Diskuze a otázky - PROFESIONÁLNÍ HRA O VELIKÉ PENÍZE

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:10:13 |

http://www.czechwealth.cz/osobni-mentoring/
Osobní mentoring

Osobní mentoring je osvědčeným, efektivním a rychlým způsobem, jak začít vydělávat peníze na burze a přitom eliminovat pravděpodobnost velmi drahých chyb. Absolvujete komplexní teoretickou přípravu včetně živého obchodování pod vedením profesionálního obchodníka Ludvíka Turka.


Služba Osobní mentoring představuje v České republice zcela unikátní vzdělávací formát. Za cíl si klade předat Vám kompletní know-how, s jehož pomocí budete schopni z profitního obchodování na finančních trzích vytvořit svůj hlavní zdroj příjmů.

Roční mentoring s Ludvíkem Turkem
Účelem ročního osobního vedení profesionálním obchodníkem Ludvíkem Turkem je předání souhrnu obchodních znalostí a postupů získaných dlouholetou zkušeností při současném vyloučení stresu a mnoha drahých chyb.

Komu je Osobní mentoring určen
Roční osobní mentoring je zaměřen na náročnou klientelu, která vyžaduje osobní přístup a nechce trávit dlouhý čas samostudiem a testováním obchodních strategií a přístupů k obchodování. Program mentoringu má základní osnovu, detailně je však modifikován až podle individuálního profilu a přání klienta. Také cenu stanovíme vždy individuálně na základě Vašich požadavků, schopností a znalostí burzy, a to až po uskutečnění osobního setkání.

Hlavní výhody Osobního mentoringu

* Získávání nových vědomostí a zkušeností formou mentoringu je velice efektivní. Mentor využívá své zkušenosti získané dlouholetým působením v oboru a předává je méně zkušené osobě. Tím ji chrání před celou řadou začátečnických chyb.
* Podstatou mentoringu je velmi úzký osobní kontakt, který umožňuje učit se z příkladů, rad a zkušeností mentora.
* Mentor poskytuje konstruktivní zpětnou vazbu a reaguje na potřeby klienta.



Osobní mentoring Osobní mentoring Osobní mentoring Osobní mentoring


Program Osobního mentoringu
Program osobního mentoringu zahrnuje:

* týdenní soustředění
* osobní konzultace


Úvodní týdenní soustředění se odehrává v sídle společnosti Czechwealth v Praze. Výuka je velmi intenzivní a jsou při ní prezentovány nejen všechny důležité základní pojmy a principy obchodování na finančních trzích, ale i sofistikované obchodní strategie.

Na soustředění Vám představím svůj vlastní obchodní model a obchodní metody, které používám. Přiblížím Vám svůj přístup k intradennímu obchodování i dlouhodobým obchodům.

Na základě vašich představ pak společně:

* Sestavíme Váš vlastní obchodní plán.
* Zvolíme správné strategie dle výše použitého kapitálu a psychologického profilu.
* Předám Vám přesná pravidla pro obchodování všech trhů.
* Naučím Vás, jak hledat a testovat vlastní nejlepší obchodní příležitosti.


Veškeré prezentované strategie běžně obchoduji v reálu s vlastními finančními prostředky.

Po absolvování úvodního soustředění zůstaneme nadále v úzkém kontaktu a budeme společně konzultovat všechny otázky týkající se Vašeho rozvoje.

Za tři měsíce uskutečníme osobní setkání, při němž provedeme podrobný rozbor všech případných problémů a stanovíme další vhodné kroky. Stejně budeme postupovat ještě dvakrát.

Co Vám Osobní mentoring přinese

* Absolvováním Osobního mentoringu dojdete do stavu, kdy budete profesionálně i psychicky připraven samostatně profitně obchodovat.
* Nové zkušenosti a poznatky nabité v průběhu Osobního mentoringu Vám otevřou další možnosti uplatnění v oblasti obchodování na finančních trzích.
* Prostřednictvím mentora Ludvíka Turka získáte mnoho nových a cenných kontaktů.
* Budete perfektně připraven dále samostatně plánovat a uskutečňovat svůj profesní i osobní rozvoj v oblasti finančního obchodování.



Proč zvolit Osobní mentoring s Ludvíkem Turkem

* Obchodováním na finančních trzích se úspěšně živím již více než deset let a disponuji rozsáhlými zkušenostmi z burzovního obchodování.
* Do svého soustavného vzdělávání a obchodních nástrojů investuji značné prostředky, což mi umožňuje na trzích nejen víc vydělávat, ale také se věnovat výchově amatérských i profesionálních traderů.
* Mám přímé vazby na nejlepší světové obchodníky a nejznámější brokerské společnosti.

Podrobnější informace k mé osobě můžete dále nalézt na adrese www.czechwealth.cz/ludvik-turek

Reference
Výsledky mé práce jsou objektivně průkazné a v případě Vašeho zájmu jsem připraven seznámit Vás se svými referencemi. Protože se však u osobního mentoringu jedná o citlivé osobní kontaktní údaje jednotlivých absolventů, nejprve mne, prosím, kontaktujte a domluvíme si osobní schůzku.

!12!

reagovat

V diskuzi je 11 příspěvků a shlédlo ji 2099 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 12:04:20

Tos přehnal !486!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:27:02

ty kravo to uz si prectu raci encyklopedii celou!2!!2!!2!!2!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:21:38

26.1.2008 mBank - bankovní účet a spořící účet zdarma

Již nějaký čas působí na českém trhu nová internetová banka - mBank. Proč měnit účet? Protože mBank nabízí většinu svých služeb včetně platební karty zdarma. Dosud na poli internetových bank vedla eBanka - její účet je ale zdarma pouze tehdy, když na účet posíláte určitou sumu peněz a i když alespoň nemá poplatek za příchozí platby, stále musíte platit za odchozí platby i za platební kartu. Navíc úročení zůstatku na běžném účtu je minimální. Proto se vyplatí založit účet u mBank.

Založení účtu u mBank je velmi snadné přes internet. Nemusíte nikam chodit - naopak banka vám pošle smlouvu kurýrem až domů (nebo do zaměstnání). Jedinou nevýhodou jsou delší čekací doby, než se k vám kurýr dostane - ale to může být způsobeno velkým zájmem o účet u mBanky. Po podpisu smlouvy ještě nějakých pár dnů trvá, než bude váš účet aktivován.

Se smlouvou dostanete také aktivační číslo a heslo. Po prvním přihlášení ale dostanete číslo nové a heslo si musíte změnit na jakékoli dle vlastního výběru (s některými omezeními). Poté už se můžete přihlásit ke svému účtu. Bohužel nějaký tištěný návod nebo příručku se základními informaci nedostanete - spolehnout se musíte pouze na informace na webu.

Po přihlášení uvidíte menu na levé straně a účty (předpokládám, že si asi většina kromě běžného účtu založí také spořící účet eMax - také zdarma) napravo. I když s rozvržením nemám zásadní problém, přeci jen mi přišlo, že menu není moc přehledné. Možná to bude grafikou stránek, nebo použitými fonty, ale není to zatím úplně "ono". Tak například hned první odkaz v menu je odhlášení :-) Po kliknutí na číslo účtu se zobrazí bližší informace o účtu, kliknutí na zůstatek na účtu se zobrazí historie transakcí. Z menu můžete vytvářet platební příkazy, trvalé platební příkazy a šablony. Poplatek za odchozí i příchozí platby u mBank = 0 Kč.

Přihlašování k účtům mBank se provádí pouze vaším přihlašovacím číslem a heslem - což je sice rychlejší a jednodušší, ale také méně bezpečné. Transakce ale musíte potvrzovat heslem, které vám přijde přes sms zprávu. EBanka má ale sms přes SIM Toolkit a každou sms zobrazíte až po zadání hesla - což u mBank také není a může to být opět méně bezpečné.

Menší nevýhodou je, že mBank používá čísla bankovních účtů včetně předčíslí 670100-2200165897/6210 - což u eBanky není a účet se tak snadněji zadává třeba při platbách na internetu ap. Další dvě nevýhody, které ale budou časem odstraněny, jsou chybějící služby inkaso a zahraniční platby. Tyhle dvě funkce zatím účet mBank nemá, ale měly by být časem doplněny. Zvláště u zahraničních plateb jsem zvědavý, kolik budou stát.

Platební karta k účtu je VISA Classic (magnetická, bez čipu a není embossovaná). Karta vám přijde poštou a můžete si vybrat PIN jaký chcete. Také vedení platební karty je zdarma, navíc každý měsíc máte zdarma 3 výběry z jakéhokoli bankomatu. Čtvrtý a každý další výběr stojí 19 Kč. Jako extra bonus je u mBank výběr hotovosti z bankomatů v zahraničí zdarma!


eMax - v současnosti nejlepší úročení na trhu: 3,5 %
Je to opravdu tak. eMax v současnosti nabízí nejlepší úročení na spořícím účtu a překonal i "slavné" ING spořící konto. Peníze můžete kdykoli vkládat i vybírat a nejste ani nijak omezeni výší minimálního vkladu. Založení spořícího konta je u mBank samozřejmě také zdarma, za poplatek 100 Kč ročně získáte také druhou platební kartu přímo k tomuto spořícímu účtu. Převod mezi účtem eMax a běžným účtem u mBank je ale samozřejmě také zdarma a převod probíhá okamžitě. Pokud chcete uložené peníze převést na jiný účet, je k tomu nejprve třeba založit šablonu, kterou musíte potvrdit heslem, které vám přijde přes sms. Úroky jsou pak připisovány každý měsíc.

Závěr
mBank nabízí v Česku každému z nás ušetřit na bankovních poplatcích. I když ještě chybí zahraniční platby a inkaso, i tak je možné doporučit každému otevření účtu - je to opravdu zdarma :-) A v dobách, kdy akcie jdou dolů je lepší mít peníze uloženy na spořícím účtu, než je nechat ležet v bance za téměř nulový úrok.





19.1.2008 US akciové trhy se blíží označení "Bear Market"

Po dalších poklesech US akcií se trhy blíží označení jako "Bear Market" (tzv. medvědí - negativní, klesající trh s poklesem alespoň o 20 %). Indexy S&P 500 a Dow již totiž od svých rekordních hodnot v říjnu poklesly o 15 % a Nasdaq již dokonce poklesl o 18 %. Situace není příliš dobrá hlavně u finančních společností.

NASDAQ-100 Index Tracking Stock (QQQQ) a vývoj za poslední měsíc
NASDAQ-100 Index Tracking Stock (QQQQ) a vývoj za poslední měsíc



Výborný článek na téma krize hypoték a jejich důsledků si můžete přečíst na webu Pavla Kohouta. Kvůli poklesu ve finančním sektoru také prohrál sázku Jim Cramer, známý z pořadu "Mad Money" na CNBC, který se před rokem vsadil s jiným obchodníkem, který naopak vsadil na růst komodit - zlata a ropy. Zatímco po pádu akcií finančního sektoru (způsobených propadem zisků a odpisy za špatné hypotéky - např. Citigroup, Merrill Lynch) Jim Cramer prohrál a měl by tak zaplatit $50.000 charitě. Spíše to ale vypovídá o úspěšnosti předpovědí různých "expertů".

I když zatím americká ekonomika do recese nespadla, situace i nadále zůstává nejistá. Již nyní se ale spekuluje o snížení mezibankovních úrokových sazeb americkým FEDem až o 0,75 na 3,5%. Snížení úroků by mělo pomoci ekonomice k růstu a po takovém kroku také většinou cena akcií stoupá. FED bude zasedat 30. ledna.



29.11.2007 Knihy skladem

K objednání jsou opět knihy "Inteligentní investor" a "Investování pro začátečníky", jejichž dotisky opět dorazily na sklad. Knihy můžete objednávat v sekci KNIHY.

Doporučuji k přečtení článek na serveru Ihned.cz, kde najdete rozhovor s autorem knihy Naučte se investovat Ing. Danielem Gladišem. Naučte se investovat je jednou z nejlepších (a také nejprodávanějších) knih o investování, jejíž koupi doporučuji každému.
Cena knihy Naučte se investovat je přitom pouze 198 Kč! Objednávejte v sekci KNIHY.



29.10.2007 Změny u akcií po reformě veřejných financí

S reformou veřejných financí od 1.1.2008 dochází také k některým změnám v oblasti kapitálových investic. V některých verzích návrhů bylo dokonce navrženo, že současný časový test v délce 6 měsíců pro osvobození od zdanění případného zisku se mělo prodloužit až na 5 let nebo úplně zrušit. To ale naštěstí nakonec z návrhu vypadlo. Nadále tedy platí, že pokud akcie držíte déle než půl roku, neplatíte z případného zisku z rozdílu nákupní a prodejní ceny akcií žádné daně.
Toto osvobození platí ale pouze tehdy, pokud váš podíl na společnosti nepřevyšuje 5 % a akcie či ostatní finanční instrumenty (také cenné papíry kolektivního investování jako podílové listy) jsou obchodovány na veřejném trhu. V opačném případě je lhůta pro uplatnění osvobození (tzv. časový test) prodloužen na 5 let.



29.10.2007 Reportáž Tv Prima o investicích do zlatých mincí



V neděli 28.10.2007 byla na Tv Prima odvysílaná reportáž o tom, že Češi začali investovat do zlatých mincí. Na tom by nebylo nic špatného. Až na to, že tohle je přesným příkladem, jak se vytvářejí spekulativní bubliny. Nakupovat nějaký instrument, ať už akcie nebo komodity jako zlato (nebo třeba diamanty) v době, kdy je jejich cena na vrcholu, je přesně ten způsob, jak přijít o peníze a naprosto odporuje principům hodnotové strategie, propagované např. knihou Naučte se investovat. Cena zlata sice roste, ale není jisté, zda bude růst také i nadále a už vůbec nebylo zmíněno, že by cena zlata mohla také klesat. Asi největší nevýhodou zlatých mincí je pak jejich skladování a možnost krádeže po návštěvě bytových zlodějů. Pořizovat si kvůli mincím trezor v bance by se asi většině menších investorů nevyplatilo a uložení investice doma je vysloveně nebezpečné. Samozřejmě držet nějakou část portfolia ve zlatě není špatné a používá se jako pojistka proti poklesu měny (což se právě děje s dolarem). Ale proč kupovat nelikvidní mince, když můžete nakoupit jako běžné americké akcie fond GLD, jehož cena odpovídá pohybům ceny zlata?

Graf GLD za poslední měsíc
Graf GLD za poslední měsíc



30.9.2007 Skvělá videa přes internet, CNBC konečně online!

MSN Video - Money

Google Finance na úvodní stránce má již nyní také několik videí, ale není to skoro nic proti MSN Videu. Tam totiž konečně najdete také videa americké CNBC! Ta je zřejmě nejlepší zpravodajskou televizí z oblasti financí a trhů na světě. To ale není všechno. Videí je na stránce MSN Video (záložka Money) k nalezení mnohem více a vy si můžete přidat všechna videa, která chcete vidět, do playlistu (náhled videa má v pravém dolním rohu ikonku +). Potom můžete videa postupně sledovat skoro jako v televizi. Nechybí taky reklamy, ty jsou ale zobrazovány mezi jednotlivými videi a díky tomu je možno sledovat tato videa zdarma. Kromě videí CNBC najdete na stránce také videa Top Business News, MoneyShow.com, Jubaks Journal, Wall Street Media nebo videa sekce Real Estate a další.

MSN Video je opravdu super. A pokud nemáte přístup k satelitnímu vysílání CNBC tak je to naprosto geniální. Navíc se ale můžete na videa dívat tehdy, až budete chtít a budete na ně mít čas a náladu. Navíc ne všechen obsah americké CNBC je přenášen také evropskou verzí CNBC. Například skvělý pořad Kudlow & Company:

Market Drilldown



2.8.2007 Day Trade obchodování

Jak je omezeno Day Trade obchodování přes Interactive Brokers? Co se týče krátkodobých obchodů, tzv. Day Trade obchodů (Day Trade obchod je takový obchod, kdy v průběhu jednoho dne nakoupíte určité množství akcií a v ten stejný den je zase prodáte), je toto pravidlo určeno přímo americkými burzami Nasdaq a NYSE a platí pro všechny brokery, tedy nejenom u Interactive Brokers.

Pokud částka na vašem účtu nepřesahuje $25.000, jste v obchodování omezeni na 3 Day Trade obchody za 5 dnů. Přes tuto hranici vás aplikace brokera automaticky nepustí(status "potential pattern day trader"). Abyste mohli dělat další obchody, musíte si počkat do skončení časového limitu pěti dnů. Kdyby vám aplikace automaticky nezabránila vykonání čtvrtého Day Trade obchodu, váš účet by byl burzou zablokován na 90 dnů. Pokud ovšem budete mít na obchodním účtu více než $25.000, toto omezení pro vás platit nebude.

Naštěstí vidíte u Interactive Brokers informaci o stavu Day Trade obchodů("day trades left"). Pokud je například zobrazena tato informace: "(0,0,1,2,3)", znamená to následující: pokud je například středa - první číslo znamená, že ve středu nemůžete udělat žádný Day Trade obchod. Druhé číslo je taky nula, takže ve čtvrtek také nelze udělat žádný Day Trade obchod. Třetí číslo je 1, takže v pátek můžete udělat jeden Day Trade obchod. V pondělí bude možné udělat 2 Day Trade obchody a v úterý bude možné udělat 3 Day Trade obchody.

Příklad 1: V pondělí nakoupíte 500 akcií firmy YHOO, později ten stejný den nakoupíte dalších 500 akcií. Také v pondělí prodáte 1000 akcií firmy YHOO - toto je 1 Day Trade obchod.
Příklad 2: V pondělí koupíte 500 akcií GLD. Dále v ten stejný den koupíte dalších 500 akcií GLD. Opět v pondělí pak prodáte 1000 akcií GLD - udělali jste 1 Day Trade obchod.
Příklad 3: V pondělí nakoupíte 500 akcií GOOG. V úterý nakoupíte dalších 500 akcií GOOG. Ve středu prodáte všech 1000 akcií GOOG - neudělali jste žádný Day Trade obchod.
Příklad 4: V pondělí koupíte 500 akcií XLE. V úterý prodáte 500 akcií XLE a v ten stejný den koupíte dalších 500 akcií XLE - opět jste neudělali žádný Day Trade obchod.

Podrobné informace o Interactive Brokers, návod k registraci i ovládání a podrobný popis aplikace k obchodování TWS najdete zde: Interactive Brokers podrobné informace



21.6.2007 Zkratky - poměrové ukazatele

U všech akcií (např. na webech Reuters nebo Nasdaq.com) můžete sledovat různé poměrové ukazatele. Ty se určují z finančních výkazů společností a lze je také použít pro srovnání s ostatními společnostmi. Důležité je ale srovnávat "srovnatelné", tedy porovnávat ukazatele podobných společností, nejlépe ze stejného sektoru a podobné velikosti.

P/E - Cena akcie v poměru na zisk společnosti
Jeden z hlavních a nejčastěji používaných ukazatelů. Je to vlastně poměr ceny akcie k zisku na akcii. Čím je tato hodnota nižší, tím je poměr ceny akcie k zisku výhodnější. Velmi nízké P/E mívají např. ropné nebo ocelářské společnosti, kde jsou vysoké zisky. Zato technologické akcie, jako třeba Google (ticker GOOG) mají P/E relativně vysoké.

EPS - Zisk na akcii
Jeden z nejjednodušších a nejčastěji uváděných základních ukazatelů. Jedná se o čistý zisk společnosti na akcii. Docela užitečný údaj. Navíc odhady EPS jsou zveřejňovány vždy před vydáním čtvrtletního výkazu zisků a ztrát.

PB - Cena k účetní hodnotě
Je to poměr ceny akcie k účetní hodnotě na akcii. Uvádí, jaký násobek vlastního kapitálu společnosti platíme v ceně její akcie. Účetní hodnota se dá brát jako základní cena akcií (pokud ale není účetnictví zfalšováno).

ROE - Návratnost kapitálu
Zobrazuje vztah mezi čistým ziskem a vlastním kapitálem. Slouží také ke sledování výkonnosti managementu.

DY - Výnos dividend
Poměr dividendy vyplácené na jednu akcii k její ceně. Hodnota je uváděna v procentech. Důležitá hodnota pro ty, kteří vybírají akcie podle toho, kolik společnost vyplácí dividend.

Všechny výše uvedené ukazatele si samozřejmě můžete vypočítat sami z finančních výkazů, v dnešní době jsou ale prakticky na většině stránek s přehledy kurzů, případně na stránkách vašeho brokera. Znát tyto ukazatele se hodí i pro Screening akcií dle knihy Naučte se investovat.



14.6.2007 Kniha "Inteligentní investor" konečně také v českém překladu!

13.6. proběhl v Praze na Novotného lávce křest českého překladu knihy Inteligentní investor. Knihu uvádí na trh nakladatelství Grada, které již vydalo mnoho výborných knih ohledně investování a obchodování. Kmotrem knihy se stal Ing. Daniel Gladiš, MBA, CFA, autor skvělé knihy Naučte se investovat. I on, stejně jako Warren Buffet, považuje Inteligentního investora jako zdaleka nejlepší knihu, která kdy byla o investování napsána!

Anotace: "V knize nejvýznamnějšího investičního poradce 20. století se dozvíte od nejzasvěcenějšího "guru investování", jak se jako investor, makléř nebo investiční poradce vyhnete závažným chybám a jaké dlouhodobě úspěšné strategie při investování uplatnit. Nadčasově platné přístupy Grahamovy filozofie jsou podány formou vhodnou pro laiky a jsou doplněny o komentář uznávaného finančního analytika časopisu "Money" Jasona Zweiga, který aplikuje Grahamovy moudré rady, analytické přístupy a výstražné příběhy na dnešní tržní podmínky. "Inteligentní investor" - Grahamova klasika - je nejdůležitější knihou, kterou kdy přečtete o tom, jak dosáhnout svých finančních cílů, překypuje moudrostí a je určena pro opravdové investory, nikoliv pro spekulanty! Bylo již prodáno více než milion výtisků."

Knihu Inteligentní investor si můžete snadno objednat v našem ESHOPU, kde najdete knihy na témata akcie, burza, investice a finance



15.5.2007 Interactive Brokers vydali své akcie

Interactive Brokers Group, Inc., jeden z nejlepších a hlavně také nejlevnějších brokerů na světě, vydal své vlastní akcie! Můžete je najít pod symbolem "IBKR", a to na burze Nasdaq. Cena těchto akcií se zatím pohybuje kolem částky 30 USD. Podrobné informace najdete na adrese: http://www.interactivebrokers.com/en/general/about/InvestorRelations.php?ib_entity=uk

Přes Interactive Brokers můžete obchodovat s akciemi i z ČR, založit účet můžete elektronicky přes internet a kromě šíře možností a druhů aktiv, se kterými je možné obchodovat (od akcií mnoha trhů až po opce, komodity a měny) je hlavní výhodou velmi nízká cena za jednotlivé transakce (při nákupu nebo prodeji do 200 ks akcií poplatek pouze 1 USD). Podrobné informace o Interactive Brokers, návod k registraci i ovládání a popis aplikace k obchodování TWS najdete zde: Interactive Brokers podrobné informace



23.3.2007 Jak sledovat aktuální zprávy z amerických trhů?

Naprosto skvělý zpravodajský kanál je Bloomberg. Ale na satelitu (tuším že Astra) je vysílána jen nějaká německá verze tohoto kanálu, která je dost o ničem. Na satelitu také vysílá CNBC, ale opět se jedná o evropskou verzi, kde vysílání z americké CNBC tvoří jen menšinu vysílání (hlavní vysílání začíná denně od 13:00). Na tomtéž satelitu také vysílala jednu dobu stanice Fox News. Tam se vysílá také mnoho pořadů určených pro investory.

Je tedy nějaká možnost, jak sledovat zpravodajství z amerických akciových trhů? Ano. Tím je program TVU Player, který umožňuje sledovat například americkou verzi kanálu Bloomberg, Fox News, ale také např. CBS a další americké ale také zahraniční kanály. Další informace k tomuto programu najdete na webu http://www.filmy-ke-stazeni-zdarma-bluetooth-do-pocitace.cz/ v sekci "Televize online". Jedinou nevýhodou je, že ke sledování těchto kanálů je třeba rychlého připojení k internetu - s telefonním modemem asi nepochodíte :)

22.2.2007 Dodatek ke Google Finance

Ještě jsem si na Google Finance všiml jedné vychytávky - při umístění kurzoru nad grafem je možné kolečkem myši měnit zobrazené časové období, přičemž se automaticky zobrazuje také procentuální změna ceny akcie od začátku nastaveného období.

Zobrazený časový úsek je také možné posouvat tažením myši do strany.

17.2.2007 Google Finance

V době uvedení Google Finance mě tato nová služba Google moc nenadchla, nyní je ale situace jiná a Google Finance nabízí docela unikátní možnosti a funkce. Na úvodní stránce toho stále nějak moc nenajdeme, ovšem zajímavější jsou informace a funkce u jednotlivých akcií.

Jako první mě zaujal dynamický graf, ve kterém jsou rovnou písmeny označeny zprávy té které akcie. Po kliknutí na písmeno se vpravo zpráva zobrazí. Velmi dobré a je tak možno dohledat, na základě jaké zprávy došlo u akcie k růstu nebo poklesu. K další analýze si můžete v grafu zobrazit další akcie nebo indexy (S&P 500, Dow Jones, Nasdaq) a porovnat si tak pohyb kurzu akcie s pohybem kurzu indexů nebo konkurenčních firem ve stejném sektoru.

Pokud společnost vyplácí dividendy, je to v grafu také automaticky vidět. Pod grafem jsou uvedeny další informace o akcii, ale také nalezené příspěvky v blozích o akcii, diskuze o akcii, popis společnosti a finanční ukazatele, management společnosti (někdy i jejich fotografie!) a také další společnosti v daném sektoru. Google Finance mi přijde jako zajímavá služba a doporučuji k jejímu vyzkoušení. Google Finance

7.2.2007 Skvělé, skvělé, skvělé

Když jsem ještě před rokem dostal roční výpis obchodování od nejmenovaného českého brokera, byl jsem z toho docela zděšen a zmaten :) Letos jsem ale poprvé zažil luxusní a vylepšený přehled obchodů od Interactive Brokers. Vše je naprosto přehledně seřazeno, ale také již spočítáno a velmi přehledně jsou odlišeny ziskové a ztrátové obchody. Odlišně jsou také uvedeny poplatky za transakce i za data z trhů. Takto nějak jsem si to představoval. Díky tomu tak nemusím ztrácet čas a daňové přiznání bude otázkou pěti minut :) Roční přehled najdete v aplikaci Account Management pod Report Management/Statements/Yearly Statements
Více info o Interactive Brokers najdete zde (účet je možno kompletně založit pouze přes internet).

20.1.2007 Kde hledat odhady čtvrtletních výsledků firem?

Velmi často je třeba znát odhady čtvrtletních předpokládaných zisků jednotlivých společností. Je třeba také vědět, kdy která společnost bude tyto výsledky zveřejňovat - čtvrtletní výsledky v případě neočekávaných překvapení mohou velmi hýbat cenou akcií. To vše je možné najít na stránkách Yahoo v sekci Stock Research Center / Company Earnings / Earnings Dates. Přímý odkaz je http://biz.yahoo.com/research/earncal/today.html

Na této stránce je po dnech možné sledovat, které společnosti budou zveřejňovat své výsledky. Jako první je uveden název společnosti, poté její symbol, následuje odhad EPS (Earnings per Share - zisk na akcii), dále kdy budou výsledky zveřejněny (Before Market Open - před otevřením trhu, konkrétní hodina, After Market Close - po uzavření trhu, nebo Time not Supplied - čas neuveden).

Zřejmě nejlepší přehledy odhadů výsledků pak jsou na stránkách Reuters. Po vybrání konkrétní akcie najdete tyto odhady v sekci Estimates. Například odhady výsledků pro Google vypadají takto.

13.1.2007

Nový nezávislý web, kde je možné diskutovat o akciích, investování a dalších tématech najdete na adrese http://ako-investovat.sk

18.11.2006

O tom, že Interactive Brokers je jedním z nejlepších brokerů k nákupu akcií, opcí, futures i měn online asi není pochyb, dnes se však zaměřím na možnosti nastavení základního okna aplikace TWS (aplikace ke stažení do počítače, ale je možné také obchodovat přes mnohem jednodušší online aplikaci Web Trader).

Možností nastavení jsou samozřejmě spousty. Prvním tipem je kolonka Change, označující změnu hodnoty aktiva. Jako základní je totiž nastavena výše této změny, takže např. u akcie je to 0.5 USD. Lepší ale je mít změnu vyjádřenu v procentech. Toho docílíte velmi snadno, ani není třeba vstupovat do žádného nastavení. Stačí pouze kliknout na nadpis kolonky "Change" a hodnoty se přehodí. Pokud byste někdy potřebovali znát přesnou výši změny, stačí zase kliknout na název kolonky.

Další skvělou možností je, že jednotlivé sloupce jdou volně přetahovat. Seřadil jsem je tedy následovně: Bid Size, Bid Price, Last Price doprostřed, pak Ask Price a nakonec Ask Size. Volume nakonec. Samozřejmě si můžete kolonky dále přidávat nebo třeba odebrat, tato možnost je v menu Trader Workstation Configuration/Trading Window/Default Layout/Market Data Columns. Na záložce Colors pak také můžete změnit barevné vyjádření veškerých symbolů a akcí.

Další informace, včetně návodu, jak se zaregistrovat, najdete na naši stránce o Interactive Brokers.

13.11.2006

Už asi týden přemýšlím, jestli je k něčemu stránka http://www.wallstrip.com/theshow/ . Je to nový projekt, na stránkách jsou umisťována videa o amerických firmách a rozhovory. Tak se podívejte a zda vám stránka k něčemu bude, rozhodněte sami.

Další zajímavý blog najdete na adrese http://wallstfolly.typepad.com/wallstfolly/ (ENG)

3.11.2006 Online obchodování s akciemi a bezpečnost

V poslední době se opět objevilo několik článků, které uváděly vysoké ztráty obchodníků s akciemi, brokerskými firmami, jejichž klienti používají internet k obchodování s akciemi. Konkrétně šlo o případy v USA, ale tento problém se týká naprosté většiny uživatelů aplikací k obchodování s akciemi přes internet. Řekl bych, že obchodování přes internet již dnes dominuje veškerým jiným způsobům obchodování (telefonické příkazy brokerovi, osobní zadání pokynu na pobočce brokera nebo burzy ap.). U nás se nedávno zase objevilo několik případů, kdy se ocitli v ohrožení a v několika případech i došlo ke krádežím peněz z účtu přes elektronické bankovnictví. Banky zvýšily bezpečnostní opatření včetně ověřování transakcí pomocí odeslání sms zprávy s ověřovacím kódem. V případě akcií, kdy někdy při intraday obchodování záleží na každé vteřině, není možné čekat na to, až dorazí sms s ověřovacím kódem.

V případě obchodování s akciemi přes internet je tedy absolutně klíčové zabezpečení počítače a samozřejmě přístupových hesel k aplikaci. Doporučují se tedy vždy nejnovější záplaty a updaty operačního systému, osobní firewall (např. Zone Alarm), aktualizovaný antivirový program, anti-spyware program (např. AD-Aware http://www.lavasoftusa.com/products/ad-aware_se_personal.php ), doporučuje se také nenavštěvovat rizikové a podezřelé stránky, nespouštět neznámé programy z neověřených a nedůvěryhodných zdrojů a rozhodně nikde jinde než na stránce vašeho brokera neuvádět své přihlašovací jméno a heslo k účtu.

Všechny výše uvedené postupy by měly maximálně zvýšit bezpečnost online transakcí a ochránit vás tak před nepříjemným překvapením v podobě ztráty peněz nebo toho, že někdo na váš účet nakoupí kupy bezcenných akcií s cílem zvýšit jejich cenu.

30.10.2006

Bloomberg bohužel ukončil vydávání RSS zpráv. Zpravodajství je ovšem i nadále přístupné klasicky přes webové stránky http://www.bloomberg.com/. Rozhodně doporučuji číst kategorie Exclusive News, zprávy ohledně komodit, energií a samotných akcií včetně globálního zpravodajství z akciových trhů.

Jako dobrý informační portál v poslední době také používám stránku Reuters:
http://today.reuters.com/investing/MarketsHome.aspx

Další RSS kanály s informacemi doporučuji http://today.reuters.com/rss/newsrss.aspx Kategorie "Business" a hlavně v USA oblíbený Market Watch http://www.marketwatch.com/rss/default.asp

9.10.2006 Novinky a zprávy Bloomberg v RSS

Odzkoušel jsem a považuji za docela užitečné používat zprávy a novinky v RSS kanále od společnosti Bloomberg. RSS zprávy si můžete přidat do Vaší RSS čtečky, ale mnohem jednodušší je to na nějakou webovou stránku. Já používám My Yahoo, kde mám také Business zprávy Reuters, články z MarketWatch, zprávy z USA - AP a USA Today + mnoho dalšího. Registrace na My Yahoo je bezplatná. RSS si ale teď můžete přidat třeba i na svou hlavní stránku na Seznam.cz.

RSS Bloombergu najdete na adrese: http://www.bloomberg.com/news/rss/
Velkou výhodou je rozdělení zpráv podle různých typů.

Já si zatím vybral:
Bloomberg.com Exclusive News
Bloomberg.com Markets - Commodities News - Komodity
Bloomberg.com Markets - Stocks News - Akcie

Dále jsou k dispozici např.:
Markets: Stocks, Bonds, Commodities, Currencies, Emerging Markets, Energy, Funds, Municipal Bonds

Economy
Politics
Industries: Health Care, Insurance, Technology

Na výběr je ale mnoho dalších druhů zpráv, doporučuji prozkoumat a dle zájmu vyzkoušet.

3.10.2006 Obchodování na komoditních trzích

Po dlouhé době čekání je opět k dostání druhé rozšířené vydání této knihy, které můžete od dešního dne také objednávat.

Obchodování na komoditních trzích Druhé, podstatně rozšířené vydání této jedinečné publikace, první svého druhu u nás, přináší celou řadu nových rad a tipů v oblasti technické analýzy a psychologie obchodování. Dozvíte se například, jak správně obchodovat s trendem, co jsou to pivoty, nebo čeho se důrazně vyvarovat, abyste nepřišli o své peníze. Autoři vám zodpoví řadu nejběžnějších dotazů nováčků a představí i vhodné trhy pro začátečníky. Součástí nového vydání je i přiblížení dvou skutečně profesionálních nástrojů – Commitment of Traders (COT) a position sizing. Autoři jsou aktivní obchodníci na komoditních trzích a kniha odráží do značné míry jejich osobní praktické zkušenosti.


Knihu Obchodování na komoditních trzích koupíte v našem ESHOPU, kde najdete knihy na témata akcie, burza, investice a finance

12.9.2006 Beige book

Minulý týden FED zveřejnil sumář ekonomických podmínek v US, takzvanou Beige book. Zprávu si můžete přečíst zde (ENG).

11.9.2006 360 Degrees of Homebuilders

Zajímavý článek ohledně akcií společností v sektoru homebuilders 360 Degrees of Homebuilders (ENG) jsem našel na webu The Street.com. Několik autorů tam shrnuje situaci a v podstatě v závěru článku v současné době nedoporučují nákup akcií z tohoto sektoru. S tím by se dalo souhlasit, protože pokles úrokových sazeb zatím zdá se v US není na obzoru. Na druhou stranu stará dobrá poučka hlásá, že nejlepší je akcie nakupovat při poklesu. I když se sice některé akcie v tomto sektoru za poslední půlrok propadly o více než 50%, při pohledu na graf akcií za období deseti let je jasně vidět, že růst začal někdy kolem roku 2001, kdy se také začaly snižovat úrokové sazby. Při pohledu na desetiletý graf je taky patrné, že dosavadní pokles je pouze špičkou ledovce. I přes velmi lákavá a nízká P/E (např. Technical Olympic USA Inc - TOA 2.57, Desarrolladora Homex - HXM 1.58) tak zatím zůstává dle mého názoru investice do tohoto sektoru příliš riziková.

3.9.2006

I když srpen nebývá pro akcie příliš dobrým měsícem, letos šly akcie během srpna nahoru. S&P 500 povyrostl o 2.25 %, Dow o 1.8%, ale velmi dobře se dařilo hlavně technologickým akciím. Třeba Intel (INTC) získal v srpnu 8.7 % a Microsoft (MSFT) 6,8 %. Rostly také akcie Ebay (EBAY) či Amazonu (AMZN). Jedním z důvodů takového růstu technologických akcií je jejich předchozí pokles - "nízké ceny" se pak zdály být některým investorům atraktivní a tak začali zase nakupovat.
Klesaly naopak ceny ropy a ropných společností a také sektory železa/oceli (i když v pátek 1. září ceny mnoha společností sektoru Iron&Steel opět poskočily o něco nahoru, např.- ATI, USAP, TS).

Společnost těžící zlato Goldcorp (GG), kterou jsem sledoval, oznámila koupi společnosti Glamis Gold (GLG) a vytvoří tak jednu z největších zlato-těžebních společností na světě. Po oznámení této zprávy se ale akcie GG propadly o cca 10 %. No nechtěl bych zrovna tyto akcie vlastnit. Propad se odehrál ihned po zahájení obchodování takže by bylo velmi těžké až skoro nemožné prodat akcie za nějakou dobrou cenu.

V posledních dnech se po sérii zveřejněných dat ohledně americké ekonomiky akciím docela dařilo - data totiž ukázala, že inflace zatím zůstává pod kontrolou a vše se vyvíjí tak, že by FED na svém příštím zasedání mohl nechat mezibankovní úrokové sazby na stávající úrovni.

Stále ovšem panují obavy z vývoji na trhu nemovitostí a poslední statistiky také ukazují poklesy prodejů. V podstatě pak mezi ekonomy panují dvě verze následujícího vývoje americké ekonomiky - pomalé a pozvolné zpomalení nebo tvrdý pokles. Další data, která možná napoví něco více o dalším vývoji budou zveřejněna příští týden. Ve středu také FED zveřejní tzv. Beige book, zahrnující mnoho ekonomických ukazatelů a informací.


V pondělí 4.září jsou US trhy uzavřeny - svátek Labor Day. Obchodovat se tak příští týden začíná až v úterý - a očekávají se opět vyšší objemy obchodů po návratu mnoha investorů z dovolených.

27.8.2006

Narazil jsem na zajímavý nový blog o akciích. Jmenuje se příznačně "Buy Stocks Low". Jeho autor uvádí jako poslední koupenou akcii KBH, tedy KB Home, což je společnost stavějící domy. Také jsem se na tento sektor minulý týden díval, dost společností v tomto sektoru má totiž úžasně nízké P/E - KBH 3.88, TOL 5.12 nebo PHM 5.3. Zdá se tedy, že cena těchto akcií je podhodnocena. Jenže podle posledních dat čeká tento sektor ochlazení a tedy pokles zisků. Tím by se P/E zase zvýšilo. Někteří analytici navíc zmiňují možnost i mnohem většího pádu. Nutno dodat, že právě na sektoru "bydlení" a všeho kolem něj také závisí další vývoj US ekonomiky. V tuto chvíli se tedy může zdát výhodné tyto akcie nakoupit, ale dle mého názoru je riziko příliš vysoké.
Minulý týden jsem sledoval hlavně akcie zlatých dolů a ropy co se týče možností intraday obchodů. Byly to např. společnosti GG nebo MRO. Příští týden budu rozhodně sledovat akcie ropných společností příp. jejich ETF XLE. Očekávám vzhledem k hurikánu Ernesto a situaci v Iránu zajímavé výkyvy v ceně ropy. V příštím týdnu bude také zveřejněno několik důležitých ekonomických ukazatelů, jako např. úterní Consumer Confidence Index nebo středeční předběžný GDP a ve čtvrtek Personal Income, Personal Spending a Factory orders. Jelikož se jedná o poslední srpnový týden, očekává se nižší počet obchodů s akciemi.

16.8.2006

Akcie druhý den po sobě rostly po zveřejnění příznivých údajů CPI, které opět snížily obavy investorů z inflace. Dalším pozitivním faktorem byl pokles cen ropy. Index S&P 500 se dokonce dostal na své tří-měsíční maxima.

15.8.2006

Akciové trhy dnes rostly a to po zveřejnění PPI (Producer Price Index), který měří nákupní ceny výrobců. Index vyrostl pouze o 0.1%, což ukazuje na nízký růst inflace a možné zastavení dalšího zvyšování úrokových sazeb americkým FEDem. Důležité ale bude také zveřejnění CPI (Consumer Price Index), který bude zveřejněn zítra před otevřením trhů.

8.8.2006

FED nezvýšil mezibankovní úrokové sazby a ponechal úrokovou míru na úrovni 5.25 %. Po více než dvou letech tak přišla pauza ve zvyšování úrokových sazeb. FED prohlásil, že ekonomika US zpomaluje, zčásti kvůli ochlazení na trhu nemovitostí, růstu úrokových sazeb a růstu cen energií. Ale inflace by podle FEDu mohla také zmírnit tempo růstu, i když riziko jejího růstu přetrvává. Proto bude další zvyšování úrokových sazeb záviset na růstu inflace a ekonomiky.

8.8.2006

FOMC Statement k přečtení ZDE

8.8.2006

Zasedání FEDu bylo zahájeno. Rozhodnutí bude zveřejněno v 2:15 EDT tedy 20:15 našeho času.
Pokládá se za vysoce pravděpodobné, že úrokové sazby nebudou zvýšeny a zůstanou na současné úrovni 5,25 %. Důležité ovšem bude prohlášení a názor FEDu na budoucí vývoj ekonomiky.

6.8.2006

V úterý čeká všechny investory na amerických trzích očekávané rozhodnutí FEDu o tom, zda dojde k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, nebo se dočkáme po více než dvou letech zvyšování úrokových sazeb pauzy. Páteční data z trhu práce ukázala slabší než očekávané hodnoty růstu pracovních míst a tak se očekává, že by již FED mohl zvyšování úrokových sazeb pozastavit. To by zřejmě znamenalo růst pro akcie.

26.7.2006 WEB TRADER

Je jednoduchá, snadná a rychlá internetová aplikace k obchodování s akciemi(nejenom) od Interactive Brokers.

Web Trader umožňuje online sledovat real-time kurzy akcií, obchodovat s akciemi, opcemi a futures kontrakty. Můžete zde vytvářet většinu příkazů k obchodování. Dále umožňuje sledovat realizované pokyny a stav vašeho konta.

Web Trader

Market View
Umožňuje sledovat real-time kurzy vybraných instrumentů (např. akcií). Nastavení (přidávání a odebírání) akcií najdete pod položkou EDIT MARKET VIEW. Nejdříve je třeba kontrakt najít, pak si jej můžete přidat.

Orders
Slouží k samotnému obchodování. K vytvoření nového příkazu je třeba opět nejdříve vyhledat akcii, opci nebo futures. Dejme tomu, že chceme nakoupit akcie společnosti Tenaris s tickerem TS. Zadáme tedy symbol TS a ve výsledcích klikneme na TS STOCK SMART USD. Je lepší vždy vybírat SMART směřování na burzu.
V dalším okně uvidíte aktuální data akcie TS - tedy změnu kurzu, nabídku, poptávku a objem. Po pravé straně pak můžete v tabulce CREATE ORDER vytvořit nákupní, prodejní nebo short sell příkaz.
Dále je třeba zvolit množství, jaké chcete např. koupit.
Pokud necháte označen příkaz ORDER TYPE jako LIMIT, je třeba zadat cenu, za kterou chcete koupit/prodat příkaz. Já v poslední době zadávám ORDER TYPE jako MARKET - tzn. za aktuální cenu na burze s tím že tento příkaz se téměř vždy zrealizuje.
Pokud chcete zadat STOP nebo STOP LIMIT příkaz, vyberete v ORDER TYPE příslušné příkazy. STOP a STOP LIMIT příkazy využijete k prodeji akcií, které již držíte. K prodání dojde automaticky po dosažení vámi zadané ceny. Proto tyto příkazy slouží k zabránění ztrát u držených akcií. Příkaz STOP LIMIT navíc při dosažení vámi nastavené ceny automaticky odešle prodejní příkaz za vámi stanovenou cenu (pokud ale vámi nastavenou cenu nikdo neakceptuje, k prodeji nedojde). U obou příkazů je také třeba nastavit TIME IN FORCE - DAY znamená, že příkaz bude platit v aktuálním obchodním dni, GTC znamená že váš pokyn bude platit až do té doby, než jej zrušíte.
Na záložce OPEN ORDERS pak uvidíte vaše aktuální příkazy.
Execution Reports
Zde můžete vidět přehled vašich vykonaných příkazů.
Account
Přehled vašich financí. Pod záložkou Margin najdete úplně dole Trading Limits - tedy počet denních obchodů které můžete uskutečnit.
Search
Slouží k vyhledávání akcií.
Funfamentals
Zde najdete podrobné informace o akcií. Stačí zadat ticker akcie do pole a vyhledat. Zobrazí se profil společnosti, zprávy, grafy, finanční výsledky, insider trading, informace analytiků a povinné informace předávané burze.
Options
Přehled cen opcí, indexy a futures.

Aplikace Web Trader je velmi komplexní, ale přitom jednoduchá a velmi praktická online aplikace. Nezbývá než doporučit k nákupu či prodeji akcií, ale také opcí, měn nebo futures používat Interactive Brokers. Minimální vklad je 5000 dolarů a velkou výhodou jsou až neuvěřitelně nízké poplatky. Více informací zde.



25.7.2006

Dnes jsem udělal 3 "QUICK"-Trading obchody na akcii United Parcel Service (UPS), která se po prvotním propadu vydala na vytrvalý výstup zpět nahoru. I když se akcie od půl šesté našeho času pohybovala víceméně nahoru, skončilo mé Intraday obchodování kuriozně na nule :-). Celkem jsem udělal dva ziskové a jeden ztrátový obchod.

Překvapily akcie společnosti Netflix (NFLX), které ztratily po ohlášení nižšího výhledu zisků cca 20 %.

22.7.2006

Akcie minulý týden většinou klesaly - jedinou vyjímkou byla středa, kdy po prohlášení Bernankeho (kde poněkud snížil obavy z možného růstu inflace) akcie poskočily nahoru, ale jak se později ukázalo, růst neměl delšího trvání. Podle některých informací se jednalo o mnoho uzavíraných short (krátkých) pozic. Zklamaly hospodářské výsledky společností Dell, také Yahoo!, Intel i AMD a cena akcií Google i po ohlášení dobrých výsledků spíše stagnovala. Jednou z mála vyjímek byly akcie Microsoft (MSFT). Výsledky Amazon.com budou oznámeny příští týden.

Ceny zlata i ropy shodně klesaly.

Příští týden přinese kromě dalšího zveřejňování hosp. výsledků také několik ekonomických údajů, například v úterý bude oznámen počet prodaných domů (existing home sales) a v pátek GDP. Velmi pečlivě bude investory sledován také vývoj konfliktu v Libanonu.

Novinkou na stránkách US Akcie je panel Yahoo Finance. Ten najdete v pravém pruhu pod doporučenými knihami. Na panelu je pětidenní graf několika vybraných akcií, jako první se zobrazuje QQQQ tedy NASDAQ-100 Index Tracking Stock. Do panelu je možné zadávat i další tickery akcií, jejichž grafy a další informace se pak otevřou v novém okně.

Další novinkou je odkaz na aktuální aukce na aukčním serveru Aukro. Panel je zobrazován pod přehledem posledních obchodů a zobrazuje několik vybraných aukcí. Aukro je velmi dobrým aukčním serverem, kde můžete jak nakupovat, tak prodávat za aukční ceny, které jsou mnohdy velmi výhodné.

20.7.2006 Akcie Yahoo! se propadly o více než 20 %

Poklesy o 10 % nejsou v tomhle sektoru vyjímkou, ale pokles Yahoo! o 21.8 % to už je hodně. Snížení odhadů zisků na zbytek roku 2006 a oddálení spuštění nového reklamního systému byly hlavními příčinami výrazného poklesu ceny akcií. Akcie Yahoo! byly včera jednou z nejvíce obchodovaných akcií a své majitele za jediný den změnilo více než 200 miliónů akcií.

Naopak dobré výsledky zveřejnily společnosti Apple Computer (AAPL), Motorola (MOT) a eBay (EBAY). Hlavním důvodem včerejšího růstu ale bylo prohlášení předsedy FEDu Bena Bernankeho před americkým kongresem, které poněkud rozptýlilo obavy z inflace.

15.7.2006

Poslední vývoj akciového trhu v U.S. byl negativní - eskalující válečný konflikt v Izraeli, vysoké ceny ropy, ne zrovna nejlepší zveřejněné hospodářské výsledky a nejistota ohledně dalšího vývoje - to vše přispělo k poklesu a prodejům akcií.

I při poklesu se ale může váš majetek zvyšovat. Když odmyslím klasické short obchody nebo akciové opce, skvělou možností jsou ETF ProShares. Tyto ETF můžete nakoupit jako běžné akcie. Jsou tři druhy - Short, Ultra a UltraShort na QQQQ, S&P500, Dow 30 a Mid Cap 40. Short ETF QQQ při poklesu QQQQ půjde o přibližně stejnou částku nahoru, Ultra ETF QQQ při poklesu QQQQ půjde o 200 % dolů a Ultra Short ETF QQQ půjde při poklesu QQQQ o 200 % nahoru. Pokud tedy věříte v další pokles burzy, nakoupíte Short QQQ nebo Ultra Short QQQ. Pokud věříte v růst burzy (potažmo růst ETF QQQQ - Nasdaq 100 Index Tracking Stock - převážně technologické akcie) můžete nakoupit jednak samotný QQQQ nebo Ultra QQQ, který by měl růst o 200 % více než QQQQ.

ProShares Trust - Short QQQ - (PSQ) a vývoj za poslední měsíc.

Tickery:
Short QQQ PSQ
Short S&P500 SH
Short Dow30 DOG
Short MidCap400 MYY
Ultra QQQ QLD
Ultra S&P500 SSO
Ultra Dow30 DDM
Ultra MidCap400 MVV
UltraShort QQQ QID
UltraShort S&P500 SDS
UltraShort Dow30 DXD
UltraShort MidCap400 MZZ

Manuály ke všem fondům (jde o ETF - Exchange Traded Fund - se kterými se obchoduje stejně jako s akciemi) ProShares najdete zde Nevýhodou je zatím nižší likvidita a vysoký spread (rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou).

Zajímavou příležitostí k dobrému intraday obchodu byly v pátek akcie Titanium Metals Corporation (TIE). Po prvotním propadu na začátku obchodování se totiž akcie vydaly ze svých minim zpátky na stabilní výstup nahoru a vyrostly o cca 8% - což by byl velmi solidní zisk.

30.6.2006 Posledních pět dnů - vedou energie a materiály

V posledních pěti dnech(vyjma dnešního dne - pátku) si připsaly největší zisky sektory energií(XLE), tedy 5.96 % a materiály(XLB) se ziskem 3.12 %. Zatímco např. fond zlata(GLD) je v posledních dnech docela volatilní, růst ETF XLE sektoru energií je již posledních 8 dnů stabilní. Mezi nejlepšími jsou za posledních 5 dnů:
Hess Corp. (HES) 13.96 %
Sunoco Inc. (SUN) 9.57 %
Marathon Oil Corp. (MRO) 8.89 %

Hess Corp. nedávno upgradoval Merrill Lynch na "koupit" z hodnocení "neutrální". Cílová cena byla stanovena na $56.
Samotná cena ropy opět roste od středy, a to kvůli klesajícím zásobám, rostoucí poptávce a klesajícím importům.

Úterý 4.7. - v USA slaví Den Nezávislosti

V pondělí 3.7. proto budou US trhy otevřeny pouze do 1 pm ET(19:00 CET) a v úterý 4.7. budou US trhy uzavřeny.

29.6.2006 Nasdaq dnes posílil o 3%

Po zprávě FEDu se vydaly americké akcie do pohybu - a to směrem vzhůru. Index Nasdaq dnes posílil o 3 %. Úrokové sazby byly zvýšeny na 5.25 %, tedy přesně dle očekávání. Pozitivně byl ale přijmut fakt, že se FED vyjádřil ve smyslu snížení růstu ekonomiky a limitovaného vlivu inflace. Je to tedy vnímáno jako možnost, že dojde k dalšímu přerušení zvyšování. Podle mého názoru FED bude dále sazby upravovat dle ekonomického vývoje, a nevidím proto příliš opodstatnění k dnešnímu růstu. Ale trh má zdá se jiný názor.

25.6.2006

Příští týden bude hlavní událostí rozhodnutí FEDu o úrokových sazbách. Čeká se, že bude již po sedmnácté mezibankovní úroková sazba zvýšena. A to pro akcie nebývá moc dobrá zpráva. Důležitý ale bude také komentář FEDu ohledně americké ekonomiky a velmi důležité také bude, jestli FED prozradí své další kroky - tedy jestli plánuje další zvyšování nebo naopak přijde očekávaná pauza. Taky ale může reagovat na aktuální vývoj ekonomické situace. Rozhodnutí FEDu můžeme očekávat ve čtvrtek, 2:15 p.m. EDT (20:15 CET).

15.6.2006

Americké akcie dnes rostly, a to po prohlášení předsedy FEDu Bena Bernankeho, že obavy z inflace trošku poklesly a že vliv vysokých cen energií na ekonomiku byl limitovaný. To by mohlo přinést dlouho očekávanou pauze ve zvyšování mezibankovních úrokových sazeb FEDem. Druhým důvodem růstu byl silný růst zisku investiční banky Bear Stearns, který posílil většinu akcií finančního sektoru. Nasdaq Composite posílil o 2.7%, Dow Jones o 1.83% a S&P 500 o 2.1%.

7.6.2006

Akcie v U.S. dnes pokračovaly v poklesu. Stále trvají obavy z inflace, poslední vyjádření FEDu také příliš optimismu nepřidala a objevují se také obavy z poklesu ekonomiky.

Akcie Intelu (INTC) dnes oslabily na své roční minimum $17.36 - hlavně z obav z poklesu zisků kvůli cenové válce s AMD. Od začátku roku už Intel oslabil o cca 30 %. Analytik Think Equity Eric Ross také změnil doporučení na "prodat" a cílovou cenu snížil na $15.

Docela velký pokles zaznamenaly také ceny ropy, když se ukázalo, že zásoby jsou dost vysoké a také obavy z Iránského jaderného programu mírně ochladly. XLE ztratilo 3.84 %.

6.6.2006

Doporučuji k přečtení: 10 Lessons Learned in the Selloff (ENG)

2.6.2006

Včerejší obchodování znamenalo pro hlavní americké indexy růst, např. technologický Nasdaq Composite vyrostl o skoro 2 %. Růstu pomohly dobré květnové výsledky maloobchodních prodejců. Ukazuje se, že zatím zvýšené ceny benzínu nejsou takovým problémem a zákazníci pořád mají chuť a peníze k nákupům. Výsledky Wal-Martu se ukázaly být výjimkou.
Já jsem se pokoušel o intradenní obchod s akciemi Rambus, Inc. (RMBS), ale nepodařilo se mi odchytit žádnou větší vlnu. Svezl jsem se pouze na jedné menší vlně, ale kvůli pozdnímu prodeji jsem vydělal pouze $0.01/akcii :-)
Dnešní obchodování ovlivní hlavně nejdůležitější ekonomický údaj tohoto týdne, a to vyhlášení dat z trhu práce. Data budou zveřejněna před otevřením bruzy v 8:30 amerického času - tedy 14:30 času našeho. Pokud bude vytvořeno příliš mnoho nových pracovních míst, můžou se opět objevit obavy z nárůstu inflace. To bude znamenat jediné - další prodeje akcií.

30.5.2006

Americké akciové trhy dnes zažily další výprodeje a pokles. Deutsche Bank downgradovala akcie General Motors (GM), Wal-Mart Stores(WMT) oznámil o něco nižší zisky (s komentářem že svou vinu na tom nesou zvýšené ceny benzínu) a poněkud klesl index důvěry spotřebitelů. Příliš optimistických zpráv se tedy neobjevilo a tak se zřejmě z dalších obav z budoucího vývoje investoři akcií spíše zbavovali. Osobně se tomu nedivím a také už dlouho očekávám pokles. Zrovna nedávno jsem viděl v jednom českém médiu článek o výhodné příležitosti k nákupu "levných" amerických akcií, ale přesně stejně jako spekuluje The Big Picture podotýkám, že akcie klidně můžou být ještě levnější. Na druhou stranu korekce je dobrá a až po propadu na dno je čas začít zase nakupovat. Tuto fázi musí následovat také snižování úrokových sazeb, a to nás zdá se zatím ještě nečeká.

22.5.2006

K velkému výprodeji dnes došlo na pražské burze. Podobný pokles si pamatuju až 16.3.2005, kdy největší pokles -12.77% zaznamenala Zentiva, Unipetrol ztratil -11.46% a ČEZ -8.95%. Dnešní pokles ale taky "stál za to". Unipetrol odepsal -13.28%, Philip Morris ČR -12.09 a ČEZ -3.29. Kupodivu docela hodně ztratil také Český Telecom -6.97%.

Na amerických trzích trvá negativní nálada, klesaly hlavně akcie technologických a ocelářských firem. Akciové indexy po otevření trhu klesaly, hlavně vzhledem k poklesům v Asii a Evropě, ale poté se pokusily o návrat do plusových hodnot, což se však většinou nepodařilo. Zdá se, že dost investorů přechází na dluhopisy a navíc obavy z růstu inflace přetrvávají. Pokles U.S. trhů ale nebyl nikterak velký. Přehled indexů zde

15.5.2006

Pondělí bylo hlavně ve znamení korekce mnoha komodit - hlavně drahých kovů. STREETTRACKS GOLD TRUST oslabil o 5.22%, TITANIUM METALS CORPORATION ztratilo 10.96%, APEX SILVER MINES upsaly 7.17% a ALCAN INC klesl o 6.03%. Klesaly také ocelářské společnosti, např. TENARIS -4.72%. Ztráty u ropných společností byly kolem 2-3%. Jedním z důvodu poklesu byly obavy, že vysoké ceny komodit sníží růst ekonomiky a zvýší inflaci. Mnoho akcionářů také zřejmě vybíralo vysoké zisky dosažené v posledním období.

Hlavní burzovní indexy sice vymazaly většinu brzkých ztrát, ale nezdá se, že by šlo o změnu sentimentu. Obchodování bylo spíše klidné v očekávání dat CPI a PPI, jejichž zveřejnění je očekáváno v úterý a ve středu. Tato data naznačí vývoj inflace a dá se očekávat, že na nich bude dost záležet další vývoj na burze v U.S.

BAIDU.COM - další intraday obchod
Dnes BIDU udělalo po 21:00 CET tři krásné růstové vlny - opravdu snadná cesta k výdělku. Otevřel jsem pozici až po skončení první vlny - na ceně $82.77. Tentokráte to ale chtělo trochu větší nervy než posledně - kurz akcie šel dolů a nepříjemně proti mé pozici. Pak ale přišla druhá nákupní vlna a tak jsem uskutečnil prodej za $83.52 se ziskem 0.91%. Na závěr ještě přišla třetí trochu slabší vlna. BIDU je díky vysokým procentním pohybům výborná akcie k intradenním spekulacím. Mimochodem BIDU z prvotní ztráty cca 1% uzavřelo pondělní obchodování se ziskem 7.44%. BAIDU.COM je internetový vyhledávač působící v Číně.

13.5.2006

V pátek americké akcie již druhý den za sebou klesaly. Důvodů se jistě najde mnoho, od zvýšených obav rostoucí inflace, možnost dalšího zvyšování úrokových sazeb americkým FEDem, neuspokojivé výsledky společností (např. Dell, Nvidia). Také ekonomická data nepotěšila, včetně importních cen, které rostly více než bylo očekáváno. Klesala také cena ropy. Vysoké ceny by totiž mohly způsobit pokles poptávky po této komoditě.
Takový pokles se dal ovšem očekávat, překvapení pro mě spíše bylo, že přišel až tak pozdě. Určitý podíl na poklesu mohlo mít také vybírání zisků.

11.5.2006

V poslední době jsem zkoušel pár daytrading-ových obchodů, naposledy včera na akcii BAIDU.COM (BIDU). Povětšinou s mírnými zisky - šlo o takové plavání na vlnách - počkat na pokles, nakoupit, pak počkat na růst a prodat. Vlastně takový lov - čekání s palcem na spoušti a vyčkávání na kořist. Moc se tak sice vydělat nedá, ale je to zábava :) Skoro jako mít doma soukromou ruletu. Včera jsem na BIDU udělal jedním obchodem 0.4% za cca 10 sekund držení akcie :) Nákup i prodej akcií stál na poplatcích $2 díky obchodování přes Interactive Brokers. Bohužel jsem už vyčerpal limit denních obchodů a nemohl jsem tak využít závěrečného růstu akcie o cca 6 % na celkových cca 37 % ten den (po zveřejnění dobrých výsledků i výhledu zisků na další období).
Čekal jsem taky na nějaký pohyb po zveřejnění zvýšení úrokových sazeb FEDem ale QQQQ šel spíše dolu a navíc procentuální růst byl ve srovnání s BIDU mnohem menší.
Den předtím jsem úspěšně obchodoval s N po oznámení akvizice a s akciemi AES. N zisk $0.2 na akcii a AES zisk $0.01 na akcii :)

10.5.2006 Americký FED zvýšil dle očekávání úrokové sazby na 5%

Došlo tak k již šestnáctému zvýšení úrokových sazeb zasebou. FED ale usuzuje, že může dojít ještě k dalšímu zvyšování úrokových sazeb ve snaze zabránit růstu inflace, ale bude hodně záležet na vývoji ekonomického výhledu. Celou zprávu si můžete přečíst ZDE

8.5.2006

Speciál: Popis Screeningu akcií dle knihy Naučte se investovat & další informace

2.5.2006

Vtipně vystižený vývoj v poslední době na americké burze :-)

29.4.2006

Akcie společnosti Microsoft Corp. (MSFT) poklesly při pátečním obchodování o více než 11 %. Šlo o největší pokles za posledních 5 let. Po čtvrtečním uzavření trhů totiž Microsoft zveřejnil výsledky hospodaření, které nedosáhly předpoklady analytiků, ale také snížil budoucí očekávané zisky. Pokles akcií Microsoftu měl vliv i na další technologické akcie a celý sektor. NASDAQ-100 Index Tracking Stock (QQQQ) poklesl o cca 1 %.

U.S. hrubý domácí produkt: 4.8 %
V prvním čtvrtletí rostl americký hrubý domácí produkt o 4.8 %, přičemž ceny rostly méně než v předchozím čtvrtletí. Tato informace byla trhy přijata pozitivně.

22.4.2006 Prodej Streettracks Gold Trust (GLD)

V pátek jsem prodal akcie Streettracks Gold Trust (GLD) a to krátce po otevření burzy příkazem STOP LOSS aktivovaným na ceně $62.30. K prodeji došlo den po velkém výprodeji fondů, kdy akcie poklesly až k ceně $61. V pátek před prodejem akcií jsem se dočetl dalších negativních informací, a to že na zahraničních trzích dochází k dalším prodejům a poklesu ceny zlata. Před otevřením trhů v U.S. ale cena opět rostla a akcie otevírala na ceně $62.5, pak ale cena začala opět mírně klesat. Ještě před otevřením burzy jsem zadal příkaz stop loss na ceně $62.30 ve snaze udržet dosažený zisk v případě dalšího poklesu. Akcie začaly mírně klesat, až došlo k aktivaci stop loss příkazu a k prodeji za cenu $62.31 se ziskem 4.65% (za cca 2 týdny).

Graf vývoje za poslední měsíc.



18.4.2006 Akcie dnes rekordně rostly v očekávání ukončení zvyšování úrokových sazeb americkým FEDem

I přes vysoké ceny ropy dnes akcie mohutně posilovaly. QQQQ uzavřel o necelá 2 % výše, rostly ale také akcie ropných společností (XLE +2.45 %) a akcie železáren a oceláren také posílily (např. Mittal Steel Company +5.1). I to zlato zase o něco málo posílilo.
Skoro to vypadá, že dnes vydělal snad každý. Partu trhalo jen pár vyjímek, např. Google Inc., jehož akcie oslabily o 0.63 %. Rekord ale uzmuly akcie TZOO - ty posílily o 43.12 %.

AMD vs INTEL

Ve čtvrtek akcie AMD oslabily o cca 10 %, a to po zveřejnění výsledků hospodaření za první čtvrtletí. Ne že by zisky byly špatné - důvodem bylo varování, že zisky za druhé čtvrtletí budou mírně nižší.
Důvodem je agresivní cenová politika Intelu, který začal citelně snižovat ceny svých procesorů a tím nutí ke snižování cen také AMD.
Akcie Intelu vzrostly o 1.73 %. Intel zveřejní své výsledky ve středu.
AMD má v současné době P/E 79.5 a Intel 13.89 - z toho se dá usoudit, že akcie AMD jsou předražené a Intel naopak podhodnocený. Osobně bych ale čekal u Intelu obrat až někdy ve druhém čtvrtletí - tam by se už mohly projevit zisky z nových procesorů a snad nově získaný podíl na trhu.

Hlavní očekávané reporty:
středa - CPI - consumer price index - cenový index spotřebitelé

Dále oznámí své výsledky:

ST
Apple Computer, Inc. AAPL 0.43 Time Not Supplied, AT&T T 0.48 Before Market Open, E*TRADE Financial Corp. ET 0.33 After Market Close, eBay EBAY 0.24 Time Not Supplied, NYSE Group NYX 0.24 After Market Close, Pfizer PFE 0.53 Time Not Supplied, The Coca-Cola Company KO 0.48 Before Market Open, Torchmark TMK 1.19 After Market Close, Intel

CT
Altria Group, Inc. MO 1.27 Time Not Supplied, Eli Lilly LLY 0.75 Time Not Supplied, General Motors Corp. GM -0.42 08:00 am ET, Google GOOG 1.99 Time Not Supplied, Merck & Co., Inc. MRK 0.70 Before Market Open, SanDisk Corp. SNDK 0.44 After Market Close, The Nasdaq Stock Market, Inc. NDAQ 0.11 Time Not Supplied

PA
3M Company MMM 1.13 Time Not Supplied, Ford Motor Company F 0.25 Before Market Open, Halliburton Company HAL 0.87 Before Market Open, Insteel Industries IIIN 0.97 Before Market Open, Royal Caribbean Cruises Ltd. RCL 0.48 Time Not Supplied, Schlumberger SLB 0.55 06:00 am ET



13.4.2006

Zítra, tedy 14.4.2006 jsou U.S. burzy uzavřeny. Konečně můžeme vypnout počítače a užít si svátky! :-)

11.4.2006 Situace v U.S.

V poslední době se spojilo dohromady více negativních faktorů, které přinášejí poklesy amerických akcií. Jedním z hlavních důvodů je pokračující kampaň FEDu a zvyšování úrokových sazeb, které motivují k prodeji akcií a nákupu dluhopisů, ale také přinášejí riziko snížení zisků pro společnosti.
Snahou FEDu je snížit či bránit růstu inflace. Ale to je těžké, když ceny ropy atakují hranici $70 - hlavně kvůli napětí v Iránu a nepokojům v Nigérii. Obě tyto země jsou významnými dodavateli ropy a přerušení dodávek by vedlo k dalšímu růstu cen ropy.
Obava z inflace, obavy z vývoji v Iránu, ale také dalších zemích blízkého východu a zřejmě také vysoké nákupní objednávky fondů již prorazily ceny zlata nad $600 - a tím je otevřena možnost dalšího růstu. Za poslední čtyři roky zlato již zdvojnásobilo svou cenu! Na rekordních výších se také pohybují ceny mědi a stříbra.
Velký vliv na růst cen komodit bude mít samozřejmě další vývoj v Iránu, a i přes to, že americký prezident George Bush zatím vyloučil možnost útoku, podle mého názoru se nějaká forma útoku rozhodně minimálně připravuje.
Znamenalo by to samozřejmě pokles dolaru, růst cen ropy a zlata a pokles akcií.

Pokles US akcií se již nějakou dobu čeká, přeci jen zvyšování úrokových sazeb FEDem nějaké následky přinést musí. Dosud překvapivě akcie rostly, také vzhledem k tomu, že se zatím nedostavil pokles ve stavební výrobě a na trhu nemovitostí.

Co dělat, až přijde opravdu velký pokles?
Akcie - prodat. Pokud je budete držet, může trvat několik dalších let, než se dostanou zpět na svou původní hodnotu.
V případě poklesu akciových trhů se vyplatí QQV, VIX, ale jsou to indexy, takže nakoupit je bude třeba jako opci nebo futures.
Stránka blobbera pod názvem The Big Picture popisuje detaily. Mimochodem onen blogger má právě otevřeny opční pozice "long the May $43 QQQQ puts and the VIX calls May $12.50" - tedy put opce na QQQQ se strike cenou $43 (předpokládá pokles QQQQ) a call opce na index VIX se strike cenou $12.50.
Právě VIX již několikrát zmiňoval na své stránce a také poukazoval na graf tohoto indexu a rekordně nízké úrovně tohoto indexu. Jde o index volatility a vždy při poklesu akciových trhů má tendenci růst.
Pokud nemůžete nebo nechcete obchodovat s opcemi, stačí koupit nakrátko (short) akcie QQQQ.

Zlato - neslibuje nějaké překotné zisky, ale je bezpečné. Držet pouze po dobu růstového trendu - cena zlata je již teď hodně vysoko. K nákupu zlata poslouží ETF GLD. Nebudete sice držet zlato, ale efekt to má skoro stejný :-)

Ropa - v případě velké krize je možný velký cenový skok, následovaný poklesem. Toto ovšem záleží na informacích a na situaci. K nákupu je možné použít ETF XLE, případně novinku - United States Oil Fund (USO). Pokud ovšem nedojde k nějakým novým skutečnostem, ohrožujícím další růst ropy, cena ropy by měla zkorigovat.

Je velmi těžké odhadovat budoucí vývoj - ale je snadné se na něj připravit.

10.4.2006

Otevřena nová pozice - GLD.

8.4.2006

Páteční obchodování znamenalo pro akcie pokles. Došlo k oznámení snížení počtu nezaměstnaných, což v současné době znamená hlavně možnost dalšího zvyšování úrokových sazeb americkým FEDem.

Dalším negativním vlivem jsou stále docela vysoké ceny ropy, které zvyšují obavy z inflace. Jediným pozitivním faktorem by tak v nejbližší době mohly být dobré čtvrtletní výsledky, které budou firmy zveřejňovat během několika příštích týdnů.

29.3.2006 FED zvýšil úrokové sazby a naznačil, že mohou přijít další zvýšení

Úrokové sazby byly zvýšeny na 4.75 %, ale vypadá to, že přijdou další zvýšení a to minimálně na 5 % a pak možná i více. V reakci na oznámení FEDu včera akcie klesaly.
Snahou FEDu je bojovat proti inflaci, ale pokud bude pokračovat růst cen ropy a dalších komodit, mohou i inflační tlaky růst. Celý text prohlášení najdete zde

15.3.2006

Merril Lynch zvýšil doporučení na společnost U.S. Steel (X) z "neutral" na "buy" s komentářem, že společnost bude profitovat z vyšších cen oceli i přes rostoucí import oceli.

Pozitivním překvapením byly včera výsledky Goldman Sachs (GS). Tato investiční banka dokázala překonat odhady analytiků a akcie posílily o více než 6 %.

Vysoký včerejší růst akcií ve všech sektorech byl také díky poklesu úrokových sazeb amerických dluhopisů.

8.3.2006

Tak po Intelu (INTC) vydal prohlášení o snížení odhadu zisků další výrobce v technologickém sektoru. Tentokráte šlo o snížení horní hranice odhadu zisků v prvním čtvrtletí výrobce mikroprocesorů pro mobilní telefony - Texas Instruments (TXN). Po tomto oznámení klesly akcie v celém sektoru, včetně akcií Intelu. A to i přesto, že Intel oficiálně oznámil příchod nových typů procesorů. Ty se začnou prodávat ve druhé polovině roku 2006. Že se opravdu situace vyvíjí pro Intel nadějně, potvrdil i test nových procesorů Intelu. V poklesu pokračovaly také akcie sektorů ropy a oceli.

Kniha ZLATO
Rád bych vám doporučil velmi zajímavou knihu Zlato. Ta je úžasným zdrojem informací, ale také zajímavým čtením. Věděli jste například, že zlato je 1.7 krát těžší než olovo a kilo zlata představuje krychli o hraně pouhých 3.75 cm?

Prvnotřídní, výpravná a šíří zpracování tématu dosud nevídaná encyklopedie z pera renomovaných autorů - odborníků má 344 stran, 21×30 cm a pevnou vazbu.

Objednat můžete v sekci KNIHY

3.3.2006

Při včerejší analýze firem ze sektoru Iron&Steel jsem našel pár zajímavých tipů. Původním záměrem bylo analyzovat společnost Mittal Steel (MT), ale pak jsem se pustil pomocí stránek Nasdaq i do analýzy konkurenčních firem (Nasdaq/View Competitors).

Jako další postup jsem tentokráte zvolil nadefinování grafu a ukazatelů na stránce www.bigcharts.com:
Time Frame - 1 decade
Indicators:
Upper Indicators - Show Earnings
Lower Indicator 1 - Rolling EPS
Lower Indicator 2 - Rolling Dividend
Lower Indicator 3 - P/E Ratio

Chart Style:
Price Display - Candlestick
Chart Background - Blue
Chart Size - Large

Na tomto zobrazení jsem si postupně pro

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:19:50

http://www.usakcie.com/odkazy.htm

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:18:51

!1195! no to číst nebudu

_-honza-_

_-honza-_ | 2. 03. 2008, 11:17:20 | více příspěvků | napsat uživateli

ty vole kdo by se s tim čet už jen jak to nudně začíná:-D

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:14:52

!568!mooc dlouhý

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:14:42

!811!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:13:51

http://www.mesec.cz/clanky/obchodovat-na-burze-je-velmi-snadne/

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:13:42

...!16!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 11:10:50

!802!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

mentoringpenízechybapřípravaobchodováníknowhowobchodníkslužbarepublikaludvíkapravděpodobnostcílkladburzaformátturekpomochrazpůsob

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑