Diskuze a otázky - Zlá Emma 9 lidí zavraždila

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 14:17:04 |

Vichřice zabila devět lidí, bude řádit i během neděle

"Když přiletěla střecha z vedlejšího domu, byli jsme naštěstí venku. Zásah nás ale minul jen o malou chvíli," říká muž z Hradce Králové.

Praha - Zatím devět lidských životů si vyžádala tlaková níže Emma, která zasáhla západní a střední Evropu. Čtyři lidé zahynuli v důsledku větrné smršti provázené srážkami v Rakousku, tři v Německu a dva v Česku.

Bouře, která místy dosahovala síly orkánu, si vyžádala mnoho zraněných i hmotné škody, ale celkově byla zatím slabší a méně ničivá než loňský orkán Kyrill. Vichřice bude Evropu sužovat i v neděli, varuje předpoveď.

Podle meterologů po šesté hodině ranní však měl přes území republiky přecházet další frontální systém - podobný tomu, který způsobil sobotní škody. "Vítr začne ráno citelně zesilovat. Nejhorší to bude v dopoledních hodinách a krátce po poledni," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Frontální změna opět přinese silné bouřky, kroupy, déšť. A samozřejmě velmi silný vítr, který i v nížinách dosáhne hodnot vichřice. O vichřici se přitom hovoří až tehdy, pokud vítr zesílí nad 110 kilometrů v hodině.

"Výstraha platí pro celé území, nejhorší situace bude na horách, kde může vichřice dosahovat až 33 metrů za sekundu," uvedl Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. Podle jeho slov výstražné upozornění trvá až do osmé hodiny večerní.
Východní a střední Čechy bez elektřiny

Železničáři si přes noc s následky vichřice poradili. "Situace je nyní velmi dobrá, zatímco večer bylo poničeno osm až devět tratí, neprůjezdná je nyní jen jedna regionální trať a to mezi Slavonicemi a Dačicemi, jinak větší problémy nejsou," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí

Popadané vedení připravilo 920 tisíc lidí o dodávky energie, společnost ČEZ vyhlásila ve čtyřech krajích stav nouze a zmobilizovala veškeré síly. I tak čekala noc bez tepla a světla na 100 tisíc lidí.

"Aktuálně se během jednoho dne od počátku větrné smrště podařilo obnovit dodávku 90 procentům postižených zákazníkům," uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Nejhorší situace je podlě něj v oblasti východních Čech, kde je tento počet 75 tisíc. Zhruba 16 tisíc pak v oblasti středních Čech. "Pro tuto chvíli je poměrně stabilizovaná situace v západních Čechách a na severní Moravě, kde jsou bez proudu stovky zákazníků," dodává.

Sobotní vichřice vzala život dvěma lidem ve Středočeském kraji: Dívku z Líbeznice zabila padající větev, faráře ze Sadské utržené plechy. Lehce zraněno bylo pět seniorů, když jejich Dům svatého Františka ve Veselí nad Lužnicí poškodil vítr.

Kolaps dodávek měl dopad na České dráhy: I hlavní tahy v sobotu stály, vlakem nebylo po celý den možné dostat se do Vídně či Bratislavy. Uzavřené zůstaly i místní tratě. "Celkem byla doprava během dne zastavena cca na 40 úsecích železničí tratí v republice," uvedl před osmou hodinou večerní mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Večer už všechny hlavní tahy fungovaly, i když na třech dálkových tratích přepravují v kritických úsecích cestující nadále autobusy.

U Krásné Lípy na Děčínsku vykolejil večer vagon osobního vlaku, který najel na spadlé stromy v důsledku silného větru. "Nikdo z 20 cestujících ani osádky vlaku nebyl zraněn. Cestující byli převezeni zpět do Rumburku, k vykolejené soupravě vyjel vyprošťovací vlak," řekl mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

Popadané stromy pak uzavíraly silnice řidičům - stejně jako zavřené benzínové pumpy, které se ocitly rovněž bez dodávek energie.

Vichřice, liják a bouřka zastavily v sobotu také lanovky. Vichřice napáchala škody ve Sportovním areálu Ještěd a stromy dopadly na buňky, připravené pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Vichřice přiměla organizátory zrušit slalom Světového poháru žen v německém Zwieselu a odložit ho na neděli, kdy měl být obří slalom.

Déšť a sníh

O něco příznivější je výhled pro vodohospodáře. Podle výstrah zveřejněných Českým hydrometeorologickým úřadem platí riziko záplav pro tři kraje: Liberecký, Královéhradecký a Pardubický.

"Bouře s sebou přinesou déšť, nejvydatnější srážky mají spadnout v oblasti Krušnýh hor, Krkonoš, Jizerských hor a Orlických hor. Dobrá zpráva je, že ve výšce nad 700 metrů půjde o už o srážky sněhové, které tedy nebudou zvedat hladiny řek," uvedla meteoroložka.

reagovat

V diskuzi jsou 4 příspěvky a shlédlo ji 834 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

FanDancerDojo

FanDancerDojo | 2. 03. 2008, 15:09:33 | více příspěvků | napsat uživateli

hlavne ta 11ti leta holcicka :/
tohle je strasny !40!

margorezka

margorezka | 2. 03. 2008, 15:08:41 | více příspěvků | napsat uživateli

!24!na hlinárně mi vlajou plechy ze střechy!24!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 15:05:14

Je to dost smutný, ale takový je život, no ... Předpověď byla jasná, pak už záleží na lidech, jak se zachovají !12!

uživatel eliminován | 2. 03. 2008, 14:17:55

tyvole devět lidí tak to je hrozný



Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

člověkemmanížeživotrakouskusrážkaorkánprahaběhminulomístoškodazlánedělebouřesmršťmuževropuzásahčeskuněmeckuvenekdůsledekvichřicehradcezraněnýmalástřechachvíle

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑