Diskuze a otázky - Vista pomalu nahrazuje XP

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 14:55:12 |

Nový operační systém Windows Vista od firmy Microsoft se v Česku šíří pomaleji, než firma při jeho loňském uvedení na trh očekávala. Zatímco loňské plány počítaly s prodejem 800.000 licencí do konce roku 2007, k dnešku se Visty prodalo něco přes 350.000 kusů. Vyplývá to z údajů Microsoftu, který dnes oznámil snížení ceny krabicové verze systému téměř o polovinu.

Nový operační systém Windows Vista uvedl Microsoft na český trh v březnu loňského roku. Vista podle firmy přinesla například zvýšení bezpečnosti, lepší grafiku a zlepšení práce se soubory. Zároveň má ale vyšší nároky na konfiguraci počítače. Podle mluvčí firmy Markéty Kuklové to může být jeden z důvodů menšího zájmu o nový systém.

Roli zřejmě hraje také konzervativnost českých uživatelů, kteří jsou spokojeni se staršími verzemi Windows. To potvrdili prodejci výpočetní techniky, kteří se před týdnem sešli na prezentaci Tech Data Forum. Podle nich je mezi zákazníky stále větší zájem o starší systém Windows XP a Vista se často prodává jen díky tomu, že je nedílnou součástí nových počítačů, především notebooků.

K většímu rozšíření Visty mezi českými uživateli chce Microsoft přispět snížením cen krabicové verze. "Microsoft tímto krokem reaguje na četné požadavky uživatelů na snížení ceny operačního systému," uvedl ředitel divize Windows Tomáš Koška. Cena takzvaných OEM verzí, tedy systémů prodávaných přímo s počítačem, se nemění.

Podle Kuklové ceny určují prodejci, kterým Microsoft dává pouze doporučenou cenu. Právě ta se nyní snižuje o 48 procent. "Je na prodejcích, aby se podle toho zachovali," řekla Kuklová. Cena krabicové verze Windows Vista se dosud pohybovala zhruba od 7000 do 14.000 korun. Nejlevnější je Vista Home Basic; nejvíce peněz zákazník zaplatí za nejvyšší verzi Vista Ultimate.

Operační systémy od Microsoftu jsou na 98 procentech všech domácích počítačů. Přes jedno procento zaujímají operační systémy na bázi Linuxu; zbytek mají ostatní systémy.

reagovat

V diskuzi je 26 příspěvků a shlédlo ji 977 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 19. 02. 2008, 13:53:30

blabol jako obvykle

sombrerin

sombrerin | 18. 02. 2008, 16:19:13 | více příspěvků | napsat uživateli

aldik7: neboj, kupil sem si notes a dostal sem k tomu rovnou visty...a protoze me nesly nijak odinstalovat(protoze rovnou i zamikaji BIOS)..tak sem s nima delal asi dva mesice, nez se mi je povedlo dat do pryc...takze te muzu ujistit, ze Visty driv jak za rok..radeji dva..si nenainstaluju....nerikam ze by nemeli nic novyho, zajimavyho...ale v porovnani s XP, se muzou jit zahrabat....Takze bud v klidu, clanky k tomu ctu hodne...a docela s nima souhlasim...

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 16:09:01

Deset otázek a odpovědí k Windows Vista
26.2.2007 - Windows Vista v otázkách a odpovědích. Víte, jak zjistit, zda vaše PC Visty zvládne? Kolik vůbec stojí různé edice? Co vám nový OS Microsoftu přinese? A má smysl již nyní uvažovat o jeho pořízení? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v následujících odstavcích.

1. Jak zjistím, zda je můj počítač vhodný pro nové Windows?

Microsoft na svých stránkách nabízí program, který zhodnotí schopnosti vašeho počítače a řekne vám, zda Vistu zvládne. Ve většině případů se však vyplatí s upgradem na Windows Vista počkat až na nový počítač. Je to i levnější..

Řídit se můžete také podle následujících rad:

Existují v podstatě dvě kategorie - Windows Vista capable a Windows Vista Premium Ready.
Aby bylo možné nainstalovat plně funkční operační systém a počítač mohl být označen za Windows Vista capable, stačí, aby jeho procesor byl taktován na 800 MHz a operační paměť měla alespoň 512 MB.

Ani další požadavky nevybočují z dnes běžného průměru:
# 40GB harddisk s minimálně 15 GB volného prostoru,
# grafická karta zvládající DirectX 9,
# DVD mechanika,
# zvuková karta,
# připojení na internet

Jistý nadstandard již vyžaduje konfigurace Windows Vista Premium Ready. Ta musí obsahovat minimálně procesor 1GHz 32-bit (x86) nebo 64-bit (x64). Operační paměť RAM musí být alespoň 1GB. Minimální nároky na grafickou kartu jsou 128 MB vlastní paměti s podporou Windows Aero (DirectX 9 s podporou WDDM, Pixel Shader 2.0, 32 bitů/pixel)

2. Jaká je cena nových Windows Vista?

Nové Windows Vista vás vyjdou v případě krabicových verzí zhruba na:
# 6 700 Kč za Windows Vista Home Basic
# 7 950 Kč za Windows Vista Home Prem
# 9 700 Kč za Windows Vista Business
# 13 260 Kč za Windows Vista Ultimate

U OEM verzí prodávaných s PC jsou ceny přibližně takovéto:
# 3 500 Kč za Microsoft OEM Windows Vista Business
# 2 200 Kč za Microsoft OEM Windows Vista Home Basic
# 2 850 Kč za Microsoft OEM Windows Vista Home Premium
# 4 750 Kč za Microsoft OEM Windows Vista Ultimate

V případě upgradu z Windows XP se ceny pohybují na této úrovni:
# 3 400 Kč za Windows Vista Home Basic
# 5 350 Kč za Windows Vista Home Prem
# 6 500 Kč za Windows Vista Business
# 8 700 Kč za Windows Vista Ultimate

3. Proč si nové Windows pořídit
# Vedle toho, že se vlastník Windows Vista může chlubit svému okolí, může se i těšit z nového grafického rozhraní Aero. To sází na přehlednost a účelnost a na dobrý vizuální pocit při práci. Okna mají poloprůhledná záhlaví, aby bylo možné se lépe soustředit na jejich obsah a vrhají měkké nerušivé stíny. Změny na obrazovce jsou doprovázeny animacemi, aby byly lépe pochopitelné. K prostorovému dojmu přispívá i perspektivní otáčení oken, nicméně s tímto efektem bude z důvodu přehlednosti poměrně šetřeno.
# Výrazně lepší a efektivnější je práce se soubory. Nově se okénko pro vyhledávání objevuje téměř všude, kde se se soubory pracuje. Navíc je možné vytvořit si tzv. virtuální složky, což jsou v podstatě adresáře, které obsahují soubory nalezené v některém z hledání.
# Vista má být stabilnější a bezpečnější. Když už k nějakému problému dojde, měly by být daleko častěji schopni situaci vyřešit tak, aby nebyl ohrožen chod vlastního systému. Díky podobným vylepšením bychom se měli daleko méně setkávat např. s aplikacemi, které „nejeví známky života“, a které tak musíme většinou předčasně ukončit.
# Nové Windows budou obsahovat řadu nových technologií, které vylepší především grafické a multimediální funkce. Na druhou stranu zde existuje speciální ochrana chráněné hudby a videa, která umožní vydavatelům snížit kvalitu při přehrávání multimédií ve vysokém rozlišení (HD), pokud není přehráván prostřednictvím ochranu podporujícímu rozhraní.
# Na uživatele čeká rychlejší práce. Díky systému ReadyBoost Vista mnohem lépe nakládá se spouštěnými programy a ty, které uživatel využívá častěji, nahrává do paměti a není tak potřeba čekat, až se nahrají z pevného disku. Navíc systém podporuje dvojnásobek paměti než Windows XP – tedy 4 gigabajty.

4. Proč si nové Windows nepořídit
# Pokud již uživatel má počítač s funkčními Windows XP, může jej nechat Windows Vista klidným. Nemá totiž 100% jistotu, že všechny aplikace, které nyní běhají bez problémů, budou stejně dobře fungovat i v novém systému. Navíc instalace nového systému včetně všech doposud funkčních programů je poměrně časově náročný proces, který může trvat řadu hodin.
# Nové Windows jsou čerstvé. To znamená, že v nejbližší době se i přes veškerou snahu Microsoftu mohou objevit určité problémy, které bude firma řešit servisními balíčky a opravami. Dokud však nebudou uživateli či výrobcem nalezeny a opraveny, mohou představovat riziko.
# Nová Windows něco stojí. I když je nejlevnější „domácí“ verze Windows (Home Basic) relativně finančně dostupná, je výrazně omezená a neobsahuje grafické rozhraní Aero a ani multimediální nadstavbu označovanou jako Media Center. Vyšší verze Home Premium stojí zhruba o třetinu více a nejvyšší Ulimate více než dvakrát tolik
# Windows Vista jsou také náročnější na hardware. Především pokud bude uživatel chtít využít všechny systémy, které nabízí. Otázkou tedy je, zde na nový systém nepřejít až při potřebě koupě nového počítače.
# Je třeba si uvědomit, že Windows XP nejsou rozhodně zastaralý systém. Microsoft jej zatím plně podporuje a bude podporovat ještě alespoň 5 let a je na ně také optimalizována většina software.

5. Jaké informace zasílá Vista automaticky o počítačích, kde je nainstalovaná?

Microsoft zná licenční číslo vašeho operačního systému a pak další informace, které získává jakýkoli provozovatel jakékoli webové stránky - tzn. IP adresa, atp. Dále získává informace/zpětnou vazbu o chybových hláškách, pokud souhlasíte s tím, aby byla tato hláška odeslána.

6. Mohou získat studenti Windows Vista výhodněji?

Školy mohou participovat ve speciálních programech, kdy mají možnost získat produkty MS pro své studenty za výhodnějších podmínek.

7. Co umí Windows Aero?

Aero je uživatelské prostředí, které značně mění práci s Windows. Pokud například myší najedete na minimalizovanou aplikaci, objeví se vám místo strohého názvu náhled na celé její okno. Tento náhled je však živý a pokud například přehráváte v minimalizovaném okně video, v náhledu ho můžete sledovat. Ve stejném duchu bylo vylepšeno přepínání oken pomocí Alt+Tab, kdy se zobrazí okno nejen s ikonami otevřených oken, ale opět s jejich „živými“ náhledy. Pro přepínání oken máte možnost ještě další a to tzv. Flip 3D, kdy vidíte velké náhledy oken v perspektivě pěkně za sebou a kolečkem myši měníte jejich pořadí.

8. Co je to Windows SuperFetch?

Je to již jednou zmíněná vylepšená správa paměti. Windows sledují aplikace, které se nejčastěji spouštějí. Zjištění pak využívají například k tomu, aby si takové programy dopředu nahrály do paměti. SuperFetch by měl zvládnout rozpoznat, které programy pouštíte častěji o víkendu a které v pracovní dny.

9. K čemu je dobrá technologie Windows ReadyBoost?

Tato technologie umožní využít různá paměťová média jako Flash USB klíčenky, paměťové karty a podobného zařízení, jako rozšíření paměti.

10. Na co jsou miniaplikace (gadgets)?

Postranní panel s miniaplikacemi umožňuje mít vždy po ruce ty nejdůležitější informace a jednoduché služby typu kalendář, hodiny s budíkem, kalkulačka, RSS čtečka, počasí, a spousta dalších podle aktuální potřeby.

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:57:40

je to tragický, ještě s vistama tak rok počkám

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:56:18

sombrerin: a zkoušel si Vistu ?? nebo si jenom četl článek někde? .. však většina programů a her na vistě jde tak o co jde .. a navíc vista je určená pro rychlé stroje a kdo má pomalý komp tak si přece vistu nebude kupovat!5!!2!

sombrerin

sombrerin | 18. 02. 2008, 15:52:37 | více příspěvků | napsat uživateli

Vista je des a hruza!1333!...zlaty XP!571!...jediny problem je, ze je to Microsoftem tak protezovany...sou to hajzli!1366!....

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:50:51

Vista je na píču!20! viděla jsem to u kámošky.....arggh, XPčka jsou nej

.-Bira-.

.-Bira-. | 18. 02. 2008, 15:48:25 | více příspěvků | napsat uživateli

Ja jsem s ni spokojeny nahodou !1!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:39:26

viste je des bes...!1333!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:37:06

I já měl vistu na notebooku pri koupi ale vratil jsme se k starym dobrym xp...

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:36:49

měla jsem vistu...ale xp je lepší!1276!!1191!!1107!

Marmelada21

Marmelada21 | 18. 02. 2008, 15:34:46 | více příspěvků | napsat uživateli

Měla jsem Vistu a vrátila se k Xp.......nejni to pro mě to pravý oříškočokoládový maso.... !1205!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:31:57

vista je hnuj. zlaty nt !122!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:31:11

Mám Vistu a i když mě skoro každý strašil že je na nic tak ja jsem s ní spokojená...!764!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:29:21

já Vistu mám už dýl jak pul roku a docela mi vyhovuje..!811!!1026!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:28:11

MAC APPLE JE NEJ

big.maugli

big.maugli | 18. 02. 2008, 15:27:51 | více příspěvků | napsat uživateli

je ot proste windows.... co na to rict..... Linux je Linux :-) radsejc tučnaka než okna!1071!!1071!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:25:28

hodně lidí si na vistu stěžuje, mě nák nevadí.....spokojenost!764!!929!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:24:11

mám vistu a jsem spokojená moc!764!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:19:51

Vista je sračka.

x.terka.x

x.terka.x | 18. 02. 2008, 15:15:46 | více příspěvků | napsat uživateli

mě vista vyhovuje...!1182!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:11:21

Uhla: noo tak to si jeden z mála co vyzkoušel Vistu a nepadla mu do oka!5! ale většina ostatních jenom si přečtě kritický článek na vistu a aniž by ji vyzkoušeli tak ji nechcou!20!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:09:44

vistu mám a nestěžuji..!538!!1424!neměnil bych když máš nabušenej komp 2x 2048mb a oper.2x 2o48GB tak to lítá samo!969!!1054!

Uhla

Uhla | 18. 02. 2008, 15:06:47 | více příspěvků | napsat uživateli

aldik: divny, mel jsem moznost zkouset oboje a XPcka jsou lepsi pokud zvazuju ze se pohybuju v ramci windowsu

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:02:00

Vista je supeer! a ti co na ni nadávají tak ji stejně vyděli maximálně v článku na nějakém serveru a ani nevyzkoušely!20!!31!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 15:00:54

Vista je šílená :-D až na pár věcí jsem spokojená...ale stejně.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

systémfirmaroktrhwindowsmicrosoftmicrosoftuprodejkusúdajzvýšeníbřezenvistycenakonecčeskuverzelicenceplánuvedenísníženídnešek

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑