Diskuze a otázky - Zlatý padák pro starou vládu?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 25. 03. 2009, 13:55:11 |

Vyjádření nedůvěry české vládě se bezesporu odrazí i ve výkonu české ekonomiky. Hned pár minut po pádu vlády se například silně otřásla koruna, její oslabování dnes pokračuje. Politická nestabilita ale oslabí i dnes tolik potřebnou důvěru na trzích a postavení české ekonomiky ve světě. Na druhou stranu jsou trhy na špatné zprávy už do jisté míry zvyklé. Jaký tedy bude mít událost reálný dopad?

Regionální dopad - Investoři mohou v reakci na pád vlády opět pohlížet na střední a východní Evropu jako celek, a situace v Česku tak může otřást celým regionem. Napomáhá tomu i nedávná rezignace maďarského premiéra Ference Gyurcsánye. Nebezpečí takového zjednodušení si přitom už ekonomika zažila v minulém měsíci, kdy bez reálného důvodu padala česká měna.

Dopad na korunu - Hned po včerejším oznámení výsledků hlasování se koruna propadla o třicet haléřů vůči euru. Dnes v oslabování pokračovala a dostala se na 27,40 Kč za euro. Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nyní bude trh čekat na další vývoj na politické scéně. "Londýnští hráči budou vyplašeni, než se v situaci zorientují, a raději budou korunu prodávat," uvedl Pikora. Z technického pohledu může koruna podle něj ještě více oslabit.

Dopad na burzu - Akcie na pražské burze dnes zahájily obchodování poklesem. Hlavní index PX byl kolem 9:30 níže o 1,32 procenta na 768,5 bodu. Z burz ve střední a východní Evropě se tuzemský akciový trh vyvíjel nejhůře, před obědem se ale z červených čísel vyhoupl. Konec vlády Mirka Topolánka tak podle analytiků nebyl hlavním důvodem poklesu, důležitější bylo chování vyspělých zahraničních burz.

Dopad na důvěru - Dnešní data statistického úřadu ukázala, že v březnu důvěra v ekonomiky poprvé od loňského února vzrostla. Lepší očekávání mají jak domácnosti, tak podnikatelé. V této analýze se ale pád vlády ještě nemohl promítnout. Na další historické minimum naopak klesla důvěra u našeho nejdůležitějšího obchodního partnera. Manažeři a majitelé německých podniků jsou přesvědčeni, že se ekonomika v nynějším poklesu teprve bude muset odrazit ode dna.
!31! !31! !31!

reagovat

Zlatý padák pro starou vládu?

V anketě hlasovalo celkem 1 uživatel

V diskuzi je 1 příspěvek a shlédlo ji 532 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 25. 03. 2009, 13:57:18

Dal bych jim nefunkční padáky
ten prototyp na kterém se nedávno jeden parašutista zabil!
!31!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

vládadopadekonomikatrhpádnedůvěrakorunadůvěrapostavenídruháinvestoroslabováníudálostevropunestabilitapadákvyjádřeníminutastranavýkonreakcestarásvětzprávapár

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑