Diskuze a otázky - Peníze jsou na prvním místě Microsofte, zaplať nám víc!

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 14. 02. 2008, 17:08:01 |

Již téměř dva týdny přináší zahraniční i česká média zprávy v souvislosti s pokusem o převzetí společnosti Yahoo společností Microsoft. Původní nabídku Yahoo odmítlo jako podhodnocenou a nyní se čeká na další vývoj. V něm budou mít rozhodující slovo významní akcionáři, z nichž někteří určitě s transakcí potíže mít nebudou.
Reklama
Reklama

Nálepky

1. Microsoft
2. Yahoo

Na Lupě jsme se věnovali tématu 4. února 2008 v článku Co zatím přinesla nabídka Microsoftu na převzetí Yahoo a o dva dny později v článku Google, Microsoft, Yahoo a "ti druzí".

Zástupci Yahoo odpověděli v pondělí 11. února na veřejnou nabídku převzetí společností Microsoft prohlášením, které je celkem stručné a jehož hlavním sdělením je, že "po pečlivém vyhodnocení se představenstvo domnívá, že nabídka Microsoftu značně podhodnocuje Yahoo …" Čteno mezi řádky tedy Yahoo vzkazuje Microsoftu, že nabídl příliš málo. O peníze jde, zdá se, především.
Čtyři možné scénáře

Analytik internetových akciových titulů ve společnosti Citigroup Mark Mahaney přišel několik dní po nabídce Microsoftu s pěti možnými scénáři a jejich pravděpodobnostmi. Schválení nabídky 31 USD za akcii dával tehdy 20% pravděpodobnost. Nyní, když je jasné, že 31 USD akcionářům Yahoo stačit nebude, zbývajícím čtyřem scénářům Mark Mahaney poupravil procenta:

* Scénář č. 1: Yahoo nepřijme nabídku, Microsoft nabídne více a prodej se uskuteční – 55 %.
* Scénář č. 2: Objeví se nabídka někoho jiného, kdo Yahoo koupí – 5 %.
* Scénář č. 3: Transakce bude zablokována regulátory trhu – 10 %.
* Scénář č. 4: Yahoo učiní strategické kroky, např. outsourcing vyhledávání od společnosti Google, zpeněžení Yahoo Japan a podílu v B2B tržišti Alibaba.com – 30 %.

Komu patří Yahoo?

Je užitečné se podívat, komu vlastně společnost Yahoo patří. Je totiž na akcionářích, aby rozhodli, jak naloží se svým majetkem, tedy akciemi Yahoo. Za akcionáře jednají v jejich zájmu k tomu volené orgány společnosti. Tímto zájmem by mělo být zvyšování hodnoty majetku akcionářů. Z článku ze 12. února, publikovaného na Novinky.cz pod názvem Microsoft možná vykoupí akcie Yahoo přes jeho zaměstnance, by se mohlo zdát, že snad akcionáři jsou zaměstnanci, od kterých by mohl Microsoft odkoupit podíly. To však jen někdo trošku zazmatkoval při překládání pasáže zahraničního článku, kde se píše: "Generální ředitel Yahoo Jerry Yang už proto oslovil v e-mailové zprávě zaměstnance a řekl jim, že návrh Microsoftu není v jejich nejlepším zájmu." V zájmu zaměstnanců není pohlcení Microsoftem zejména proto, že by část z nich Microsoft v rámci poakvizičních úspor propustil.

Zaměstnanci mají drobné akciové podíly, které z některých v době „dotcom bubliny“ učinily dolarové milionáře, ale jde v měřítku všech vydaných akcií o zanedbatelné podíly, nehledě na to, že ti více šťastní už prodali své podíly či podstatné části v okamžiku, kdy akcie byly na vrcholu. Jak ukazuje následující tabulka, většinu akcií drží institucionální vlastníci, zejména fondy, které obchodují s akciemi proto, aby zhodnocovaly kapitál svým podílníkům. Fondy jistě neprožívají v souvislosti s budoucím osudem akcií Yahoo tolik emocí jako spoluzakladatel Yahoo Jerry Yang, podepsaný pod výše citovaným dopisem. Může se to zdát lidsky chladné, ale fondy nezajímají city či spokojenost zaměstnanců, ale hodnota jejich podílů a peníze, které mohou kapitálovými spekulacemi vydělat.
Struktura akcionářů Yahoo

* Institucionální vlastníci 70.54 %.
* Podíl deseti největších akcionářů 35.60 %.
* Ve vlastnictví Mutual Funds (otevřené fondy) 1.275 %.
* Podíl „insider“ akcionářů (zakladatelé Filo a Yang) 9.63 %.
* Na volném trhu 90.37 %.

Zdroj: http://moneycentral.msn.com

Největší akcionáři Yahoo

* Capital Research & Management Company 11,4 %.
* Legg Mason Capital Management, Inc. 6,6 %.
* David Filo (jeden ze zakladatelů) 5,9 %.
* American Funds Growth Fund of America 4,9 %.
* Vanguard Group, Inc. 2,7 %.
* Barclays Global Investors, N.A. 2,6 %.
* State Street Global Advisors (US) 2,6 %.
* Janus Capital Management LLC 2,5 %.
* Legg Mason Value Trust, Inc. 1,8 %.

Data: Thomson Financial, k 30. září 2007

Největší akcionáři společnosti Microsoft

* William H. Gates III. 9,2 %
* Capital Research & Management Company 5,9 %
* Barclays Global Investors, N.A. 3,4 %
* State Street Global Advisors (US) 2,7 %
* Vanguard Group, Inc. 2,5 %

Data: Thomson Financial, k 30. září 2007

Na dvou židlích

Při studiu tabulek si můžeme všimnout, že Capital Research & Management Company vlastnila k 30. září 2007 nejen významný podíl v Yahoo, ale též 5,9 % akcií Microsoftu (a tím se stala hned druhým největším akcionářem po Williamu H. Gatesovi III., kterého známe jako Billa Gatese). Společnost s významným hlasem tak v této transakci sedí tak trochu na dvou židlích. A z celkem 100 velikých fondů, které drží podíl v Yahoo, vlastní podle posledních známých údajů 53 také podíl v Microsoftu.

Další významný akcionář Yahoo - Legg Mason - je bostonská investiční společnost s více než stoletou historií, která má pod správou majetek v úctyhodné výši přes tisíc miliard amerických dolarů (tedy hezky česky bilion dolarů – jednička a za ní dvanáct nul). Bill Miller z Legg Mason Inc. se vyjádřil již 10. února 2007, tedy předtím, než Yahoo odmítlo nabídku Microsoftu, že adekvátní cena za akcii by byla blízko 40 USD (zatímco nynější nabídka Microsoftu byla jen 31 USD). Cituje jej např. zpráva agentury Reuters Major Yahoo investor urges Microsoft to raise offer.
Nabídne Microsoft více, nebo přijde na řadu nepřátelské převzetí?

Financial Times zmiňují 10. února 2008 v článku Microsoft set to approach Yahoo shareholders dávnou ochotu Microsoftu nabídnout 43 USD za jednu akcii Yahoo při loňských námluvách, když se akcie Yahoo obchodovaly za 28 USD. Letopočet se posunul o rok a akcie Yahoo jsou opět na podobné hodnotě, kam se však vyhouply až díky nabídce Microsoftu. Zvedne tedy Microsoft nabídku a dosáhne svého pokojným způsobem? Podle výše uváděných scénářů je to hodně pravděpodobné.

Velicí podílníci v Yahoo zcela jistě čelí tlaku ze strany Microsoftu, který se snaží získat jejich hlasy na svou stranu. Společnosti Yahoo i Microsoft využívají služeb renomovaných poradenských společností. Microsoftu radí Morgan Stanley, Yahoo zase přesvědčuje akcionáře k věrnosti současnému představenstvu prostřednictvím MacKenzie Partners.

Nyní začíná běžet měsíční lhůta, během které se může Microsoft pokusit nominovat do představenstva Yahoo své lidi. O nepřátelském převzetí by se pak rozhodlo v květnu či začátkem června na valné hromadě akcionářů, kde by došlo k volbě několika nových členů představenstva. Samozřejmě nic nebrání ani dalším bodům scénáře, aby se v mezidobí dočkaly realizace.
!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 645 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 7. 11. 2009, 16:27:08

Kopírovat text umí kazdy kokot.

die-Dirne

die-Dirne | 14. 02. 2008, 21:31:42 | více příspěvků | napsat uživateli

takováhle kravina koho bude prosim te zajímat?!907!

uživatel eliminován | 14. 02. 2008, 17:25:29

já přečetla jen ten první řádek..jsem zvědavá jestli to někoho bude zajímat natiolik, aby si to přečetl celé..radši to smaž a udělej z toho výtah..kopčit texty z netu umí každej.

uživatel eliminován | 14. 02. 2008, 17:24:21

Opravdu zajímavý, skončil jsem u druhý řádky !121!

uživatel eliminován | 14. 02. 2008, 17:15:47

!1354!

marketka145

marketka145 | 14. 02. 2008, 17:15:32 | více příspěvků | napsat uživateli

!1081!!1081!!1081!!745!

uživatel eliminován | 14. 02. 2008, 17:13:19

!61!!1326!

die-Dirne

die-Dirne | 14. 02. 2008, 17:10:59 | více příspěvků | napsat uživateli

ty jo to je tak dlouhý že to nechci ani čííst stručně o čem to je?


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

yahoonabídkapřevzetíspolečnostreklamamicrosofttransakcemédiumakcionářslovomicrosoftumístotýdenpotížmicrosoftečláneksouvislostlupapenízeúnorvývojpokuszprávatéma

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑