Diskuze a otázky - nějakej kuchař nebo kuchařka?
úvodní strana | aktualizovat | dolů
V diskuzi je 12 příspěvků a shlédlo ji 401 uživatelů .
Lobotomy-Boy | 15. 02. 2012, 12:13:10 | více příspěvků | napsat uživateli
misickaxu: Pravý vývar si připravuješ do foroty a paradoxně je nejvhodnější coby základ delikatesních omáček.Zamražuje se. Ale něco jsem ti vyštrachal:
1 lžíce másla
2 nakrájené cibule (kostky)
2 nakrájené mrkve (kostky)
1 kg hovězího na vaření, rozkroj na 4 díly
2/3 hrnku červeného vína, cca 1,5 dcL (suché, používám Cruzares krabičák, Španělsko, koupíš v BILLE)
Bouquet garni (snítka tymiánu,2-3 bobkové listy,petrželka, může být i levandule a kousek pomerančové kůry) můžeš nahradit bobkovým listem, libečkem a koskem celeru
1 polévková lžíce celého pepře
3 hřebíčky
1/2kg telecích kostí
1 slepice
Vevelkém tlakáči, nebo hrnci rozpustíš máslo, osmahneš mrkev a cibuli do zlatova a poté přidáš hovězí a opražíš je ze všech stran. Zaliješ vínem, přidáš bouquet garni, pepř a hřebíček. Přivedeš k varu a poté přidáš telecí kosti a slepici a zaliješ studenou vodou, aby vše bylo pod hladinou. Vaříš mírným varem 6 hod v hormálním hrnci, v tlakáči postačí 4h. Hotový vývar přecedíš a necháš vychladnout. Z povrchu vychladlého vývaru sesbíráš tuk a můžeš jej zamrazit na kostky v tvořítku na led.
Pip-Boy | 15. 02. 2012, 11:52:31 | více příspěvků | napsat uživateli
Dobry vyvar je na dlouho (vetsinou to kuchari nechavaji pres noc..)
Kdyz se s tim nechces delat, tak si kup napr. extra silny hovezi vyvar myslim ze od Vitany, ten je dobry a temer to nepoznas..
ale samozrejme domaci je domaci
misickaxu | 15. 02. 2012, 11:48:35 | více příspěvků | napsat uživateli
> Lobotomy-Boy
děkuji ti :) budu nad tím uvažovat :)
misickaxu | 15. 02. 2012, 11:47:36 | více příspěvků | napsat uživateli
prznitel: můžeš být konkrétnější ?
Lobotomy-Boy | 15. 02. 2012, 11:46:21 | více příspěvků | napsat uživateli
misickaxu: Opravdu hutný vývar připravíš tak, že vyvaříš kosti po dobu nejméně 4. hodin v tlakáči. Začínáš vařit ve studené vodě a ohříváš na mírném stupni až k varu. Poté tlakáč uzavřeš, stáhneš ohřev a pod tlakem vaříš nejméně 4h, lépe však 8-20h. To je však vývar, základ do polévek a o vitamínech nemůže být řeč, žádné tam nenajdeš.!1187! Tlakáč naplň max do 2/3, nebo se ucpe odtlakovací tryska a hrnec exploduje. Hotový vývar se ještě čistí bílkem, ale na to bych prděl, sesbírej z vrchu sraženou pěnu a hotovo. Anebo se na nějaký extra vývar vyprdni a udělej klasiku.!1187!
misickaxu | 15. 02. 2012, 11:44:26 | více příspěvků | napsat uživateli
> Offline.Uzivatel
já bych to radši i prodiskutovala než jen přečetla z receptu .
misickaxu | 15. 02. 2012, 11:43:59 | více příspěvků | napsat uživateli
Velky.prznitel - čím jsem tě pobavila
misickaxu | 15. 02. 2012, 11:14:33 | příspěvky uživatele | napsat uživateli
potřebovala bych poradit jak udělat dobrej hovězí vývar - ne že bych neuměla dát maso do hrnce, nakrájet tam zeleninu a povařit, ale spíš mi jde o tipy jakým způsobem to vařit, aby si vývar zanechal co nejvíc vitamínů atd. Předem díky za rady :)
reagovat