA ale za situace až se NATO místo agresivní studenoválečnické organizace změní na skutečnou organizaci kolektivní bezpečnosti bez nadvlády USA. Pak by tam klidně mohlo být i Rusko. Stavět železné opony mezi západem a východem at už politické či kulturní je právě cílem US neocons a globální nadvlády USA.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:57:47

ROSSIAN:
ze tebe ide o to aby si rypal do radaru?
tvoj navrh by z NATO urobil organizaciu podobnu OSN, kde sa pri kazdom probleme 3 roky rokuje, potom sa prijme uznesenie a potom sa zisti ze nie je mechanizmus na kontrolu a vynutenie plnenia uznesenia. to ho mozu rovno rozpustit.
zaujimave ze preferujes eliminaciu protiruskych tendencii ale vlastne cely clanok (sa tvari ze) je o tom ake su USA drze ked eliminuju protiamericke tendencie.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:56:57

modrý žralok, myslel jsem tím případnou válku o euroasii a její nerostné zdroje mezi Ruskem a USA. Jiank shao kahn, spojenectví USA a číny bych se taky obával to by bylo to nejnebezpečnější co by se mohlá stát a bohužel to není vyloučené. V tom případě ale počítám že na stranu Ruska se postaví Indie, už dnes je to jaderná velmoc. Jak se zachová latinská amerika je otázka, ale určitě by nešla s Čínou a zejména USA. Jelikož Rusko v historii přestálo obrovské zkoušky jako žádný jiný národ lze očekávat že by to byl velmi tuhý souboj a možná že ti poražení by byli právě USA a Čína.

MR.leos

MR.leos | 11. 06. 2008, 18:56:13 | více příspěvků | napsat uživateli

http://www.gambrinus.cz/uneseni/na-internetu/profil/atlasik/

prosim hlasujte pro me chci byt unesen na euro...dekuji predem:))


!31!!27!!1423!!1424!

dr.Drzska

dr.Drzska | 11. 06. 2008, 18:55:48 | více příspěvků | napsat uživateli

jedině usa nás vymaní z vlivu těch mongolsko tatarských hord z ruska

dr.Drzska

dr.Drzska | 11. 06. 2008, 18:54:59 | více příspěvků | napsat uživateli

vstuo ruska do nato? to je ale pičovina

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:54:32

Ale vojensky jsou za náma, SLAVA ROSSII!12!!31!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:51:50

ShaoKahn jenže to máš pořád až až až až.... !2! až budou v řiti ryby, nebudeš chytat v rybníku atd !2! btw jinak opomíjíš třeba NATO... nechcu tu diskutovat o tom, jestli by na to mělo nebo ne, nebo jak by a co dopadlo... až bude, tak nějak bude, nějak taky bylo !2!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:50:54

modrý žralok, co by jsem navrhl? alespon prozradím že posílení mocenského vlibu Ruska jako přirozeného geopolitického stabilizátoru v euroasii na úkor šíření NATO a stavění radarů. Změny NATO na euroazijskou oraganizaci kolektivní bezpečnosti, s eliminaci ústředního vlivu USA a naopak posílení případně vstup Ruska do této organizace v budoucnosti tak aby se potlačila dosavad domiantní role USA a naopak zvýraznila role Ruska a tím došlo k nastolení rovnováhy v Euroasii. A samozřejmě radikální eliminaci protiruských tendencí v prostoru SVE (např. pobaltí) tak působí kontraproduktivně ohledně stability v euroasii a jsou určitými kruhy na západě využívány proti Rusku.

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:50:17

mir neexistuje stejne tak jako globalni pravda. Nadvlada funguje a pri sikovny diplomacii velmi dobre. Je to osvedceny tisiciletimi.

Prvni moznost se mi nelibi a o druhe vim, ze neni funkcni, takze je to burt.

Vsechny idealismy konci tam kde jsou lide, lide jsou z podstaty veci neidealni. Tak jako je nesmiritelny Alah s Demokracii. Jedina moznost jak udrzet mir je separovat vsechny jednotlivce v okamziku kdy mezi nimi nastane jakykoliv konflikt = neresitelne !360!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:48:37

ReTRe az se cina rozhodne uplatnit svoje svetovladne naroky tak bude dobre vedet ze ji neporazi zadna koalice a myslim ze rusove budou delat naraznik jako prvni.....a amerika v tom cinu podpori!5!

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:45:20

garfield1: tak tak, Rusko a USA se nikdy nespoji a jestli ano, tak to bude kratke spojenectvi...

uživatel eliminován | 11. 06. 2008, 18:43:49

spojenectví s Ruskem?
to mi připomíná název jedné detektivky, co jsem kdysi četl

DOHODNOUT SE SE ŽRALOKEM

anebo jako to přirovnání o člověku, který ostatníma krmí krokodýla a doufá, že bude sežrán poslední !1075!

předchozí | 0 | 30 | 60 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

světsystémUSAsuverenitatzvzájemmisešířenídemokracielokajudrženínadvládaklubvelmoclídrrolestátglobáprávoglobalizace

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑