Diskuze a otázky - 329800 Kč měsíčně to jde.

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 11. 04. 2009, 09:22:13 |

Premiéři
Topolánek a Fischer:
dvě auta,
dvě ochranky,
dva stejné platy

Jan Fischer se včera stal premiérem, Mirek Topolánek jím zůstal. Roli "prvního z ministrů" v současnosti plní dva muži a každý z nich využívá výhod spjatých s funkcí. Tedy například platu či služebního auta. A také policejní ochranky.

Jan Fischer nyní má v zásadě stejný status, jako Mirek Topolánek.

Otázky ohledně rozdělení kompetencí a pravomocí vyvstaly hlavně včera, kdy prezident Václav Klaus jmenoval Jana Fischera premiérem. Šéf Českého statistického úřadu (ČSÚ) má zemi dovést k předčasným volbám v říjnu, které vyvolal pád kabinetu Mirka Topolánka.

"Kdo bude kontrasignovat rozhodnutí prezidenta?" nastínil například jednu z nejasností odborník na ústavní právo Jiří Hřebejk. - čtěte Expert na ústavu: Politici namíchali lék na vládní krizi bez předpisu

Kontrasignací premiér potvrzuje důležitá rozhodnutí prezidenta - v tuzemských podmínkách například eventuální schválení Lisabonské smlouvy (pokud by prošla Senátem) nebo termín předčasných voleb, vysvětlil politolog Rudolf Kučera.

Úřad vlády má jasno: kontrasignace rozhodnutí prezidenta republiky by podepisoval odstupující premiér Mirek Topolánek. " Je to na základě zvyku. Prezident v tomto případě jmenoval pana Fischera premiérem, který má hlavní úkol sestavit vládu," sdělila iDNES.cz mluvčí vlády Jana Bartošová.

FISCHEROVI MINISTŘI

Podívejte se, koho doporučují politické strany do vlády

S prací pro rodící se i odstupující kabinet nemá prý tiskový odbor Úřadu vlády problém. A to přesto, že Jan Fischer bude prozatím pracovat v budově ČSÚ, odkud to má do Strakovy akademie (sídla vlády) na Malé Straně přes půl Prahy. "V době internetu a mobilních telefonů to pro tiskový odbor žádná komplikace není," řekla Bartošová.

Pro konzultace v průběhu měsíce, v němž se nová vláda chopí moci, budou politici a Fischer využívat Hrzánský palác. Teprve po jmenování nových ministrů se Fischerův kabinet zabydlí ve Strakově akademii.

Právník Hřebejk iDNES.cz řekl, že v ústavě postrádá přesnější postup, jak má v podobných situacích postupovat prezident, případně vymezení lhůt pro jednotlivé kroky. Ústava například Fischerovi neříká, do kdy musí na Hrad přinést jména ministrů, dohodnutý měsíční termín je záležitostí domluvy.
Chránit dva premiéry? Žádný problém

Už nyní ale mají oba premiéři například každý svou ochranku, která předsedovi vlády náleží. Policisté s tím problém nemají. "Není to nic nového. Když se premiérem stal Mirek Topolánek, tak ještě v demisi vládl Jiří Paroubek," připomněl pro iDNES.cz obdobnou situaci z roku 2006 ředitel ochranné služby generál Lubomír Kvíčala.

Fischerovi také včerejškem podle Úřadu vlády vznikl nárok na premiérský plat 164 900 Kč hrubého, zatímco Topolánkovi tento nárok skončí až jmenováním Fischerových ministrů - tedy podle všeho v květnu. Ze zákona pak odstoupivší premiér bude mít ještě tři měsíce nárok na užívání služebního auta, bytu nebo telefonu.
!54!

reagovat

329800 Kč měsíčně to jde.

V anketě hlasovalo celkem 27 uživatelů

V diskuzi je 31 příspěvků a shlédlo ji 974 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 11. 04. 2009, 09:24:05

A pak že je krize když jedna státní funkce stojí tolik peněz.
!31!!31!!31!!31!!31!!31!!31!

předchozí | 0 | 30 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

fischertopolánekpremiérjanmirekautoochrankaváclavotázkakompetencezásadasoučasnostprezidentroleministrjanastatusmužvýhodapravomocklausfunkcerozdělenístejné

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑