Diskuze a otázky - 200 milionů za chybu v systému

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 16. 04. 2008, 15:15:49 |

Chyba v systému stála Komerční banku 200 milionů
Praha - Komerční banka přišla v posledních čtyřech letech o dvě stě milionů korun. Důvodem byly chyby v informačním systému. Banka totiž některým finančním ústavům účtovala nižší poplatky, než měla v sazebníku, haléřové rozdíly ale postupem času narostly do stovek milionů.

"Došlo k chybnému nastavení IT systémů, které vedlo k nesprávnému zaúčtování mezibankovních poplatků souvisejících s vypořádáním některých karetních transakcí. Jednalo se pouze o účtování poplatků mezi bankami a netýká se klientů. Těm byly účtovány poplatky v souladu s platnými sazebníky. Nyní je účtování mezibankovních poplatků v našem systému již nastaveno správně," řekla Euru mluvčí Komerční banky Romana Ondrůšková.
Čtěte více

Chyba byla v systémech, které komunikují s karetní asociací Visa. Které banky měly zvýhodněné poplatky, banka nezveřejnila. Podle Eura ale jde o Českou spořitelnu a Raiffeisenbank, s nimiž už Komerční banka jedná o vyrovnání.

"Pokud jde o výši vzájemného vyrovnání, výsledná částka bude určena teprve na základě konečných podkladů. Jde o velmi nízké rozdíly u velkého množství karetních transakcí," řekla Euru Pavla Plachá z firemní komunikace České spořitelny.

Chyba se podle ní týká mezibankovního poplatku, který platí banka obchodníka přijímajícího platební kartu bance, která tuto platební kartu vydala.
Problémy francouzského vlastníka

Minulý týden vyšla najevo také ztráta francouzské banky Societé Générale, která je většinovým vlastníkem Komerční banky. Druhý největší francouzský bankovní ústav odhalil zpronevěru svého zaměstnance, který banku připravil o 4,9 miliard eur (v přepočtu asi 128 miliard korun).

reagovat

V diskuzi jsou 2 příspěvky a shlédlo ji 756 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

peta606

peta606 | 20. 09. 2008, 10:54:52 | více příspěvků | napsat uživateli

!1350!

uživatel eliminován | 16. 04. 2008, 15:23:44

tak to dopadá, když se někdo přepíše :D

chybně psané aplikace mají v historii na svědomí i dost lidských životů (srážky ledatel, výbuch raketoplánu, atd..)


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

systémmilionchybapoplatekbankapouzčassazebníktransakcekorunaústavnastavenídůvodpraharozdílzaúčtovánívypořádánípostup

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑