Diskuze a otázky - HP iPAQ 514 mobil pro PC lakomce

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 27. 01. 2008, 17:36:13 |

Recenze iPAQ 514 – levný Windows Mobile smartphone s Wi-Fi
HP iPAQ je všem známé označení pro kapesní počítače, tzv. PDA či Pocket PC (PPC), ovšem pro smartphony nikoliv. To se změnilo s nástupem zařízení HP iPAQ 514 Voice Messenger. Jeho nástup na trh v polovině roku 2007 byl opravdovým pozdvižením a jakby ne, když jeho technické parametry jsou v poměru k ceně velmi dobré.

HP iPAQ je všem známé označení pro kapesní počítače, tzv. PDA či Pocket PC (PPC), ovšem pro smartphony nikoliv. To se mění s nástupem zařízení HP iPAQ 514 Voice Messenger. Jeho nástup na trh v polovině roku 2007 byl opravdovým pozdvižením a jakby ne, když jeho technické parametry jsou v poměru k ceně velmi dobré:

Najdeme mezi nimi především úplně nový operační systém Windows Mobile 6 Standard Edition, dále podporu pro technologie BlueTooth v2.0, Wi-Fi 802.11b/g a samozřejmostí je i integrovaný čtyřpásmový GSM modul s podporou EDGE. Jako třešnička na dortu potom působí 1,3MPix kamera s maximálním rozlišením SXGA 1280 x 1024 pixelů. Použití výkonné vyjímatelné dobíjecí Li-Ion baterie o kapacitě 1100 mAh potom zaručuje téměř týden provozu. Podívejme se tedy pravdě do očí, jak je to s nejnovějším počinem HP na poli smartphonů.

Co najdeme pod pokličkou, aneb co jsme si zaplatili
- 1x HP iPAQ 514
- 1x Vyměnitelná/dobíjecí baterie Lithium-Ion
- 1x Headset (sluchátka do obou uší + mikrofon)
- 1x Adaptér napájení (s EU a USA koncovkami)
- 1x Synchronizační kabel (USB->miniUSB)
- 1x Nabíječka do automobilu (do zapalovače)
- 1x Dokumentace
- 1x Manuál a CZ lokalizace

Vzhled - slušivý kabátek ještě hody nedělá
To první, co nás na novém iPAQu opravdu zaujme na první pohled je velký transreflexní TFT LCD displej s rozlišením 176 x 220 bodů, úhlopříčkou 2" a počtem zobrazovaných barev: 65 tisíc. Na mobil to jsou spíše průměrné, možná lehce podprůměrné hodnoty, vždyť kdekdo už má podporu pro minimálně 262 000 barev, ale pojďme dál.

Nad displejem se nachází úzká, asi centimetr široká škvírka, za níž můžeme hledat reproduktor (pouze pro telefonovaní) a nad ním stříbrné logo HP. Pod displejem nás jako první zaujme označení zařízení „iPAQ Voice Messenger“, dále následuje již klávesnice.

Na klávesnici je dominantní čtyřsměrový kříž s nezávislým potvrzovacím tlačítkem uprostřed, což velmi chválím – je to praktické. První dvě klávesy pod displejem jsou "potvrzovací" klávesy pro volby v menu telefonu. Mezi nimi se nachází již zmíněný čtyřsměrový ovládací kříž, jehož prostřední tlačítko slouží k potvrzování voleb. Po krajích čtyřsměrového ovládacího kříže se nachází dvě klávesy pro ovládání telefonních funkcí – přijmutí/ukončení hovoru. Pod nimi se na jedné straně nachází funkční klávesa "Home" pro návrat na úvodní obrazovku. Na druhé straně potom najdeme funkční klávesu, klidně jí můžeme říkat "Backspace". Pomocí ní se můžeme v menu telefonu vracet vždy o obrazovku (krok) zpět a při psaní nám slouží k mazaní (backspace). Dále se zde nachází notoricky známé rozložení numerické klávesnice od 1 do 9 ve čtyřech řadách, kde poslední má po stranách číslice 0 hvězdičku a na druhé straně mřížku. Displej zabírá 7,5 cm z celkové délky telefonu, pro klávesnici tak zbývají jenom 4 cm.

Na horní hraně nás nic překvapivého nečeká, teda až na plastový, necelý centimetr široký pruh v tmavém odstínu, jenž se táhne po celém obvodu zařízení. Na spodní hraně budeme úspěšně hledat miniUSB konektor pro dobíjení a synchronizaci, který není chráněn žádnou krytkou. Na levé boční hraně najdeme 2,5mm konektor pro připojení sluchátek, slot pro microSD kartu a ovládací kolébku pro nastavení hlasitosti telefonu. Pravá boční hrana disponuje jenom tlačítkem pro spuštění hlasového vytáčení. Dostáváme se na zadní stranu. Té dominuje mřížka, za níž se nachází reproduktor pro vyzvánění a multimédia, pod ní je 1.3MPix kamerka se zrcátkem, napravo najdeme konektor pro připojení externí antény. Na skořepině, pod kterou se nachází baterie, nás zaujme opět logo HP.

Jak se pracuje se systémem WM6
Jak už jsem zmínil v úvodu článku, HP Ipaq 514 disponuje poslední verzí operačního systému Windows Mobile ve verzi 6 Standart Edition. Můžeme se tak těšit na přítomnost sady Mobile Office s produkty Word Mobile, Excel Mobile a PowerPoint Mobile. Bohužel jejich základní schopností je především "čtení" a ne vytváření patřičných dokumentů. Takže když chcete nějaký dokument vytvořit, musíte si jej prvně nakopírovat do telefonu z PC (stačí prázdný - blank). Ale zpět ke kořenům nového systému.

Základem všeho je tzv. home obrazovka, kterou si můžeme přizpůsobit k obrazu svému, můžeme použít témátka z Internetu a nebo si vytvořit své vlastní, pokud trochu hovíme XML. Několik jednoduchých tématek je již vytvořeno, ovšem jejich možnosti jsou velmi omezené, ovšem praktické. Funkční klávesou Start se dostaneme do nabídky předinstalovaných programů (každý další nainstalovaný program se automaticky přidá), nabídka má vzhled matice ikon, mezi kterými se pohybujeme čtyřsměrovým křížem. Dají se vytvořit složky, do kterých následně můžeme umísťovat libovolné programy (zástupce), díky čemuž tak menu Start zpřehledníme.

Co nás v základu WM 6 čeká? Opět Internet Explorer Mobile, který doznal několika kosmetických změn, Kalendář, Kontakty, Poznámky (úkoly), Manažer zpráv (sms/mms/email), Prohlížeč souborů, Office Mobile (Word, Excel, Powerpoint), Prohlížeč obrázků, Windows Media Player Mobile, Windows Live a Windows Live Messenger. Samozřejmostí jsou ovládací aplikace pro hlasové vytáčení, zmeškané hovory, ovládání kamery/fotoaparátu apod. V základu se nacházejí také dvě hry, a to známá hra Bubble Breaker a Solitaire.

S komunikací to vypadá slibně
To musí ale přece každý poznat hned po přečtení základních technických parametrů, kromě čtyř GSM pásem (850, 900, 1 800, 1 900 Mhz) s podporou GPRS a EDGE můžeme ještě komunikovat pomocí BlueTooth v2.0 či Wi-Fi 802.11b/g. Telefonování je bez problémů, reprodukce hlasitá, druhá strana si taktéž na nic nestěžovala, navíc i ve slabě pokrytých místech nemá telefon se signálem problém. Ovšem nešťastné je umístění reproduktoru pro vyzvánění na zadní stranu, těžko budete pokládat telefon na velký displej a když leží na "zádech" tak se citelně sníží hlasitost vyzváněcí melodie asi o 40%.

S BlueTooth je to na delší hůl, ale po chvilce laborování je také funkční. Zkoušel jsem zařízení spárovat s mým MIO A701 (WM5). Je důležité nastavit obě zařízení na viditelné (visible-on) a především u zařízení na které chceme přijímat data musí být v nastavení Connections -> Beam zatrhnuta položka "Receive Incoming beams", jinak nic přijímat nebudeme. Bez větších problémů se dařilo přenášet multimediální soubory.

S Wi-Fi je to spíš pro efekt. Pokud jsem se dostal na volné prostranství, byl jsem až překvapený, co všechno Ipaq dokáže najít za sítě, v zastavěných částech to už bylo podstatně horší. Podařilo se mi několikrát připojit k volně dostupným Wi-Fi sítím a přes ně na internet, takže to jde. Bohužel bezdrátový manažer (wirelles manager) je na funkce skromný, takže pokud se například chcete připojit na síť se skrytým SSID (hidden ssid), tak máte smůlu, protože nastavení IP není v bezdrátovém manažeru možné. Jde to obejít nastavením v manažeru připojení. Všeobecně je ale Wi-Fi manažer slabý a pokud chcete Wi-Fi využívat častěji třeba na cestách, doporučuji se poohlédnout po nějaké nadstavbě.

Synchronizace je bezproblémová, jak jsme na ni u Windows Mobile zvyklí. Stačí nainstalovat poslední verzi programu ActiveSync, minimálně však verzi 4.5, která podporuje Windows Mobile 6. U programu ActiveSync se nemá cenu příliš zdržovat, je určený k synchronizaci kontaktů, poznámek, kalendáře atd. Po připojení zařízení k PC (MS Windows) můžeme v Tento Počítač najít průzkumníka pro naše zařízení, pohodlný je taktéž okenní manažer Total Commander s rozšířením WinCE-Device.

Klávesnice, psaní sms/mms/emaily
Vzhledem k tomu, že většinu povrchu zabírá rozměrný displej, zůstává pro klávesnici opravdu docela málo místa, a to přesně asi 4 cm, z čehož samotná numerická klávesnice zabere asi jen 2 cm. Když vytáhnu ze šuplíku mojí stařičkou Nokii 7250i, která má numerickou část rozloženou na 6 cm, je patrné, kdo by klání o lepší pisálkovskou klávesnici vyhrál :-)

Psaní textovek je přesto realizovatelné, sice to chviličku trvá než si na to rozložení (vůči displeji) člověk zvykne. Ovšem na sáhodlouhé emaily to ani potom není to pravé ořechové, vzhledem k tomu, že klávesy jsou drobné, jejich zdvih poměrně nízký a tvrdý, takže se musí přitlačit a na některé klávesy obzvlášť. Zkrátka pro pisálky to není žádný med.
Zprávy se nacházejí ve společném adresáři, kde se nadále orientujeme podle složek sms, mms a email. Emailové účty můžeme libovolně přidávat, přičemž každý email bude mít svou vlastní složku. Každá taková složka má svou vlastní hierarchii -> smazané zprávy, koncepty, doručené, odchozí a uložené. Kapacita zpráv je omezena volnou pamětí telefonu, což znamená až tisíce zpráv.
Fotoaparát na momentky ujde, ale víc opravdu nečekejte
Fotoaparát má pouhých 1,3 Megapixelu, což je ucházející na kapesní počítač, ale běžným standardem se pro mobily stává 2 Megapixel a pomalu už i více. Všeobecně lze popsat fotoaparát jako průměrný, přece jen přednosti zařízení leží někde jinde, než v rovině fotoaparátů. Z nabídky si můžeme vybrat z pěti možných rozlišení 176x144, 352x288, 320x240, 640x480 a 1280x1024. Dále jsou zde možnosti třínásobného digitálního zoomu, šest přednastavených možností vyvážení bílé (white balance) a také celkem sedm voleb nastavení jasu v rozmezí +3 až -3. Nakonec snad ještě zaujme možnost focení snímku za snímkem, focení dávkou (1/5) a focení s časovačem.

Možnosti rozšíření
Jak je již spoustu let známo, hlavní výhodou systému Windows Mobile je možnost rozšíření počtu aplikací. Existuje spousta freeware programů anebo placeného software, které vám nabídnou lepší užití vašeho zařízení. Bohužel jsem se často setkával s problémem, že Windows Mobile 6 je stále hodně čerstvý systém a tak mnoho kvalitních programů nebylo možné ani nainstalovat, protože jsou určené nanejvýše pro starší verzi systému (WM5). Nicméně to se v krátké době změní a potom nebude žádného omezení. Co nainstalovat jako první? Určitě pořádný přehrávač. Diky microSD slotu si můžete kapacitu paměti lehce rozšířit a iPAQ tak můžete používat jako přehrávač hudby či filmů na cestách. Dlouhodobě nejlepší přehrávač "všeho" je TCPMP, mezi další užitečné programy patří emailový klient FlexMail a nebo ProfiMail. Nejen na kalendář existuje skvělý program Pocket Informant, který přebere správu nad vašimi kontakty, úkoly, poznámkami a samozřejmě i kalendářem. Namísto základního internetového prohlížeče by byla lepší Opera a místo implementovaného Prohlížeče souborů by nebyl marný Total Commander Mobile. V případě dokoupení GPS modulu je iPAQ možné využívat jako navigaci, sice s absencí dotykového displeje, ale i to lze obejít.

Závěrem; celkem dobrý kup
Reálná výdrž zařízení není udávaných 160 h, což není žádné překvapení, přece jenom reálné podmínky nejdou dokonale nasimulovat v laboratoři. Ale k 5 dnům provozu jsem se bez větších problému dostal (bez připojení k PC). V případě, že budete iPAQ obden připojovat k PC tak se bez problémů dostanete i na měsíc provozu, protože iPAQ se přes miniUSB dobíjí. Za necelých 6000 Kč (s DPH) lze tak pořídit skvělý smartphone, se kterým není žádný problém telefonovat, posílat sms/mms a emaily. V případě dohrání dalšího software získáme komplexní řešení na cesty (třeba ve spojení s GPS modulem). Všechny možné zápory, negativa, které bych našel, jednoznačně přetlačí jedno nekompromisní pozitivum a tím je cena. Nabitých 14 dnů testování mi přineslo spoustu milých překvapení a jsem zvědav, jaké budou další mobilní novinky od HP.

Hodnocení
+ cena
+ možnosti komunikace (BT, WiFi, EDGE)
+ Windows Mobile 6 Standart a možnosti programového rozšíření
+ velký a dobře čitelný displej
+ výdrž na baterii
- multimediální funkce v základu (řeší externí aplikace)
- velký displej je náchylný ke škrábancům (řeší folie)
- klávesnice je dost malá a není vhodná pro delší texty

Parametry a specifikace

* Procesor: TI OMAP 850 s frekvencí 200 MHz
* Paměť: 64 MB SDRAM, 128 MB Flash ROM
* Operační systém: Microsoft Windows Mobile 6.0 Standard Edition
* Displej: Transreflexní TFT LCD, Rozlišení 176 x 200 bodů, úhlopříčka 2", počet barev: 64 000
* Audio: Integrovaný mikrofon, Reproduktor, Stereo jack 2,5 mm pro sluchátka
* Fotoaparát: HP Photosmart Camera 1,3 megapixelu, Max. rozlišení SXGA 1280 x 1024 pixelů
* Rozšiřitelnost: MicroSD
* Konektivita: Integrovaný čtyřpásmový telefon GSM/GPRS/EDGE, BlueTooth v2.0, Wi-Fi 802.11b/g, miniUSB
* Ovládání: Integrovaná numerická klávesnice s 12 tlačítky a podsvícením diodou LED
* Baterie: Vyjímatelná dobíjecí Li-Ion baterie 1100 mAh
* Doba hovoru: až 6,5 hodiny
* Doba provozu: v pohotovostním režimu až 6,7 dne (160 hodin)
* Rozměry: 107 x 48,6 x 16,3 mm
* Hmotnost: 102 g

Předinstalovaný software:
Kalendář a hodiny, Kontakty, Úkoly, Záznam zvuku, Poznámky, Pocket Internet Explorer, Windows Media Player 10, Kalkulačka, Solitaire a Bubble Breaker, Přijatá pošta, Průzkumník souborů, VoIP a VPN client, Bluetooth Manager, Terminal Services Client, Microsoft Word, Excel, Power Point, Microsoft DRM a SIM Toolkit

Dodávaný software:
HP Photosmart Premiere pro kapesní počítač, HP iPAQ DataConnect, HP iPAQ Help and Support, HP iPAQ QuickStart Guide, HP iPAQ Tips, HP iPAQ Setup Assistant, Certificate Enroller, Asset viewer, HP iPAQ Shortcuts, VoiceReply to emails, Cyberon Voice Command, MMS Composer, JVM (MIDP 2.0, CLDC 1.1)
!941!!1024!!1144!!1024!!941!

reagovat

V diskuzi jsou 4 příspěvky a shlédlo ji 1521 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 27. 01. 2008, 17:54:05

sice jsem to necetl nemam duvod... vlastnim ho a jsem spokojeny za ty penize se nic lepsiho koupit neda

uživatel eliminován | 27. 01. 2008, 17:49:09

Ale jasny, cena je nekde jinde

uživatel eliminován | 27. 01. 2008, 17:47:37

* Procesor: TI OMAP 850 s frekvencí 200 MHz
* Paměť: 64 MB SDRAM, 128 MB Flash ROM
to neni zrovna moc. Jdu do HTC Touch Cruise!!!!

swibi

swibi | 27. 01. 2008, 17:42:45 | více příspěvků | napsat uživateli

kdo to přečte celý tak je mrtě borec!764!!211!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

ipaqppctzvmobiloznačenínástuppočítačpocketsmartphonypdarokrecenzeparametrmessengerlakomecsmartphonepoměrtrhcenazařízeníwindowsvoicepozdvižení

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑