Diskuze a otázky - PROGRAMOVÁNÍ JEDNODUŠE A RYCHLE

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 16. 05. 2008, 10:04:23 |

http://gurubhagavan.blogspot.com/2008/05/jak-se-nauit-programovat.html
Takže, jak vlastně začít?
* Musíte na sobě pracovat, pracovat a pracovat. Nikdo za Vás nic neudělá. Pokud počítač a překladač C++ není Vaše jednovaječné dvojče, zapomeňte na kariéru špičkového programátora.
* Musíte se učit programovat alespoň několik hodin denně. Každý den. Neustále poznávat nové věci. Pokud se neučíte 3 měsíce zakrníte. Pokud se neučíte 1 rok, jako programátor zahynete.
* Učte se angličtinu. Člověk co nezná angličtinu nebude nikdy dobrým programátorem.
* Nezapomeňte ani na pohyb. Sednout občas na kolo a ujet 10-20 km, či si jít zaběhat, osvěží mozek. A pak znovu práce!
* Pracujte na skutečných projektech. Nedělejte jen nějaké triviální příklady z učebnice, skutečně programovat se naučíte, když si dáte nějaký cíl. První cíl může být třeba napsat si v C++ jednoduchou konzolovou hru. Nikoliv "Hello World" program. To je k ničemu. Druhý cíl bude složitější. Dělejte něco praktického, třeba si napište vlastní program na učení se slovíček do angličtiny. V takovém projektu se naučíte vytvořit vlastní databázi, třídit slovíčka, vyhledávat je, hodnotit, i zpracovat nějaké to GUI. A navíc vytříbíte angličtinu. Jako třetí projekt si začněte vytvářet znovupoužitelné objektové třídy, které Vám umožní vytvářet další vlastní programy jednodušeji.
* Není důležité, zda první projekty budou výdělečné. Nebudou. Nikomu je neprodáte. Udělejte si klidně jednoduchý prográmek na výuky matematiky pro svoji mladší sestru. Hlavně, pracujte, pořád, a dělejte něco, co má praktický smysl, ne to "Hello World". Tím, že budete dělat něco užitečného pro sebe, nebo pro ostatní, Vaše motivace poroste. Budete se moci svým výtvorem pochlubit, a on dozná ocenění u té Vaší sestry, kamarádů, či rodičů, a tím poroste Vaše chuť na sobě pracovat!
* Programování znamená nejen kódování, ale zejména studium manuálů. I když jsem přečetl hodně odborných knih, neosvědčilo se mi takzvané "systematické studium programování". Mnohem efektivnější je referenční příručka jazyka, do které se podíváte, pokud nevíte, jak co řešit. Případně si ji, tento "slovník", pročítáte po večerech. Jen tak. Aby jste věděl, jaké funkce by jste mohl použít. Ty funkce, metody, třídy, Vám utkví v paměti, a až je budete potřebovat, jen se podíváte na jejich kompletní syntax.
* Učit se jen tak, pro učení se samotné, nemá smysl. Učte se to, co právě teď potřebujete pro praktické řešení Vašeho projektu. Jinak to zapomenete. To, aby jste zkoumal teoretické metody a zásady, na to budete mít čas mnohem později.

Prostředí aneb Jak zdarma na programovací jazyky

Jednoduchá možnost:

* Použijte nějakou distribuci Linuxu, třeba Ubuntu. Pokud máte doma jen jeden počítač, a ten patří rodičům, jsou na něm většinou Windows. Nebojte se. Ubuntu se dá instalovat i na tento stroj, a oba systémy budou v klidu koexistovat vedle sebe.
* V ubuntu se potom učte především C++ (se skvělým KDevelop), Python, a PostgreSQL. Proč zrovna toto? Dostanu se k tomu později...

Windows možnost:

* Pod Windows je situace trošku složitější, v základu žádné C++, Python či databáze není.
* Dobrým začátkem je stáhnout si CygWin (což je Unix-prostředí pro Windows), včetně Pythonu, gcc-g++, PosgreSQL, a mraků užitečných utilit (bash, grep, ...).
* Slušné Open Source IDE pro C++ pro Windows (gcc) je Dev-C++. Umí vytvářet DLL knihovny, nativní Windows aplikace, i konzolové aplikace.

Proč C++, Python a PostgreSQL?

* C++ je kompilovaný jazyk, který disponuje velice silnými prostředky. Po všech stránkách. Pokud se jej naučíte, profesionální zvládnutí čehokoliv jiného (ať už je to Java, triviální PHP, či třeba i Perl) bude záležitostí pár dnů, maximálně týdnů.
* Python je interpretovaný jazyk, který je skoro v každé Unixové instalaci. Já jej mám i na Windows. CygWin, v kombinaci s Pythonem znamená skvělé možnosti pro psaní skriptů, aniž bych musel dělat na ubuntu (ten mi běží jen na serveru; na stanici preferuji Vistu). I když, fakt je ten, že nejčastěji používám Python jako inteligentní kalkulačku ale občas i pro některé složitější výpočty, cykly, atd. Naučte se Python, zvýší produktivitu Vaší práce.
* PostgreSQL je nejlepší Open Source databáze. Můžete si sice pro domácí použití stáhnout i Personal Oracle, nicméně, nemá to zpočátku smysl. A zapomeňte na MySQL. To není databáze. PostreSQL umí triggery, uložené procedury, PL/SQL. Většina složitějších, rozsáhlejších věcí používá databáze nejen jako skladiště dat, ale díky PL/SQL i na aplikační zpracování těchto dat. Naučte se PL/SQL!

Z čeho se učit?

Už jsem to zde probíral. Každý produkt má u sebe dokumentaci. V Linuxu, nebo i pod CygWinem je příkaz man. ;) Máme tu internet a google.com. Hlavní je ale praxe. Nová knížka za 1.200 Kč z Vás programátora neudělá!!! Prostě začněte programovat, a řešte problémy tak, jak přicházejí. Občas se dostanete (zpočátku hodně často) do slepých uliček, ale i tam něco poznáte. Poučíte se. A postupně, praxí a prací, budete získávat cit pro programování. Už nebudete tápat, ale budete tušit, že na Vaši potřebu bude existovat nějaké metoda, a později budete tušit i její název a přesnou syntax, a to i u programovacího jazyku, který "znáte" 10 minut.
!12!

reagovat

V diskuzi je 9 příspěvků a shlédlo ji 754 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 16. 05. 2008, 10:41:20

Život má základy v parazitování a člověk je dokonalý parazit který parazituje na ekosystému!
!12!

collateral

collateral | 16. 05. 2008, 10:31:39 | více příspěvků | napsat uživateli

gurubhagavan: Ty jako parazit vykrádáš jiné a vživotě si pravděpodobně nenaprogramoval nic

uživatel eliminován | 16. 05. 2008, 10:28:28

Já jako Bůh jsem naprogramoval ABSOLUTNO proti tomu nějaké programování lidské to je nuda.
!12!

collateral

collateral | 16. 05. 2008, 10:25:53 | více příspěvků | napsat uživateli

gurubhagavan: tím že kradeš články od jiných autorů, programovat nikoho nenaučíš :)

Navíc člověk, od kterého si článek ukradl a vydáváš ho za svůj s programováním nějakou zkušenost má, a jen v jeho podání dává opravdu smysl !5! ... protože to není žádný ušmudlaní ajťák !1390!

uran235

uran235 | 16. 05. 2008, 10:19:03 | více příspěvků | napsat uživateli

Ale příjde mi, že dost lidí není schopných rovnou pochopit, jak stavět program odshora, tady je popsané jak stavět zdola, což není nejefektivnější. Hlavně pokud člověk dělá na větším projektu, který bude škálovatelný.

uran235

uran235 | 16. 05. 2008, 10:16:18 | více příspěvků | napsat uživateli

JitkaDvorakova > popis je to přesný a pravdivý, musel to zkopírovat z blogu nějakého programátora

Electric_Lucy.H

Electric_Lucy.H | 16. 05. 2008, 10:10:13 | více příspěvků | napsat uživateli

"cos to udelaal pepikuuu??"

Electric_Lucy.H

Electric_Lucy.H | 16. 05. 2008, 10:09:33 | více příspěvků | napsat uživateli

hézký-

uživatel eliminován | 16. 05. 2008, 10:05:51

Myslím,že guru popsal skutečný,živý,nefalšovaný ajťáky..!2!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

programátorrokčlopočítačprogramováníangličtinakariéradvojčepřekladačdenvěcměsíc

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑