Diskuze a otázky - Linux ale který si vybrat?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 30. 03. 2008, 08:11:08 |

Přehled linuxových distribucí

Přehled v Česku nejpoužívanějších distribucí doplněný jejich popisem a odkazy na nejdůležitější zdroje. Užitečný text nejen pro začátečníky.
Debian

DebianDebian je jednou z nejrozsáhlejších distribucí vůbec, která je navíc plně vyvíjena komunitou. Podporuje jedenáct platforem a pro všechny z nich má k dispozici více než 15000 balíčků. Debian není nutně postaven na jádře Linux, ale momentálně také používá jádra FreeBSD a NetBSD. Pracuje se na úpravě Debianu i pro jiná jádra, obzvláště Hurd.

Debian je znám svým specifickým vývojovým cyklem, kdy jsou k dispozici tři větve: stable, testing a unstable. Stable větev se téměř nemění a vývojáři do ní jen přidávají opravy. Na testing a unstable probíhá samotný vývoj. Až nastane správný čas, z testing se stane stable, unstable se zkopíruje na testing a vývoj pokračuje.

Velkou výhodou Debianu je také jeho balíčkovací systém apt, který řídí veškeré instalace a řeší veškeré její problémy a potřebné kroky provádí za uživatele. Někteří uživatelé tvrdí, že apt je nejlepším balíčkovacím systémem vůbec.

Oficiální stránka: debian.org
Česká stránka: debian.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/debian/
Fedora

FedoraFedora Core je kompletní operační systém, který vznikl jako nekomerční odnož Red Hat Linuxu. Vyvíjí ho komunita vývojářů za podpory firmy Red Hat. Na základě Fedory pak Red Hat připravuje své komerční distribuce Red Hat Enterprise Linux.

Fedora je známa svou pokrokovostí a zpravidla přináší v každé verzi několik zásadních novinek. Distribuce je značně univerzální, se znatelným zaměřením na použití na osobních počítačích. Na druhé straně take velmi lpí na licenci balíčků, takže v ní nenajdete například podporu mp3. Tu je potřeba doinstalovat zvlášť.

Dostupná je zdarma pro všechny hlavní platformy - x86 (PC), x86_64 (AMD64), PowerPC (Mac) a obsahuje velké množství volně dostupných aplikací přímo v distribuci. Jedná se o univerzálně použitelnou linuxovou distribuci vhodnou i pro začínající uživatele.

Oficiální stránka: fedoraproject.org
Česká stránka: fedora.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/fedora/
Gentoo

GentooGentoo používá systém podobný BSD portům zvaný Portage. Portage je systém správy balíčků, umožňující velkou pružnost při instalaci a údržbě softwaru v Gentoo. Dovoluje nastavení různých voleb při překladu programů (pomoci USE flagů), podmíněné závislosti, informace o plánované instalaci, bezpečnou instalaci (pomocí tzv. sandboxu) a odinstalaci programů, systémové profily, ochranu konfiguračních souborů a má i další charakteristiky.

S Gentoo můžete vytvořit kompletní systém ze zdrojových kódů s optimalizacemi dle vaší volby. Máte úplnou kontrolu nad tím, které balíčky budou nebo nebudou nainstalovány. Gentoo vám poskytuje nespočet možností, takže si můžete upravit instalaci Gentoo podle vlastní chuti. Proto je Gentoo označované za metadistribuci.

Gentoo je vyvíjeno velmi aktivně. Celá distribuce se velmi svižně vyvíjí - záplaty balíčků jsou rychle integrovány do hlavního stromu, dokumentace se denně upravuje, do Portage jsou často přidávány nové vlastnosti, oficiální verze jsou uvolňovány jednou za půl roku.

Oficiální stránka: gentoo.org
Česká stránka: gentoo.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/gentoo/
Knoppix

KnoppixKnoppix je live operační systém na CD nebo DVD obsahující široký výběr software, automatickou detekci hardware, podporu pro mnoho grafických karet, zvukových karet a dalších periferií.

Díky jeho univerzálnosti je Knoppix použitelný jako produkční systém na desktopu, jako systém pro výuku, záchranný systém a podobně. Je sice primárně provozován jako live systém přímo z přenosného média, ale je možno jej bez problémů nainstalovat na disk.

Na CD jsou v komprimované podobě k dispozici až 2 GB software, na DVD v maxi edici pak až 8 GB. U nás na základě tohoto systému vzniká lokalizované a silně upravené live CD s názvem Danix.

Oficiální stránka: knoppix.de
Česká stránka: danix.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/knoppix/
Mandriva

MandrivaMandriva je linuxová distribuce, která vznikla v roce 1998 pod názvem Mandrake údajně tak, že se člověk jménem Geld Welb rozhodl trochu si upravit distribuci RedHat. Zaměřil se především na komfortnější práci v grafickém režimu. Upravenou distribuci odložil na servery a odjel na dovolenou. Po návratu byl překvapen nebývalou odezvou ze stran uživatelů, hlásili se mu noví testeři i vývojáři. Dnes má firma Mandriva mnoho vývojářů sídlících především ve Francii a USA.

Mandriva je určena především pro uživatele kancelářských aplikací a multimédií a vyníká svou komplexností a snadnou správou. Je velmi rozsáhlá a obsahuje většinu dnes dostupného software.

Výraznou vlastností Mandrake je spolupráce uživatelů na samotné podobě distribuce. Mnoho a mnoho uživatelů stahuje beta verze a hledá chyby, které pak hlásí vývojářům. Ozývají se také s nápady na změny nebo navrhují různá vylepšení.

Oficiální stránka: mandriva.com
Česká stránka: mandrivalinux.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/mandriva/
Slackware

SlackwareSlackware byla první linuxová distribuce, která dosáhla širokého využití. Byla nastartována Patrickem Volkerdingem na sklonku roku 1992 a Patrick je stále jejím jediným oficiálním vývojářem. Mnoho lidí pro Slackware vytváří vlastní balíčky, ale základ je pořád tvořen jen jedinou osobou. To dává distribuci jednotný koncept a bezproblémový vývojový režim.

Slackware je známý svou jednoduchostí a přehledností. Vše je v něm konfigurováno pomocí snadno pochopitelných textových souborů a distribuce si zakládá na průhlednosti všeho, co dělá.

Balíčkovací systém Slackware je na rozdíl od jiných naprosto jednoduchý a neumí nic jiného než instalovat a mazat balíčky. Neřeší závislosti, automatické updaty ani nic podobného. Za to nabízí neuvěřitelnou volnost při instalaci aplikací, kdy si uživatel sám volí, co chce nainstalovat. I tento systém ale nabízí nadstavby, které umožní instalace automatizovat.

Oficiální stránka: slackware.com
Česká stránka: slackware.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/slackware/
SUSE

SUSEDistribuce SUSE vznikla už v roce 1992 v Německu a její první oficiální verze vyšla v roce 1994. Na přelomu let 2003 a 2004 koupila celou firmu společnost Novell, která dále pokračuje ve vývoji.

Na rozdíl od mnoha ostatních linuxových distribucí SUSE nejprve uvolní krabicovou verzi Linuxu spolu s manuálem a teprve po několika měsících dá k dispozici tuto verzi na svých FTP severech. Ve stejnou chvíli, kdy je uvolněna krabicová verze, je k dispozici na FTP i takzvaná Live distribuce (1 DVD), nelze ji nainstalovat na pevný disk a slouží k demonstrování schopností nového SUSE.

Životní cyklus verzí Professional a Personal je 2 roky, po kterou jsou k dané verzi vydávány bezpečnostní aktualizace. Nové verze vychází zpravidla s menšími odchylkami jednou za půl roku.
SUSE obsahuje instalační a administrační program YaST2, který hlídá online updaty, konfiguruje síť a firewall, administruje uživatele apod. SUSE je známé svou detekční schopností běžných winmodemů, notebooků a obecně dobrou podporou ovladačů. Je dodáván se spoustou softwaru a obsahuje tedy vše pro desktop a může být též využíván v podnikové sféře.

Později vznikl také projekt openSUSE, což je celosvětový komunitní program sponzorovaný firmou Novell, který se snaží každému poskytnout jednoduchý a bezplatný přístup k té nej linuxové distribuci, k SUSE Linux.

Oficiální stránka: novell.com/linux/suse/
Česká stránka: suse.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/suse/
Ubuntu

UbuntuUbuntu je kompletní operační systém založený na Linuxu. Je volně dostupný a k dispozici je komunitní i profesionální podpora.

Komunita Ubuntu je postavena na principech popsaných v Manifestu Ubuntu: software by měl být dostupný zadarmo, softwarové nástroje by měly být dostupné v místním jazyce, i pro lidi s různými vadami. Lidé by měli mít svobodu přizpůsobovat a upravovat software tak, jak jim to vyhovuje.

Ubuntu je vhodné jak pro pracovní stanice, tak pro servery. Aktuální verze Ubuntu podporuje architektury PC (Intel x86), 64-bitová PC (AMD64) a PowerPC (Apple iBook a Powerbook, G4 a G5).

Ubuntu obsahuje více než 16 000 programů, ale základní instalace se vejde na jedno CD. Ubuntu pokrývá každou běžnou aplikaci od textových editorů a tabulkových procesorů přes aplikace pro přístup k internetu, webový server, e-mail, programovací jazyky a nástroje. Samozřejmě nechybí ani několik her.

Oficiální stránka: www.ubuntulinux.org
Česká stránka: ubuntu.cz
Stránka na Root.cz: root.cz/n/ubuntu/

Já používám poslední vývojovou verzi Ubuntu a Vistu
!12!

reagovat

Který linux by jste si vybrali?

V anketě hlasovalo celkem 1 uživatel

V diskuzi je 5 příspěvků a shlédlo ji 1568 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 30. 03. 2008, 10:14:19

jebat

uživatel eliminován | 30. 03. 2008, 09:27:52

nezaprca si nekdo? na linux serte!1107!!1107!!1107!!1107!

Afra

Afra | 30. 03. 2008, 09:17:55 | více příspěvků | napsat uživateli

to je dobrá otázka...zodpovim ti ji až se mi to bude chtit čist!1310!!904!

uživatel eliminován | 30. 03. 2008, 09:17:44

proč pořád píšeš Mandralíva?
seš snad dysgrafik?!1365!

uživatel eliminován | 30. 03. 2008, 08:35:49

tak dlouhe jo ?? tak to ti poradim ...jdi v řiť!1347!!1347!!1347!!1347!!1347!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

distribucepřehledlinuxdebianjádroplatformatextbalíčekúpravanetbsddebianuzačátečníkzdrojčeskuodkazlinuxovýchdispozicepopisnejpoužívanějšíchdebiandebianfreebsdkomunita

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑