Diskuze a otázky - METTERLINGOVY SEZNAMY

úvodní strana | aktualizovat | dolů

DzejkobDeRastignac

DzejkobDeRastignac | 19. 04. 2011, 15:00:14 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Nakladatelství Hamoun a synové vydalo konečně dlouho očekávaný první díl Metterlingových seznamů prádla (Sebrané seznamy prádla Hanse Metterlinga, díl první, 437 s. plus XXXII stránek předmluvy, rejstřík, 18 dolarů 75 centů), se zasvěceným komentářem známého metterlingovského badatele Gunthera Eisenbuda. Rozhodnutí publikovat toto dílo samostatně, před dokončením vydavatelských prací na celém obrovitém čtyřdílném opusu, je vítané i moudré, neboť tato závažná a jiskrná kniha učiní okamžitě přítrž nepěkným pověstem, že Hamoun a synové, sklidivše bohatou žeň z Metterlingových románů, hry, zápisků, deníků a korespondence, hledali pouze další zisky ze stejného pramene. Jak hrozně se našeptavači zmýlili! Vskutku, hned první Metterlingův seznam prádla
Seznam č. 1
6 párů spodků
4 nátělníky
6 párů modrých ponožek
4 modré košile
2 bílé košile
6 kapesníků
Neškrobit!
poslouží jako dokonalý, téměř vyčerpávající úvod k dílu tohoto rozervaného génia, známého mezí současníky jako "Pražský pošuk". Tento seznam vznikl, když Metterling psal Přiznání monstrózního sýra, práci ohromného filozofického významu, v níž nejen dokázal, že Kant se mýlil, pokud jde o vesmír, ale že také nikdy neplatil účty. Metterlingův odpor k naškrobenosti je typický pro jeho dobu, a když se právě tento balík prádla vrátil příliš tuhý, začal být Metterling náladový a depresivní. Jeho bytná, paní Weiserová, sdělovala jeho přátelům, že "pan Metterling se zavírá na celé dny ve svém pokoji a pláče, že mu naškrobili spodky". Samozřejmě známý vídeňský psychiatr Breuer již dříve poukázal na vztah mezi naškrobeným spodním prádlem a Metterlingovou utkvělou představou, že si o něm šuškají muži s podbradky (Metterling: Paranoidně depresivní psychóza, a rané seznamy, Zeiss Press). Toto téma nedodržených instrukcí se objevuje v jediné Metterlingově hře Astma, kde Needleman omylem přinese prokletý tenisový míček do Valhaly.

Očividnou záhadou na druhém seznamu
Seznam č. 2
7 párů spodků
5 nátělníků
7 párů černých ponožek
6 modrých košil
6 kapesníků
Neškrobit!
je oněch sedm párů černých ponožek, protože je už dlouho známo, že Metterling hluboce miloval modrou barvu. Zmínka o jakékoli jiné barvě ho vskutku po celá léta přiváděla k zuřivosti a jednou namočil Reinera Mariu Rilka do medu, když slavný básník podotkl, že dává přednost hnědookým ženám. Podle Anny Freudové ("Metterlingovy ponožky jako odraz falické matky", Psychoanalytický časopis, listopad 1935) náhlý přechod k tmavším ponožkám souvisí s jeho zármutkem nad "Bayreuthským incidentem". Uprostřed prvního jednání Tristana Metterling kýchl, čímž smetl příčesek z hlavy jednoho z nejbohatších patronů opery. Obecenstvo bylo pobouřeno, ale Wagner Metterlinga hájil dnes již klasickou poznámkou "Každý kýchá". Potom však Cosima Wagnerová propukla v pláč a obvinila Metterlinga, že sabotuje práci jejího manžela.

Je nepochybně pravda, že Metterling měl s Cosimou Wagnerovou určité úmysly. Víme, že ji vzal jednou v Lipsku za ruku a o čtyři roky později to v údolí řeky Ruhr udělal znovu. V Gdaňsku se za bouřky nepřímo zmínil o její holeni a ona se pak rozhodla, že bude nejlepší, když už se s ním nikdy neuvidí. Metterling se vrátil ve stavu naprostého vyčerpání domů, sepsal Kuřecí myšlenky a věnoval originál rukopisu Wagnerům. Když Wagnerovi rukopisem podložili kratší nohu u kuchyňského stolu, Metterling zatrpkl a přešel k tmavým ponožkám. Jeho hospodyně ho zapřísahala, ať zůstane u svých zamilovaných modrých anebo alespoň zkusí hnědé, ale Metterling se na ni hrubě obořil slovy: "Špindíro! A proč ne rovnou proužkované?"


Na třetím seznamu
Seznam č. 3
6 kapesníků
5 nátělníků
8 párů ponožek
3 prostěradla
2 polštáře
se poprvé objevuje ložní prádlo: Metterling mel velkou slabost pro ložní prádlo, zvláště pro polštáře, které si se sestrou jako děti navlékali na hlavu a hráli si na duchy, dokud jednoho dne nespadl do kamenolomu. Metterling rád spával v čistém ložním prádle, stejně jako jeho románové postavy. Horst Wasserman, impotentní zámečník ve Filé ze sleďů, zabíjí z touhy po výměně prostěradla a Jenny v Pasáčkově prstu je ochotná jít do postele s Klinemanem (kterého nenávidí, protože pomazal její matku máslem), "pokud to znamená ležet na čistém prostěradle". Je tragédií, že prádelna nikdy nedokázala vyprat ložní prádlo k Metterlingově spokojenosti, ale tvrdit, jako to učinil Pfaltz, že z rozčarování nad touto skutečností nedokončil Kam kráčíš, kreténe?, je absurdní. Metterling si liboval v posílání prostěradel do prádelny jako v určitém luxusu, ale nebyl na něm závislý.

V dokončení dlouho plánované sbírky poezie Metterlingovi ve skutečnosti zabránil krátký milostný románek, který se objevuje ve "Slavném čtvrtém" seznamu:
Seznam č. 4
7 párů spodků
6 kapesníků
6 nátělníků
7 párů černých ponožek
Neškrobit!
Expresní 24-hodinová služba

V roce 1884 se Metterling seznámil s Lou Andreas-Saloméovou, a jak vidíme, najednou vyžadoval čisté prádlo každý den. Milence vlastně seznámil Nietzsche, který řekl Lou, že Metterling je buď génius, nebo idiot a ať se pokusí zjistit, co z toho. V té době začala být expresní čtyřiadvacetihodinová služba v Evropě velmi populární, zvláště mezi intelektuály. Metterling novotu uvítal. V první řadě byla včasná a Metterling včasnost miloval. Na schůzky vždy přicházel dřív - někdy i o několik dní, takže musel být ubytován v pokoji pro hosty. Také Lou zbožňovala každodenní dodávky čistého prádla, Radovala se jako malé dítě a často Metterlinga brala na procházky do lesů, kde spolu rozbalovali poslední balík z prádelny. Milovala jeho nátělníky a kapesníky, ale ze všeho nejvíc vzývala jeho spodky. Napsala Nietzschemu, že Metterlingovy spodky jsou nejvznešenější věcí, jakou kdy poznala, včetně Tak pravil Zarathustra. Nietzsche to přijal jako gentleman, ale od té doby na Metterlingovo spodní prádlo žárlil a říkal nejbližším přátelům, že ho shledává "extrémně hegeliánským". Lou Saloméová se s Metterlingem rozešla po Velkém melasovém hladomoru v roce 1886, a i když Metterling Lou odpustil, ona o něm říkávala, že mu "kape na karbid".

Pátý seznam
Seznam č. 5
6 nátělníků
6 párů spodků
6 kapesníků
byl pro badatele vždy záhadou, především proto, Se v něm zcela chybějí ponožky. (Dokonce i Thomas Mann byl ještě po řadě let tímto problémem tak zaujat, že o něm napsal hru Mojžíšovy ponožky, která mu ovšem nešťastnou náhodou spadla do kanálu.) Proč tento literární gigant náhle škrtl ponožky ze svého týdenního seznamu? Nebyl to, jak tvrdí někteří badatelé, příznak počínajícího šílenství, i když se tou dobou v Metterlingově chování začaly objevovat určité podivnosti. Mezi jiným se domníval, že je bud sledován, nebo někoho sleduje. Nejbližším přátelům vyprávěl, že vláda mu chce nechat ukrást bradu, a jednou na prázdninách v Jeně nedokázal čtyři dny za sebou říct nic jiného než "baklažán". Tyto záchvaty byly však sporadické a chybějící ponožky nevysvětlují. Stejně tak je nevysvětlí jeho řevnivost vůči Kafkovi, který v jednom krátkém období života přestal nosit ponožky z pocitu viny. Eisenbud nás totiž ujišťuje, že Metterling ponožky nosil dál. Prostě je jenom přestal posílat do prádelny! A proč? Protože v tomto životním období získal novou hospodyni, Frau Milnerovou, která mu byla ochotná prát ponožky v ruce - toto gesto Metterlinga tak dojalo, že té ženě odkázal všechen svůj majetek, skládající se z černého klobouku a paklíku tabáku. Hospodyně se také objevuje jako Hilda v jeho komické alegorii Ichor matky Brandtové.

Metterlingova osobnost se před rokem 1894 očividně začala rozpadat, pokud se dá vůbec něco usoudit ze šestého seznamu:
Seznam č. 6
25 kapesníků
1 nátělník
5 párů spodků
l ponožka
a nepřekvapuje, že právě v té době vstoupil k Freudovi do psychoanalýzy. Seznámil se s Freudem již před lety ve Vídni, kde oba navštívili představení Oidipa, z kterého museli Freuda, zmáčeného studeným potem, odnést. Jejich sezení byla bouřlivá, máme-li věřit Freudovým zápiskům, neboť Metterling se choval nepřátelsky. Jednou Freudovi vyhrožoval, že mu naškrobí plnovous, a často mu říkal, že mu připomíná majitele jeho prádelny. Postupně se vynořoval na povrch Metterlingův neobvyklý vztah k otci. (Metterlingovští badatelé jsou již obeznámeni s jeho otcem, drobným úředníčkem, který Metterlinga často zesměšňoval tím. že ho přirovnával k buřtu,) Freud píše o klíčovém snu, který mu Metterling vyprávěl:
Sedím s přáteli u večeře, když najednou vejde člověk s mísou polévky na vodítku. Obviní mé spodní prádlo ze zrady, a když se mě jedna dáma zastane, upadne jí čelo. Ve snu mi to připadá zábavné a směju se. Brzy se smějí všichni až na majitele mé prádelny, který se tváří odměřeně a cpe si ovesnou kaši do uší. Vstoupí můj otec, sebere čelo té dámy a uteče s ním. Běží na náměstí a křičí: "Konečně! Konečně! Vlastní čelo! Teď už se nebudu muset spoléhat na toho svého připitomělého syna." To mě ve snu rozesmutní a zmocní se mě nutkání zlíbat starostovo ložní prádlo. (Zde se pacient rozpláče a zapomíná zbytek snu.)


S poznatky získanými z tohoto snu dokázal Freud Metterlingovi pomoci a oba se stali přáteli i mimo analýzu, i když se Freud pro jistotu nikdy neobracel k Metterlingovi zády.

Jak již bylo oznámeno, v druhém dílu Eisenbud rozebere seznamy 7-25, včetně období Metterlingovy "soukromé pradleny" a patetického nedorozumění s čínskou prádelnou na rohu ulice.

reagovat

V diskuzi je 7 příspěvků a shlédlo ji 861 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

nejakyclovek

nejakyclovek | 19. 04. 2011, 19:09:17 | více příspěvků | napsat uživateli

seznam c. 6 ...nemas tam chybu? spravne je 25 kapesniku a 2 natelniky

uživatel eliminován | 19. 04. 2011, 17:50:37

nudnější blbost jsem nečetla

cristell

cristell | 19. 04. 2011, 15:56:24 | více příspěvků | napsat uživateli

> M-Cristiane
Určo žádnou,kdo takový dlouhý blábol má číst ? !1016!

uživatel eliminován | 19. 04. 2011, 15:54:14

Jsem zvědavej, kolik bab na tohle sbalíš !2!

cristell

cristell | 19. 04. 2011, 15:48:59 | více příspěvků | napsat uživateli

> DzejkobDeRastignac
!1138!!1138!

halber_mensch

halber_mensch | 19. 04. 2011, 15:02:59 | více příspěvků | napsat uživateli

50 mg Zoloftu pred spanim a budes zase v poradku !5!

uživatel eliminován | 19. 04. 2011, 15:02:57

Krásné.


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

seznamdílprádlodílorozhodnutíznámýguntherakomentářmetterlingametterlingovypředmluvaopuseisenbudacentnakladatelstvídokončeníxxxiistránkabadatelhamounsynrejstříkdolarmetterlingovskéhometterlingovýchhansaplusprácevítané

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑