Diskuze a otázky - 2 hlavy a 1 tělo to je problém

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:48:11 |

Den s dívkou (17), která má dvě hlavy! Příběh amerických siamských dvojčat Abigail a Brittany

Sestry Henselovy jsou nejméně častým případem siamských dvojčat. Mají dvě páteře, dvě srdce, dva jícny, dva žaludky, tři ledviny, dva žlučníky, jedna játra, jedny žebra, společný krevní oběh a částečně spojenou nervovou soustavu. Všechny orgány od pasu dolů, včetně střev, močového měchýře a reproduktivních orgánů, mají společné.

Budou spolu až na věčnost. Americká siamská dvojčata, sedmnáctileté sestry Abigail a Brittany, jsou k sobě srostlá natolik, že je operace, která by je oddělila, téměř nemožná. Patří k jednomu z pouhých čtyř párů dvojhlavých dvojčat, která nezemřela v útlém věku.

Jako většina dvojčat mají naprosto protichůdné povahové rysy. Abigail je temperamentnější a tvrdohlavější, zatímco Brittany je rodinný smíšek. Abigail miluje růžovou a chce se oblékat jako panenka, kdežto Brittany dává přednost extravagantním barvám vlasů a kloboukům. Jako každé puberťačky si často špitají o klucích a vzápětí se rozchichotají.

Jenže tím veškerá podobnost s »normálními« dvojčaty končí. Abigail a Brittany sdílejí jedno tělo. Na rozdíl od siamských dvojčat mají pouze dvě nohy a dvě ruce. Každá má pod kontrolou jen jednu část těla. Proto lékaře udivuje jejich skvělá koordinace pohybu. Navzdory handicapu hrají sestry Henselovy na piano (Abigail vlevo a Brittany vpravo) nebo provozují různé druhy sportů, jako je např. bowling, volejbal, cyklistika, softbal či plavání. V šestnácti letech si udělaly řidičák. „Abby má na starost pedály a řadicí páku. A já zase světla a blinkry,“ říká Brittany, která vzápětí dodává, že sestra dává na rozdíl od ní přednost rychlé jízdě. „Nevím, co by se stalo, kdyby překročily rychlost. Pokutovali by Abby, protože má nohu na plynu?“ ptá se se smíchem jejich máma Patty, která pracuje jako zdravotní sestra.

Abby a Brittany přišly na svět 7. března 1990 v americkém státě Minnesota. Lékaři upozornili rodiče, že miminka zřejmě nepřežijí další den.
Až do porodu Patty vůbec nevěděla, že čeká dvojčata. Po porodu byla pod značnou dávkou sedativ. Stav miminek byl vážný, a tak je lékaři museli převézt do lépe vybavené nemocnice. Patty svoje děťátka tudíž ani neviděla. „Lékaři mi řekli, že jsou moje děti srostlé, ale že mají dvě hlavy,“ vzpomíná Patty, která ani na chvíli nepochybovala o tom, že jsou její miminka krásná. „Políbila jsem Abigail a objala Brittany. Tak to dělám pokaždé už šestnáct let,“ říká.

Rodiče dvojčat, Patty a Mike.Rodiče Patty (46) a Mike (47) nikdy neuvažovali o oddělení svých dětí. Bojí se, že by jedno z dvojčat zemřelo, nebo že by oddělení ještě zhoršilo kvalitu života děvčat. I kdyby se operace povedla, přišla by děvčata o své koníčky. Každá by měla jen jednu ruku a jednu nohu a až do smrti by byly upoutány na elektrický vozík. Když Abigail a Brittany položíte otázku, zda by si dovedly představit, že by žily odděleně, ozve se hlasité „Ne!“ Myšlenky na to, že by bylo lepší žít odděleně, měly jen jednou v životě. Když Brittany onemocněla zápalem plic a Abigail kvůli tomu musela být také připoutána na lůžku.

Dvojčata se zatím těší dobrému zdraví i přesto, že se musela podrobit už několika operacím. V dětství jim lékaři odoperovali třetí ruku, která vyrůstala z jejich hrudníku. Ve dvanácti letech je čekala operace, která měla napravit pokroucení páteře (skoliosu) a rozšířit hrudník, aby se vyhnuly případným problémům s dýcháním. Jsou velkými optimistkami, takže si dovedou poradit téměř s každou situací. Když se jich děti ptají, zda mají dvě hlavy, odpovídají: „Ne, nemáme dvě hlavy. Každá máme svoji hlavu.“ Jak se žije s takovým handicapem? Tak například do kina si musí koupit dvě vstupenky. Ve škole dostanou písemku každá zvlášť. A výsledky testů jsou také vždy rozdílné.
!20!

reagovat

V diskuzi je 9 příspěvků a shlédlo ji 2321 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 18:07:31

google a youtube vieme pouzivat aj my.
ale aka je pointa tvojich dvoch clankov? som netusil ze libimseti je informacny portal

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 18:04:20

Lidské zrůdy fotky
http://najdes.com/index.php?option=com_content&task=view&id=67&Itemid=36

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 18:03:18

a pointa?

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 18:02:56

dost brutus....

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:55:31

moc dlouhý..!1357!

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:54:07

http://www.youtube.com/watch?v=BkKWApOAG2g&feature=related
Film napoví

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:52:13

O tom jsem viděla dokument, fakt děs

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:49:06

ty máš fakt dost.... měl bys je upálit za čarodějnictví !31!!31!!31!!31!!31!!31!!31!

uživatel eliminován | 21. 04. 2008, 17:48:51

!1379!!1379!!1379!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

dvojčehlavaorgánhenselovyměchýřžaludekjícenbrittanypřípadjátravěčnostdívkaledvinaabigailsoustavapáteřsrdcesestratěložlučníkpříběhproblémoběhstřevodensestržebro

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑