Diskuze a otázky - Oceňujeme vrahy?Nebo hrdiny?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

se_ky

se_ky | 6. 03. 2008, 08:30:01 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Jak vy to vidíte? Ocenění bratrů Mašínů a pana Palmera panem Topolánkem je dle mého minimálně ignorantství. Dobrá, skutečnost, že se považovali za odboj (já osobně na tom nic moc odbojového nevidim) je víceméně věcí názoru a pohledu. Ovšem to, že ZAVRAŽDILI lidi, pouze konající svou práci a službu tak, jak jim předkládal tehdejší zákon a pravidla, mi nepříjde příliš hrdinské. Dejme tomu, že by utíkali z republiky a při případné sebeobraně by někoho zabili, beru. Jenže oni !!!CHLADNOKREVNĚ!!! podřízli celního úředníka, ostatní stejně chladnokrevně zastřelili a tomu teď říkají boj proti komunismu a nazývají to hrdinstvím? Pane Topolánku, styďte se!!!

reagovat

Přijde vám jejich ocenění správné?

V anketě hlasovalo celkem 41 uživatelů

V diskuzi je 376 příspěvků a shlédlo ji 2462 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | 300 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 20. 08. 2008, 14:14:16

se_ky:kecáš,je vidět,že o tom nic nevíš.nepodřízli celníka,ale policajta,který by je poznal a skončili by na popravišti,pokladníka zastřelil Josef při rvačce o pistoli.byla studená válka a oni bojovali o život,btw., ti kteří neutekli,skončili na popravišti,např. jejich strýc,který o jejich činnosti vůbec nevěděl.myslím,že naše společnost se jakž takž pokloní těm,které bolševici umučili nebo popravili,ale zásadně neodpouští těm,kteří nečekali,vzali kvéry a bojovali a ještě si nakonec dovolili přežít.Jsi vůl

se_ky

se_ky | 10. 03. 2008, 17:29:19 | více příspěvků | napsat uživateli

Kwon: moc hezke, ale hrozne dlouhe:D

uživatel eliminován | 10. 03. 2008, 15:32:39

Po bratrech Josefu a Ctiradovi Mašínech dostal čestnou plaketu předsedy vlády také člen jejich ozbrojené odbojové skupiny z padesátých let minulého století Milan Paumer. Ten, stejně jako oba bratři, doposud neprojevil lítost nad tím, že při útěku z tehdejšího reálně socialistického Československa bylo členy skupiny zabito několik nevinných lidí. Evidentně se k tomu ani nechystá. O životě jedné z obětí Paumer dokonce veřejně hovoří jako o „hnusném životě“.

Již v den ocenění bratrů Josefa a Ctirada Mašínů z rukou premiéra Mirka Topolánka (ODS) byl Milan Paumer konfrontován s tím, zda ho provedení dávných činů mrzí. „…přece jen, v srpnu 1952 jste přepadl auto s výplatami. A zahynul ozbrojený pokladník. Není vám to líto?“ zeptal se jej redaktor Českého rozhlasu. Paumer lítost neprojevil, naopak šel do útoku.
„Vůbec ne. Ten si ten svůj hnusnej život moh zachránit tím způsobem, že moh předat ty peníze a bylo by všechno v pořádku. Ten, jedinej, kterej v tom autě byl, měl zbraň. A on ji vytáhnul a chtěl, ohrožoval s tou zbraní, ohrožoval Pepu (Josefa Mašína – pozn. red.), s kterým zápasil o tu zbraň. No a pak vyšla rána a on se sám odstřelil,“ řekl Paumer. „Bohužel, na tuto děsivou odpověď, která dokládá, že Paumer pohrdá životy druhých a flagrantním způsobem otáčí vztah vrah (lupič) a jeho oběť, rozhlasový moderátor nezareagoval. Pokladním Rošický, který se stal nevinnou obětí, byl Paumerem v této rozhlasové odpovědi vylíčen jako původce vlastní smrti. V Paumerově neuvěřitelně drzé dikci právě tato oběť 'ohrožovala' lupiče a vrahy a sama se 'odstřelila',“ reagovala na Paumerova slova pro gitU tisková mluvčí KSČM Monika Hoření.

Neprojevení lítosti ze strany Paumera ani Mašínů ale nevadí premiéru Topolánkovi, který uděloval čestné plakety. „Milan Paumer patří ke skupině, která se po nástupu komunismu, kdy komunismus vyhlásil válku vlastním občanům, postavila proti režimu a chtěla bojovat za osvobození Československa od totalitního režimu. Často se diskutuje o obětech. Myslím si, že bychom měli uvést celou řadu srovnání, kolik lidí například zemřelo na drátech vysokého napětí při pokusu opustit totalitní zemi, kolik lidí zemřelo v komunistických lágrech a podobně,“ řekl Topolánek v úterý v pražské Kramářově vile, při slavnostním předání čestné plakety Paumerovi. Nikoli ale všichni, kteří Mašíny a Paumera jinak uctívají, na celou záležitost hledí tak přímočaře jako premiér. „Byly doby, kdy války měly svá pravidla,“ uvedl kupříkladu publicista a bývalý kancléř Pražského hradu Ivan Medek v sobotních Lidových novinách. V případě Mašínů, kteří jednu z obětí omámili chloroformem a následně jí ve spánku podřízli hrdlo, však podle Medka tato pravidla neplatila. „To, že se jich bratři Mašínové nedokázali vždy držet, může být pochopitelné, ale v žádném případě to neznamená, že na jednání, které připomíná spíše popravu než boj, měli tak říkajíc právo. Soudit nemohu a nechci. Možná že se mýlím, ale myslím si, že sebenepatrnější projev lítosti, vycházející ze svědomí mužů tehdy mladých, by velikost jejich odvahy nezmenšil. Právě naopak,“ dodal Medek.

Ztráty lidských životů byly a jsou překážkou i pro bývalého a stávajícího prezidenta Václava Havla a Václava Klause, kteří Mašínům ani Paumerovi nikdy neudělili státní vyznamenání, ač to Senát opakovaně navrhoval. Veřejnost se dělí na ty, kteří právo na svobodu nestaví nad právo na život jiného člověka, a na ty, kteří to vnímají opačně. Někteří si v tomto pomáhají i takzvaným černým humorem. Na serveru Aktualne.cz kupříkladu jeden z tázajících se lidí položil, pod přezdívkou Gecko, Paumerovi následující dotaz: „Dobrý den, budete se snažit i o ocenění dalších neprávem opomíjených bojovníků proti komunismu? Mám na mysli například. ikonu protikomunistického odboje Olgu Hepnarovou, která v 70. letech zlikvidovala 8 komunistů nebo Ladislava Hojera, který zlikvidoval 5 komunistek? Dodnes nemají úctu národa…“ Hepnarová najela za minulého režimu náklaďákem do skupiny lidí stojících na tramvajové refýži, dostala trest smrti. Hojer znásilňoval a vraždil ženy, dostal taktéž trest smrti. Paumer na dotaz odpověděl svérázně: „V současné době se snažíme prosadit zákon o třetím odboji, který by anuloval zbytkové tresty. A na jeho základě bychom poté prosazovali ocenění dalších bojovníků proti komunismu.“ Podle návrhu zákona o protikomunistickém odboji, který právě projednává Senát, by mohli být účastníci třetího odboje postaveni na roveň válečných veteránů. Osvědčení by měl vydávat Ústav pro studium totalitních režimů. Za protikomunistického odbojáře má být podle návrhu považován ten, kdo vedl ozbrojený boj, sabotáže, spolupracoval se zahraniční zpravodajskou službou demokratického státu, věnoval se převaděčství nebo například fungoval jako agent-chodec. Hepnarové a Hojera by se zákon pravděpodobně netýkal, Mašínů a Paumera ale ano.

Autorka je interní redaktorkou gitY.

se_ky

se_ky | 10. 03. 2008, 07:35:41 | více příspěvků | napsat uživateli

JitkaDvorakova: tak ted jsi mne naprosto dokonale rozesmala:D:D:D Muzes mi prosim prednest tu zminku o tom, kde jsem se oznacil za komunistu?:D To bych si rad precetl tedy....ty jsi naprosto vygumovana vid? Uz to nehul hele:D

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 11:35:12

pardal: dobrej joke!121!

pardal-leopard

pardal-leopard | 7. 03. 2008, 11:34:30 | více příspěvků | napsat uživateli

hatebred - kdyby kapitalisti nerozpoutali Světovou válku, nebylo by ani žádných komunistů, který by zavírali hranice...!1405!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 11:31:02

hatebreed85: A to jako proč? Mluvila jsem o Mašínech...ty jsi ten pan "všechno vim, všechno znám, všude jsem byl nejmíň dvakrát.."!898!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 10:04:10

jinak žasnu nad černobílým pohledem na svět většiny diskutujících. nejsem ani komunista...ani fašista, ani nevím co.......ale vidět komunismus jako všechno zlé....a naopak vše po převratu jako to nejlepší, co nás mohlo potkat, mi přijde hodně naivní.
obyčejné vrahy, kteří to jen schovali pod "odboj" proti komunismu (spíš mi to příjde, jako neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka a naprosté diletanství) tu někteří srovnávají s odbojáři z druhé světové.....to jsme to dopadli.!663!
ale co čekat od národa, který umí své elity akorát zavřít do basy, nebo je nechat postřílet........

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 09:58:16

!955!!955!!881!!881!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 09:57:28

mtrvej uglyprd, dobrej uglyprd!102!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:30:24

MRTVEJ KOMUNISTA DOBREJ KOMUNISTA!!:-DDD

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:18:20

devilsek: chytrá holka !5!!331!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:17:38

jitka dvořáková to tady zase rozsekla !670!!670!

majka.: "kdyby komunisti nezavřeli hranice, nemuseli by nikoho zabíjet.."

děvče tebe po porodu upustili na zem? !1365!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:12:41

Když už zabíjeli, měli zabíjet v sebeobraně ne že někoho svaážou k židli a podříznou!861! a ta knížečka co si nechali napsat..akorát si na hrdiny hrajou a hrdinama nejsou ..nechali tu shnít vlastní mámu a v tom hrdinství opravdu nevidim!664!a co dokázali když zdrhli za hranice?jak bojovali dál proi komunismu když za to dostali ocenění??????nijak. Chtěli jenom zdrhnout. Jejich táta hrdina byl to beru ..ale oni v žádnym případě...A nebyl to Topolánkův názor, ale jenom gesto je mi zle..

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:07:18

!663!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 07:57:08

Fandim Masinum...........!1286!!1286!!1354!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 07:52:53

U mě je favoritem Seky,když se v jednom odstavci sám označí za komunistu a pak za to vzápětí zkritizuje okolí.......!470!!923!
Jinak je samozřejmě pravdě nejblíž alibistickej názor že,na činy podobnýho druhu byly rozpačitý reakce už v době kdy se odehrály...není to jen o Mašínech,v sedmdesátých letech třeba nějací týpci údajně zklamaní komunismem unesli dopravní letadlo ČSA a donutili ho přistát tuším v Německu...Na Západě je nezavřeli,ale bylo vidět,že z přílivu podobných bojovných utečenců mají spíš obavy a nadšení nad hrdinským činem bylo minimální...!2!!923!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 07:31:19

myslíš si, že partyzán nezastřelil člena vlajky přestože byli oba "češi"?...

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 07:30:11

ano, v tomto kontextu byl gabčík sprostý vrah, protože heydrich byla vlastně fajn kluk..a že měl na sobě uniformu momentálního nepřítele, to byla holt už takový smůla...

se_ky

se_ky | 7. 03. 2008, 07:18:17 | více příspěvků | napsat uživateli

Dlouho jsem cekal na to az nekdo napise, jako vzdy, ze jsem komunista a ze jsem je volil. Ze to tak neni uz nutit nikomu nebudu, ale jedno je jiste: tenhle narod oznaci za komunistu kazdeho, ktery nesouhlasi s demokracii v podani jakem tu prezentuje velka modra ODS a jeji samovladce SS fuhrer Topolanek....Jen proto, ze mam odlisny nazor a neschvaluju vrazdu a sobectvi jsem komunista...proste cirkus:D

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:50:00

anaalena: ok, vzhledem k tomu, že neslyším tón zvuku z písmenek, beru to tak, jak to přečtu, omlouvám se..!929!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:45:43

m1c4a1: Tvoje úvaha je správná. Možná nahraď Češi názvem České elity. Ty nás vždy srazili v nadšení.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:43:36

SSBN: Máš rozum. Dobrou noc.

m1c4a1

m1c4a1 | 7. 03. 2008, 01:43:03 | více příspěvků | napsat uživateli

Chtěli odejít ze země, hrozil jim tady za to kriminál a nucený práce nebo poprava. Celníci je zadrželi, protože měli tu smůlu, že zastupovali výkonnou moc. Buď by je zastřelili celníci a nebo oni je. Měli tu snad zůstat, protože jim režim bránil ve volném rozhodování?
Češi se snadno vzdávají - Německu jsme se předali bez boje, odpor v 68. taky skoro žádnej... Mašínové aspoň dosáhli, čeho chtěli.

SSBN

SSBN | 7. 03. 2008, 01:40:40 | více příspěvků | napsat uživateli

anaalena: masochismus ti nesluší !415! A mně vlastně taky ne. Takže se střelhbitě odebéřu na lože. Doporučuji totéž. !918!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:37:00

SSBN: Dávno to vím, ale vždy se nechám strhnout.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:36:09

ploox: Promiň, ale věta je to na jednu stranu dobré a na druhou ne se hodí do úst politika. Třeba jako na jednu stranu (USA) chci radar a na druhou ne (Rusko).

SSBN

SSBN | 7. 03. 2008, 01:33:59 | více příspěvků | napsat uživateli

anaalena: tak odtud to přesvědčení, že tyhle diskuse mají smysl a nejsou ztráta času? No obávám se, že brzo zjistíš, že to tak není.

ploox

ploox | 7. 03. 2008, 01:33:21 | více příspěvků | napsat uživateli

anaalena : bože, jen ne politik !2!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 01:32:05

SSBN: Haha, já prošla školstvím svého otce. No, žila jsem 2 roky v USA

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | 300 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

panzákonslužbaskutečnostnepříjdevěcsebeobranaoceněníbratrpohledignorantstvípalmeraodbojčlověkmašínůtopolánkemnázorhrdinavrahpravidlorepublikapráce

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑