Diskuze a otázky - Myšlením k bohatství

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 25. 09. 2022, 11:23:11 |

1. Nepříznivé zděděné dispozice.

Jen málo, pokud vůbec něco, se dá udělat pro lidi, kteří se narodí se slabším mozkovým potenciálem. Naše filozofie nabízí jen jedinou metodu překlenutí této slabosti pomocí „mozkového trustu". Ale všimněte si, že toto je jediná z jednatřiceti příčin neúspěchu, která nemůže být lehce napravena úsilím žádného jedince.

2. Nejasně definovaný životní cíl.

Člověk, který nemá ústřední záměr či konkrétní cíl k němuž by se upnul, nemá žádnou naději na úspěch. Devadesát osm lidí ze sta, které jsem podrobil analýze, takový c1 nemělo. Byla to možná hlavní příčina jejich neúspěchu.

3. Nedostatek ctižádosti pozvednout se nad průměr.

Nedáváme žádnou naději tomu, kdo je natolik lhostejný, že si v životě nepřeje postupovat vpřed, a kdo není ochoten za to platit.

4. Nedostatečné vzdělání.

Toto je handicap, který lze překonat relativně snadno. Zkušenost potvrzuje, že nejvzdělanější jsou často ti, kteří jsou známi jako „selfmademani" čili ti, kdo se vyšvihli vlastními silami, samouci. Na to, aby se člověk stal vzdělaným, potřebuje něco víc než akademický titul. Vzdělaný člověk je ten, kdo se naučil získávat to, co od života žádá, aniž by narušoval práva ostatních. Vzdělání se neskládá ani tak ze znalostí, jako spíš ze znalostí neustále efektivně uplatňovaných. Lidé nejsou placeni za to, co vědí, ale
především za to, jak nakládají s tím, co vědí.

5. Nedostatek sebekázně.

Základem kázně je sebeovládání. To znamená, že člověk musí kontrolovat všechny své negativní vlastnosti. Předtím, než můžete ovládnout svět, musíte nejprve ovládnout sami sebe. Sebeovládání je nejtěžší práce, do jaké se můžete pustit. Jestliže neopanujete sami sebe, budete opanováni sami sebou. Stoupnete-li si před zrcadlo, můžete spatřit svého nejlepšího přítele, ale současně i úhlavního nepřítele.

6. Chatrné zdraví.

Žádný člověk nemůže dosáhnout vynikajících úspěchů bez pevného zdraví. Mnoho z příčin zdravotních potíží lze dostat pod kontrolu. Jde především o: a) Přejídání se nezdravým jídlem. b) Negativní myšlení. c) Nemírné holdování sexu. d) Nedostatek pohybu. e) Nedostatek čerstvého vzduchu, způsobený nesprávným dýcháním.

7. Špatný vliv prostředí v dětství.

„Mladý kmínek se snáze ohne." Většina lidí s kriminálními sklony si je osvojila pod vlivem špatného prostředí a nevhodných kamarádů v dětství.

8. Otálení.

Toto je jedna z nejběžnějších příčin neúspěchu. „Zvyk věčně všechno odkládat" nás provází všude a čeká jen na svou příležitost zmařit šance na úspěch. Většina z nás prožije neúspěšný život, protože čekáme na „pravý čas", abychom se pustili do něčeho, co stojí za to. Nečekejte. Čas nebude nikdy „ten pravý". Začněte okamžitě a použijte nástrojů, které máte po ruce; lepší nástroje se vám naskytnou cestou.

9. Nedostatek vytrvalosti.

Většina z nás se s nadšením do něčeho pustí, ale málokdy to dotáhne až do konce. Navíc mají lidé sklon se hned vzdát, jakmile narazí na první překážku. Vytrvalost nelze ničím nahradit. Člověk, který učiní vytrvalost svým heslem, posléze objeví, že „starý známý neúspěch" se nakonec unaví a dá si odchod. Vytrvalost překoná všechny překážky.

10. Negativní osobnost.

Člověk, který odpuzuje lidi svým nesympatickým vystupováním, nemá žádnou naději na úspěch. K úspěchu je potřeba společného úsilí ostatních lidí. Negativní osobnost nepodněcuje ke spolupráci.

11. Nezvladatelný pohlavní pud.

Sexuální energie je nejmocnější ze všech stimulů, které nás pohánějí k činnosti. Protože jde o nejmocnější pud, musí být pod kontrolou a jeho energii lze pak využít a odvést ji jiným užitečným směrem.

12. Nekontrolovatelná touha získat něco za nic.

Milióny lidí dovádí k neúspěchu hráčský instinkt. Podává o tom důkaz i krach na Wall Street, kdy se milióny lidí pokoušely vydělat peníze spekulací s kolísavým kursem akcií.

13. Nerozhodnost.

Úspěšní lidé docházejí ke svým rozhodnutím rychle, a pokud je vůbec mění, pak jen velmi uvážlivě. Lidé neúspěšní dospívají k rozhodnutí velice pomalu nebo vůbec ne, a často a rychle svá rozhodnutí mění. Nerozhodnost a otálení jsou rodné sestry. Kde se nachází jedna, lze obvykle najít i druhou. Tento gordický uzel lze rozseknout jediným mávnutím meče.

14. Šest druhů strachu.

Rozbor těchto druhů strachu najdete v kapitole patnácté. Musíte je nejprve přemoci, a teprve potom můžete úspěšně uplatnit své schopnosti.

15. Špatný výběr životního partnera.

To je nejčastější příčina neúspěchu. Manželský vztah přivádí lidi do intimního kontaktu. Není-li tento vztah harmonický, předznamenává neúspěch. Navíc půjde o neúspěch poznamenaný bolestí a neštěstím, zcela ničící veškerou ctižádost.

16. Přehnaná opatrnost.

Člověk, který nic neriskuje, se musí obvykle spokojit s tím, co zbude, w si ostatní vyberou. Přehnaná opatrnost je stejné špatná jako
neopatrnost. Obě jsou extrémem, kterého je třeba se vyvarovat. Celý život je plný náhodných zvratů.

17. Špatný výběr obchodních partnerů.

To je jedna z nejčastějších příčin neúspěchu v podnikání. Člověk by si měl s velkou péčí vybírat zaměstnavatele, který se mu stane inspirací a který je sám inteligentní a úspěšný. Napodobujeme ty, s jimiž jsme v nejužším styku. Zvolte si zaměstnavatele, který vám může být příkladem.

18. Pověra a předsudek.

Pověra je formou strachu. Je také známkou nevědomosti. Úspěšní lidé mají mysl otevřenou a ničeho se nehojí.

19. Nevhodná volba povolání.

Nikdo nemůže být úspěšný, jestliže se vysiluje prací, kterou nemá rád. Nejdůležitější je volba povolání, kterému se můžete plně věnovat.

20. Rozptýlenost

Všeuměl jen zřídka umí něco dobře. Upněte všechno své úsilí k jedinému cíli.

21. Rozhazování peněz

Marnotratník nedosáhne úspěchu, a to už proto, že mu věčně hrozí chudoba. Navykněte si systematicky šetřit a dávejte stranou určité procento svých příjmů. Peníze v bance člověku poskytují bezpečné zázemí, kdy> hle(-1á práci. Bez peněz musí vzít člověk zavděk tím, co se mu nabízí.

22. Nedostatek entuziasmu.

Bez nadšení nemůže být člověk přesvědčivý. Navíc nadšení je nakažlivé a člověk, který jím plane a umí ho uplatňovat, je všude vítán.

23. Nesnášenlivost.

Uzavřete-li se před novými podněty , málokdy se pohnete z místa. Nesnášenlivost vám zužuje obzory. Nejvíc škody způsobuje nesnášenlivost náboženská, rasová a politická.

24. Nestřídmost.

Nestřídmost v jídle, pití a sexu je zvláště škodlivá. Nemírné holdování čemukoliv úspěchu nepřeje.

25. Neschopnost spolupracovat.

Tato neschopnost připravila o místo a šance daleko víc lidí, než všechny ostatní důvody dohromady. Tuto nectnost nebude tolerovat žádný nadřízený.

26. Moc nezískaná vlastním úsilím.

(Děti bohatých rodičů a jiní, kteří přišli lehko k penězům.) Moc v rukou těch, kteří jí nedosáhli postupně, bývá často zhoubná. Rychlé zbohatnutí je nebezpečnější než chudoba.

27. Vědomá nepoctivost.

Poctivost nelze ničím nahradit. Člověk může být pod tlakem okolností, jež jsou mimo jeho kontrolu, dohnán k nepoctivosti, aniž by si tím trvale uškodil. Ale pro člověka, který je nepoctivý z vlastní vůle, není žádná naděje. Dříve či později se mu jeho skutky vymstí. Zaplatí za ně ztrátou dobré pověsti, případně i ztrátou svobody.

28. Sobectví a marnivost.

Tyto vlastnosti jsou něco jako výstražná světla, varující ostatní, aby se drželi stranou. S úspěchem jsou neslučitelné.

29. Myslet místo vědět.

Většina lidí je příliš lhostejná či líná na to, aby si zjistili přesná fakta, na jejichž podkladě by mohli správně uvažovat. Ve svém jednání se řídí především „domněnkami" založenými na dohadech nebo okamžitých závěrech.

30. Nedostatek kapitálu.

Tohle je běžná příčina neúspěchu těch, kteří se pouštějí do podnikání poprvé a k tomu bez dostatečného rezervního kapitálu, jenž by tlumil otřesy způsobené jejich omyly a pomohl jim překlenout přechodné období, než si získají jméno.
Zdroj
gvkb.sweb.cz
!905!

reagovat

V diskuzi je 0 příspěvků a shlédlo ji 59 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑