Diskuze a otázky - Ministranta zastřeli v kostele

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 1. 06. 2009, 12:59:23 |

Amerického lékaře, který prováděl potraty, zastřelili v kostele

Amerického lékaře George Tillera, který na klinice ve Wichitě ve státě Kansas prováděl interrupce i ve vysokém stupni těhotenství, zastřelili v neděli v kostele, kde zrovna ministroval. Ještě týž den byl zadržen 51letý muž a byl obviněn z vraždy. Její motiv není znám. Tiller už jeden pokus o atentát přežil. Zaútočili na něj odpůrci potratů.

Sedmašedesátiletého Tillera zastřelil neznámý muž v neděli ráno v kostele Reformační luteránské církve ve Wichitě. Přivolaní policisté jej nalezli ve foyeru mrtvého.

Svědci ale poskytli informace o podezřelém včetně registrační značky jeho vozu. Policie tři hodiny po činu zastavila řidiče modrého Fordu Taurus a uvalila na něj vazbu. Detektiv Tom Stoltz řekl novinářům: "Myslíme si, že máme tu pravou osobu.“ V pondělí byl muž obviněn z vraždy. Propuštění z vazby na kauci je vyloučeno.

Motiv činu zatím není znám, ale Tiller byl už před šestnácti lety postřelen před klinikou, kde prováděl potraty.

Byl terčem odpůrců potratů, protože je prováděl i ve vysokém stupni těhotenství. Jak ale uvádí předseda úřadu pro plánované rodičovství v Kansasu Peter Brownlie, skoro ve všech případech provedl potrat v případě, že další těhotenství ohrožovalo život matky. V březnu Tillera soud zprostil obvinění, že provedl 19 potratů v rozporu se zákonem.

Podle Brownlieho byla Tillerovi poskytována ochrana na klinice i doma. Klinika, kde pracoval, byla v polovině devadesátých let poškozena výbuchem bomby a v roce 1993 byl postřelen odpůrci potratů, kteří nyní sedí za mřížemi.
Tiller na archivním snímku z roku 1997

Nedělní vraždu odsoudily jak organizace hájící práva žen na potrat, tak americký prezident Obama. "Jakkoli jsou vážné u nás Američanů rozdíly v pohledu na složitá témata, jako jsou potraty, nemohou být řešeny odpornými násilnými činy,“ řekl prezident.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder se po činu rozhodl lépe chránit i další lidi, kteří by se mohli stát oběťmi násilí kvůli názorovým rozdílům.

I někteří odpůrci potratů odsoudili čin s tím, že sami bojují za záchranu všech životů. Zakladatel nadace Operation Rescue Randall Terry ale Tillera označil za "masového vraha“, byť jeho organizace střelbu odsoudila jako "zbabělý akt“.

Pokud se prokáže, že byl Tiller zabit v souvislosti s výkonem svého povolání, bude od roku 1993 už čtvrtým lékařem zabitým v USA kvůli provádění potratů.

reagovat

Chodíte do kostela

V anketě hlasovalo celkem 4 uživatelé

V diskuzi jsou 2 příspěvky a shlédlo ji 544 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 1. 06. 2009, 13:01:58

JÁ NECHODÍM DO KOSTELA
!31!

uživatel eliminován | 1. 06. 2009, 13:00:48

Snad na tebe taky brzo přijde řada.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

kostelnedělemužlékařtillerapotratránoklinikaatentátpokusmotivodpůrcegeorgetěhotenstvíluterávraždainterrupcestát51letýkansasstupeňtillerministrantneznámýdenwichitě

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑