Diskuze a otázky - Jaký jazyk použít na programování

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 16:56:19 |

Nejspíše řeknete že to záleží na tom co se bude programovat, to vím ale pokud někdo začíná co mu mám doporučit aby to nevzdal hned na začátku?
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_programovac%C3%ADch_jazyk%C5%AF
!54!

reagovat

Jaký jazyk použít na programování

V anketě hlasovalo celkem 3 uživatelů

V diskuzi je 10 příspěvků a shlédlo ji 601 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:13:10

> seashepherd
protože byhc se s tebou vůbec nebavil xD

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:08:17

> Tommygun1249 do očí bys mi to neřekl !31!

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:03:42

> seashepherd
seš magor? xD!2!

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:02:14

angličtinu?!499!

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:01:58

Přehled programovacích jazyků

Programovacích jazyků je ohromné množství a stále vznikají další a další. Zde je soupis těch asi nejvýznamějších. Pokud máte k těmto textům nějaké připomínky, můžete je vyjádřit ve fóru tohoto webu.
Ada

Jazyk určený k výrobě bezpečných a spolehlivých programů. Vyznačuje se velmi silnou typovou kontrolou. Velmi univerzální jazyk, píše se v něm i řídící software pro různé stroje včetně letadel, raketoplánů a dalších. Syntakticky vychází z Pascalu.
Algol

Algorithmic Language = algoritmický jazyk. Jeden z nejstarších programovacích jazyků (byl vytvořen na přelomu 50. a 60. let). Byl zaměřen na řešení zejména vědeckých a technických úloh. Ačkoliv obsahoval mnoho moderních prvků (které se používají dodnes), příliš se nerozšířil. Je základem všech moderních jazyků. Existuje spousta verzí Algolu, např. Algol 58, Algol 60, Algol 68.
APL

A Computer Programing Language = počítačový programovací jazyk. Programovací jazyk, jehož syntaxe vychází z matematické notace, nepodobá se tedy žádnému jinému programovacímu jazyku. Má speciální sadu znaků, nedá se zapisovat pomocí ASCII kódování, ale kódování Unicode už stačí. Má velmi úsporný kód a vynikající vyjadřovací schopnosti.
ASP

Active Server Pages. Serverový skriptovací jazyk od Microsoftu. Má obdobné možnosti jako PHP, ale poněkud složitější syntaxi. Existuje jen na serverech s operačním systémem windows.
Assembler

Assembler = sestavitel (programu). Mám jej na vlastní stránce.
Baltazar a Baltík

Programovací jazyky českého původu, určené pro výuku programování u dětí. Baltazar je bližší normálnímu programovacímu jazyku, programy se v něm tvoří z klávesnice, používají se v něm česká slova a je určen zejména starším dětem. Naproti tomu Baltík je určen těm nejmenším, ovládá se pouze myší a soustředí se na rozvoj logického myšlení.
Basic

Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code = Pro začátečníky určený víceúčelový programovací prostředek. Opět je na vlastní stránce.
C

Jazyk relativně nízké úrovně, původně zaměřený na programování operačních systémů. Má velmi úsporné vyjadřování, a proto je poněkud nepřehledný. Existuje velké množství rozšíření jazyka, nejznámější je objektově orientované C++. Syntaxi "céčka" převzala pousta dalších jazyků (PHP, Java, Perl, ...).

Přehled syntaxe C/C++
Cobol

Common Business Oriented Language = obecně obchodně orientovaný jazyk. Jeden z nestarších vyšších programovacích jazyků. Vznikl z potřeby programovacího jazyka pro obchodní a ekonomické úlohy, pro úlohy s hromadným zpracováním dat. Opět existuje mnoho verzí tohoto jazyka, např. Cobol-60, Cobol-61, Cobol-65, Cobol-69,...
Delphi

Programovací jazyk pro Windows. Správně se jmenuje Object Pascal (objektově orientovaný Pascal). Jeho prostředí je vizuální, to znamená, že programátor určuje vzhled programu "kreslením" myší, stejným způsobem i vytváří některé části kódu. Samotný kód se celý skládá z procedur - reakcí na události (klik na prvek, ...). Mám to zpracované jinde
Fortran

Formula Translation = překlad vzorců. Vůbec první vyšší programovací jazyk. Vznikl v padesátých letech 20. století (první oficiální verze 1957), byl vhodný spíše k matematickým výpočtům. Znamenal ohromný pokrok ve vývoji programování, v podstatě všechny vyšší jazyky z něj (alespoň nepřímo) vycházejí. Dnes se používá již jen velmi málo.
HTML

Není programovací jazyk, ale jazyk pro práci s hypertextem (resp. formát hypertextu).

Viz Značkovací jazyky
Java

Objektově orientovaný programovací jazyk nezávislý na platformě. Vyvinula jej firma Sun Microsystems. Používá se téměř všude, jako doplnění internetových stránek klientským skriptem (java applet), serverový skript (JSP), stejně jako na hry do mobilů i obyčejné programy pro jakýkoli operační systém. Vychází z jazyka C++ (jako mnoho jiných jazyků), který poněkud zjednodušuje. Jako konkurenční jazyk od Microsoftu vznikl C#.
JavaScript

Nejčastěji používaný internetový klientský skriptovací jazyk. Proběhne až v internetovém prohlížeči (na rozdíl např. od PHP, které proběhne už na serveru). Z bezpečnostních důvodů může ovlivňovat jen internetovou stránku, nikoli uživatelský počítač. Neco mám o něm vzlášť. Podobně je na tom i méně používaný VBScript.
Karel

Jednoduchý, prakticky nevyužitelný interpretovyný jazyk určený k výuce programování. Má pouze několik málo příkazů (záleží na verzi, většinou do jedné desítky). Těmito příkazy je ovládán robot, který se dokáže pohybovat se ve svém "městě" a zvedat/pokláda

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 17:01:01

brain fuck xD

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 16:59:48

s angličtinou bys měl vystačit všude

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 16:59:36

visual basic

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 16:59:35

a ja si jako malej myslel že je to baltík !785!

uživatel eliminován | 18. 12. 2008, 16:59:29

na zacatek treba pascal !101! pascal vlastne vzniknul pro vyuku programovani


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

programováníjazykzačátekmáma

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑