Diskuze a otázky - Nokia N810 Internet Tablet

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 16:26:54 |

Kapesní počítač s Linuxem a GPS

Nokia N810 Internet Tablet - kapesní počítač s Linuxem a GPSMožná si pamatujete na zařízení s názvem Nokia 770 nebo Nokia 800, které Nokia označuje jako "internet tablet". Dalo by se o nich mluvit též jako o kapesních počítačích, běží totiž na operačním systému Linux. Ten je obsažen i v novince s označením Nokia N810. Obsahuje kvalitní výsuvnou klávesnici, takže tento přístroj může konkurovat i běžným UMPC (ultra mobile PC). Jen jednu věc pořád neumí - telefonovat. Proč?

Při pohledu na okolní obrázky musíte uznat, že nový "internet tablet" se Nokii povedl. Navíc ho až k prasknutí nacpala nejmodernějšími technologiemi, ovšem na GSM modul ani tentokráte nedošlo. Mám dvě takové teze - buď se Nokia spoléhá na to, že se neustále uživatelé pohybují v dosahu sítí wi-fi, kde mohou být neustále online přes Skype, nebo se bojí toho, že by ohrozila prodej svého komunikátoru Nokia E90. Ten na rozdíl od N810 nemá dotykový displej, což mnohým uživatelům hodně vadí.

Nokii N810 proto musíme brát jako kapesní počítač. Věřím, že některá z dalších verzí GSM modul dostane, ale zatím se musíme obejít bez něj. Je to tedy zatím jen vhodný doplněk k vašemu normálnímu telefonu. Nokia N810 vás určitě uchvátí svým 4,13 palcovým displejem s rozlišením 800 x 480 bodů. Na něm pohodlně zobrazíte většinu webových stránek i bez toho, aby byly nějak násilně zformátované. Internetový prohlížeč je postaven na jádru Mozilla, poradí si i s Flashem či Ajaxem. Dále v přístroji najdete předinstalován e-mailový klient, Skype atd. Operační systém je otevřený, takže můžete snadno doinstalovat chybějící aplikace.

Díky plnohodnotné vysouvací QWERTY klávesnici lze N810 použít i jako pracovní nástroj, lehce s ním napíšete delší e-mail nebo nějaký dokument. Pro velký displej našel výrobce ještě jedno využití - vybavil tento internetový tablet GPS čipem a navigací Wayfinder. Klávesnice mi na první pohled připomíná klávesnici v komunikátoru HTC TyTN.

Nad displejem je VGA kamera, která slouží pro videohovory přes Skype. Vedle ní je malé dvojtlačítko pro základní ovládání aplikací, další najdete na boku, díky dotykovému displeji není dalších kláves ani moc potřeba. Pokud potřebujete psát, jednoduše vysunete klávesnici, vedle které je navíc i pětisměrný joypad.

O interní paměti se výrobce nezmiňuje, ale víme, že N810 bude podporovat paměťové karty až o kapacitě 10 GB. Přístroj tak můžete použít také jako video nebo MP3 přehrávač.

Co se týče komunikačních možností, stěžejní bude Wi-fi, ale výrobce nezapomněl ani na Bluetooth.

Jsme zvědavi, jak se třetí verze internetového tabletu Nokia N810 osvědčí mezi uživateli. Přidání QWERTY klávesnice je pozitivní krok, velice pohodlně tak můžete odpovídat na emaily či editovat dokumenty. Její prodej bude zahájen v listopadu tohoto roku, počáteční cena bude přibližně 479 dolarů (kolem 10.000 Kč).
!12!

reagovat

V diskuzi je 1 příspěvek a shlédlo ji 668 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 26. 03. 2008, 16:28:57

http://www.palmserver.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1177


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

nokian810tabletapočítačinternetlinuxemlinuxoznačenígpsmožnásystémzařízenívěctelefonoklávesniceumpcpřístrojnázevmobilnovinkagps

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑