Diskuze a otázky - POLITICKÝ ABSURDISTÁN

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 06:49:36 |

Volbu prezidenta provázela nebývalá nervozita politiků. Jejím vedlejším produktem byly absurdní situace, které při troše nadhledu působily až komicky.

Projděte si nejabsurdnější momenty při výběru nové hlavy státu.
1. Mise Džamila
Džamila Stehlíková
Zřejmě nechtěnou hrdinkou druhé volby prezidenta se stala ministryně bez portfeje ze Strany zelených Džamila Stehlíková. Ženu, která si nese nálepku jemné zmatkařky, vyslali zelení z Hradu, aby se pokusila přivést do Španělského sálu náhle onemocnělou poslankyni Olgu Zubovou.
Džamila Stehlíková, která nemá poslanecký ani senátorský mandát a nemohla tedy hlasovat, sedla do auta a vypravila se do bydliště Zubové v Kutné Hoře. Na svou misi vyrazila společně s Jiřím Hromadou, někdejším předákem Gay iniciativy. "Já za ní jedu jako kolegyně, kamarádka a také jako lékařka, abych zjistila, jak se cítí. Chci se s ní sejít, abychom si mohli v klidu promluvit," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.
V Kutné Hoře Stehlíková zřejmě chvíli bloudila, pak na Zubovou zvonila a nedozvonila se. Na Hrad se - bez viditelného úspěchu - vrátila v 18:45. V té chvíli byl už Václav Klaus téměř hodinu zvolen.
Celou rekonstrukci této akce najdete zde
2. Nekřičte na Vlčka
Volba 2
Dalším "hrdinou" prezidentské volby se stal šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který společnou schůzi poslanců a senátorů řídil. Občas dal hlasovat o návrzích jinak, než jak byly předložené, občas pozapomněl na některou z procedur. Kamery České televize tak zachytily, jak se k němu naklání šéf komunistů Vojtěch Filip a říká mu: "Tady jsou výsledky, kdybys je zase přečet."
Vlček: "Dobře, no, jako s chutí né, ale, no, no. Já si budu muset vzít přestávku, protože těch, těch návrhů je v tom tolik, že já už jsem se v tom ztratil. Vojto, jak to je? Vojto! Když je rozjetá volba... Pojďme mně poradit."
"Vojta" pomohl, když se první páteční schůze chýlila ke konci. Bylo už domluveno sobotní pokračování a konec ve 21 hodin, což se ODS pokoušela změnit. Vlček váhal. Za pultíkem se střídali další a další politici, kteří chtěli pokračovat. Nebo alespoň slyšet, jak dopadlo druhé kolo volby. Vlček váhal. "Nebav se s nima, skonči to!" řekl mu Vojtěch Filip. A tak se také stalo. (více čtěte zde)
Vlček byl nakonec svou stranou pochválen a i opozice uznala, že za daných podmínek neodvedl nejhorší výkon. A Vlček? "Propříště budu chtít, aby mi do toho nikdo nekecal. Křičeli tam na mě ze všech stran. Potřeboval bych něco, abych měl klid, jo, protože to bylo z boku a zepředu, co na mě křičeli."
3. Jak Kalbáče honil záchodový přízrak
Josef Kalbáč
Nejprve to vypadalo velmi vážně. Při sobotním pokračování prvního kola volby prezidenta hlásili zpravodajové Aktuálně.cz z Hradu, že se kvůli vážnému zdravotnímu problému hlasování nezúčastní lidovecký senátor Josef Kalbáč.
Lidovci přispěchali s potvrzením, že Kalbáčovi je zle a musel vyhledat lékařskou službu.
Následně se lidovec, jehož absence rozhodla o patu první volby, stal nezvěstným. (více čtěte zde)
Posléze vysvětlil, že se mu udělalo zle po návštěvě záchodu. Tam se totiž potkal s "neznámým mladíkem", který vyzvídal, koho bude volit. "Otázky byly tři. A ta třetí, to byla spíš výhrůžka. Řekl, že jestli bude zvolen Václav Klaus, tak to bude mít důsledky pro celou KDU-ČSL, včetně mě," popsal.
David Macek
Mladík pak utekl a Kalbáčovi se udělalo zle, když jej honil. "Tak jsem si běžel do šatny pro léky, ale bohužel to nebylo nic platné. Nezbylo mi nic jiného než vyhledat lékařskou službu." Pak odjel do svého poslaneckého bytu a pak ještě do strakonické nemocnice.
Den na to oznámil server Česká média, že oním mladíkem ze záchodků je místopředseda KDU-ČSL David Macek.
Nezvěstný Kalbáč to nekomentoval a Macek se v rozhovoru pro ČT nestačil divit. "Já nevím, jak to nazvat, nesmysl, nesmysl, nesmysl." Asi skutečně. I Kalbáč řekl, že je divné, aby nepoznal vlastního místopředsedu. "A proč by za mnou běhal na toaletu?"
4. Jak dával Mejstřík lekce z latiny
Senátor Martin Mejstřík
Senátor z Prahy Martin Mejstřík během volby dokázal, že když ve škole měli latinu, dával pozor. Bohužel to bylo zřjemě jediné poznání, které dokázal běžný divák prezidentské volby z jeho neuvěřitelně dlouhé projevu získat. Abyste nebyli ochuzeni, zde jsou ty nejdůležitější myšlenky, které do projevu vtělil:
Principes mortales, res publica aeterna = Přední mužové jsou smrtelní, stát je však věčný (císař Tiberius k římskému lidu)
Exitus in dubio est: audebimus ultima = Jak to dopadne nevím, však s odvahou krajní to zkusím (Ovidius)
Initium est salutis notitia peccati. = Začátkem záchrany je poznání provinění (Seneca Mladší)
Iniuriam ipse facias, ubi non vindices = Ty sám ses provinil, když křivdu netrestáš (Publilius Syrus)
Clausis oculis = Se zavřenýma očima
Variatio delectat = Změna je příjemná (Walther)
Salutem rei publicae tuis commodis praeferas = Dej přednost blahu státu před svým prospěchem. (Walther)
Rex numquam moritur = Král nikdy neumírá
5. O bučení a bručení
Volba
Každý asi občas nadává jak špaček. Pokud je to na Pražském hradě a nevyčerpatelnou studnicí vulgarit vysoce postavený politik - ministr vnitra Ivan Langer - zaskočí to.
Ivan Langer zaskočil nejen úvahou na téma, kdo si s kým "vytírá prdel", ale také poznámkou, že volbu zřejmě někdo odskáče. V hádce s Martinem Bursíkem řekl: "Tak já ti to povím, jaká hra kolem toho byla. Jaká špinavá hra kolem toho byla, kolik lidí půjde bručet!" (více o tom čtěte zde)
Scénku ještě v pátek večer přehrála v hlavních zprávách TV Nova. Její redaktoři však zřejmě hůř slyší, a tak ze slova "bručet" udělali "bučet".
Ať tak nebo tak - Langer se rozhodl, že svůj výrok prostě nevysvětlí.
6. Schwarzenberg nezklamal
Pátek na Hradě: Schwarzenberg se trápí
Diváci politických pořadů mají jednu jistotu - pokud začne ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ) dřímat, mohou odejít, protože se nestane nic důležitého.
Při první volbě hlavy státu se Schwarzenbergovi podařilo pospávat už z kraje - při projevu obou prezidentských kandidátů. "U obou jsem s úctou usnul," přiznal se.
Jeho úřad pak lehké faux pas žehlil: "Pan ministr možná vypadá, že spí nebo klimbá a vše velice pozorně sleduje a velice dobře slyší," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová deníku Šíp, který investigoval, zda Schwarzneberg netrpí spavou nemocí.


!941!!941!!941!!941!!941!!941!!941!!941!!941!

reagovat

V diskuzi jsou 4 příspěvky a shlédlo ji 1196 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 09:56:38

!1326!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 07:31:17

hehe, debil nemoh dospat a už jede - ctrl c ctrl v !486!

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 06:52:53

Já to přečet ;-)))

uživatel eliminován | 18. 02. 2008, 06:50:32

By mě zajímalo kdo to bude číst !811!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

džamilavolbaprezidentstehlíkováženatrochahlavanadhledmisezeleníhraddruhásálvýběrsituaceportfejmomentnervozitaministryněstranazmatkařkaonemocněhrdinkaproduktabsurdistánstátpolitik

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑