Diskuze a otázky - Mini PC do školy

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:17:08 |

http://notebook.cz/clanky/technologie/2008/0506-asus-eeepc900-pronasledovatele
ASUS Eee PC 900 a jeho pronásledovatelé
První generace ASUSu Eee PC je na trhu teprve půl roku a za tuto dobu si získala svou nízkou cenou spoustu zákazníků. Dokonce takové množství,které nenechalo konkurenční firmy v klidu a začal tak doslova 'hon' za Eee PC. Také proto byla nyní představena již druhá generace, Eee PC 900. Jeho cena oproti předchůdci sice vzrostla, ovšem zákazník tím získá lepší výbavu a samotné Eee PC má tak vyšší šance obstát v tvrdém konkurenčním boji. Pojďme si shrnout co je Eee zač a srovnat si ho s aktuální konkurencí.
asus_eee900

Když ASUS loni na podzim uvedl první generaci velmi levného malého notebooku Eee PC, mnozí pochybovali o jeho smysluplnosti a asi jen málokdo mu předpovídal takový úspěch. Nikterak výkonný, velmi jednoduchý, ovšem s velmi nízkou cenou okolo 350 dolarů. Právě na poslední argument zákazníci zareagovali, a tak se Eee PC prodalo nečekaně vysoké množství. ASUSu se tedy povedlo uvést na trh skutečného zástupce kategorie levných notebooků/UMPC v podobě, v jaké si ho zřejmě představovala společnost Microsoft před necelými třemi lety, kdy tuto kategorii představila veřejnosti.

fotoASUS Eee PC 701

ASUS Eee PC 701 neboli první generaci jsme vám nejdříve představili v loňském článku "Asus Eee PC - mini notebook pro všechny" a nedlouho poté následovala recenze "ASUS Eee PC 701 - první test v ČR". Už při uvedení Eee PC 701 však ASUS prohlásil, že v dubnu 2008 bude představena druhá generace. Své slovo dodržel a v polovině měsíce dubna oficiálně oznámil příchod následovníka pojmenovaného Eee PC 900.

fotoASUS Eee PC 900
(R)Evoluce Eee PC

Mezi Eee PC první a druhé generace jsou v některých ohledech značné rozdíly. Zákazníci vytýkali prvnímu Eee PC zejména malý displej - přece jen 7" úhlopříčka a rozlišení WVGA (800x480) není na dnešní dobu mnoho. Proto přichází novinka už v základu s větší 8,9" obrazovkou o rozlišení 1024x600. Zvětšení displeje si naštěstí nevyžádalo větší rozměry notebooku, a tak míry 225 x 170 x 20-33,8 mm jsou prakticky totožné s předchozí generací (225 x 165 x 22-35 mm). Mírně narostla pouze hmotnost na celkových 990 gramů (dříve 909 g). Stále se tedy jedná o jeden z nejmenších a nejlehčích notebooků na trhu.

Výkon Eee PC 900 měla zajišťovat nová mobilní platforma Intel Atom, avšak v době uvedení prvních kusů Eee PC na trh ještě nebyla dostupná. Proto obsahuje první série stejný procesor a čipovou sadu jako předchozí generace, konkrétně výše taktovaný Celeron-M doplněný o čipset 915GM. Původně se měl Atom objevit až v kusech vyrobených od června letošního roku. Bohužel vzhledem k akutnímu nedostatku těchto procesorů se dá očekávat určité zpoždění, proto kdy a v jakém množství se dostanou první „Atomová“ Eee PC ke svým majitelům je nyní těžké předpovídat. Každopádně změna to bude jistě vítaná. Výpočetní výkon sice pravděpodobně poklesne, na druhou stranu tento drobný ústupek vynahradí výrazně nižší spotřeba nového procesoru. Podle Intelu spotřebuje Atom pouhých 0,6-2,5 W, což je znatelné snížení v porovnání se 11W spotřebou předchozí generace Eee PC. Budoucí modely by se tak mohly dočkat dokonce pasivního chlazení namísto klasického ventilátoru u současných modelů.

foto„Vnitřnosti“ Eee PC 900, zdroj: bit-tech.net

Změny nastaly také v ukládání dat. První generace disponovala pouze SSD připájenými na základní desku, jejichž kapacita se pohybovala dle konkrétního modelu od slabých 2GB do 8GB. Eee PC 900 nabídne dvě rozdílné kapacity závislé tentokrát na použitém operačním systému. Na základní desce bude integrován 4GB SSD pro operační systém, doplněný kartou s flash moduly v PCIe slotu - 8GB ve verzi se systémem Windows XP, nebo 16GB u verze s Linuxem. Pravděpodobně díky nulovému licenčnímu poplatku se tak příznivci Linuxu dočkají dvounásobné kapacity, přičemž je samozřejmě možné zakoupit Linuxový model a doinstalovat na něj vlastní XP. Příznivce videohovorů potěší jistě přítomnost kvalitnější 1,3Mpix webkamery u všech verzí. Posledním rozdílem u novinky je přítomnost Multitouch Trackpadu označovaného jako FingerGlide. Jeho zvláštností je možnost použít na touchpadu dva prsty zároveň a snadno tak například zvětšovat obrázek a využívat další funkce usnadňující ovládání. Zbylé vlastnosti jako Wi-Fi 802.11b/g, VGA výstup, dva USB porty nebo čtečka SD/MMC karet jsou shodné pro obě generace.

Specifikace ASUS Eee PC 900
Procesor: Intel Atom (první kusy Celeron-M)
RAM: DDR II 1 GB
HDD: 12GB (4+8) pro Windows, 20GB (4+16) pro Linux
LCD: 8,9" 1024x600
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: 0,99 kg
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka SD/MMC karet, VGA
Webkamera: 1,3Mpix
Dostupné barvy: Bílá, Černá
Cena: $500 až $650
foto
Co přinese budoucnost?

ASUS se snaží využít úspěchu Eee PC jak jen to jde. Dle posledních zpráv proto plánuje postupně uvést několik vylepšení, například větší model Eee PC 1001 disponující 10" obrazovkou a později dokonce s 11" displejem. Je jasné, že takto velké panely se již nevtěsnají do stávajícího šasi a bude nutné provést jeho zvětšení. To znamená rovněž větší hmotnost a v neposlední řadě vyšší cenu. Tímto však ASUS neskončí, zvažuje totiž uvést celou rodinu výrobků pod značkou „Eee“ - například Eee TV, Eee desktop nebo Eee monitor.

Dále je nejen u Eee PC plánován do konce roku příchod verze s dotykovým displejem a bezdrátovou komunikací WiMAX. Podle zdrojů ze zákulisí totiž plánuje více výrobců ultralevných notebooků použití dotykových displejů, které právě u těchto lehkých strojů jistě najdou své uplatnění. Navíc pokud bude dotykový displej uchycen na otočném kloubu, získá tím uživatel velmi levný tablet. Krom běžných displejů s rozlišením 1024x600 se například LG chystá vyrábět i panely s poměrem stran 16:9 a rozlišením 1024x576, jelikož právě tyto vlastnosti jsou považovány za mnohem vhodnější například pro sledování filmů. Příjemnou zprávou je bezpochyby i chystané rozšíření LED podsvícení, které dále sníží spotřebu drahocenné energie a udělá displeje ještě tenčí.

foto

Chystané inovace sice zpříjemní používání, na druhou stranu je otázkou, jak dlouho se při tomto tempu vylepšování bude moci mluvit o „malých“ a „levných“ zařízeních. Větší displeje znamenají zvětšení celého notebooku a zvýšení hmotnosti, navíc ho stejně jako další vymoženosti prodraží. Postupně se tak začnou blížit „dospělým“ notebookům s běžnou 15,4" obrazovkou, které se již dají sehnat za částku pod 10 000 Kč vč. DPH. Bude tedy zajímavé sledovat, jakým směrem se vývoj postupem času ubere a hlavně kterým zařízením dají přednost samotní zákazníci.
Frontální útok konkurence

Velký úspěch Eee PC samozřejmě nenechal v klidu konkurenci. ASUS v podstatě vytvořil nový tržní segment ultralevných notebooků, ze kterého si nyní chce každý „urvat“ co nejvíce pro sebe. Své alternativy představili nejen velcí hráči jako HP, Acer, Dell a další, ale také mnoho méně známých (či neznámých) počítačových prodejců. Konkurence je tak velmi různorodá od jednoduchých a málo výkonných modelů za nízkou cenu až po vybavenější, ale přirozeně dražší kousky. Aktuálně je v prodeji prakticky pouze čtveřice zařízení, jelikož mnoho z nich je pouze mírně pozměněnou variací na referenční design VIA Nanobook. Kromě ASUSu Eee PC si tak zákazníci na vybraných trzích mohou pořídit Dreambook Light IL1, Everex Cloudbook CE1200V (nebo jeho variace) a HP 2133 Mini-Note.

Dreambook Light IL1 pochází od australského výrobce výpočetní techniky Pioneer Computers. Jedná se zařízení navržené s cílem co nejnižších nákladů, což se samozřejmě odráží na použitém hardwaru.

Procesor: 1GHz VIA C7-M ULV
RAM: 512 MB až 1 GB
HDD: 40GB Ultra-ATA disk
LCD: 7" WVGA (800x480)
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g (volitelně), ethernet
Porty: 2x USB, čtečka karet 3in1, RJ-11, VGA
Webkamera: 0,3Mpix (volitelně)
OS: UBUNTU Linux (za příplatek Windows XP/Vista)
Hmotnost: 1,1 kg
Cena: $450

reagovat

V diskuzi je 6 příspěvků a shlédlo ji 598 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:48:26

Myslíš si žwe ti to nekdo bude číst ? !2!!2!

42.nitram

42.nitram | 4. 06. 2008, 17:38:04 | více příspěvků | napsat uživateli

porid si PDA vole...!20!

Dark.Angell

Dark.Angell | 4. 06. 2008, 17:35:02 | více příspěvků | napsat uživateli

porid si MAC mini :D

Vencaaaaa

Vencaaaaa | 4. 06. 2008, 17:32:42 | více příspěvků | napsat uživateli

demence!24!

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:30:14

no prave asus eee je super ale jako obvykle v ceske republice stoji N korun a jinde ve svete N/2 korun pomalu jako vsude

uživatel eliminován | 4. 06. 2008, 17:23:04

ale copak, zase ti smazali profil?


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

eeegeneracezákazníkcenaminipůlrokasusupronásledovatelfirmatrhspoustahonvýbavadruhámnožstvíasusdobapředchůdceklidškola

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑