Diskuze a otázky - protikuřácký zákon ano nebo ne?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 1. 05. 2008, 23:01:49 |

Takže lidi co si o tom myslíte? nechali by jste schválit tento zákon a hlasovali by ste pro něj? Zákaz kouření prostě všude...yes or no?!1020!!1020! pište pište!981!

reagovat

kouříš??

V anketě hlasovalo celkem 52 uživatelů

V diskuzi je 230 příspěvků a shlédlo ji 989 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 3. 05. 2008, 19:24:34

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zakaaaaaaaaaaaaaazat koureniii !!!!!!!!!!!!!!!!! clovek ani poradne nemuze nikam jit si sednout aniz by smrdel kourem....

Ewulle

Ewulle | 3. 05. 2008, 18:24:03 | více příspěvků | napsat uživateli

jasně ANO !! Kdo to má čuchat při obědě? A slzí mi z toho oči!! !577!

uživatel eliminován | 3. 05. 2008, 18:19:33

jen at si chodej kuraci v hospodach kourit ven:Dkdo to maj dejchat porad more!427!!996!sou sobecky ze svym kourenim nicej zdravi lidem okolo!1312!!1282!!1215!

uživatel eliminován | 3. 05. 2008, 09:50:24

Weru91: S dítětem, které nemá na cigarety ještě ani nárok nemá absolutně smysl vést diskusi. O jakém nekuřáckém koutku v restauracích že to mluvíš? Máš na mysli ničím neoddělený koutek v zahulené restauraci pro nekuřáky, kde je nakouřeno naprosto stejně? !984! Znáš nějaký taneční klub či diskotéku, kde by se nekouřilo a kam by měli možnost se jít nekuřáci bavit?

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:58:30

NittyK [Je online] - 02.05.08 21:55 opět píšu:

Kdyby hloupost nadnášela, tak tu lítáš jak raketoplán...i slepice tě vysoko převyšuje, protože je, na rozdíl od tebe, něčím užitečná...!461!!577!

Je vidět, že jsi nejen hloupá, ale co je horší, tak i bezohledné, vypatlané a sobecké !835!, !1333!!577!!726!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:55:44

O5 říkám NE!!!! !558!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:54:32

Každý, kdo kouří, je pro mě idiot, který si neváží svého vlastního zdraví. Zdraví je to nejdůležitější, co máme a ten, kdo si ho vědomě kurví nějakými sračkami (zjistěte si složení cigaretového kouře a poblijete se) je pro mě člověk, který moc vysoké priority v životě nemá a cena zdraví pro něj moc vysoká není (nebo není vůbec?). Cena zdraví člověku dojde až v době, kdy o něj přijde. Pak už je ale pozdě.

EVERY CIGARETTE IS DOING YOU DAMAGE... Doporučuju tento odkaz...:
http://youtube.com/watch?v=0JIVMQ4kaqE

Pro neanglicky mluvící - množstí dehtu, které musí plíce kuřáka pojmou za JEDEN ROK. Kouří pouze idiot.


Jak lze vyčíslit cenu předčasně zmařeného lidského života? Jak se vyčíslí cenu psychické a materiální újmy rodiny a dětí předčasně zemřelého kuřáka? A to nemluvím o finančních dopadech na celou společnost. Jediný stent do srdečních cév stojí až 150.000 korun, jediná operace plic stojí bez následné terapie až 200.000 korun. Nemluvě o tom, kolik se vyplácí na nemocenských dávkách pro nemocné např. kuřáckou bronchitidou a těch nemocí, které jsou v přímé příčinné souvislosti s kouřením je mnohem víc, než ty dvě, které jsem tu už jmenoval. A to nemluvím o tom, že kuřáci svým sobectvím a bezohledností ohrožují své okolí, které mnohdy, ať chce nebo nechce, vlastně pasivně přijímá do sebe škodliviny, kterým by se jinak zcela určitě vyhnulo.

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:53:22

ANO !638!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:53:16

Nemoci prokazatelně působené kouřením:

Rakovina plic a plicní chronická obstrukční choroba je tvořena kouřením téměř absolutně v 80 a více procentech . Dále rakovina jater, slinivky, dutiny ústní, děložního hrdla a čípku, spontánní potraty, sterilita, impotence, rakovina hltanu, jícnu, leukemii, většinu druhů astmatických a alergologických onemocnění, rakovina močového měchýře, většina závažných plicních onemocnění a onemocnění srdce a krevního oběhu, chronické bronchitidy a záněty v oblasti dutiny ústní, močového měchýře, ledvin.
Tabákový kouř a jeho chemické sloučeniny obsahují také řadu neurotoxinu, tedy modifikují naši mysl, patologizují neurotransmitery a působí dramatické změny v našem chování, psychice.
Prakticky každým dnem přibývají odborné, vědecké práce, které mnohonásobně prokazují ničivost kouření.
Od roku 1950 se ví o tom, že cigarety jsou nejhorší chemickou zbraní našich dějin. Přesto dnes ve společnosti kouří ve velkých městech polovina dětí ve věku 12-14 let. Zde je další paradox této nemoci.
90% dospělých kuřáků by se chtělo tohoto smrtícího návyku vzdát, ale nemají pro to vůli, ani potřebné společenské klima. Nicméně je to důkaz toho, že přehodnotili své rozhodnutí s dětství na nesprávné. Stejné procento dětí potom začíná kouřit. Přes 85% novokuřáků jsou děti, nejčastěji vě věku 9-14 let.
Podle údajů WHO začne denně kouřit ve světě 80 000 až 100 000 dětí. Polovina z nich později na tuto nemoc zemře, polovině znekvalitní život a sociální postavení. Navíc perorální vstřebávání kouře vede k dalším experimentům s drogami. Těžko nabídnete někomu, kdo neumí "kouřit" marihuanovou cigaretu. Jen mizivé promile uživatelů dalších, "tvrdých" drog nezačínalo, či není současně závislé i na cigaretě.
Kouření jako nemoc je vizuální infekt. Jedná se o napodobení vzoru. Základním instalačním prvkem kouření do společnosti jsou filmové společnosti. V roce 2 004 je zdokladována nejvyšší propagace cigaret a marihuany filmem od roku 1950, kdy byl prokázán devastační účinek užívání tabáku kouřením.

OSOBA, KTERÁ JE VLASTNÍKEM ZDRAVÉHO ROZUMU A MÁ HO NA TOM MÍSTĚ, KDE HO ZDRAVÍ LIDÉ OBVYKLE MÍVAJÍ, MUSÍ UZNAT, ŽE ARGUMENTY, KTERÉ UVÁDÍM, JSOU NEVÝVRATNÉ. JAKÉKOLIV TRAPNÉ A NAIVNÍ VÝMLUVY BEZOHLEDNÝCH A SOBECKÝCH HLUPÁKŮ JSOU JEN A POUZE TRAPNÝMI A HLOUPÝMI VÝMLUVAMI. CHÁPU, ŽE TITO NEŠŤASTNÍCI ZDE NERADI VIDÍ ARGUMENTY, KTERÉ JE NEÚPROSNĚ USVĚDČUJÍ ZE SLABOŠSTVÍ, SOBECTVÍ, BEZOHLEDNOSTI A HLOUPOSTI. !726!

Lidi, nebuďte bezohlední a sobečtí pitomové, zahoďte to svinstvo, dokud je čas, čím déle to budete odkládat, tím hůř pro vás a pro ty, na kterých vám záleží nebo aspoň by záležet mělo...!461!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:52:06

Mnoho těhotenství neprobíhá právě tak, jak by mělo. Objevují se nejrůznější komplikace. S mnoha problémy se lékařská věda dokáže vyrovnat. Ale pokud mtka kouří a není schopná nebo dokonce ochotná přestat, neudělá s tím nic.
Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 nejrůznějších chemikálií. Přes plíce a se tyto chemikálie dostanou do krve kuřáka. A pokud je tím kuřákem budoucí maminka, dostanou se i do krve a těla ještě nenarozeného miminka.
Co se děje v těle matky a dítěte.
Spolu s matčinou krví se do těla dítěte dostává při kouření spousta škodlivin. Nejvíce škod přitom napáchá nikotin a oxid uhelnatý. Nikotin snižuje průtok krve dělohou. Dochází k poškození jemných cév v placentě a je omezeno předávání živin mezi krví matky a dítěte. Už v těle matky vzniká v její krvi při kouření tzv. karboxyhemoglobin, tím je omezen přenos kyslíku a dítě se tak vlastně už v děloze dusí.
Důsledky kouření v těhotenství
Vliv na matku (kromě klasických vlivů spojených s kouřením, jako je riziko rakoviny apod.)
• Riziko odlučování placenty (tím i riziko přerušení výživy dítěte).
• Krvácení - ať již v časném těhotenství nebo jeho vyšším stupni.
• Zvýšené riziko potratu (některé zdroje uvádějí 1,4 krát větší riziko potratu u kuřaček).
• Zvýšené riziko předčasného porodu.
Vliv na dítě
• Nižší porodní váha (v rozmezí od 100g do 400g v průměru asi 250g).
• Vyšší perinatální úmrtnost.
• Riziko syndromu ADHD (hyperaktivita).
• Výrazně vyšší riziko SIDS - předčasného úmrtí novorozence.
• Častější výskyt infekcí dýchacích cest v dětství.
• Častější výskyt rozštěpu patra a rozštěpu rtu.
• Častější výskyt rakoviny.
• Agresivita.
• Alergie.
• Astma.
• Ekzémy.

Přestat kouřit
Doufám, že je se se mnou nebude nikdo přít, že ideální je přestat v těhotenství kouřit. No, úplně nejlepší by bylo vůbec nezačít, ale to je jiná kapitola. Budoucí maminka by měla zkusit přestat kouřit ihned, jak se o svém těhotenství dozví. Dotaz na to, zda kouříte bude pravděpodobně jedním z dotazů vašeho gynekologa v první těhotenské poradně. Nebojte se požádat o radu a pomoc - jistě vám poradí, jak s kouřením nejlépe přestat - případně vám dá kontakt na specialisty v této oblasti.

Kouření v těhotenství

Dotaz týkající se kouření v těhotenství zaznívá v ordinacích bohužel čím dál častěji. I v naší poradně toto téma „nakousla“ nejedna maminka. Proto jsme se mu rozhodli věnovat podrobněji a odpovědět vám na všechny nejčastější dotazy, které nám kladete.

1. Kouření a plodnost
2. Rizika kouření v těhotenství
3. Prevence komplikací spojených s kouřením
4. Je možná náhrada kouření nikotinem v jiné formě?

1. Kouření a plodnost

Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění a to zejména v případě, že kuřákem je partner. Kouření má prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U žen kuřaček je naopak zvýšené riziko vzniku mimoděložního těhotenství.
2. Rizika kouření v těhotenství

Kouření matky zvyšuje riziko výskytu téměř všech komplikací spojených s funkcí placenty a jejím uložením v děloze. Jedná se zejména o:

* Abrupci placenty - předčasné odloučení placenty od stěny děložní s následkem silného krvácení ohrožujícího život plodu i matky.
* Placentární insuficienci – nedostatečnou funkci placenty, která špatně vyživuje plod. Plod v děloze strádá a neprospívá, při porodu má nízkou porodní hmotnost a jiné komplikace spojené s tímto závažným problémem.
* Vcestnou placentu – uložení placenty v porodních cestách, které zabraňuje vedení porodu vaginálně a může být komplikováno silným krvácením.
* Nízkou porodní hmotnost – počet cigaret vykouřených za den zvyšuje riziko nízké porodní hmotnosti u plodu. Těžké kuřačky rodí plody s průměrnou váhou o 458 g nižší než nekuřačky.

Ženy kuřačky mají zvýšené riziko předčasného odtoku plodové vody a následně předčasného porodu.
Mnoho dětí matek, které kouřily v těhotenství musí být po porodu přijato na jednotku intenzivní péče. U dětí je vyšší riziko časného úmrtí a syndromu náhlého úmrtí novorozence. U dětí matek kuřaček se po porodu vyskytuje celá řada komplikací. Nejzávažnějšími z nich jsou neurologické abnormality a poruchy vývoje a chování. Jako zajímavost je uváděn fakt, že kouření je ochranným faktorem proti rozvoji preeklampsie. Škodlivé následky kouření v graviditě na plod a placentu však tento ochranný vliv kouření zdaleka převáží! Riziko na plod u pasivní kuřačky je stejné jako u ženy, která vykouří 1 – 5 cigaret za den.
Kuřačky mají samy dvakrát vyšší riziko rozvoje poporodních zdravotních komplikací s následkem smrti než nekuřačky!
3. Prevence komplikací spojených s kouřením

Nejlepší prevencí proti výše uvedeným komplikacím je skončení s kouřením ještě před otěhotněním. Přestat kouřit má však význam v jakémkoliv týdnu těhotenství, čím dříve, tím lépe. Existují programy, které mohou k tomuto důležitému kroku přispět. Hlavní oporou by měla být rodina a partner.
4. Je možná náhrada kouření nikotinem v jiné formě?

Dříve se jakákoliv náhrada nikotinu v těhotenství považovala za škodlivou pro plod. V současné době ukázaly poslední studie, že náhrada nikotinu ve formě náplastí, žvýkaček, atd. není pro plod škodlivá, protože množství nikotinu, které přejde k plodu přes placentu je minimální v porovnání s kouřením cigaret. Přednost bychom měly samozřejmě dávat úplnému skončení s kouřením bez nikotinové substituce.

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:51:15

nije to každého věc,když neomezuje okolí..kvůli kouření jsem omezila dost víkendové párty.protože vždycky v nějakým klubu chytnu z kouře astmatickej kašel..když jdu domu,smrdím jak popelník..v restauraci se člověk nemůže ani najíst,aniž by necítil tu ,,sladkou'' vůni cigaret...
vy,kteří říkáte ne....tvdíte,že je to omezování..ale my nekuřáci se kvůli vám snad neomezujeme?viděli jste někdy klub,bar,diskotéku,restauraci,ve které by se nekouřilo?já ne,krom fastfoodu..
rozhodně jsem pro zákaz kouření v restauracích a aspoň nějakých klubech

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:51:11

little bitch - dle vyhodnocení v UK nikdo o kšefty nepřišel, lidi si prostě zvyknou. Navíc když si všímám "kuřáků", kteří si akorát zapálí a dají cigáro na popelník, tak to je fakt o ničem ...

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:49:30

Rozhodně ne..a nejejenom proto, že sjem kuřák, ale protože mi to přijde jako největší blbost..chápu zastávky a tak..ale proč chtěj i restaurace kde už ve většině maj stejně kuřáckej i nekuřáckej koutek..slyšela jsem i o hospodách, barech..?..

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 21:45:42

sharkas: prosím Tě, vyjmenuj mi některé podniky, o kterých tady píšeš - ráda bych je navštívila a dala si tam třeba pizzu a pivo, díky

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 18:47:55

ukuzi: Když jsou lidi idioti a nedokážou být tolerantní vůči okolí (není problémem zapálit si v cukrárně před dětmi), tak jiná možnost, než zákaz neexistuje.

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 14:33:04

Chce to jediné: zavést osobní účty pro zdravotnictví, aby si každý platil za péči, kterou čerpá a rázem bude po rozumu...rázem i tito omezenci pochopí, že každý špás něco stojí, ale bohužel zatím na tyto omezené hlupáky, co kouří, chlastají a berou drogy, doplácíme všichni...a pak nejsou peníze např. na děti s vrozenými vadami, které za svoje nemoci nemohou a doprošujeme se kdesi na Západě a na tyto děti děláme sbírky...kvůli takovýmto bezohledným oslům, kteří si zcela vědomě a úmyslně vlastní zdraví ničí...!450!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 14:32:17

JÁ JSEM ZCELA A NAPROSTO A JEDNOZNAČNĚ PROTI KOUŘENÍ, A TO Z NÁSLEDUJÍCÍCH DŮVODŮ:

1. je mimo jakoukoliv diskuzi, že kouření poškozuje zdraví, a to zejména u osob pod 18 let, jejichž vývoj ještě ani zdaleka není ukončen...pro toto tvrzení existuje spousta argumentů, které žádný kuřák nemůže vyvrátit!!!
2. argumentace, že to je vaše věc, je hloupost, poněvadž to vaše věc není, vaše věc by to byla pouze v případě, že byste si veškerou zdravotní péči hradili ze svých prostředků, což neděláte!!!
3. co se týče toho, že platíte daně: má vůbec někdo z vás aspoň pojem o tom, kolik třeba stojí operace plic a následná péče pro pacienta s rakovinou plic? Máte vůbec pojem o tom, kolik stojí stent, který se zavádí do srdečních cév? Podívejte se do statistik a budete to vědět.
4. Průměrný věk lidí s rakovinou plic byl kdysi kolem 45 let, dnes je kolem 35 let a stále se snižuje, až jednou budete mít doma děti, to chcete, aby vaše děti pykaly za to, že jejich rodiče jsou tak bezohlední, že oni si přece musí užít? To se týká zejména žen-kuřaček. Až jednou vaše dítě, díky tomuto hnoji přijde o tátu nebo o mámu v době, kdy vás nejvíc bude potřebovat, pak budete spokojení, protože vy jste si užili?
Kdyby to bylo na mém rozhodnutí, zavedl bych každému osobní účet pro zdravotnictví, ze kterého by si platil všechna ošetření a péči, kterou si zavinil svou bezohledností a ignorantstvím a z prostředků nás všech bych hradil pouze to, co si člověk jednoznačně nezavinil, např, vývojové vady u dětí...pokud je kouření váš soukromý problém, tak si ho taky soukromě vyřešte a nezatěžujte s ním nás ostatní!!! Nemluvě už ani o tom, že cenu předčasně a zbytečně zmařeného lidského života nelze vůbec vyčíslit v penězích, takže argumentace tím, že platíte jakousi daň je zcela nesmyslná a hloupá!!!
Opravdu se mohu jen podivovat té nestoudné drzosti, s jakou si to svinstvo tady někdo dovolí obhajovat a neustále znova znova tu zakládá další a další diskuze o tomto svinstvu!!!

www.dokurte.cz

www.kurakovaplice.cz

www.nekurak.cz

http://www.nekourit.cz/

http://www.odvykanikoureni.cz/

http://cs.help-eu.com/pages/intro-rub2intro-2-153-I_WANT_TO_QUIT.html?xtor=SEC-16

http://prestat.kourit.cz/

http://stopkoureni.cz/


50 lidí denně zemře na následky kouření
z 1000 kuřáků 300 zemře na následky kouření
do 50 let se tato čísla dramaticky zvýší
důsledky kouření se projeví na populaci nejpozději do 30-40 let, v řadě případů i dříve

Chcete být mezi nimi? !461!!239!


uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 14:30:09

Jaká jsou zdravotní rizika kouření


Výskyt kterých onemocnění je spojen či ovlivněn kouřením? Odpověd je se bude zdát až přehnaná, ale je tomu skutečně tak, kouření způsobuje více než 50 onemocnění, z nichž více než 20 je smrtelných.

Kardiovaskluární onemocnění

Podílí se 20% na výskytu kardiovaskulárních onemocnění na která u nás umírá 53% obyvatel. Nejčastěji na infarkt myokardu, na který lze nahlížet jako na důsledek dlouhodobého procesu aterosklerósy, která je kouřením velmi akcelerovaná.Složky tabákového kouře totiž přímo poškozují stěny tepen. Ale to zdaleka není všechno, mechanismy vedoucí k rozvoji kardiovaskulárních onemocněni jsou komplexní. Jsou to vasokonstrikce v důsledku aktivace sympatiku, zvýšení viskozity krve a stavu zvýšené srážlivosti krve v důsledku zvýšení hladiny fibrinogenu, zvýšení inbitoru aktivace plasminogenu, zvýšení leukocytů v důsledku chronických zánětů - kouření totiž snižuje imunitu, zvýšená glukosová tolerance může vést až k diabetu II. typu, zvýšená hladina homocysteinu, non-HDL cholesterolu, triglyceridů, zvýšená peroxidace LDL (low density lipoproteins), zvýšený tlak spolu s diabetem vedou k progresi aterosklerósy a zvýšená tepová frekvence zbytečně zatežuje srdce. Kardiovaskulární systém zatežuje i vysoká hladina Carbonylhemoglobinu (COHb) díky obsahu CO v tabákovém kouři. V této souvislosti mě napadá další oblíbený argument kuřáků. Častokrát od nich slyšíte, že kouření není zas tak škodlivý, neboť na frekventovaných křižovatkách nadejchá člověk to samý ne-li víc. Není to pravda pobyt v místech s velmi frekventovanou dopravou vede max. ke 2% COHb, ale vykouření jediné "lightky" k 6% COHb, obsah COHb, bývá u kuřáků bežně 6-10%COHb.
Aterosklerosa je vpodstatě zánět ve vrstvě intimy stěny arterie, který se pomalu zvětšuje a občas perforuje do průsvitu arterie - změní se na "prasklej vřed". "Prasknutí vředu" do arterie má za následek okamžitý vznik krevní sraženiny nad tímto defektem. Lumen tepny je utlačováno rostoucím "vředem" a přidáme-li k tomu krevní sraženinu, která na "vřed" nasedá, pak se průsvit tepny zúží natolik, že oblast srdečního svalu, za defektem se může dostat do existenčních potíží v důsledku příliš nízké dodávky O2.Pokud se krevní sraženina nerozpustí, dodávka O2 bude i nadále nízká a sval za překážkou nebude schopen podávat adekvátní výkon. Pokud se tepna zcela uzavře, myokard za překážkou odumře. Mechanismus aterosklerosy jsem zjednodušil témeř ad absurdum, takže prosím odbornou veřejnost o shovívavost.
Proces poškozování kardiovaskulárního systému je spojitý, někdy jsou změny skokovité. Člověk proto relativně dlouhou dobu před vlastním infarktem dostává od svého těla varovné signály, nejčastěji ve formě pálivé či řezavé bolesti a tlaku na hrudi zejména při fyzické námaze a stresu, což se označuje jako angina pektoris. Aterosklerosa se zamozřejmě nemusí a nevyskytuje pouze v tepnách zásobujících srdce, ale např. v mozkových tepnách. Následkem pak bývají cévní mozkové příhody (CMP), lidově mrtvice. Zasažení tepen nohou způsobuje ischemickou chorobu dolních končetin, onemocnění omezujícím pohyblivost člověka pro bolest svalů zapřičiněnou jejich nedostatečným zásobováním O2, nezřídka vedoucí až odumření končetiny s nutností její amputace.
Další kardiovaskulární onemocnění u kterých kouření hraje negativní roli jsou trombangitis obliterans tzv. Buergerova nemoc - nás dnes již vzácná a aneurysma aorty.Částečně sem lze zařadit i impotenci. Na ní se kouření podílí hned několika mechanismy. Jednak je to výše zmíněná aterosklerosa pánevních tepen - je to jednoduché zúženým řečištěm tepny tepny nemůže protékat tolik krve, kolik bychom v určitých situacích potřebovali mít v určitých oblastech :))), ale podílí se na ní fakt, že kouření snižuje hladinu testosteronu (kouření může vyvolávat dojem mužnosti kuřáka, ale biochemicky působí opačně. Jako 3. působí fakt, že kouření aktivuje sympatikus, což vede k vaskonstrikci (zúžení tepen).

Nádorová onemocnění

Kouření se podílí na výskytu široké palety nádorových onemocnění. Nejčastěji je to rakovina plic - 90% případů jsou kuřáci, objeví se až u 24% kuřáků. Možná je teď někdo zmaten, proto raději vysvětlující obrázek. Větší obdélník označuje populaci kuřáků, menší obdélník populací lidí trpících rakovinou plic. Šedá barva označuje kuřáky, kteří jsou zdraví, červená kuřáky, kteří rakovinou plic onemocněli. Modrá barva označuje nekuřáky trpící rakovinou plic. Jak jsem již zmínil výše, 30% rakoviny plic nekuráků je způsobeno pasivním kouřením. Navíc pokud kouříte, jste vystaven 13x většímu riziku vzniku rakoviny plic, než kdyby jste nekouřil. Rakovina plic je záludná tím, že přichází poměrně pozdě zhruba po 20 až 30 letech kouření, což je pro většinu lidí příliš dlouhá doba, aby přemýšleli o tom, co s nimi bude. Jiným důsledkem pozdního výskytu rakoviny je, že i kdyby teď všichni přestali kouřit, tak se výskyt rakoviny plic začne snižovat až za 20 let. Kouření ovšem nezpůsobuje pouze rakovinu plic, ale i nádory v ústní dutině včetně jazyka - současné požívání alkoholu násobí karcinogenní účinky kouření, nádory hrtnanu, hltanu, jícnu, žaludku, žlučníku, pankreasu, ledvin, močového měchýře, u žen cervixu - 1/3 případů, leukemie.

Ostatní onemocnění

Kouření též poškozuje dýchací systém a vyvolává nemoci jako je emfyzém - onemocnění, při kterém dochází k úbytku plicních sklípků, čímž se zmenšuje plocha, na níž dochází k výměně dýchacích plynů, chronické bronchitidy, zhoršuje astma. Dále je to vředová choroba žaludku a dvanácterníku. Pokud jde o reprodukční systém, je prokázána nižší plodnost kuřaček i kuřáků, vyšší riziko spontálních potratů, nižší porodní váha u dětí kuřaček, zvýšená perinatální mortalita. Impotenci jsem zmiňoval výše.

Závěr

Doufám, že jsem podal dost informací na to, aby se mi podařilo kouření dostatečně zdiskreditovat a ukázat na jeho kontraproduktivnost. Závěrem bych rád uvedl ještě pár nemedicinských důvodů proč přestat. Cigarety jsou ta největší chemie, co se týče aplikace psychoaktivních látek, kterou si dokážu představit. Pro srovnání, pokud si aplikujete nějaký pouliční ředěný heroin, můžete počítat kromě vlastní účinné látky ještě s dalšími příměsemi, jako můžou být třeba cukr, sádra atd. Počet příměsí se pohybuje max. v řádu jednotek ev. desítek, ale cigareta obsahuje přes 4000 aktivních látek z nichž je nejméně 100 karcinogenů. Významnou částí jsou additiva, tj. látky uměle přidávané za účelem zvýšení jejich prodejnosti. Cigareta může obsahovat až 700!!!! schválených additiv s různou fcí. Jenom proto, aby se kouř ladně odvíjel z cigarety je v cigaretě obsaženo navíc několik desítek látek. Většina z nich má ale zvýšit množství nikotinu absorbovaného kuřákem, což je nutné pro správnou chuť cigarety a samozřejmě také pro co nejrychlejší rozvoj fyzické závislosti. Jednou z nich je třeba amoniak, jenž mírně zvyšuje pH, v plicích což zvyšuje extrakci nikotinu. Mezi další lze jmenovat třeba methanol, nebo vinylchlorid.

ukuzi

ukuzi | 2. 05. 2008, 10:51:26 | více příspěvků | napsat uživateli

zakazovat, zakazovat, zakazovat - kam ten svět spěje...

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 10:48:24

ááno!741!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 10:41:29

Zakázat všude, kouření je hnusný a nemusej to cpát všem okolo. Vono se to těžko má schválit, když lidi co to schválit maj kouřej, že? !783!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:51:06

i kdyz si obcas zapalim tak sem pro aby se zakazalo kourit u uzavrenych prostorach!1424!

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:48:55

Lukas_ek : beru to třeba máš pravdu ale já na to mám trošku jinej názor, když to vidim, a vidim ty lidi v těch zařízeních záleží taky na umístění podniku, když neni zrovna ideální pro to aby si kuřáci mohli vylízt jen tak ven zakouřit, je v tom trochu problém ...

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:44:42

._little_bitch_.: To co píšeš je naprostý nesmysl, zjisti si, jak to dopadlo v cizině po zavedení plošného zákazu. Žádné podniky se nerušily, lidé dál chodí do hospod (chtějí se scházet a pokecat), jen si jdou zakouřit ven. Pokud je zákaz opravdu plošný, nic se pro majitele hospod nezmění (naopak v Irsku dokonce zisky stouply, lidé více pijí a jí).

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:43:04

no ja i presto ze jsem nekuřačka jsem na jednu stranu proti, protože příjde hodně restaurací o kšefty tim padem i já ...nemám nic proti tomu když je vevnitř oddělenej prostor ale zakázat to úplně tak je polovina zařízení v háji celkem...

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:41:06

jojo zakázala bych to!638!

CentroTreviso

CentroTreviso | 2. 05. 2008, 09:39:28 | více příspěvků | napsat uživateli

já bych to udělal jako v zahraničí...venku si kuřte jak chcete, v hospodě, baru, na diskotéce no prostě v uzavřených prostorech prosím nekouřit...

bejka275

bejka275 | 2. 05. 2008, 09:38:11 | více příspěvků | napsat uživateli

sice kouřím, ale je mi docela jedno esi něco takového zakážou. Možná bych byla asi pro. Akorát bych nezakázala kouření třeba v barech a takových hospod

babajaka

babajaka | 2. 05. 2008, 09:36:50 | více příspěvků | napsat uživateli

Lukas_ek já ti to neberu,ale i tak prostě když tu je nějaký nekuřácký doupě,smrdí to tam.. já sem pro at zakážou všude v barech a na diskách kouřit.. i ty slavný páry co se pouštějí at to zakážou,stejně z toho člověka jen bolí hlava.. ale myslím,že až tak kvalitní to nebude:)

uživatel eliminován | 2. 05. 2008, 09:36:35

Morihei: Tak to funguje na akcích Sensation White po celém světě. Nekuřácké prostředí (představte si, kdyby polovina z 50k lidí na parketě držela cigaretu) a kdo potřebuje ukojit svoji závislost, uzavře se do malého salonku ve foajé, kde není prakticky ani vidět. Tam snad kuřák ani zapáleno mít nemusí. !2!

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

zákonkouřenízákazyesčlověk

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑