Diskuze a otázky - ____STUDENTI. NO LIMIT. CZ____

úvodní strana | aktualizovat | dolů

rohozka_na_strope

rohozka_na_strope | 8. 11. 2007, 08:11:12 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Studenti osmi středních a vysokých škol založili 16. října studentský přípravný výbor k uspořádání demonstrace za demokracii 17. listopadu 2007.

Chceme upozornit na současný hrubě neuspokojivý stav demokracie v České republice, kdy se zapojení občanů do rozhodování o otázkách, jež se jich týkají, redukuje na případné využití volebního práva. Jsme hluboce znepokojeni tím, že stále nebyl schválen zákon o obecném referendu, který považujeme za jeden ze základních pilířů demokracie. Rozhodli jsem se na tento stav upozorňovat.

Jedním z případů, v nichž dochází k naprostému nerespektování principů demokracie, je otázka případného vybudování radarové základny USA na našem území. Jednání o této zásadní otázce probíhala již několik let před posledními parlamentními volbami, ale veřejnost o nich nebyla informována. Je proto naprosto nepřípustné, aby rozhodnutí bylo ponecháno parlamentu. Rozhodnout musí sami občané v referendu.

Naším cílem je rozvíjet diskuzi o těchto otázkách mezi studenty, na akademické půdě. Studenti mohou hrát velmi podstatnou roli ve společnosti. Chceme se přihlásit k naší odpovědnosti za veřejné záležitosti, kterou jako občané neseme.

17. listopad se stal falešným symbolem vítězství demokracie. Pro nás je symbolem boje za skutečnou demokracii, který ještě neskončil.

V nejbližší době budou aktivity studentského výboru směřovat k informování studentů vysokých a středních škol o těchto aktivitách a ke konkrétním přípravným krokům demonstrace.


http://studenti.nolimit.cz/tiskova-zprava

reagovat

V diskuzi je 15 příspěvků a shlédlo ji 676 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 9. 11. 2007, 11:02:39

no neco na tom bude...ovsem vec radaru / raketoveho stitu by mela byt praci spojencu, celeho nato a ne jenom rozhodnuti pomateneho americkeho prezidenta ci americke vlady (muj osobni laicky nazor). !448!

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 23:21:17

falling_star: pasivita občanů, no ono když na to koukam tak se k tomu taky nevyjadřuju, ale kdyby referendum bylo tak bych se samozřejmě vyjádřil. Nákladná by ani nebyla kdyby se referenda uskutečňovala trochu s technickou módou (například systémem podobnýmu DMS, jen s omezením že si to číslo člověk jednou někde musí spárovat k občance ), a ještě k tomu by rozhodně mohla být o dost levnější kdyby je nepořádal stát ale soukromá firma kontrolovaná například transparentností účtů.

heethen: Jasný že naši političtí reprezentanti jsou dobří tak možná pro pobavení národa občas ňákou tou historkou typu Topol/Pařez - rozvody/charity, kdyby tam pustili aspoň trochu odborníky, což samozřejmě nepustí aby přežili, možná by se o tom národ i něco dozvěděl co by mělo hlavu/patu.

heethen podruhé: Demokracie tady sice je "naoko", tak je to všude, kontrola musí být, rozhodně já pro radar jsem už jen aby se rusákům ukázalo že opravdu už nejsme jejich podřízený a že si můžem dělat i to co se jim nelíbí, oni si to tu dělali docela dlouho, protože teď když od radaru couvnem, Putin si začne za chvíli dělat už uplně co chce a bude to regulovat plynem a ropou.

Rozhodně to že studenti x škol pořádají něco co toto mi připadá jako zcestný a jestli hodlaj dělat pochody tak snad začnu rezervovat místa dřív ať si choděj po periferiích. Pokud tu chtěj demokracii tak ať se mrknou do německa, tam je to teprve zákonnej diktát, pak se jim tady bude ještě líbit, že je tu sice bordel, ale každý si může dělat co chce. !685!

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 10:55:58

Vyron: takže postupně. To, že tohle nazýváme demokracií - já nevím, proč se to tak děje, zaleží na způsobu interpretace, to je vše. Proč někdo neustále ztotožňuje demokracii s jakousi vizí naprosté svobody a bezúčelnosti a já nevím čím vším..? Nemluvila jsem jen o Spojených státech, děje se to všude...i informace o Tvých letech a aktivitách jsou postupovány Bruselu a následně Washingtonu...i Ty už musíš mít pas s biometrickými údaji a čistě můj názor je, že tohle je jen začátek. A co bylo na Řecku špatného? A já řekla, že na tom nebylo nic špatného? Ne...já řekla, že tam vznikla demokracie a její ideje přetrvávají dodnes - přesto to už není totožné zřízení. Nevím, co na téhle výpovědi chce vyvracet, když je za 1. velice subjektivní a za 2. naproto neútočná.

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 10:50:13

falling_star:: ehmm a čem jsme když ne v demokracii?? Možná tak nejsme v příme demokracii, ale v parlamentní... Jinak limity... Jak říkal Masaryk : "Demokracie je svoboda, ale bez anarchie" tedy pravidla jsou nutná! O tom jak vypadá demokracie a právo na soukromí v současnosti ve Spojených státech, které jsi jistě měla jako první na myslí, to je druhá věc. Ale v naší zemi zatím žádné podobné negativní jevy nesleduju. A k tomu Řecku... Demokracie opravdu pochází z Řecka, jen je možná třeba si uvědomit, že v řecku to nebyla ani tak vláda lidu, jako spíš vláda občanů, ostatně jak se dá v opravdové demokracii obhájit existence otroků??

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 10:37:44

bohulibá myšlenka - leč..zákon o referendech? To to má být všechno o referendu? Referendum je velice nákladná záležitost, pokud si to někdo uvědomuje. Zároveň se v Čechách často setkáváme s naprostou pasivitou občanů vůči politickému dění - ne, sem nemohu zahrnout prohlášení typu "Paroubek je č*rák a podobně".

Ať se to líbí nebo ne, nejsem v demokracii - ta vznikla před dvěma tisíci lety v Řecku a to už nikdo nevrátí - poměry se vyvíjí a pokud není někdo schopný vyrovnat se s limity, které nám současná společnost a systém přináší (ono to není jen referendum, je to stále se stupňující kontrola obyvatel planetky Země pod záštitou tzv. boje proti terorismu, prakticky vše podléhá regulaci). Jediné, co ještě můžeme, je zvolit si pořádnou vládu - a hle, ani toho nejsem schopní. A to máme jít demonstrovat?

A co se radaru týká - můj osobní názor je - lidi tohle nemůžou rozhodnout, naše vláda tohle nemůže rozhodnout - musí se to rozhodnout spolu s NATO, ke které jsme vázáni spojenectvím - nebo tu chce někdo zapomínat na to, o co se zasazovali předešlí bojovníci o demokracii?

swibi

swibi | 8. 11. 2007, 10:30:11 | více příspěvků | napsat uživateli

!586!

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 10:28:31

Armáda není veřejnost, veřejnost nemůže ovlivňovat armádní záležitosti a záležitosti týkající se bezpečnosti státu a je jedno jestli je radar v bezpečnostním zajmu státu o to teď moc nejde... Veřejnost o těchto věceh nerozhodovala nikdy, ani za tatíčka Masaryka pokud já vím a myslí si snad někdo že za Masaryka tu nebyla demokracie???

d.amorcillo

d.amorcillo | 8. 11. 2007, 10:17:09 | více příspěvků | napsat uživateli

nebudte hloupí......
když už referendum tak i o prosazení beztrestneho lynčování romů......
zavedení trestu smrti.....
zrušení spdaně na tabákové výrobky......
hele určitě to vyjde........a budete mít z toho dobrej pocit?
zdá se mi to dost marné zneužívat naše vesnické joudy

drzej_nafrnenej

drzej_nafrnenej | 8. 11. 2007, 08:56:42 | více příspěvků | napsat uživateli

fakof

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 08:53:16

2 sackx > no neco v tom smyslu sem chtel taky napsat...referendum urcite ne, obycejny clovek nemuze posoudit tuhle vec v cele jeji komplexnosti a to jednoduse proto, ze nema a nikdy mit nebude vsechny potrebne informace. Ovsem velice pochybuju, ze by nasi politici byli zrovna ti kompetentni !1322! Jinak muj osobni nazor, i kdyz toto neni primo ta prava diskuze, je ze AMERICKY radar by u nas byt rozhodne nemel. A jeste otazka pro nekoho znaleho - posvetilo zamer USA postavit ho NATO ?

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 08:24:13

Nemyslim si že o radaru by měl rozhodovat v referendu každej Pape z depa či hejno důchodců, kterým to stejně už může bejt jedno, spíš bych sehnal odborníky kteří to fakt posouděj né pouze z pohledu kolik na tom vydělaj. !685!

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 08:20:32

Nemyslím si, že otázka referenda je hlavní překáža demokracie v ČR. Spíše se obávám, aby studenty někdo nezneužil k prosazení svého cíle.

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 08:17:06

srát na vás

uživatel eliminován | 8. 11. 2007, 08:14:27

jen do toho!!!

rohozka_na_strope

rohozka_na_strope | 8. 11. 2007, 08:11:42 | více příspěvků | napsat uživateli

...!226!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

demokraciezákonstudentotázkacz____říjenreferendumrozhodovánírepublikaškolastavobčan____studentipilířuspořádánílistopadvyužitívysokávýborzapojenídemonstracelimitprávo

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑