Diskuze a otázky - MRKEV... ... ...

úvodní strana | aktualizovat | dolů

anonym104

anonym104 | 16. 08. 2007, 07:53:27 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Mrkev obecná (Daucus carota) je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák.

Poddruhy a variety
Daucus carota subsp. carota (syn. Daucus sylvestris Miller, 1768; syn. Daucus carota var. sylvestris (Miller) Hoffmann, 1791; syn. Daucus carota subsp. sylvestris (Miller) Schübler & Martens, 1834) - Mrkev obecná pravá: Původní divoká nešlechtěná forma mrkve.
Daucus carota subsp. sativus (Hoffmann) Arcangeli, 1882 ex Schübler & Martens, 1834 (syn. Daucus carota var. sativus Hoffmann, 1791; syn. Daucus sativus (Hoffmann) Passerini, 1852 ex Röhling, 1812) - Mrkev obecná setá: Současná asi nejoblíbenější odrůda mrkve v Česku. Představuje vyšlechtěný kultivar, který se od původní mrkve liší nejen mohutností kořene, ale také jeho barvou. Obsahuje více karotenů, což se podílí na jeho červené barvě (původní divoké mrkve mají kořen bílý, žlutý či nachový).
Daucus carota cv. “Beta Sweet“: Americký genetik Leonard M. Pike z Texas A&M University vyšlechtil intenzívně oranžovou odrůdu s temně nachovým povrchem, která obsahuje o 50 % více β-karotenu než běžné formy. Tato látka působí jako antioxidant preventivně proti vzniku rakoviny. Na trh v USA byla nová forma uvedena v roce 1998.

Vzhled
Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím.

Výskyt
Rostlina pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde ještě přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci a tvoří tak centrum diverzity druhu. Historie jejího rozšíření není zcela jistá; předpokládá se, že se v 10. století rozšířila do celé oblasti od Indie pro východní Středomoří. Ve 12. století se dostala až do západní Evropy a do Číny. V současné době se pěstuje na celém světě.

Divoké zástupce tohoto druhu můžeme objevit ve volné přírodě i v Česku.

Použití v kuchyni
V kuchyni se používá pouze kořen.

Mrkev se může jíst syrová, vcelku jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů, či tepelně upravená v polévce, játrové omáčce atd…

V polévkách bývá často kombinována s celerem a cibulí kuchyňskou.

Lékařství a léčitelství
Jako droga se sbírá její kořen (Radix dauci), semena (Fructus dauci) a výjimečně i nať (Herba dauci). Mrkev se používá v léčitelství jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamíncích a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční.

V únoru 2005 bylo zjištěno, že látka falkarinol (falcarinol) obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny.

!11!!11!!11!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 496 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 16. 08. 2007, 08:58:28

zas o něco chytřejší asi budu !383!

uživatel eliminován | 16. 08. 2007, 08:42:35

!121!řikáš máš rád mrkev, jo??:D!121!

Heaven...

Heaven... | 16. 08. 2007, 08:36:55 | více příspěvků | napsat uživateli

jenom vařenou samotnou!1137!!670!

F.A.R.F.A.L.L.A

F.A.R.F.A.L.L.A | 16. 08. 2007, 08:32:16 | více příspěvků | napsat uživateli

mrkev jim jenom syrovou, upravenou zeleninu nejim vubec, jsem hodne vybirava a maminka ma radost !1309!

uživatel eliminován | 16. 08. 2007, 08:19:47

miluju vařenou mrkev))))

uživatel eliminován | 16. 08. 2007, 08:12:13

Mrkvičkový salát...mňam!!938!!1424!

uživatel eliminován | 16. 08. 2007, 08:00:57

taji se někdo nudííí!811!, gg

anonym104

anonym104 | 16. 08. 2007, 07:54:08 | více příspěvků | napsat uživateli

!11!!11!!11!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

daucuscarotamrkevsubspsynsylvestrismillerobecnáschüblerhoffmannmartensmiříkovitýchrostlinapraváformačeleďvarzeleninavarietadivokápoddruhsativuspastinákarcangeli

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑