Diskuze a otázky - Mám ASTMA a přesto občas kouřím

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 15:26:52 |

Já mám astma, alergie a přesto kouřím cigarety. Nekouřím moc tak 5 denně, ale když je nějaká akce jako diskotéka či příležitost tak si dám i více třeba 10-15 cig.
Na astma beru sprej, ale i tak se s kouřením cítím vcelku OK.

Kouřit mě moc baví, moc mi to chutná a přestat nechci a nepřestanu!!! Více cigaret kouřit ale nechci.

Co na to říkáte? To jsem kráva co?
Je tady také někdo kdo takhle kouří a má to zakázané a nedodržujeto?

Myslíte si že když kouřím málo, že to nebude tak škodit, protože stejně venku dýcháme sajrajt ze splodin?

reagovat

V diskuzi je 149 příspěvků a shlédlo ji 2833 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 17:41:33

Jaká jsou zdravotní rizika kouření


Výskyt kterých onemocnění je spojen či ovlivněn kouřením? Odpověd je se bude zdát až přehnaná, ale je tomu skutečně tak, kouření způsobuje více než 50 onemocnění, z nichž více než 20 je smrtelných.

Kardiovaskluární onemocnění

Podílí se 20% na výskytu kardiovaskulárních onemocnění na která u nás umírá 53% obyvatel. Nejčastěji na infarkt myokardu, na který lze nahlížet jako na důsledek dlouhodobého procesu aterosklerósy, která je kouřením velmi akcelerovaná.Složky tabákového kouře totiž přímo poškozují stěny tepen. Ale to zdaleka není všechno, mechanismy vedoucí k rozvoji kardiovaskulárních onemocněni jsou komplexní. Jsou to vasokonstrikce v důsledku aktivace sympatiku, zvýšení viskozity krve a stavu zvýšené srážlivosti krve v důsledku zvýšení hladiny fibrinogenu, zvýšení inbitoru aktivace plasminogenu, zvýšení leukocytů v důsledku chronických zánětů - kouření totiž snižuje imunitu, zvýšená glukosová tolerance může vést až k diabetu II. typu, zvýšená hladina homocysteinu, non-HDL cholesterolu, triglyceridů, zvýšená peroxidace LDL (low density lipoproteins), zvýšený tlak spolu s diabetem vedou k progresi aterosklerósy a zvýšená tepová frekvence zbytečně zatežuje srdce. Kardiovaskulární systém zatežuje i vysoká hladina Carbonylhemoglobinu (COHb) díky obsahu CO v tabákovém kouři. V této souvislosti mě napadá další oblíbený argument kuřáků. Častokrát od nich slyšíte, že kouření není zas tak škodlivý, neboť na frekventovaných křižovatkách nadejchá člověk to samý ne-li víc. Není to pravda pobyt v místech s velmi frekventovanou dopravou vede max. ke 2% COHb, ale vykouření jediné "lightky" k 6% COHb, obsah COHb, bývá u kuřáků bežně 6-10%COHb.
Aterosklerosa je vpodstatě zánět ve vrstvě intimy stěny arterie, který se pomalu zvětšuje a občas perforuje do průsvitu arterie - změní se na "prasklej vřed". "Prasknutí vředu" do arterie má za následek okamžitý vznik krevní sraženiny nad tímto defektem. Lumen tepny je utlačováno rostoucím "vředem" a přidáme-li k tomu krevní sraženinu, která na "vřed" nasedá, pak se průsvit tepny zúží natolik, že oblast srdečního svalu, za defektem se může dostat do existenčních potíží v důsledku příliš nízké dodávky O2.Pokud se krevní sraženina nerozpustí, dodávka O2 bude i nadále nízká a sval za překážkou nebude schopen podávat adekvátní výkon. Pokud se tepna zcela uzavře, myokard za překážkou odumře. Mechanismus aterosklerosy jsem zjednodušil témeř ad absurdum, takže prosím odbornou veřejnost o shovívavost.
Proces poškozování kardiovaskulárního systému je spojitý, někdy jsou změny skokovité. Člověk proto relativně dlouhou dobu před vlastním infarktem dostává od svého těla varovné signály, nejčastěji ve formě pálivé či řezavé bolesti a tlaku na hrudi zejména při fyzické námaze a stresu, což se označuje jako angina pektoris. Aterosklerosa se zamozřejmě nemusí a nevyskytuje pouze v tepnách zásobujících srdce, ale např. v mozkových tepnách. Následkem pak bývají cévní mozkové příhody (CMP), lidově mrtvice. Zasažení tepen nohou způsobuje ischemickou chorobu dolních končetin, onemocnění omezujícím pohyblivost člověka pro bolest svalů zapřičiněnou jejich nedostatečným zásobováním O2, nezřídka vedoucí až odumření končetiny s nutností její amputace.
Další kardiovaskulární onemocnění u kterých kouření hraje negativní roli jsou trombangitis obliterans tzv. Buergerova nemoc - nás dnes již vzácná a aneurysma aorty.Částečně sem lze zařadit i impotenci. Na ní se kouření podílí hned několika mechanismy. Jednak je to výše zmíněná aterosklerosa pánevních tepen - je to jednoduché zúženým řečištěm tepny tepny nemůže protékat tolik krve, kolik bychom v určitých situacích potřebovali mít v určitých oblastech :))), ale podílí se na ní fakt, že kouření snižuje hladinu testosteronu (kouření může vyvolávat dojem mužnosti kuřáka, ale biochemicky působí opačně. Jako 3. působí fakt, že kouření aktivuje sympatikus, což vede k vaskonstrikci (zúžení tepen).

Nádorová onemocnění

Kouření se podílí na výskytu široké palety nádorových onemocnění. Nejčastěji je to rakovina plic - 90% případů jsou kuřáci, objeví se až u 24% kuřáků. Možná je teď někdo zmaten, proto raději vysvětlující obrázek. Větší obdélník označuje populaci kuřáků, menší obdélník populací lidí trpících rakovinou plic. Šedá barva označuje kuřáky, kteří jsou zdraví, červená kuřáky, kteří rakovinou plic onemocněli. Modrá barva označuje nekuřáky trpící rakovinou plic. Jak jsem již zmínil výše, 30% rakoviny plic nekuráků je způsobeno pasivním kouřením. Navíc pokud kouříte, jste vystaven 13x většímu riziku vzniku rakoviny plic, než kdyby jste nekouřil. Rakovina plic je záludná tím, že přichází poměrně pozdě zhruba po 20 až 30 letech kouření, což je pro většinu lidí příliš dlouhá doba, aby přemýšleli o tom, co s nimi bude. Jiným důsledkem pozdního výskytu rakoviny je, že i kdyby teď všichni přestali kouřit, tak se výskyt rakoviny plic začne snižovat až za 20 let. Kouření ovšem nezpůsobuje pouze rakovinu plic, ale i nádory v ústní dutině včetně jazyka - současné požívání alkoholu násobí karcinogenní účinky kouření, nádory hrtnanu, hltanu, jícnu, žaludku, žlučníku, pankreasu, ledvin, močového měchýře, u žen cervixu - 1/3 případů, leukemie.

Ostatní onemocnění

Kouření též poškozuje dýchací systém a vyvolává nemoci jako je emfyzém - onemocnění, při kterém dochází k úbytku plicních sklípků, čímž se zmenšuje plocha, na níž dochází k výměně dýchacích plynů, chronické bronchitidy, zhoršuje astma. Dále je to vředová choroba žaludku a dvanácterníku. Pokud jde o reprodukční systém, je prokázána nižší plodnost kuřaček i kuřáků, vyšší riziko spontálních potratů, nižší porodní váha u dětí kuřaček, zvýšená perinatální mortalita. Impotenci jsem zmiňoval výše.

Závěr

Doufám, že jsem podal dost informací na to, aby se mi podařilo kouření dostatečně zdiskreditovat a ukázat na jeho kontraproduktivnost. Závěrem bych rád uvedl ještě pár nemedicinských důvodů proč přestat. Cigarety jsou ta největší chemie, co se týče aplikace psychoaktivních látek, kterou si dokážu představit. Pro srovnání, pokud si aplikujete nějaký pouliční ředěný heroin, můžete počítat kromě vlastní účinné látky ještě s dalšími příměsemi, jako můžou být třeba cukr, sádra atd. Počet příměsí se pohybuje max. v řádu jednotek ev. desítek, ale cigareta obsahuje přes 4000 aktivních látek z nichž je nejméně 100 karcinogenů. Významnou částí jsou additiva, tj. látky uměle přidávané za účelem zvýšení jejich prodejnosti. Cigareta může obsahovat až 700!!!! schválených additiv s různou fcí. Jenom proto, aby se kouř ladně odvíjel z cigarety je v cigaretě obsaženo navíc několik desítek látek. Většina z nich má ale zvýšit množství nikotinu absorbovaného kuřákem, což je nutné pro správnou chuť cigarety a samozřejmě také pro co nejrychlejší rozvoj fyzické závislosti. Jednou z nich je třeba amoniak, jenž mírně zvyšuje pH, v plicích což zvyšuje extrakci nikotinu. Mezi další lze jmenovat třeba methanol, nebo vinylchlorid.

marketa123

marketa123 | 19. 12. 2007, 17:05:11 | více příspěvků | napsat uživateli

*prudusky

marketa123

marketa123 | 19. 12. 2007, 17:04:07 | více příspěvků | napsat uživateli

LUCKA1985 kouření nikotinu zužuje cévy a právě to je problém při astma a proto ty huso používáš inhalátor abys se neudusila nebo nedostala tak závažnou formu kašle že skončíš v nemocnici ... kam ten svět spěje, když o nemoci co máš nic nevíš proč nedodržuješ příkazy lékařů

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:55:17

HAH TOHLE JSEM NASEL
ROMAN LUPAC
Démon serveru libimseti.cz
Démon Roman.Lupac

Pokud někdy zabrousíte do diskuzí na LST, určitě jste už postřehli nick Roman.Lupac? Profil mu nezdobí žádná fotka, jeho působiště jsou výhradně diskuze, nejčastěji o drogách, alkoholu, či jiných závislostech. Zde neohroženě vystupuje jako jejich tvrdý odpůrce, a svými útočnými výpady už dokázal naštvat 90% uživatelů. Všechny zajímá proč to dělá, proto si dovoluji přispět svou trochou do "mlejna" :o)

Věřím že na LST má několik profilů, mezi nimi i jeden s fešáckou fotkou, hodnocením okolo devítky a spoustou přátel. Věřím že rád zajde do hospůdky na pivko, baví se jako všichni ostatní, dost možná i jointa si občas ubalí :o) Proč tedy tak drsně reaguje ve většině diskuzí? Někdy by se zdálo, že v diskuzích tráví všechen svůj čas, zajímal by mne počet příspěvků, kterými nás už oblažil?

Představuji si Romana jako muže, věk zhruba 20-25 let, spíše pracujícího než studenta. V prácí tráví dost času, a má přístup k internetu, a evidentně má čas skoro až špiónsky monitorovat diskuze v pracovní době. Dost možná se i ve své prácí až donedávna nudil, než přišel na způsob, jak se zabavit. Způsob, jak to provedl, je pravda geniální.

Přispívat k diskuzím pod svým pravým profilem, se mu zřejmě neosvědčilo, buď jeho názory nestály za nic, nebo jeho fotka není až tak fešácká, aby na ně reagovalo dost lidí, a on mohl v pohodě "prokecat" pracovní dobu. Proč neudělat čelem vzad, nezaložit si anonymní profil, a psát si co chci, bez obav, že by to ovlivnilo moje bodování? Roman ten obrat o 180 udělal, a evidentně mu to vychází.

Nejde o to přispívat do diskuzí názorem, který zastávám i v běžném životě. Genialita věci spočívá v umění mít vždy přesně opačný názor než všichni ostatní. Osobně jsem si to vyzkoušel v několika diskuzích, a pomalu jsem nestačil odepisovat peprné věty na konta ostatních. O tom, že jsem se náramně bavil, a pracovní doba mi utekla rychlostí blesku, ani nemluvě. Doslova jsem "řval" smíchy když se do mě naváželo čím dál víc lidí, pasovali mne na idiota měsíce, a já se bavil při pomyšlení, že mezi nimi byli i mí dobří přátelé, kteří v žádném případě ani netuší :o) A přesně to je voda na Romanův mlejn.

Abych to shrnul, Roman je pro mne úplně obyčejný člověk, který přišel na geniální způsob, jak zkrátit nudu, ať už v práci nebo při studiu, a který ten nápad uvedl do dokonalosti! Vždycky se najde někdo, kdo reaguje na výplody jeho fantazie, koho jeho příspěvky namíchnou, a v tom je účel jeho snažení. Pro mě jsou tak maximálně úsměvné, a zásadně na ně nereaguji, a Vám všem doporučuji totéž, jestli se chcete lidí jako on nadobro zbavit

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:54:42

petry - 19.12.07 16:46 více od petry ignorovat
ROMAN LUPAC
Démon serveru libimseti.cz
Démon Roman.Lupac

Pokud někdy zabrousíte do diskuzí na LST, určitě jste už postřehli nick Roman.Lupac? Profil mu nezdobí žádná fotka, jeho působiště jsou výhradně diskuze, nejčastěji o drogách, alkoholu, či jiných závislostech. Zde neohroženě vystupuje jako jejich tvrdý odpůrce, a svými útočnými výpady už dokázal naštvat 90% uživatelů. Všechny zajímá proč to dělá, proto si dovoluji přispět svou trochou do "mlejna" :o)

Věřím že na LST má několik profilů, mezi nimi i jeden s fešáckou fotkou, hodnocením okolo devítky a spoustou přátel. Věřím že rád zajde do hospůdky na pivko, baví se jako všichni ostatní, dost možná i jointa si občas ubalí :o) Proč tedy tak drsně reaguje ve většině diskuzí? Někdy by se zdálo, že v diskuzích tráví všechen svůj čas, zajímal by mne počet příspěvků, kterými nás už oblažil?

Představuji si Romana jako muže, věk zhruba 20-25 let, spíše pracujícího než studenta. V prácí tráví dost času, a má přístup k internetu, a evidentně má čas skoro až špiónsky monitorovat diskuze v pracovní době. Dost možná se i ve své prácí až donedávna nudil, než přišel na způsob, jak se zabavit. Způsob, jak to provedl, je pravda geniální.

Přispívat k diskuzím pod svým pravým profilem, se mu zřejmě neosvědčilo, buď jeho názory nestály za nic, nebo jeho fotka není až tak fešácká, aby na ně reagovalo dost lidí, a on mohl v pohodě "prokecat" pracovní dobu. Proč neudělat čelem vzad, nezaložit si anonymní profil, a psát si co chci, bez obav, že by to ovlivnilo moje bodování? Roman ten obrat o 180 udělal, a evidentně mu to vychází.

Nejde o to přispívat do diskuzí názorem, který zastávám i v běžném životě. Genialita věci spočívá v umění mít vždy přesně opačný názor než všichni ostatní. Osobně jsem si to vyzkoušel v několika diskuzích, a pomalu jsem nestačil odepisovat peprné věty na konta ostatních. O tom, že jsem se náramně bavil, a pracovní doba mi utekla rychlostí blesku, ani nemluvě. Doslova jsem "řval" smíchy když se do mě naváželo čím dál víc lidí, pasovali mne na idiota měsíce, a já se bavil při pomyšlení, že mezi nimi byli i mí dobří přátelé, kteří v žádném případě ani netuší :o) A přesně to je voda na Romanův mlejn.

Abych to shrnul, Roman je pro mne úplně obyčejný člověk, který přišel na geniální způsob, jak zkrátit nudu, ať už v práci nebo při studiu, a který ten nápad uvedl do dokonalosti! Vždycky se najde někdo, kdo reaguje na výplody jeho fantazie, koho jeho příspěvky namíchnou, a v tom je účel jeho snažení. Pro mě jsou tak maximálně úsměvné, a zásadně na ně nereaguji, a Vám všem doporučuji totéž, jestli se chcete lidí jako on nadobro zbavit

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:54:09

Blacinka.Teja- Co máš konkrétně za spreje? Já mám Seretide Diskus 500 a Buventol. Co na kouření říkají doma či doktor? Zkoušela jsi přestat? Já ne, protože ani moc nechci a stejně bych to nevydržela.

Bluton

Bluton | 19. 12. 2007, 16:53:57 | více příspěvků | napsat uživateli

DARREN_SPECTER---taky jsem si ho dal do ignorace a hned je to lepsi!906!!906!

Blacinka.Teja

Blacinka.Teja | 19. 12. 2007, 16:51:02 | více příspěvků | napsat uživateli

LUCKA1985 - No beru na to viď, mám dva infalátory mnohem silnější než máš asi ty.. Jenže já je moc nepoužívám - radši se to snažím rozdejchat.. :) .. a denně.? hm, to záleží jaký je den, když je třeba všední den a jsem doma tak 5 a nebo i 3, jindy když jsem venku tak třeba 15, prostě fakt podle toho, jakej je den.

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:50:51

super, ta ignorace funguje, uz nevidim zadny tapety!2!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:48:48

chce to jediné: zavést osobní účty pro zdravotnictví, aby si každý platil za péči, kterou čerpá a rázem bude po rozumu...rázem i tito omezenci pochopí, že každý špás něco stojí, ale bohužel zatím na tyto omezené hlupáky, co kouří, chlastají a berou drogy, doplácíme všichni...a pak nejsou peníze např. na děti s vrozenými vadami, které za svoje nemoci nemohou a doprošujeme se kdesi na Západě a na tyto děti děláme sbírky...kvůli takovýmto bezohledným a sobeckým oslům a darebákům, kteří si zcela vědomě a úmyslně vlastní zdraví ničí...!450!

Všechny tyto hloupé kecy těch, kteří drogy berou a hájí, nemohou nic, ale zhola nic změnit na zásadním faktu, který ani oni nemohou vyvrátit. To jest, že všechny drogy, některá víc, jiná míň, některá dřív, jiná později, ale všechny bez výjimky, zdraví člověka škodí a je jenom otázkou času, kdy se ten špatný vliv a do jaké míry projeví. Mohou tu mlít co chtějí, lidé, kteří mají v hlavě zdravý rozum, nikdy dogy nemohou hájit, protože vědí, že by hájili neobhajitelné. Lze pochopit, že mladá generace si chce zkusit všechno a udělat si na všechno vlastní názor, ale pochopit něco je věc jedna a schvalovat nebo dokonce propagovat taková svinstva a sajrajty je věc naprosto odlišná, která, podle zatím platných zákonů této země je TRESTNÝM ČINEM!!! Většina těch, co se drog zastávají, je kolem 18 let, tedy má základní vzdělání, ještě nic nedokázala, ničím není, většinou tyto oslíky živí rodiče, ale hlavně že se ohání svou "zkušeností". Přitom obor zvaný toxikologie, drtivá většina z těchto samozvaných "expertů" nejen nikdy nestudovala, ale ani o něm neslyšela a tudíž ani netuší, co to obnáší. Jen k smíchu je argumentace o léčivosti marihuany: Proč tedy není zařazena Státním ústavem pro kontrolu léčiv mezi léky? Asi proto, že tam sedí samí idioti. Jakému procentu lidí je marihuana prospěšná? Je to řádově 0,0001% populace a mezi tuto populaci mládež do 18 let v drtivé většině případů rozhodně nepatří.

Varuju všechny slušné a zdravý rozum mající mladé lidi před JAKÝMKOLIV ZKOUŠENÍM DROG, včetně chlastu, kouření cigaret a marihuany!!! Nedejte se mýlit a masírovat si hlavu některými pošetilými lidmi, kteří vám budou cokoliv z těchto hnojů a sajrajtů vychvalovat do nebe a obhajovat vším možným, deklamovat tu nesmyslné teorie o škodlivosti čokolády, kávy a čaje, prohlašovat, že JIM SE TO PŘECE STÁT NEMŮŽE, že ONI TO PŘECE NEMUSÍ, že to mají pod kontrolou, a že to a ono je taky škodlivé a že je to uklidňuje a podobné další hovadiny. Až vás tyto hnusy připraví o to nejcennější co máte, o zdraví a případně i o život, ať už váš nebo někoho jiného, je pak na všechno pozdě a pak už zbude jen smutek a kdyby, mnohým se to líbit nebude, ale je přesto je třeba to všem, kdo sem chodí, dát jasně najevo. Často jedinou odpovědí těchto pošetilců jsou jen osobní urážky a výpady, věcné argumenty ani mít totiž nemohou, tito lidé to dobře vědí, že nemají pravdu, ale nechtějí se s tím smířit, protože by museli uznat, že jsou slaboši, protože toto je mimo jakoukoliv diskuzi...to je možná nepříjemná a pro mnohé nestravitelná pravda...

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:48:34

Blacinka.Teja- Tak to je OK, že nejsem sama. Kolik kouříš denně a jak se to na astmatu projevuje? Bereš na to nějaké léky? Co na to říká lékař či doma rodina?
Jinak já asi kouřit nikdy nepřestanu, to prostě nejde. Prostě mi to chutná.

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:48:20

lucka: kámoška, co měla astma kouřila půl roku a pak se jí začalo špatně dejchat. Když vyvíjela nějakou pohybovou aktivitu tak se dusila a proto s tim pak radši skončila.. ale nemusí to bejt tvůj případ viď:)

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:47:39

Nemoci prokazatelně působené kouřením:
Rakovina plic a plicní chronická obstrukční choroba je tvořena kouřením téměř absolutně v 80 a více procentech . Dále rakovina jater, slinivky, dutiny ústní, děložního hrdla a čípku, spontánní potraty, sterilita, impotence, rakovina hltanu, jícnu, leukemii, většinu druhů astmatických a alergologických onemocnění, rakovina močového měchýře, většina závažných plicních onemocnění a onemocnění srdce a krevního oběhu, chronické bronchitidy a záněty v oblasti dutiny ústní, močového měchýře, ledvin.
Tabákový kouř a jeho chemické sloučeniny obsahují také řadu neurotoxinu, tedy modifikují naši mysl, patologizují neurotransmitery a působí dramatické změny v našem chování, psychice.
Prakticky každým dnem přibývají odborné, vědecké práce, které mnohonásobně prokazují ničivost kouření.
Od roku 1950 se ví o tom, že cigarety jsou nejhorší chemickou zbraní našich dějin. Přesto dnes ve společnosti kouří ve velkých městech polovina dětí ve věku 12-14 let. Zde je další paradox této nemoci.
90% dospělých kuřáků by se chtělo tohoto smrtícího návyku vzdát, ale nemají pro to vůli, ani potřebné společenské klima. Nicméně je to důkaz toho, že přehodnotili své rozhodnutí s dětství na nesprávné. Stejné procento dětí potom začíná kouřit. Přes 85% novokuřáků jsou děti, nejčastěji vě věku 9-14 let.
Podle údajů WHO začne denně kouřit ve světě 80 000 až 100 000 dětí. Polovina z nich později na tuto nemoc zemře, polovině znekvalitní život a sociální postavení. Navíc perorální vstřebávání kouře vede k dalším experimentům s drogami. Těžko nabídnete někomu, kdo neumí "kouřit" marihuanovou cigaretu. Jen mizivé promile uživatelů dalších, "tvrdých" drog nezačínalo, či není současně závislé i na cigaretě.
Kouření jako nemoc je vizuální infekt. Jedná se o napodobení vzoru. Základním instalačním prvkem kouření do společnosti jsou filmové společnosti. V roce 2 004 je zdokladována nejvyšší propagace cigaret a marihuany filmem od roku 1950, kdy byl prokázán devastační účinek užívání tabáku kouřením.

OSOBA, KTERÁ JE VLASTNÍKEM ZDRAVÉHO ROZUMU A MÁ HO NA TOM MÍSTĚ, KDE HO ZDRAVÍ LIDÉ OBVYKLE MÍVAJÍ, MUSÍ UZNAT, ŽE ARGUMENTY, KTERÉ UVÁDÍM, JSOU NEVÝVRATNÉ. JAKÉKOLIV TRAPNÉ A NAIVNÍ VÝMLUVY BEZOHLEDNÝCH A SOBECKÝCH HLUPÁKŮ JSOU JEN A POUZE TRAPNÝMI A HLOUPÝMI VÝMLUVAMI. CHÁPU, ŽE TITO NEŠŤASTNÍCI ZDE NERADI VIDÍ ARGUMENTY, KTERÉ JE NEÚPROSNĚ USVĚDČUJÍ ZE SLABOŠSTVÍ, SOBECTVÍ, BEZOHLEDNOSTI A HLOUPOSTI. !726!

Lidi, nebuďte bezohlední a sobečtí pitomové, zahoďte to svinstvo, dokud je čas, čím déle to budete odkládat, tím hůř pro vás a pro ty, na kterých vám záleží nebo aspoň by záležet mělo...!461!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:45:01

Blacinka.Teja: TO TADY RADSI NEPIS, BO LUPAC DOSTANE INFARKT A ZASE ZACNE TAPETOVAT

Blacinka.Teja

Blacinka.Teja | 19. 12. 2007, 16:43:32 | více příspěvků | napsat uživateli

Já mám astma nejtěžší formy, mám tři těžký alergie a přesto pravidelně kouřím ..!1268!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:42:54

roman.lupac: HELE CO MI TO PISES ZA VULGARNI VZKAZY, TO SE K VYZRALEMU PADESATNIKOVI PRECE VUBEC NEHODI!2!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:41:55

Každému, kdo se rozhodne s tím svinstvem skončit, držím pěsti, aby se mu to povedlo. !215! Není to lehké, ale kdo to dokáže, toho obdivuju. !215!
při fakultních nemocnicích ve velkých městech vznikají centra pro odvykání kouření
linka pro odvykání kouření 844 600 500 je anonymní

www.dokurte.cz
www.nekurak.cz
www.kurakovaplice.cz
http://www.nekourit.cz/
http://www.odvykanikoureni.cz/
http://prestat.kourit.cz/
http://cs.help-eu.com/pages/intro-rub2intro-2-153-I_WANT_TO_QUIT.html?xtor=SEC-16

doporučuju ty odkazy velmi důkladně nastudovat, zejména těm, kteří se chtějí kouření zbavit !215!

Nemedicínské důvody proč nekouřit:
• Cigarety jsou ta největší chemie, kterou si dokáte představit.
• Pro srovnání, pokud si aplikujete nějaký pouliční heroin, můžete počítat kromě vlastní účinné látky ještě s dalšími příměsemi, jako můžou být třeba sádra, sbtex atd. Počet příměsí se pohybuje maximálně v řádu jednotek max. desítek, ale cigareta obsahuje přes 400 aktivních látek, z nichž je nejméně 100 karcinogenů.
• Významnou částí jsou additiva, tj. látky uměle přidávané za účelem zvýšení jejich prodejnosti. Cigareta může obsahovat až 700 (!!!) schválených additiv s různou funkcí.
• Jenom pro to aby se kouř ladně odvíjel z cigarety je v cigaretě obsaženo navíc několik desítek látek.
• Většina z nich má ale zvýšit množství nikotinu absorbovaného kuřákem, což je nutné pro správnou chuť cigarety a samozřejmě také pro co nejrychlejší rozvoj fyzické závislosti.
• Jednou z nich je třeba amoniak, jenž mírně zvyšuje pH v plicích, jenž zvyšuje extrakci nikotinu. Mezi další lze jmenovat třeba methanol, nebo vinylchlorid.

Jak lze vyčíslit cenu předčasně zmařeného lidského života? Jak se vyčíslí cenu psychické a materiální újmy rodiny a dětí předčasně zemřelého kuřáka? A to nemluvím o finančních dopadech na celou společnost. Jediný stent do srdečních cév stojí až 150.000 korun, jediná operace plic stojí bez následné terapie až 200.000 korun. Nemluvě o tom, kolik se vyplácí na nemocenských dávkách pro nemocné např. kuřáckou bronchitidou a těch nemocí, které jsou v přímé příčinné souvislosti s kouřením je mnohem víc, než ty dvě, které jsem tu už jmenoval. A to nemluvím o tom, že kuřáci svým sobectvím a bezohledností ohrožují své okolí, které mnohdy, ať chce nebo nechce, vlastně pasivně přijímá do sebe škodliviny, kterým by se jinak zcela určitě vyhnulo.

Bluton

Bluton | 19. 12. 2007, 16:41:37 | více příspěvků | napsat uživateli

AntiType--Naprosta pravda!906!!906!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:40:36

Chce to jediné: zavést osobní účty pro zdravotnictví, aby si každý platil za péči, kterou čerpá a rázem bude po rozumu...rázem i tito omezenci pochopí, že každý špás něco stojí, ale bohužel zatím na tyto omezené hlupáky, co kouří, chlastají a berou drogy, doplácíme všichni...a pak nejsou peníze např. na děti s vrozenými vadami, které za svoje nemoci nemohou a doprošujeme se kdesi na Západě a na tyto děti děláme sbírky...kvůli takovýmto bezohledným oslům, kteří si zcela vědomě a úmyslně vlastní zdraví ničí...!450!

Statistiky, fakta, čísla
Zde uvádím několik zajímavých skutečností, které zjistili vědci (nejč. lékaři) a týkají se kouření. Některá fakta laika asi značně překvapí.
• každých 6 sekund na naší planetě zemře jeden člověk na nemoci z kouření
• v ČR kouří cca. 40% populace
• nejvíce se kouří v Dánsku 46%, Francii 40%, Řecku, ČR a Španělsku (po cca. 37-40%tech), Německo 36%, Itálie a Británie 32%, atd. (zdroj: onkologové Ćwiertka, Macháček rok 2002) - viz též více o kouření v zahraničí na této stránce
• kouřím-li 30 let, organismus je zatížen 1,5 kg nikotinu, tj. 15.000 smrtelných dávek (smrtelná dávka 50 mg)
• tři cigarety denně je dávka, u níž nebyla prokázána výrazná zdravotní rizika
• 3× vyšší riziko infarktu myokardu než nekuřáci
• kouření způsobuje 30% všech nádorových chorob
• většina kuřáků začíná v dětství a v dospívání - uvádí se, že je reklama velmi účinná, protože devět z deseti kuřáků začíná kouřit před osmnáctým rokem života!
• kuřák má 25x vyšší pravděpodobnost, že jej potká zhoubný nádor
• na míru závislosti na nikotinu ukazuje to, že 40-50% osob po závažných operacích (např. odstranění hrtanu operačně, operace rakoviny plic) se vrací ke kouření
• schopnost zvládat stres je u kuřáků bez nikotinu snížena, u nekuřáků je fyziologická
• v cigaretách je asi 103 kancerogenů (látek vyvolávajících rakovinu)
• po roce nekouření je riziko smrti z kouření o 50% nižší!!!
• dle citlivosti na různé látky, věku osoby, aj. může a nemusí individuální kuřák zemřít již po prvních stovkách až tisících cigaret (kuřák se může skutečně dožít i 95 let, ale je to spíše vzácná výjimka)
• u žen kuřaček je o 74% vyšší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu prsu
• kuřáci mají o 70% vyšší četnost srdečních chorob a jsou náchylnější k IM z toho důvodu, že mají kontrahovány cévy v myokardu
• 87% lidí, kteří zemřeli na rakovinu plic byli kuřáci!
• na zeměkouli je 1 miliarda kuřáků
• ženy, které užívají hormonální antikoncepci a současně kouří se vystavují nebezpečí úmrtí na IM před 50. rokem života a to v poměru k nekuřačkám 1:60
• 9 z 10 kuřáků umírá na následky kouření
• u kuřáků je 3x vyšší výskyt nádorů plic
• statistiky udávají, že kuřáci mnohem častěji podléhají i kávě a alkoholu
• každá vykouřená cigareta zkracuje život o 5 minut (kouřím-li denně 1 krabičku, život si zkracuji o asi jednu a půl hodiny, za rok je to pak asi 23 dní).
• tabákový kouř vzniká nedokonalým spalováním tabáku
• uvádí se, že kouř obsahuje 1000-4000 škodlivin, z nich jsou nejdůležitější CO, nikotin, dehtové látky, kancerogeny - např. benzpyren (více viz část Trocha chemie)
• kouření působí na uvolňování KATECHOLAMINŮ, to způsobuje pevný návyk
• společnosti pro výrobu cigaret zpočátku popíraly závislost na cigaretách, poté ji však potvrdily, ale snažily se to bagatelizovat a přirovnávat např. k "závislosti" na čokoládě, aj.
• příčinou každého pátého úmrtí u nás je kouření
• denně u nás umírá 60 osob na nemoci z kouření - to je jakoby každý den informovali ve zprávách, že se naboural autobus plný lidí a nikdo z nich nepřežil
• vyšší nebezpečí požáru v bytech, hotelech, nemocnicích
• díky značné agitaci se snižují velmi pomalu a postupně množství kuřáků a množství vykouřených cigaret a to především ve vyspělých zemích (ne rozvojových), je pravdou, že u nás se poměrně hodně kouří a lidé nedoceňují informace o nebezpečí kouření
• alkohol spolu s tabákem zvyšují riziko rakoviny více než kterákoliv z těchto látek samostatně
• při "sátí" je teplota cigarety 700 °C. V klidu na okraji 400 °C a ve středu "ohniska" pak 580°C
• denně se utratí za cigarety 16 miliard korun!!!
• paradoxem je, že kouří 1/3 lékařů a 2/5 zdrav. sester (zdroj: onkologové Ćwiertka, Macháček)
• v ČR je 5000 nových případů rakoviny plic každý rok

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:40:28

AntiType: souhlas

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:39:02

roman.lupac: mohl bys stejne intenzivne zadat politiky, aby vydali zakaz prodeje cigaret - melo by to vetsi smysl, nez tohle !2!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:38:43

Kromě toho dlouhodobé kouření tabáku způsobuje mnoho zdravotních potíží a poškození, uvádí se, že nemoci z kouření způsobují více předčasných úmrtí než dopravní nehody, sebevraždy, zločiny, užívání nelegálních drog a AIDS dohromady. Jednou z nejzávažnějších chorob, u kterých existuje souvislost s kouřením, je rakovina plic. Ze studií vyplývá, že kuřák, který vykouří 14 cigaret denně, je osmkrát více ohrožen rakovinou plic než nekuřák, u kuřáka, který vykouří 25 cigaret denně, je riziko pětadvacetkrát vyšší. Vzhledem k tomu, že rakovina plic může existovat v organismu již mnoho let předtím, než se projeví její příznaky, nemůže se vyloučit riziko jejího vzniku, ani když kuřák přestane kouřit. Podle amerických výzkumů jsou bývalí mírní kuřáci po 10 až 15 letech vystaveni jen mírně zvýšenému riziku vzniku rakoviny než nekuřáci. Další z vážných onemocnění je rozedma plic, kdy se zužují plicní cévy, které jsou poškozené a část plicní tkáně je zničená. Bylo prokázáno, že 90% úmrtí na rozedmu plic souvisí s kouřením. Dále jsou to kardiovaskulární onemocnění, ke kterým dochází proto, že se arterie přivádějící krev do srdečního svalu ucpou nebo zúží, obvykle vinou usazenin z mastných kyselin nebo krevních sraženin. Srdeční sval je více namáhán sníženým přísunem kyslíků a kouření také napomáhá zahušťování krve a vytváření sraženin. Infarkt je výsledkem úplného ucpání koronární arterie. Protože srdeční sval nedostane svou obvyklou zásobu kyslíku, jeho část odumírá. Souvislost mezi kouřením a kardiovaskulárními chorobami není tak zřejmá jako u rakoviny plic, nicméně lékaři odhadují, že u smrtelných případů má čtvrtina spojitost s kouřením. Onemocnění cév v jiné oblasti než srdeční je u kuřáků rovněž častější. Kouření má negativní vliv na pokožku, pleť obličeje rychleji stárne. U žen kuřaček může být ohrožena plodnost, zdárný průběh těhotenství a zdraví novorozence. Je prokázáno, že kouření může způsobit větší riziko spontánního potratu, také nižší porodní váhu novorozenců, čímž je dítě oslabeno, a další potíže. U mužů je ovlivněna potence. Negativní vliv má kouř i na pasivní kuřáky, nekuřáky, kteří jsou nuceni dýchat vzduch nasycený cigaretovým kouřem. Prvními obě»mi pasivního kouření jsou děti kuřáků, u nichž bylo prokázáno, že trpí častěji zánětem průdušek a dalšími respiračními chorobami.

Kouř, který kuřáci vdechují do plic, obsahuje obrovské množství různých chemických sloučenin ve formě plynů a tuhých částic. Tuhé částice obsahují nikotin, benzen a dehet. Plynná fáze obsahuje oxid uhelnatý, čpavek a formaldehyd. Doposud bylo asi 60 z množství chemikálií obsažených v tabákovém kouři rozpoznáno jako známé či předpokládané karcinogeny, látky schopné vyvolat některý druh rakoviny. Dehet. Dehet je složka kouře, je to tmavá melasovitá hmota, která se tvoří při chladnutí a kondenzaci kouře. Tato rakovinotvorná látka je nositelkou chuti a vůně, a i když by mohla být eliminována pěstováním speciálních odrůd tabáku a důslednou filtrací, výsledkem pro kuřáka by bylo vdechnutí horkého vzduchu bez chuti a vůně. Kuřáci volí v současnosti nejčastěji cigarety s filtrem a navíc obsah dehtu v jedné cigaretě se postupně snižuje, například v Evropské unii je nyní zakázáno vyrábět cigarety s obsahem dehtu vyšším než 12 mg. Nikotin. Nikotin je velmi silná účinná látka, která je v tabáku obsažená a je to jeden z nejtoxičtějších jedů. Při kouření se uvolňuje do kouře a dostává se do organismu s kapičkami dehtu, nicméně naštěstí se většina nikotinu spálí a do těla se dostane jen velmi malé množství z 2 mg nikotinu, který je obsažen v jedné cigaretě. Smrtelná dávka čistého nikotinu je cca 60 mg. V koncentracích, ve kterých se vyskytuje v cigaretách, působí jako mírné stimulans a zvyšuje krevní tlak a srdeční tep. Obsah nikotinu je po dlouhých výzkumech považován za příčinu závislosti na tabáku, nicméně jeho účinek na psychiku je popisován různě (pocit uvolnění, povzbuzení, odstranění nervozity a napětí) a není dosud plně objasněn. Oxid uhelnatý je nevyhnutelným důsledkem spalování, které probíhá během kouření. Jedním z jeho účinků je snížení schopnosti krve přenášet kyslík, což má za následek až 15 % deficit kyslíku.

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:38:01

Lupac, NETAPETUJ TADY prosimte

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:37:15

JÁ JSEM ZCELA A NAPROSTO A JEDNOZNAČNĚ PROTI KOUŘENÍ, A TO Z NÁSLEDUJÍCÍCH DŮVODŮ:

1. je mimo jakoukoliv diskuzi, že kouření poškozuje zdraví, a to zejména u osob pod 18 let, jejichž vývoj ještě ani zdaleka není ukončen...pro toto tvrzení existuje spousta argumentů, které žádný kuřák nemůže vyvrátit!!!
2. argumentace, že to je vaše věc, je hloupost, poněvadž to vaše věc není, vaše věc by to byla pouze v případě, že byste si veškerou zdravotní péči hradili ze svých prostředků, což neděláte!!!
3. co se týče toho, že platíte daně: má vůbec někdo z vás aspoň pojem o tom, kolik třeba stojí operace plic a následná péče pro pacienta s rakovinou plic? Máte vůbec pojem o tom, kolik stojí stent, který se zavádí do srdečních cév? Podívejte se do statistik a budete to vědět.
4. Průměrný věk lidí s rakovinou plic byl kdysi kolem 45 let, dnes je kolem 35 let a stále se snižuje, až jednou budete mít doma děti, to chcete, aby vaše děti pykaly za to, že jejich rodiče jsou tak bezohlední, že oni si přece musí užít? To se týká zejména žen-kuřaček. Až jednou vaše dítě, díky tomuto hnoji přijde o tátu nebo o mámu v době, kdy vás nejvíc bude potřebovat, pak budete spokojení, protože vy jste si užili?
Kdyby to bylo na mém rozhodnutí, zavedl bych každému osobní účet pro zdravotnictví, ze kterého by si platil všechna ošetření a péči, kterou si zavinil svou bezohledností a ignorantstvím a z prostředků nás všech bych hradil pouze to, co si člověk jednoznačně nezavinil, např, vývojové vady u dětí...pokud je kouření váš soukromý problém, tak si ho taky soukromě vyřešte a nezatěžujte s ním nás ostatní!!! Nemluvě už ani o tom, že cenu předčasně a zbytečně zmařeného lidského života nelze vůbec vyčíslit v penězích, takže argumentace tím, že platíte jakousi daň je zcela nesmyslná a hloupá!!!
Opravdu se mohu jen podivovat té nestoudné drzosti, s jakou si to svinstvo tady někdo dovolí obhajovat a neustále znova znova tu zakládá další a další diskuze o tomto svinstvu!!!

www.dokurte.cz

www.kurakovaplice.cz

www.nekurak.cz

http://www.nekourit.cz/

http://www.odvykanikoureni.cz/

http://cs.help-eu.com/pages/intro-rub2intro-2-153-I_WANT_TO_QUIT.html?xtor=SEC-16

http://prestat.kourit.cz/





50 lidí denně zemře na následky kouření
z 1000 kuřáků 300 zemře na následky kouření
do 50 let se tato čísla dramaticky zvýší
důsledky kouření se projeví na populaci nejpozději do 30-40 let, v řadě případů i dříve

Chcete být mezi nimi? !461!!239!

Bluton

Bluton | 19. 12. 2007, 16:36:04 | více příspěvků | napsat uživateli

roman.lupac---Hele ted me tak napadlo ze ty urcite nevis a neuznavas urcite ani sex co????proto jses tak zakomplexovanej!!!

Bluton

Bluton | 19. 12. 2007, 16:35:17 | více příspěvků | napsat uživateli

roman.lupac---Trapaku,,,v zivote jsem nefetoval ty dilinko,,,diky tomu mam skolu takovou jakou mam a to samy i s praci---,,,ale mam takovy kamarady ale urcite bych jim nevnucoval moje nazory,,,protoze stejne ma kazdej svuj rozum,,,a ty to nedokazes zmenit---a jestli se ti tohle nezda jako rozumny tak pak uz nevim!!!!!

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:34:04

Každému, kdo se rozhodne s tím svinstvem skončit, držím pěsti, aby se mu to povedlo. !215! Není to lehké, ale kdo to dokáže, toho obdivuju. !215!
při fakultních nemocnicích ve velkých městech vznikají centra pro odvykání kouření
linka pro odvykání kouření 844 600 500 je anonymní

www.dokurte.cz
www.nekurak.cz
www.kurakovaplice.cz
http://www.nekourit.cz/
http://www.odvykanikoureni.cz/
http://prestat.kourit.cz/
http://cs.help-eu.com/pages/intro-rub2intro-2-153-I_WANT_TO_QUIT.html?xtor=SEC-16

doporučuju ty odkazy velmi důkladně nastudovat, zejména těm, kteří se chtějí kouření zbavit !215!

Nemedicínské důvody proč nekouřit:
• Cigarety jsou ta největší chemie, kterou si dokáte představit.
• Pro srovnání, pokud si aplikujete nějaký pouliční heroin, můžete počítat kromě vlastní účinné látky ještě s dalšími příměsemi, jako můžou být třeba sádra, sbtex atd. Počet příměsí se pohybuje maximálně v řádu jednotek max. desítek, ale cigareta obsahuje přes 400 aktivních látek, z nichž je nejméně 100 karcinogenů.
• Významnou částí jsou additiva, tj. látky uměle přidávané za účelem zvýšení jejich prodejnosti. Cigareta může obsahovat až 700 (!!!) schválených additiv s různou funkcí.
• Jenom pro to aby se kouř ladně odvíjel z cigarety je v cigaretě obsaženo navíc několik desítek látek.
• Většina z nich má ale zvýšit množství nikotinu absorbovaného kuřákem, což je nutné pro správnou chuť cigarety a samozřejmě také pro co nejrychlejší rozvoj fyzické závislosti.
• Jednou z nich je třeba amoniak, jenž mírně zvyšuje pH v plicích, jenž zvyšuje extrakci nikotinu. Mezi další lze jmenovat třeba methanol, nebo vinylchlorid.

Jak lze vyčíslit cenu předčasně zmařeného lidského života? Jak se vyčíslí cenu psychické a materiální újmy rodiny a dětí předčasně zemřelého kuřáka? A to nemluvím o finančních dopadech na celou společnost. Jediný stent do srdečních cév stojí až 150.000 korun, jediná operace plic stojí bez následné terapie až 200.000 korun. Nemluvě o tom, kolik se vyplácí na nemocenských dávkách pro nemocné např. kuřáckou bronchitidou a těch nemocí, které jsou v přímé příčinné souvislosti s kouřením je mnohem víc, než ty dvě, které jsem tu už jmenoval. A to nemluvím o tom, že kuřáci svým sobectvím a bezohledností ohrožují své okolí, které mnohdy, ať chce nebo nechce, vlastně pasivně přijímá do sebe škodliviny, kterým by se jinak zcela určitě vyhnulo.

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:33:02

Urážky, pomluvy a posměšky od moudreho padesatnika máme tady...

uživatel eliminován | 19. 12. 2007, 16:31:13

Urážky, pomluvy a posměšky vypatlaných debilků mám tady...!907!!907!!907!

Jsem rád, že fetkám tu moje názory vadí a proto tu budou i nadále...!726!!726!!726!

Už si mě konečně naskládejte do ignorace, já budu jen rád…

Co jiného lze čekat od debilů, kteří mají místo mozku plastový háček, aby jim mícha měla na čem držet... Vyhulenec už z principu nemůže uznat, že hulení je hovadina, protože by tím řekl, že je debilkem, když musí hulit...

Z výlevů jakýchsi vypatlanců, kteří neumí diskutovat věcně a jsou schopní napsat jen spoustu urážek, lží, polopravd a pomluv si dělám asi tolik, jak z předloňského sněhu, nediskutují věcně, protože toho nejsou schopni, vědí velmi dobře, že moje argumenty nejde vyvrátit!


Opravdu, když to tady člověk čte, tak pochybuje o zdravém rozumu některých diskutujících! Je zcela pochopitelné, že mladí lidé se chtějí pobavit, zajít na ples, dejme tomu i do té hospody pokecat s přáteli a známými, které třeba nějakou dobu neviděli. Ale chlubit se tím, že se někdo někde zhulil, zfetoval nebo opil, že někde zvracel, to jest, že se choval hůř než dobytek, tak to je opravdu ubohost a svědčí o tom, co má ten dotyčný v hlavě. Slušně řečeno: místo mozku, jehož obsahem by měl být, zejména u těch už dospělých, zdravý rozum, tak tam mají zřejmě někteří jen plastový háček, aby jim měla mícha na čem držet. Nevím jak pro koho, ale pro mě není opilec nebo feťák směšný, ale odporný..!577!


Bluton

Bluton | 19. 12. 2007, 16:30:51 | více příspěvků | napsat uživateli

roman.lupac---Hele ted me tak napadlo ze ty urcite nevis a neuznavas urcite ani sex co????proto jses tak zakomplexovanej!!!

předchozí | 0 | 30 | 60 | 90 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

astmacigaretamámadiskotékacígomáloalergienedodržujetopříležitostakcekouřenísprejkrávadáma

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑