Diskuze a otázky - Írán dolary za ropu už nechce

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 30. 04. 2008, 20:46:52 |

http://www.novinky.cz/clanek/138943-iran-dolary-za-ropu-uz-nechce-jsou-to-pry-bezcenne-kusy-papiru.html
pro zasvecene za jak dlouho ocekavate utok strycka sama ve jmenu udrzeni dolaru na ropnem trhu???

reagovat

V diskuzi je 478 příspěvků a shlédlo ji 5007 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | 300 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

seashepherd

seashepherd | 27. 10. 2014, 15:51:52 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io Obamovo prohlášení o ukončení přímých intervencí je bezva !2!.
asi se jim jako lepší jeví využívat různé místní bojůvky a žoldácké agentury. lidi v USA blbě snášejí, když se jim jejich kluci vrací domů v rakvích.

ad vietnam - o něm nic nevím. ale US pomoc (tj. rozjebání země, která by se ráda kamarádila s někym jinym, nez s USA) bych určitě nevylučoval. (jen teda nevím, jak moc je vietnam "důležitej")

Iran ... no ... ten se dnes jaksi rehabilituje i pod US křídly. i kdyz se to moc nerika nahlas.

ad vyzbrojení číny tím nejlepším, co rusko má - nic jinyho uz by od nich čínani asi nekupovali, ne?

ad společné vize - ta jaksi dnes chybí i EU a USA, ne?

na závěr bych měl dotaz - co myslíš, ukočíruje to USA? (Obama nějak zesedivěl). udrží si USA svoji pozici svetoveho "vládce"? a udrží dolar jako celosvětovou obchodní měnu?
a půjde vůbec jeste nekdy zapad nahoru, nebo uz jenom bude zoufale brzdit svůj pád?

btw. v Syrii se dějí zajímavé věci. s Tureckem a Kurdama. řekl bych, že Turecko už taky začne dostávat na budku, když nebude poslouchat. páky na něj jsou - ti Kurdi.

seashepherd

seashepherd | 21. 10. 2014, 16:25:07 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io tak co říkáš na další vývoj?

mar.io

mar.io | 1. 06. 2014, 22:49:46 | více příspěvků | napsat uživateli

ruske zbrojni dodavky, cina: http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.aspx?cid=1101&MainCatID=11&id=20140529000006

rozdeleni sveta: nebo spis, proc by nemohl fungovat svazek EU-RUS. Ten hlavni duvod vidim v nejake silnejsi spolecne vizi. Rusko je (a asi i bude) autoritativni svazek sepatistickych bolistek. Evropa ne... narozdil od stredniho vychodu a dal.
Proto v tom asijskem regionu vznikaji organizace a sdruzeni... tady momentalne vidim SCO: http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation, ktere maji za cil bojovat proti terosismu/separatismu v nejakem sirsim politicko-ekonomickem poolu (paralelne zde pak figuruje ta jakoze Celni unie a rekneme panasijske sdruzeni CICA).
A tady nekde v tomto prostredi se formuje protipole zapadnimu strihu vladnuti (pri blizsim zkoumani je to treba videt u te CICA, kde "spojenci" usa a zaroven teritorialni konkurenti ciny, tj. indonesie, filipiny, jsou vedeny pouze jako pozorovatele)

jinak, Obama tento tyden udelal krasne politicke prohlaseni o ukonceni primych intervenci americkych vojsk ve svete - takze uz zadny Vietnam... tedy ne tak uplne, jelikoz zaroven dodal, ze americka administrativa bude podporovat zeme celici nebezpeci (at uz je to cokoliv)
a tady jsem predtim zamerne pouzil vietnam... protoze tady to aktualne vre a americani tady citi prilezitost, jak opet dat jasne najevo cinskou rozpinavost, a vietnam jsou ochotni podporovat.
Vetsi konflikt v tom sice nevidim, protoze vietnam je, rekneme, strategicky spojenec ruska. a proto tu nastava trochu schizoidni situace mezi ruskem a cinou + pomocna ruka americanu na ruskem dvorecku (ktery mimochodem, vyhledove, jakoze pristopi do Celni unie).
A pokud preci by k necemu takovemu doslo, cetl bych o jako ze rusko-cinsky svazek neni tak silny a naopak rusko-americky, tak slaby.
Ale znovu dodavam, ta pravdepodobnost tohoto ukazu je minimalni. Uz treba z toho nahore postovanemu odkazu o vyzbrojeni ciny tim nejlepsim, cim rusko aktualne disponuje


A jeste me tak, kdyz jsem u tech svazku. zacina rehabilitace iranu a to pod kridly prave ruska a ciny

z toho mozna vychazi i daleko ostrejsi jestrabi retorika Hillary Clinton (budouci prezidentky), ktera s izraelskymi sponzory vidi problemy soucasnych Statu!

mar.io

mar.io | 30. 05. 2014, 11:04:23 | více příspěvků | napsat uživateli

kontinentalni mapa ciny, sporne uzemi:

http://i0.wp.com/www.chinasmack.com/wp-content/uploads/2014/03/republic-of-china-taiwan-administrative-claims-mongolia.jpg

mar.io

mar.io | 28. 05. 2014, 01:45:19 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd

ad otazka v referendu: ciste teoreticky, mne tohle naopak prijde -lepsejsi-, protoze "donecka republika" se uz pak nemusi obcanu znovu ptat, az bude chtit (zase) jednat

ad EU: za neidentitou si stojim, resp. za vykradanim sama sebe. Evropu maji de facto v gesci jednotlivy eurokomisari, kteri si vytvareji sve okruhy politiky. Zjednodusene by se to dalo vyjadrit universalnim vennovym diagramem, kde prusecik reprezentuje osobni zajmy
-> jinak, off topic, tady mi prijde trochu usmevne, kdyz CR dostala agendu rozsirovani. To je takova sluzba uzitecneho idiota. Chuda zeme bude podporovat rozsireni unie, aby se zahy stala (tabulkove) bohatsi (a cistym darcem). jsem zvedavej, co dostanem letos

EU s (ne)konkurenceschopnosti samozrejme bojuje. kuprikladu ECB tomu rika boj s riziky deflace (ktera nepreje dluznikum) a devalvuje euro.
-> ty efekty se zatim trosku stiraji, protoze to "dnes" dela kazda zeme (cca 2M zpet, zacina oslabovat yuan). navic, stahovani investic z ruska taky nepomaha (penize se ucetne vyparuji, mena posiluje, inflace pada)

"snizit mzdy, socialni stat..." to je samozrejme pravda, ale s problemem konkurenceschopnosti se nemusi hned bojovat takhle explicitne. Navic, priznejme si to, my evropani jsme vsichni spis levicaci. EU s timto bojuje svym vnitrnim trhem, teda snazi se... ale tady se opet zamerme na paradox nejednototy (neidentity). Obecne se tomuto tematu venovala wim kokova zprava, "Facing the Chalenge" (via google): vystup je asi ten, ze v evrope ma vse jen verbalni podporu, zatimco samotne staty se chovaji rigitne.

obecne si ale myslim, ze to o co se bojuje, neni byt nejlepsi ekonomikou (saturovasnou vysokymi cisly), ale nejlepsi spolecnosti. Idealne dostatecne socializovanou, tedy provazane zavislou. A ted si musime sami odpovedet, jestli je to takhle dobre, nebo spatne.
Nebo mit odpovednost pouze sa sebe (a nest i vetsi rizika)
Takze to o co se "tu" hraje je socializace rizik (vykoupeno lidskym kapitalem)... cimz jsem se trosku, eh, filozoficky zatoulal.)


ad euroasijska unie kotovana ruskem: mela vzniknout! ano, ale proc jeste nevznikla (belorusko a kazachstan nepocitam)? EU ma projekt "sousedstvi," ktery tuhle oblast pokryva, ovsem jak sama annoncuje, aniz by chtela dana teritoria spolknout. Jde tu spis o nejaky regionalni rozvoj, ktery by v dusledku pomohl i samotne EU. A to je pomerne zasadni alternativa k tomu, byt vazalem ruska

s ohledem na politicke usporadani si nejak (v putinove ere a jeho nasledovniku, cti necitelnost a velka korupce) nedokazu predstavit co by vedlo ke svazku EU a ruska. Spis se vzhlizim v tom znicit rusko (a nepohodlne spojence) z principu "silnejsi pes mrda"

ad "hedvabna stezka:" tady bych asi rekl, vsechny cesty vedou do kaspickeho more, kde se naopak ta rusko-cinska geopolika muze stepit.
Jak je tam na tom iran, netusim (??)

ad drogy a prostituce: ty mlade iranky mi dost pripominaji ceske studentky. Jinak cina tedka omezila platebni styk s afghanem v dolarech, protoze nezvlada situaci v Si-tiangu (ujchuri, mimochodem separatisti, muslimove) a bije na poplach s narustem drog... a nebo (konspirace) chce takhle dostat yuan vice do mezinarodniho styku - obehu.)) Mozna se poucila z Opiovych valek, ktere vedla s brity.

a konecne ruskej plyn cina: zatim jsem si neprecetl nic, z ceho by meli mit rusofilove kvicici radost. Ceny ani pripadne offsety nejsou znamy.
Tak aspon k hypotezam. Naklady na tezbu jsou nekde kolem 280usd za m3 bez dane a transakcnich nakladu. Strop ceny se odhaduje na 350usd, ktere cina plati uzbekistanu. Realne se tak muzeme bavit o rozmezi 320-350usd a to by v tom byla cina, aby to byly ceny konecne.
Aktualne cina dovazi vetsinou ropy i plynu lodni cestou. To se sice znazi redukovat, uz kvuli narodni bezpecnosti, tim jak si po sousedstvich neustale vyskakuje (viz soucasny spor s vietnamem - a tedka potopeni rybyrske lodi, rybarskou lodi /wow/.)) ale i tak, hlavne kvuli cine, pristi rok spusti australie dalsi terminaly na LNG.
A celkove je LNG a (budouci) on call tankery pro rusko velka konkurence.
Navic ma cina velkou paku v podobe ohromnych zasob uhli, jako ekvivalentu energeticky komodity.
Dalsi vec, samotny kontrakt (nebo ramcovou smlouvu) uzavreli az druhy den(!!!), coz svedci jen o upornejsim jednani, proseb, slibu a lezdoprdeleni.))

ad ukrajinske volby: tady spis nez ze zvolili willy wonku prezidentem me zajima, jestli treba uz z majdany vyklidi pneumatiky, nebo jakou formou bude vedeno jednani s novymi ukrajinskymi republikami

ad zoldaci misto vojaku: jestli to spis neni kvuli potrebnejsi profesionalite a rychlejsi akceschopnosti. Co jsem cetl v televizi (ct), tak ´nekde´ ukrajinsti vojaci klidne do civilu strileli...

seashepherd

seashepherd | 19. 05. 2014, 12:58:41 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io otazka v referendu, na ktere se vůbec ti vychodnáci dokazali shodnout byla nakonec jenom - podporujete Doněckou republiku?
tím si sice potvrdili svuj mandát, což váhu má. narozdil od kyjevske vlady, ktera si ji nepotvrdila ani takhle. ale v referendu se neptali na to, jestli chteji lidi pripojeni k rusku, nebo federalizaci ukrajiny, nebo co konkretne. na tom se nejspis neshodli ani predstavitele vychodu.

EU nebojuje s identitou (to jsou jen takove fraze, ze kterych se nenajíš), EU bojuje s nekonkurenceschopností. a na to jsou asi jenom dvě cesty. snížit mzdy, osekat sociální stát .. a nebo donutit čínu k tomu, aby toto zavedla a tim se zpomalila a nenutila evropu to tu osekavat tak drasticky. ale to čína neudělá, že jo?
ona teda něco udělá, ale jen v míře, která jí bude vyhovovat, ne v takove, kterou by chtel zapad.
a co teda ještě zbývá? zdražit čínu jinak. třeba ji odříznout od surovin. nebo jí ty suroviny zdražit, aby se vyroba v číně už tolik nevyplácela.
a o to se myslim ted hlavně "bojuje".

ad. Rusko - ono je problem. např. když USA zklamalo egyptskeho sísího, tak rekl, ze bude víc spolupracovat s ruskem. saudove tim vyhrozovali taky, i kdyz ti jsou dost pomatení. asad a iran přežili i díky rusku. a odříznout čínu od zdrojů půjde bez ruska jenom těžko. navíc i ty další tatarsky země v asii maji suroviny a spolupracují s ruskem. čína by je sama neudržela.
Rusko proste musí začít poslouchat západ. myslím si, že to je ted hodně důležitý.
+ USA chce radši rusku diktovat, než aby tu vznikla velka koalice EU a Ruska, protože ta už by mohla USA nekdy i poslat do prdele.

ad. vztahy cina a EU - to se nevylučuje s tím, co jsem psal. cina chce do eu vyvážet. eu do číny taky. ale konkurentama zůstávají.

zopakuju pár věcí.
měla vzniknout ruská euroasijska celní unie - to je hrozba - musí být zničena.
čína zkouší "obnovovat hedvábnou stezku", tj. víc se propojit s tatarskyma statama. - tam ji usa pustit nemůže.a je to zatim ruska sfera vlivu.
iran spolu s ruskem maji v tom tatarskem regionu vliv. - to je pro usa problem.

iran už je asi na lopatkách. a to i za tu cenu, ze si usa znepratelilo izrael a saudy.
btw. nedavno jsem narazil na tohle, je to dost zajimavy
http://blisty.cz/art/47534.html
hlavně tohle - V článku Sex, drogy a islám z února t.r. Spengler dokládá, že íránská společnost čelí mravnímu úpadku, který nemá na Západě obdoby.

Írán umírá, upozorňuje Spengler.

Íránská porodnost za posledních 20 let padala tempem nesrovnatelným s vývojem v jakýmkoli jiném státě světa. Tento propad je stěží vysvětlitelný jinak než úrovní obecné morálky.

tož tak no

seashepherd

seashepherd | 19. 05. 2014, 12:35:06 | více příspěvků | napsat uživateli

> primavera jo no. je to tak

primavera

primavera | 19. 05. 2014, 07:14:37 | více příspěvků | napsat uživateli

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/zbynek-fiala-sankce-na-plny-plyn/


> Podobné úvahy najdeme i na evropské straně. Německý týdeník Der Spiegel soudí, že bude lepší, když Evropa bude nadále sankce jen předstírat. Připomíná, že evropští politici sice rádi předvádějí svoji rozhodnost, ale silná slova francouzských, britských i německých vlád o sankcích by měla váhu, jen kdyby je podpořily všechny členské státy. Musely by být přijaty jednotně <

můžeme si o tom povídat, to je všechno co proti tomu můžeme udělat !1112!

mar.io

mar.io | 19. 05. 2014, 01:18:09 | více příspěvků | napsat uživateli

> seashepherd:

ad sirsi pozadi: takhle od boku, bych v tom mohl videt diskreditaci ruska a dusledky v rade bezpecnosti. Kamuflovany treba potrebou restrukruralizace stalych clenu (prava veta!), silici pozici nekterych novych statu (nemecko, brazilie) a ten system vice (trzne) demokratizovat, aby byl pruznejsi. A potom to urychleni eumericke zony volneho obchodu
A podle tebe?

ad jih, vychod: krym je novy precedent a musi se dbat, aby vypadal v nejlepsim svetle. Dost mozna se tak timto konfliktem o rozdeleni odvadi pozornost v jakym stavu krym doopravdy je - fakticky oddelen od sve (nove) materske domoviny. Takze jihovychod je putinova hra o cest a dalsi namluvy v postsovetskem regionu

jak byla postavena otazka v referendu?

ad pozice zapadu: jo, to si take myslim, ze tlak na eu, aby se zbavila ruska, urychli pripravy eumericky zony
Ale ty tady pises: "ziskat rusko," proc? K cemu bude zapadu dobre?
Myslim si, ze cina ma s eu velmi dobre vztahy (viz breznova cesta po evrope). Na periferizaci eu moc neverim. EU spis bojuje s identitou jak navenek vystupovat, ale to zatim beru jako kosmeticky problem

seashepherd

seashepherd | 17. 05. 2014, 13:55:49 | více příspěvků | napsat uživateli

no a další na řadě je džihád na kavkaze, na tom ruskem muslimskem východě atd.

seashepherd

seashepherd | 17. 05. 2014, 13:54:50 | více příspěvků | napsat uživateli

no a nějakej ten tip za sebe.
podle Brzezinskeho (tj. takovej velkej strateg, poradce v jejich vladach) se ted hraje o hodně. vlastně o pozici celeho západu vůči číně a dalším. a k tomu je potřeba západ opět sjednotit (i tim euroamerickym volnym trhem) (ten zároven donutí EU osekat sociální stát atd.) a taky získat rusko. jinak bude ze zapadu časem jen periferie svetoveho dění.
i irán se hodí.
a hlavně zlikvidovat možnost vzniku te ruske euroasijske celni unice, ktere mela byt ukrajina součástí.

blby je, že bez usa by se eu s rusakama už nejak domluvit dokázala. ale s usa to pujde asi jenom silou. nemyslim nutne jen vojenskou silou

seashepherd

seashepherd | 17. 05. 2014, 13:39:37 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io
takhle od piva! u me zatim vse podle planu (viz nize domenka na putinuv zalusk o jiho-vychod, to zatim jede).

MYSLÍM SI, ŽE BY PUTIN BYL RADĚJI, KDYBY Z UKRAJINY BYLA FEDERACE, KTERÁ BY SE NEDALA SNADNO OVLÁDAT.
ODTRŽENÍ BY NEBYLO TAK VÝHODNÉ ANI PRO RUSKO.
A NAVÍC LIDI NA JIHOVÝCHODĚ SE SAMI NEDOKAŽOU SHODNOUT NA TOM, CO CHTĚJÍ. VIZ. JEJICH REFERENDUM A OTÁZKA V NĚM POLOŽENÁ.

na celistvost ukrajiny neverim...

TEŽKO ŘÍCT, JAK SE TO VYVINE, KDYŽ TO TED TAK NÁSILNĚ VYHROTILI. ALE TO, ŽE UKRAJINSKA ARMADA ODMITALA ZABÍJET LIDI Z VÝCHODU A MUSELI TAM POSLAT PRAVEJ SEKTOR PŘEVLEČENEJ ZA JAKOUSI NOVĚ VZNIKLOU NÁRODNÍ GARDU, TO O JAKESI SOUNALEŽITOSTI MEZI UKRAJINCEMA NĚCO VYPOVÍDÁ, NE?

vlastne i z pohledu volebniho prava - takhle s odstupem (ted nevim, 3. nejlidnatejsi zeme budouci EU??), ktere by mohlo zamichat silama v evrope.

ZAJÍMAVÁ ÚVAHA. ALE NEVĚŘÍM, ŽE JE TED PRO NĚKOHO MOC DŮLEŽITÁ. TADY SE HRAJE MNOHEM VYŠŠÍ HRA.

je ale jasne, ze pokud nemecko vyjednava za evropu, vyjednava o sobe.

URČITĚ.
A USA ZASE JEDNA ZA SEBE. A NĚMCI Z TOHO NADŠENÍ NEJSOU. TI BY MĚLI RADŠI S RUSKEM LEPŠÍ VZTAHY. A MOŽNÁ PRÁVĚ TO USA POVAŽUJE ZA POTENCIÁLNÍ RIZIKO PRO USA.

vlastne tohle mi trochu vadi z pozice nasi diplomacie. Na ukrajine jdou brat politicke body... bohuzel ne se Zaoralkem, krery jen opakuje "o cem se v evrope mluvi."

ZAORÁLEK DELA TO, CO OD NĚJ CHTĚJÍ. O NĚJAKOU ČESKOU INICIATIVU NIKDO NESTOJÍ.
NAVÍC NEVÍM, Z ČEHO BY TAK ASI TA ČESKÁ INICIATIVA MĚLA VYCHÁZET.

na co de facto cekam:
- volby na ukrajine

NEJSPÍŠ BUDOU DOST ZMANIPULOVANÉ, TAKŽE TĚŽKO ŘÍCT, JESTLI TO LIDI NA VÝCHODĚ UKLIDNÍ.
ALE URČITĚ Z NICH VZEŠLÁ VLÁDA BUDE MÍT MNOHEM VYŠŠÍ LEGITIMITU, NEŽ TA SOUČASNÁ, VZNIKLÁ Z TOHO, ŽE OZBROJENCI PRAVEHO SEKTORU OBSADILI PARLAMENT A VYNUTILI SI TAM PROHLASOVÁNÍ SVRŽENÍ JANUKOVYČE A TUHLE VLÁDU.

- putinova cesta koncem kvetna do ciny (dost se mluvi, ze uz snad konecne podepisou plyn, mozna i nejake S-400 atd.). Kazdopadne by to mohlo castecne rozkryt pozici ruska

TO JO

- take me zajima, jak dlouho dokazi byt jeste ruske jednotky u UKr hranic v pohotovosti. i tady budu muset nastat nejaky zvrat

NO NEVÍM. ONO JE ASI CELKEM JEDNO, JESTLI SEDÍ V KASÁRNÁCH NEKDE JINDE, NEBO U UKR. HRANIC. TY NÁKLADY TAM O TOLIK VYŠŠÍ NEBUDOU. A RUSKEJ ČLOVĚK VYDRŽÍ DOST NEPOHODLÍ, KDYŽ JE MOTIVOVANEJ.

celkove si myslim, ze kolem prelomu kvetna/cervna to - v kontextu udalosti, nejakym zpusobem vykristalizuje, nebo se aspon nekam z tohodle bezvetri (z meho pohledu) posuneme
-> trhy se pravdepodobne uz pripravuji, minimalne na nasledujici tydny

NĚKAM SE TO POSOUVAT ASI BUDE. ALE KDYŽ SE ZÁPAD ROZHODL K TLAKU NA RUSKO, TAK TO BUDE POKRAČOVAT DÁL, KLIDNĚ I BEZ UKRAJINY.


JEN TAK PRO ZAJÍMAVOST. JAKÉ V TOM DNES VIDÍŠ POZADÍ, ŠIRŠÍ SOUVISLOSTI A MOTIVY TĚCH HLAVNÍCH HRÁČŮ?

gwartass

gwartass | 15. 05. 2014, 23:36:14 | více příspěvků | napsat uživateli

v dalsich sesti letech ne! ;-)

mar.io

mar.io | 15. 05. 2014, 18:02:20 | více příspěvků | napsat uživateli

takhle od piva! u me zatim vse podle planu (viz nize domenka na putinuv zalusk o jiho-vychod, to zatim jede). na celistvost ukrajiny neverim... vlastne i z pohledu volebniho prava - takhle s odstupem (ted nevim, 3. nejlidnatejsi zeme budouci EU??), ktere by mohlo zamichat silama v evrope. je ale jasne, ze pokud nemecko vyjednava za evropu, vyjednava o sobe.
vlastne tohle mi trochu vadi z pozice nasi diplomacie. Na ukrajine jdou brat politicke body... bohuzel ne se Zaoralkem, krery jen opakuje "o cem se v evrope mluvi."

na co de facto cekam:
- volby na ukrajine
- putinova cesta koncem kvetna do ciny (dost se mluvi, ze uz snad konecne podepisou plyn, mozna i nejake S-400 atd.). Kazdopadne by to mohlo castecne rozkryt pozici ruska
- take me zajima, jak dlouho dokazi byt jeste ruske jednotky u UKr hranic v pohotovosti. i tady budu muset nastat nejaky zvrat

celkove si myslim, ze kolem prelomu kvetna/cervna to - v kontextu udalosti, nejakym zpusobem vykristalizuje, nebo se aspon nekam z tohodle bezvetri (z meho pohledu) posuneme
-> trhy se pravdepodobne uz pripravuji, minimalne na nasledujici tydny

seashepherd

seashepherd | 10. 05. 2014, 20:42:25 | více příspěvků | napsat uživateli

krásnej komentář k situaci na ukrajině

http://www.literarky.cz/tema/87-tema-na-tento-tyden/17438-ukrajina-putin-opakuje-syrsky-gambit-

seashepherd

seashepherd | 5. 05. 2014, 14:21:40 | více příspěvků | napsat uživateli

http://www.literarky.cz/politika/svet/17409-ukrajinska-krize-se-penese-na-balkan

seashepherd

seashepherd | 14. 04. 2014, 14:37:54 | více příspěvků | napsat uživateli

ale stejně ... začíná se mi vkrádat myšlenka, že jestli západ neuvažuje o řešení svojí krize nějakým konfliktem s ruskem.
což zní dost nebezpečně.

seashepherd

seashepherd | 14. 04. 2014, 14:35:57 | více příspěvků | napsat uživateli

tak se nam to nakonec dost vyostřuje. kyjevská pučistická vláda už nevyzývá pravý sektor a další nacionalistické bojůvky ke složení zbraní, ale naopak je podporují, at jedou šířit "demokracii" na východ ukrajiny.
jsem zvědavej, jestli to skončí jen federalizací ukrajiny, nebo jestli ji i roztrhnou. (a západ taky přitvrzuje. asi nakonec ta federalizace bude kompromisem a ruskym ustupkem)

seashepherd

seashepherd | 10. 04. 2014, 00:32:30 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io http://www.literarky.cz/tema/87-tema-na-tento-tyden/17225-vstup-ukrajiny-do-eu-je-dal-jen-iluze

radegast321

radegast321 | 26. 03. 2014, 16:07:19 | více příspěvků | napsat uživateli

jak se hlasuje na Ukrajině:
http://periodismoalternativoblog.wordpress.com/2014/03/14/ucrania-imagenes-de-la-democratica-transicion-del-derrocado-yanukovitch-al-nuevo-presidente-electo/comment-page-1/

seashepherd

seashepherd | 26. 03. 2014, 16:07:02 | více příspěvků | napsat uživateli

Saša Bílý je ten Muzyčko

seashepherd

seashepherd | 26. 03. 2014, 15:59:51 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io ale vypadá to, že nová ukrajinská vláda už se těch radikálů začíná zbavovat. ukr. policie odvedla Muzyčka (žoldák, mafián, "fašoun" měl pěkný videa na youtube)a on se jim prej pak sám zastřelil v jejich policejním autě.
----------------

Dlouhé spekulace o tom, jak budou moci neonacisté kolem Svobody či Pravého sektoru spolupracovat v novém vedení státu s prozápadními byrokraty kolem Julie Volodymyrovny Tymošenkové, už tak mohou pomalu končit – spolupráce nebude. Muzyčko se nijak netajil nevraživostí vůči kyjevskému ministru vnitra Arsenu Avakovovi a v posledních týdnech mu opakovaně vyhrožoval smrtí, konkrétně tím, že má v plánu ho „pověsit jak psa“. Poslanci za Pravý sektor už oznámili, že se „Avakovovi za svého bratra pomstí“.

Zatím jen demisi Avakova požaduje sám šéf Pravého sektoru Dmytro Jaroš: „Nemůžeme mlčky přihlížet aktivní kontrarevoluční činnosti ministerstva vnitra Ukrajiny,“ prohlásil s tím, že v poslední době pociťuje „kontrarevoluční nátlak“ ministerstva „na Majdan, na předvoj naší revoluce – Pravý sektor“. Muzyčkova vražda je pak jen výsledkem tohoto tlaku, dodal Jaroš.

Avakov reagoval prohlášením, že hrozby smrtí ze strany Pravého sektoru vnímá a že „výzvu přijímá“. „Pokud nějací bandité vyhrožují ministrovi, jsem připraven tuto výzvu akceptovat, protože je to má povinnost. A můj postoj vůči banditům, kteří se zbraní v ruce narušují pořádek, bude rozhodný,“ zdůraznil Avakov.

Není sice zatím zcela zřejmé, zda byla Muzyčkova vražda počátkem „očisty“ kyjevské „vlády“ od hnědého nánosu, nebo jen součástí války gangů mezi zkorumpovanými skupinami, které si chtějí rozdělit nově uspořádaný ukrajinský „trh“. Ministerstvo vnitra nicméně oznámilo, že „operaci“ proti Saškovi Bílému už několikrát odložilo v obavách, aby při akci nepřišli o život nevinní lidé v okolí.

Začíná se ale spekulovat, zda po Muzyčkovi dalším „na řadě“ nebude právě Jaroš, který o víkendu oznámil kandidaturu do prezidentských voleb. Nejenže například veřejně potvrdil plán vyhodit do vzduchu ukrajinský ropovod, ale co hůř, odmítá rovněž jakékoli sbližování s EU a NATO. „Pravý sektor nepožadoval a nepožaduje vstup Ukrajiny do Evropské unie, protože máme za to, že Ukrajina má být subjektem, a nikoli objektem geopolitiky,“ řekl v rozhovoru pro doněckou televizi Donbass. „Požadujeme status mimo politické a vojenské bloky. Jsme proti základnám NATO na ukrajinském území i proti členství v NATO.“

------------------
a na zaver celkem zajimavej clanek
http://zpravy.idnes.cz/cesti-vojaci-psychologicka-valka-krym-ukrajina-frr-/domaci.aspx?c=A140320_143438_domaci_jw

seashepherd

seashepherd | 26. 03. 2014, 15:54:29 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io ad. banderovci atd.
Bandera byl ukrajinskej nacionalista, co vedl odboj proti němcům i proti stalinovi. nakonec ho němci vyzbrojili proti stalinovi a banderovci na ukrajině bojovali jeste počátkem padesátých let. pro rusaky je to nacistickej kolaborant. pro západní ukrajince je to vlastenec a souč. ukr. nacionalisti se k němu hlásí. proto se jim tak říká.

viz.
"americký Foreign Policy poznamenává na rovinu: „Ukrajina je domovem Svobody, určitě nejvlivnějšího evropského krajně pravicového hnutí současnosti. Lídr strany Oleh Ťjahnibok si před časem stěžoval, že jeho zemi ovládá „moskevsko-židovská mafie“, zatímco jeho zástupce o americké herečce a ukrajinské rodačce Mile Kunisové mluví jako o „špinavé Židovce“. Z pohledu Svobody jsou gayové úchylové a černoši nesmějí reprezentovat Ukrajinu na Eurovizi, protože by si diváci určitě mysleli, že Ukrajina leží někde hned vedle Ugandy.

Svoboda v polovině 90. let začínala pod názvem Sociálně nacionalistická strana a v jejím logu byl fašistický wolfsangel. V roce 2004 se přejmenovala na nenapadnutelnou Svobodu, ubrala na své nacistické image a v následné dekádě zaznamenala zázračný růst. Dnes ovládá více ministerských křesel (takřka čtvrtinu včetně ceněného resortu obrany) než jakákoli jiná krajně pravicová strana v Evropě. Ze Svobody je i současný vicepremiér (a menší, ale ještě radikálnější Pravý sektor obsadil křeslo zástupce šéfa Národní bezpečnostní rady), generální prokurátor a náměstek šéfa parlamentu, v němž je Svoboda čtvrtou nejsilnější. A nové tváře Svobody se od těch starých příliš neliší: jeden z čerstvých členů parlamentu založil Politické výzkumné centrum Josepha Goebbelse a oslavuje holocaust coby „světlé období“ v dějinách lidstva. Nepohodlnou pravdou je, že významná část současné kyjevské vlády – a demonstrantů, kteří ji vynesli k moci – jsou, ano, fašisté,“ shrnuje popis našich chráněnců Foreign Policy.

Tato skutečnost se před českým mainstreamovým divákem/čtenářem z nepříliš jasného důvodu zastírá, a tak se vedle protiruské hysterie (věděli jste, že nejhorší je v tomto směru prý ČTK?) Svoboda i Pravý sektor v našich médiích vykreslují jako umírnění a snad až centrističtí ukrajinští patrioti západního střihu, jejichž hnědá je jen důsledkem nešťastného nepochopení jejich čestných úmyslů. A nebo je to jen ruská propaganda, i když se Svoboda ke svým činům hlásí hrdě a sama.

Nebo nově Pravý sektor – na svém sjezdu se o víkendu prohlásil za politickou stranu, oznámil kandidaturu svého lídra Dmytra Jaroše do prezidentských voleb a svou liberálnost dal na odiv tím, že do svých řad pozval i černochy. Ovšem po svém. „A jestli k nám bude chtít vstoupit negr, nejdřív se přesvědčíme, jestli je to ukrajinský vlastenec, nebo ne,“ vysvětlil na sjezdu šéf kyjevské pobočky Pravého sektoru Ihor Mazur"

seashepherd

seashepherd | 26. 03. 2014, 15:46:29 | více příspěvků | napsat uživateli

> mar.io ad. "Svrzeni vlady, nebo prevzeti moci, pod velenim armady trva chvilku (i zapadu), rozdil je jenom v tom, ze zapad zavadi novou politiku, dost mozna i kulturu, ktera by na nej mela navazovat... coz rusko ve svych satelitech nemusi, protoze uz davno spontanne funguji v nejakem panevropskem meritku "
-------------

to je právě průser západu. že všem cpe svoje "hodnoty" a leckde na to nejsou ani trochu zvědaví. .. klidně by se západem obchodovali, ale chtějí i respekt k jejich živ. stylu a hodnotám. (hlavně muslimové)
---------------

ten image hodneho Putina patří k jeho kultu osobnosti. prostě správnej vůdce, co jezdí na medvědovi a lidi se na něho můžou spolehnout, že nejedná bez rozmyslu :-)
(Kim byl prej i nejlepší pilot a kdeco)
------------------

ad. východ ukrajiny - netroufám si odhadnout, jestli se něco bude dít i tam. .. i když, dnes, bych se spíš klonil k tomu, že tam už rusové nepůjdou. minimálně ne v nejbližší době. se to spíš začíná uklidnovat, ne? západ už se s krymem smířil a všichni už se nějak uklidnují. (kromě Banderovců)
-----------------------

ad. ruska diplomacie a jeji uspešnost - jasně, že na USA nemají. ani na čínu. jen jsem tim mínil to, že v nedavne době nějake uspěchy taky měli. že prostě nejsou jen neuspěšní.
---------------------------

uživatel eliminován | 24. 03. 2014, 08:42:07

> mar.io Logistickej důvod je ten, že tam maj základnu a je pro ně výhodný, aby jim patřil i ten zbytek...a v případě nějakýho dalšího konfliktu z Ukrajinou (nebo dokonce s někym dalšim), to znamená značnou oporu.
Jak se měří moc?! Proč se ptáš? Já ji neměřim, já na ni jen poukazuju... Třeba skutečnost, že prakticky bez výstřelu obsadili kus cizího (a nad to strategickýho území) jinýho státu, upevňuje jejich moc coby neomezenýho vládce v regionu. Ukázali světu, že si na území, který historicky považujou za sféru svýho vlivu, si můžou dělat, co chtěj, a nikdo jim v tom nedokáže zabránit.

mar.io

mar.io | 21. 03. 2014, 16:45:38 | více příspěvků | napsat uživateli

> kulich888: rikas, ze "Rusko Krym chtělo - ze strategickejch, logistickejch a mocensjech důvodů." Takhle ex post to zni logicky, ale nic to neohaluje.

takze jsme znova u toho: co pravdu jsou ty duvody?
co je ten tvuj "logistickej" duvod?
a co ty "mocensky" duvody... jak se meri takova "moc?"

mar.io

mar.io | 21. 03. 2014, 16:34:01 | více příspěvků | napsat uživateli

> brankfe

ad clanek: tady ale furt pretrvava predstava, ze je/bude nejaky oil peak a ceny porostou donekonecna... coz neni pravda, jediny co kontinualne roste jsou naklady producentum na tezbu u novych a nekonvencnich vrtu (ropne pisky, bridlicove formace, nebo deepdrill) a konkurence.
Pukud chce byt rusko se svou ropou konkurenceschopne, musi ji dodatecne odsirovat (tzn. opet zvyseni nakladu)

cim tezsi ropa, tim mene pohonnych hmot a naopak vice mineralnich paliv, nebo asfaltu. To samozrejme zapada do cinskyho mixu, kdy potrebujou pres zimu dost topit a stavet silnice. Kazdopadne (cinske) rafinerie vydelaji vic na pohonnych hmotach, tak tohle budou zohlednovat i do cen surove ropy. Potom, 30mld tun je smesnej objem, na Cinu... to rusko v zadnem pripade nespasi.
Navic, uz asi 4 roky bojuje s cinou o ceny plynu, kde by rusove museli jit hodne pod cenou v EU (o ukrajine nemluve). Zatim marne.

aby se rusko kapacitne (v EU meritku) preorientovalo na ASII, potrebuje >10let za neskonaleho usili a astronomickych castek. Coz by znamenalo i kontrakty nasmlouvany na minimalne 30-50let a tedy i nakonec znovu nejaky ten diskont ceny.
Cina ale mimochodem vsadila na kazachstan a blizky vychod + i ona ma sve nekonvencni loziska.

a propos, ani s tou absolutni produkci bych rusko moc neglorifikoval, za par mesicu je predbehnou Staty
------------------------------------------------------
jinak celkove ten clanek na me pusobi rusive, protoze tam dochazi k nepresnostem. hodne peskakuji, cisla jsou mi oporou, a:

r.´91, referendum na krymu. clanek to popisuje (opet) zavadejice. Ukrajinci se v nem nepriklonovali k rusku, ale k autonomii. Jejich postoj tedy neni konzistentni (jak pise clanek)
(mam dokonce dojem, je v jednom z tech pruzkumu, z te doby, se k rusku priklanelo pouze 40pct - tedy mene nez tvori samotne etnikum)

ad autor je publicista: no to ja taky.))

uživatel eliminován | 21. 03. 2014, 15:49:59

> brankfe no, tak tim bych si uplně jist nebyl. Rusko samozřejmě dokáže pro část eventuelně zrušenýho odbytu v EU najít kupce jinde, třeba v Číně. Ale za prvé ne pro všechno (těžko si lze představit, že Čína mávnutim proutku najednou dokáže spotřebovat veškerou ropu a plyn, kterej dneska odebírá EU) a za druhý - Rusko potřebuje svojí ropu a plyn prodat (prakticky skoro nic jinýho neprodukuje a bez exportu nerostnýho bohatsví by se dostali velice brzo na mizinu), Čína se bez ní aktuálně obejde, takže pokud by ji od Ruska začala brát, nepochybně by šlo o cenu, se kterou by Rusáci museli jít dolu. Takže by na tom byli krutě biti.

brankfe

brankfe | 21. 03. 2014, 15:34:19 | více příspěvků | napsat uživateli

"Ačkoli Evropská unie potřebuje ruskou ropu víc než kdejaký feťák svůj pytlíček, Rusko už Evropu jako svého zákazníka nepotřebuje. Upřímně řečeno, žádný dovozce ropy nebo drogový dealer nepotřebuje konkrétního zákazníka. S ropovodem otevřeným Číně a Východní Asii navíc Rusko nepocítí ani nepříjemné mrazení, kdyby se náhodou Evropská unie zbláznila a chtěla zničit svou vlastní ekonomii, aby Rusko „potrestala“."

uživatel eliminován | 21. 03. 2014, 15:25:55

myslim, že v tom hledáte zbytečný složitost... Rusko Krym chtělo - ze strategickejch, logistickejch a mocensjech důvodů. A dalo najevo svojí sílu, který se nemá kdo postavit. Vzalo si co potřebovalo jako jakákoliv jiná velmoc - všechny smlouvy, pakty, pravidla, směrnice a zákony jsou platný jenom do tý chvíle, než někdo, kdo je natolik silnej, že mu v tom nejde zabránit, chce něco, co ty smlouvy, pakrty, pravidla, směrnice a zákony, zakazujou. Někdo to udělá chytře, jinej se s tim nemaže a je mu ukradený, co si o něm ostatní myslej.
Zbylej svět s tim udělá hovno, je mu beztak nějakej Krym u prdele a jenom kvákaj, aby ukázali svoje správný mravní postoje...

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | 300 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

dolartrhíránstrýčekropaútokjméno

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑