Diskuze a otázky - Kosmonaut Gagarin před čtyřiceti lety zahynul

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 11:50:24 |

Ve čtvrtek uplyne přesně čtyřicet let od smrti prvního kosmonauta světa, Jurije Gagarina. Muž, jenž se v dubnu 1961 zapsal do historie jako první člověk, který se dostal do vesmíru, zahynul při havárii proudového letadla, jež sám pilotoval.

gagarin_350_210.jpgByl slunečný jarní den, 12. duben 1961, když se z radiopřijímačů ozvaly překvapivé informace o tom, že kolem Země létá v kosmické lodi první člověk, Jurij Gagarin. Přestože se po předchozích sovětských experimentech dalo něco podobného očekávat, byla tato skutečnost senzací a překvapením. Senzací především pro sdělovací prostředky, palcové titulky oznamovaly tuto skutečnost v novinách po celé planetě. Překvapením, a to nemilým, byl let především pro Američany, kteří ihned urychlili plán svého výzkumu vesmíru. Rozhořel se souboj tehdejších supervelmocí, jehož první etapa skončila až přsitáním Američanů na Měsíci.

Jurij Gagarin po svém obletu zeměkoule navštívil řadu zemí, první bylo tehdejší Československo. Přijetí tu bylo vskutku bouřlivé, davy lemovaly jeho cestu Prahou.

mig15.jpgO necelých sedm let později však štěstí vystřídal smutek. Tragický osud se postaral o předčasný konec prvního kosmonauta světa při cvičném letu. Nejasnosti kolem příčin nehody vytvořily živnou půdu pro řadu spikleneckých teorií, například o údajné záměrné likvidaci slavného kosmonauta, či o možném vlivu alkoholu na průběh letu.

Nejpravděpodobnější verzí však je, že se Gagarinův MiG-15 dostal do proudu vzduchu zvířeného jiným letadlem, což vedlo k dočasné ztrátě kontroly nad strojem. Gagarin přešel do střemhlavého letu s tím, že vývrtku bezpečně vybere. Netušil však, že má nesprávné údaje o výšce. Když se MiG vynořil z mraků mnohem níž, než pilot předpokládal, nešlo už střetu se zemí zabránit. V troskách dvoumístného letounu nalezl smrt kromě Gagarina rovněž instruktor Vladimir Serjogin.
!11!

reagovat

V diskuzi jsou 3 příspěvky a shlédlo ji 1087 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 13:42:49

No jo, kdyby Gagarin tolik nechlastal... !780!

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 12:13:49

Migy 15 byly známý tím,že padaly do nevybratelné vývrtky...četla jsem,že se tím škodolibí Amíci v Koreji docela bavili,když jinak nebylo s prvníma Sejbrama moc nad čím jásat... !2!

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 12:03:13

Dobrý den, majore Gagarine

Celý svět slyšel tu zprávu TASSu,
celý svět zanechal hovoru,
celý svět vyskočil od rozhlasu
a zdvihl pohledy nahoru.

Dobrý den, majore Gagarine,
tak jsme se tedy už dočkali,
celý svět připil vám rudým vínem,
lidé vám ze zdola mávali.

Vyřiďte, prosím, na Měsíci,
vyřiďte mezi hvězdami,
co chceme všichni dneska říci,
že přijdem brzo za vámi.

Já to tak zazpívat nedovedu,
trémou se třese mi dneska hlas.
Máte prý, majore, dvacet sedum
a svět je mladý podle vás.

Vyřiďte, prosím, na Měsíci,
vyřiďte mezi hvězdami,
co chceme dneska všichni říci,
že brzo přijdem za vámi.

Já to tak zazpívat nedovedu,
trémou se třese mi dneska hlas.
Máte prý, majore, dvacet sedum
a svět je mladý podle vás.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

kosmonautčlověkgagarindubenradiopřijímačvesmírgagarin_350_210loďhavárieinformaceočesvětjurijeexperimentletadlojurijzeměmužjpgbyllethistoriegagarinačtvrtekdensmrt

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑