Diskuze a otázky - Pozdrav z Kosova

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:47:37 |

Terezín není světem, svět je za ostnatým drátem oddělujícím toto ghetto, město pasivity, od světa bojujícího za ideály, od světa aktivity.

Tuto větu naspal malý chlapec ze skupiny dětí soustředěné kolem známé postavy terezínského ghetta Petra Ginze, v časopisu Vedem. Když jsem četl úryvky jejich článků, byla z nich cítit předčasná dospělost a nikdy by mě nenapadlo, že i v dnešní Evropě budeme spoluvytvářet ghetta, ve kterých budou žít předčasně dospělé děti ! Podobný šok prožil i mladý kanadský dokumentarista Boris Malagurski, který nedávno dotočil film o někdejší srbské provincii Kosovo. Má název „Kosovo, can you imagine ?“ a autor k filmu napsal: „Ačkoli jsem očekával, že se západní zdroje rozcházejí s realitou, nikdy bych nečekal, že v 21. století budou lidé dál žít v ghettech“. http://www.kosovo-film.com/trailer
Naše velvyslankyně v Kosovu Janina Hřebíčková však má zvláštní názor když prohlásila při rozhovoru: „Taky žijí Kosovští Albánci a tam severněji váleční zločinci, Srbové.“ Je to pár dní, co jsem četl dopis malé tehdy jedenáctileté Jovanky, dítěte „válečných zločinců“, adresovaného naší bývalé vládě před rokem při příležitosti uznání nezávislosti Kosova. Jovanka (foto) dokáže psát jako dospělý člověk, taky skládá básně, mnohdy při svíčce, s uloupeným územím i s elektrárnou se totiž "zkomplikovaly" dodávky proudu. Při čtení dopisu se mi vybavila analogie terezínských dětí, které za ostnatým drátem prožívaly podobné pocity z nepřirozeného dětství.

Veliký pozdrav ze srbského Kosova ! Pozdravuji všechny lidi v České republice, kteří mají rádi Kosovo a kteří myslí na Kosovo. Pozdravuji i všechny politiky, kteří dali Kosovo! Ptám se, jestli vědí, komu ho dali?? Přeji si, aby si tento dopis přečetli a aby všichni věděli, jaká trápení máme v Kosovu a jak se nám tam žije. Chtěla bych otevřít oči veřejnosti a říct jim, že dělají velkou chybu, protože neznají skutečnou pravdu o Kosovu.Teď vám povím pár vět o životě v Kosovu. Já jsem Jovanka, dívka z Kosova, je mi 11 let a žiji v Kosovu s rodiči a ještě s mými dvěmi sestrami. Město, kde žijeme, se jmenuje Orahovac a toto město je rozdělené.Ve větší části žijí Albánci a mají vše, co potřebují k normálnímu žití. My Srbi žijeme v menší části a máme sotva 300 metrů vyhrazeného území. Je to tak správně? Můj život i život ostatních dětí je jako v kleci. Já jsem dítě, ale jen na pohled, chováním a myšlením už dávno nejsem, život mě naučil, život ptáka v kleci. Nedali mi možnost prožít šťastné dětství, vzali mi svobodu, moje křídla zlomili a odsekli nepřátelé. Já každou noc sním o svobodě, o tom, jak se volně a svobodně rozletím ke svým, sním o šťastném dětství a o štěstí….. a když se ráno probudím, tak je mi hodně těžko, protože jsem znova tady, na stejném místě, se stejnými přáními, stejnou bolestí a stejným smutkem. A tak prožívám každou noc ve snění a mé dětství je ukradené a zničené. Já nemám školu jako ostatní děti, abych se normálně učila, moje škola zůstala v albánské části města. Nyní jsme v jedné staré polorozpadlé budově, kde podmínky k učení nejsou žádné. Je to tak v pořádku? Často jsme bez elektřiny, každý večer píši domácí úkoly při svíčce. Jsem doma nejstarší a tak, když není elektřina, vymýšlím povídky a hry pro moje dvě mladší sestry a tak si hrajeme. Nesmíme vycházet ven na ulici, protože Albánci se volně procházejí i po naší srbské části města a vždy nás napadají. My jsme na albánskou část nevkročili, přestože je i to naše město. Musíme cestovat dvě hodiny bez jakékoliv ochrany do Kosovské Mitrovice , nemáme doktory a nemocnice zůstala v albánské části města, a tak cestujeme všechny ty roky v konvoji. Po dobu cesty jsme častým terčem útoků. Albánci konvoj kamenují, vyhrožují nám rukama a vztyčenými prsty a ukazují, jak nám jednou odseknou hlavy. Je to takhle v pořádku?? Chtěla bych tímto upozornit českou vládu a její politiky, že dělají velkou chybu, mají mylné představy a neznají skutečnou pravdu o Kosovu. Skutečnou pravdu známe jen my , kteří zde žijeme a kteří se každý den modlíme k Pánu Bohu, aby byl mír v Kosovu, aby byla svoboda v Kosovu, prosíme Pána Boha a všechny politiky v Čechách, aby už to nedělali a nežili dál v mylných představách. Já vás prosím a doufám, že jste alespoň trošku pochopili, jak se nám tady žije.Vycházejte z pocitů k vašemu dítěti. Přáli by jste si, aby vaše dítě mělo stejný život jako my? Mohli by jste každý den koukat na vaše dítě, jak pláče a chce lepší život a vy mu nemůžete nic na

reagovat

V diskuzi je 20 příspěvků a shlédlo ji 710 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:26:44

> seashepherd
ale deti jsou dost citlivy vuci krivdam.. kdyz mne bylo 10, coz bylo jeste za komancu, jsem v jugoslavii nechapal, proc nemci muzou na vylet do benatek a my ne.. dost me tim tenkrat celej nas socialistickej blok nasral.. ;-)

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:17:35

sthroodle*
tohle bylo směřovaný český vládě, kolik verzí někdo napsal nevim !2!

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:15:14

> sthroodle děcka pindají, co jim kdo nakuká.
asi to slysi furt dokola od vsech kolem sebe

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:12:13

> dement.
nevim, jestli to smerovala vyslovene ceske vlade, mozna psali ruzny verze ruznym vladam.. a jasne, mohl ji s tim nekdo pomoct, stylisticky upravit atd.. ale nemyslim si, ze by 11 lety dite nemohlo mit takovyhle myslenky, i kdyz uplne bezny to urcite neni

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:11:38

taky jsem byl vyspělé dítě

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:10:21

sthroodle*
nesrovnávam přece, jen řikam co si myslim. ty tomu věříš že tohle celý napsala 11-ti letá holka a směřovala to český vládě? haha !5!

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:09:04

> dement.
ne vsechny deti maji stejnou uroven jako deti z libimseti ;-)

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:07:26

Kwon
já tomu nejsem schopnej věřit že by tohle dala dohromady 11-ti letá holka. jedna věta za všechny-A tak prožívám každou noc ve snění a mé dětství je ukradené a zničené.
tohle že napsalao dítě? nevěřim. sice s tim dejme tomu možná souhlasim obsahově.. ale nemuseli pod to podepsat dítě

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:06:57

Smutné...Bohužel pravdivé.Různí lidi často rozhodují o různých věcech,aniž by znali jejich podstatu,aniž by se o ně více zajímali.Protože jich se to prostě netýká.
A vůbec nezáleží na tom,jestli ten dopis psala holka nebo kluk,nebo kolik dotyčnému bylo let.

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:02:35

> dement.
"Terezín není světem, svět je za ostnatým drátem oddělujícím toto ghetto, město pasivity, od světa bojujícího za ideály, od světa aktivity."

Tuto větu naspal malý chlapec ze skupiny dětí soustředěné kolem známé postavy terezínského ghetta Petra Ginze, v časopisu Vedem.

tenhle by měl mít taky iq kolem 180 a třicet let minimálně - leč neměl.člověk holt v některých situacích dospívá rychleji...

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 20:00:08

otazka je, jaky by byl rozdil, kdyby zustalo kosovo srbske. obe narodnostni skupiny spolu asi zit nedokazou, ta nenavist je prilis velka. a vzdycky bude bita ta skupina, ktera bude v mensine.. at uz srbska nebo albanska.

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:56:36

> rockNroll_bombing
11 leta holka

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:55:47

tohle je ale blbost-
KOSOVO JE SRBSKO !!!! Jovana R. 11 let (21.5.2008).
11 let, a iq má někde kolem 180 ne? s tim co napsal v jeho věku !2!

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:53:14

Kosovo:D!825!

drck

drck | 29. 09. 2009, 19:51:27 | více příspěvků | napsat uživateli

Vyší moci!331!

rockNroll_bombing

rockNroll_bombing | 29. 09. 2009, 19:50:43 | více příspěvků | napsat uživateli

pochybuju že tohle napsal 11ti letej kluk

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:50:21

to je ono, lidi rozhodujou i o věcech o kterejch nemaj tušení, nežijou mezi tim a nedomyslej co bude pak. žijem ve světě blbců, ale to už ivm asi 10 let takže vlastně nic !2!

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:49:23

> .NikY..
nikdo Vás, slečno, nenutí...!5!

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:48:28

Mohli by jste každý den koukat na vaše dítě, jak pláče a chce lepší život a vy mu nemůžete nic nabídnout? Jste úplně bezmocní, protože o vašich životech rozhodují jiní – Amerika a ostatní státy, které uznali Kosovo. A co bude s námi? Kam máme jít my? Uvědomujete si, že každý den tady děti propláčí a toužebně čekají na svobodu a lepší život?......Přemýšlejte o všem a porovnejte to se životy svých dětí.. Mnoho pozdravů pro všechny Čechy, pro všechny politiky, pro všechny, kteří mají rádi Kosovo a kteří myslí na Kosovo. KOSOVO JE SRBSKO !!!! Jovana R. 11 let (21.5.2008).

uživatel eliminován | 29. 09. 2009, 19:48:28

Promin románY nečtu...xD


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

světghettočasopisvětachlapecpasivitaginzeskupinapozdravčlánekpetradospělostideálevropědrátúryvekměstoterezínaktivitapostavadítěvéd

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑