Diskuze a otázky - Dokonalý moderní operační systém zdarma

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 11:11:09 |

http://releases.ubuntu.com/releases/8.04/
Ano žádné viry žádný spam vše maká jak má
Je to sice neotestované ale aspoň pomůžete s vývojem a uděláte dobrý skutek.
!12!

reagovat

V diskuzi jsou 3 příspěvky a shlédlo ji 247 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 12:27:35

Už by bylo na čase, aby vyšel nějakej operační systém ve freeware verzi na dobrý úrovni, protože Microsoft už potřebuje dostat za ušiska!1!, aby šli ceny dolů!!!

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 11:24:50

Nápady a myšlenky pro Ubuntu 8.04 Hardy Heron

Ubuntu Gutsy Gibbon se ještě nestihlo na počítačích ani ohřát a už se hovoří o jeho nástupci. Ten sice vyjde až v dubnu 2008, ale vývojáři už sedí nad podrobnými plány a rýsují se první novinky, které by nás mohly v budoucnu potkat. Podíváme se na některé z nich a nahlédneme tak do pomyslné kuchyně.
Reklama
Více k tématu článku (nálepky a slovníček)
Nálepky

1. Ubuntu

Ačkoliv máme k dispozici čerstvé Ubuntu Gutsy Gibbon a z pohledu uživatele by se mohlo zdát, že je hotovo, opak je pravdou. Vývoj samozřejmě pokračuje nezměněným tempem a už se připravuje nová verze, která opět vyjde za půl roku – tedy v dubnu 2008. Vývojáři nyní dávají dohromady plány a už je k dispozici 130 nových nápadů a věcí, které by bylo dobré do příštího vydání udělat.

Protože Ubuntu je v současné době zřejmě nejpoužívanější distribucí vůbec, udává tempo ostatním desktopovým distribucím. Je proto dobré vědět, co se ve vývojářské kuchyni právě vaří. Nahlédneme tak nejen po pomyslnou pokličku, ale také možná do nejbližší budoucnosti linuxového desktopu.

Článek vychází z anglického originálu In-Depth Roadmap Analysis For Ubuntu Hardy Heron 8.04.

Všechny novinky je možno rozdělit do čtyřech samostatných kategorií:

* uživatelské prostředí
* sítě
* bezpečnost
* podpora

Také my se podíváme na to nejzajímavější a rozdělíme si plány do těchto čtyř kategorií.
Uživatelské prostředí
Nové grafické téma

Ubuntu používá velmi podobně laděné rozhraní vlastně už od první verze Warty Warthog. Po třech letech by tedy mělo dojít k velké změně. A změna to bude prý skutečně radikální. Postihne instalátor, bootovací obrazovku, pozatí, startovací obrazovky aplikací, efekty prostředí, kurzory a dokonce podobu Wine.
Zdroje třetích stran

Přidávání dalších repositářů pro instalace není pro některé uživatele zrovna snadné. Vývojáři proto chystají zjednodušení celé věci. Chtějí navrhnout nový formát souboru, jehož otevřením dojde k automatickému přidání příslušného repositáře a instalaci balíčků. Na web o aplikaci tak bude stačit přidat onen soubor s odkazem a každý, kdo bude mít zájem, si jedním klikem program nainstaluje.

To není obecně samozřejmě žádná novinka a v podobě .ymp souborů tuto funkci nabízí například také distribuce OpenSUSE. Snaha o zjednodušení je nicméně chvályhodná.
X.Org 7.3

Nový grafický systém, který se měl objevit už v Gutsy Gibbon, ale ještě nebyl dokončen. Jeho vývojáři tak mají dalších několik měsíců pro ladění a přípravu na finální vydání. Přinést by měl automatickou konfiguraci grafického rozhraní, automatický start i při problémech s ovladači a další příjemné vlastnosti.
Podpora více monitorů

Souvisí s předchozím bodem. Díky nové verzi X serveru bude velmi snadné připojit další monitor či třeba dataprojektor a jedním kliknutím vybrat, zda se má tvářit jako rozšíření pracovní plochy, nebo zda se má obraz duplikovat.
Hladký start

Vývojáři se také domnívají, že start Ubuntu není tak příjemný, jak by mohl být. Obvykle se přepíná několik grafických režimů, přechází se z textového do grafického (FB), pak znovu do jiného grafického (X) a podobně. Totéž se děje během vypínání počítače.

Nová verze by měla zpříjemnit dojem ze startu a systém tak bude vypadat konzistentněji a profesionálně. Implementace ještě není přesně jasná, ale výsledkem by mělo být jedno rozlišení od startu až po úplné vypnutí.
Instalace bez přepisování /home

Pokud provádíte novou instalaci distribuce, musíte zálohovat svůj domovský adresář, aby náhodou nedošlo k jeho poškození. Nové Ubuntu bude s touto variantou počítat a automaticky použije /home, který nalezne na disku, aniž by jej poškodilo. Případná výměna distribuce by proto měla být mnohem jednodušší.
Provoz na plných discích

Obecným problémem linuxových distribucí je nemožnost plného provozu se zaplněnými disky. Mnoho systémů odmítne nastartovat nebo se vám nepodaří přihlásit. Implementace je ve velmi raném stádiu, ale ve výsledku byste měli být informováni o tom, že je disk plný a mělo by vám být navrženo snadné řešení v podobě automatického průvodce.
Rychlejší start systému i aplikací

V rámci Google Summer of Code je připravován projekt, který má za úkol sledovat start jednotlivých aplikací a při dalších pouštěných jim dopředu načítat a předávat potřebné soubory. Ve výsledku by se tak měl urychlit start aplikací, ale i samostatného systému.
Vylepšení správce balíčků

Pro začátečníky je určena tato novinka, která nabídne nového správce balíčků. Ten bude ukazovat například screenshoty, podrobné popisy aplikací, hodnocení uživatelů, nejnovější aplikace v repositářích a podobně. Výsledkem bude podstatně snazší orientace začátečníků v hromadách rozličných aplikací.
Jednoduchá integrace Samby

V plánu je také podstatné zjednodušení sdílení souborů. Pokud zvolíte, že hodláte sdílet některý adresář, systém se vás sám zeptá, jestli nechcete nainstalovat i Sambu. Pokud instalaci odsouhlasíte, přibude ve vlastnostech adresáře možnost sdílení skrze Sambu, kterou tak zapnete jedním zaškrtnutím políčka.
Síť
Modulární konfigurace sítě

Vývojáři hodlají rozdělit soubor /etc/network/interfaces do samostatných konfiguračních souborů podle jednotlivých rozhraní. To sice nabídne jednodušší správu z grafických aplikací, ale pokud budete síť nastavovat z řádky, tak se upíšete. Vývojáři ale spíše předpokládají klikajícího než editujícího uživatele.
Podpora vytáčeného spojení

Ačkoliv dial-up už léta umírá, stále jsou tu uživatelé, kteří jej používají. V Network Manageru přibude nová možnost nastavit a spravovat vytáčená spojení a ADSL. Klik klik a jste online.
Bezpečnost
Podpora pro šifrované souborové systémy

Už nyní je možno instalovat systém na šifrovaný disk. Zatím je ale potřeba použít alternativní postup, který není příliš triviální. V budoucnu by mělo být možno prostě během instalace zaškrtnout, že chceme disk šifrovat a instalátor provede všechny potřebné akce za nás.
Instalace ze sítě přímo na CD

Instalační CD bude obsahovat vlastní netboot server, který umožní instalovat přímo po síti z tenkých klientů nebo jiných strojů. Do jednoho počítače založíte médium, nastartujete a ostatní už budou instalovat po síti.
Konec provozu aplikací pod rootem

Pokud chcete nyní provozovat nějakou administrační aplikaci, systém se zeptá na heslo a spustí ji s příslušnými právy. Nově by se měl systém ptát až ve chvíli, kdy bude třeba zapsat konfigurační soubor, a pak práva zase odebere. Sníží se tak riziko zneužití některé bezpečnostní chyby v grafické utilitě.
Podpora
Zasílání informací o instalaci

Tohle se zřejmě nebude všem uživatelům líbit, ale vývojáři chtějí mít přehled o tom, kdo má nainstalováno Ubuntu. Systém tak bude zasílat informace o tom, že se podařilo stáhnout, nainstalovat a spustit novou instalaci Ubuntu. Informace budou anonymní a čísla budou k dispozici veřejnosti. Tedy pokud se to bude uživatelům líbit a nebudou to považovat za „špehování“ Velkým Bratrem.
Informace o místních skupinách uživatelů

V rámci podpory komunity by mohla být přidána tato zajímavá funkce. Jakmile při instalaci zvolíte časové pásmo, automaticky vám bude nabídnut seznam organizací a sdružení uživatelů, které se Ubuntu zabývají. Můžete se tak hned přidat.
Vylepšené balíčkovací fórum

Aktuální fórum zabývající se balíčky je nedostatečně propagované a mnoho uživatelů o něm neví. Je proto potřeba jej dostat do povědomí a nabídnout jeho služby širšímu okruhu lidí.
Video návody po ruce

Myšlenka je jednoduchá: Nevíte si rady? Klikněte v menu a my vám naservírujeme pěkné video s návodem, podle kterého se naučíte svůj problém vyřešit. Velmi užitečný nápad. Pokud se navíc do přípravy videoklipů pustí ve velkém i uživatelé...
Sledování informací na fórech

Některé informace na fórech Ubuntu jsou zastaralé nebo nefunkční. Nový tým správců by se měl tímto problémem zabývat a měl by vyhodnotit, které informace jsou již neplatné, a upravit je dle aktuální situace.
Automatické odesílání hlášení chyb

Pro odstraňování chyb je jistě dobré, aby byly vývojáři informováni o co největším počtu problémů, které se u uživatelů objeví. Pokud bude odesílání probíhat automaticky a na pozadí, pak nejsem proti. Ale další vyskakovací okno typu „Aplikace havarovala, odešlete report!“ už opravdu ne.
Instalace Ubuntu z MS Windows

Uživatelé nemají příliš rádi stahování ISO souborů, jejich vypalování, přerozdělování disků a podobné akce, které jsou běžně potřeba pro instalaci (nejen) Ubuntu. V budoucnu postačí stáhnout malý soubor ubuntu-setup.exe, který provede instalaci Ubuntu jako jakékoliv běžné aplikace.

Při bootu pak bude možno zvolit, který systém chce uživatel natáhnout. Přerozdělování disku nebude nutné, protože Ubuntu se nainstaluje mezi stávající aplikace do Windows. Stejně tak odinstalace bude probíhat jako u jakékoliv běžné aplikace.
Závěrem

Nápadů je skutečně hodně a některé z nich jsou opravdu zajímavé. To ovšem neznamená, že se všechny dostanou do nového Ubuntu nebo že se jimi vůbec bude někdo zabývat.

Co vy na to? Líbí se vám ony potenciální novinky? Nebo byste chtěli něco úplně jiného?

uživatel eliminován | 29. 03. 2008, 11:17:17

no já dnes jedu zase na vejstavu!1350!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

vývojskuteksystémspam

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑