Diskuze a otázky - SEX A GENOVÁ TERAPIE

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 9. 05. 2008, 18:18:55 |

Genové terapie

Civilizační choroby je velká skupina různých nemocí. Jejich masové rozšíření sebou přináší moderní doba a životní styl. Řada těchto chorob je velmi obtížně léčitelná stávajícími postupy, snaží se vědci najít moderní způsob, jak jim předcházet, případně je léčit.
Co se nabízí? Genové terapie. Princip genové terapie je jednoduchý. Do těla pacienta je vpraven „nový“ gen. Ten může nahradit gen „nefungující“ a nebo si podle „nového“ genu tělo vytvoří lék, který nemoc vyléčí. Původně měla tedy genová terapie představovat nástroj v boji proti dědičným chorobám, kdy se poškozený gen nahradí genem zdravým, ale pomocí vnesením genu lze léčit i rakovinu a další závažné choroby. A do seznamu chorob, které by se mohly léčit pomocí genové terapie se pomalu připisují i některé civilizační choroby.

S geny i na deprese

Deprese je závažná duševní porucha projevující se dlouhodobě pokleslými náladami jedince. Má skličující charakter, subjekt upadá do trudnomyslných úvah a světa nazírání. Tolik o této snad nejznámější psychické nemoci hovoří encyklopedie. Depresi není radno podceňovat, jedná se o rozšířenou chorobu. Podle některých výzkumů například depresí v určitém životním období prošlo až 13% Američanů. To je alarmující zjištění a proto se vědci snaží této složité a nebezpečné chorobě přijít na kloub. A jedním z nabízejících se způsobů léčby je – jak jinak – genetická terapie.

První výzkumnou skupinou, které se podařilo pomocí genetické terapie léčit depresi byl tým profesora Guya Debonnela z McGill Univesity. Ten původně depresivním myším odebral gen označovaný TREK – 1. Poté co byl tento gen „vymazán“ nevykazovaly myši depresivní chování v žádném z pěti standardních testů, které se používají k odhalení depresí u myší. (Protože myši nedokáží vědcům říct jak se cítí, existuje několik testů které případné deprese odhalí.

Jeden takový test například měří jak dlouho myš čeká, než začne plavat v nádobě plné vody. Myš která čeká příliš dlouho je označena jako myš trpící depresí.) „Tento postup může naprosto změnit léčbu depresí“ řekl ke svému objevu profesor Debonnel pro časopis LiveScience. Druhým týmem, který přišel s podobným objevem byla výzkumná skupina Erica Nestlera z University of Texas Southwestern Medical Center. Tito vědci objevili jiný gen označovaný jako BDNF, který je taký zapojen do procesu vzniku deprese a jeho odstraněním u myší vedlo k vymizení depresí.

Výzkumný tým profesora Debonnela se zaměřila na gen TREK – 1, protože jeho aktivace je ovlivněna serotoninem a jinými neurotransmitery.A právě navýšení hladiny serotoninu je principem klasické farmaceutické léčby deprese. Irwin Lucki, psychiatr a expert na deprese z University of Pennsylvania, se domnívá, že výzkum bude ještě trvat mnoho let než se dočkáme praktické aplikace u lidí. Důležité bude, jestli je možné aby potenciální terapie fungovala i u dospělých jedinců, což je zatím nejisté. Dalším problémem představuje fakt, že deprese je složitá choroba, do které se pravděpodobně zapojuje více genů a je tedy otázkou jestli modifikace jednoho genu bude stačit pro efektivní léčbu deprese.

reagovat

V diskuzi jsou 2 příspěvky a shlédlo ji 821 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 9. 05. 2008, 18:26:01

no to snad ne !1319!

uživatel eliminován | 9. 05. 2008, 18:24:39

anarchisto!811!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

terapiegenchorobanemoctělodobazpůsoblékvědecvelkásexrozšířenístylřadaprincippacientpostupskupina

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑