Diskuze a otázky - Láska nezná omezení v pohlaví a věku

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 17. 06. 2008, 12:42:57 |

Kalifornské lesbičky využily nového práva a vzaly se. Skoro v 90 letech

Kaliforňance Del Martinové zbývají tři roky do 90. narozenin, její partnerce Phyllis Lyonové šest. Potkaly se v roce 1955, od té doby jsou spolu a bojují za práva homosexuálů v USA. Včera odpoledne se v San Francisku vzaly. Jen pár minut poté, co vstoupil v platnost verdikt tamního nejvyššího soudu: gayové a lesbičky v Kalifornii mohou uzavírat manželství.
Del Martinová (vlevo) a Phyllis Lyonová při svatebním polibku na radnici v San Francisku

"Když jsme se daly dohromady, opravdu jsme nemyslely, že bychom jednou měly svatbu," vtipkovala Lyonová před hloučkem hostů.

Obřad, při němž si ženy vyměnily svatební slib, se odehrál na radnici v San Francisku pod taktovkou starosty Gavina Newsoma. Právě on přispěl v roce 2004 k rozpoutání debaty a soudního sporu, když městským úředníkům nařídil oddávat páry stejného pohlaví.

Během takzvané "zimy lásky" pak uzavřely manželství asi čtyři tisíce homosexuálních párů - včetně Martinové a Lyonové. Soudy pak tyto svazky zrušily, ale homosexuálové bojovali dál, u kalifornského nejvyššího soudu. Ten minulý měsíc rozhodl: zákaz homosexuálních svateb se ruší. S platností od pondělí 16. června, pěti hodin odpoledne místního času.

Aspoň tomu neříkejme manželství
Kalifornie je po Massachusetts teprve druhým americkým státem, kde mohou homosexuálové uzavírat plnohodnotné manželství. A prvním, kde dostanou manželské osvědčení i páry z jiných států. Drtivá většina, přesně řečeno 45 států, svatby odmítá, ale kupříkladu New York hodlá svazky uzavřené v Kalifornii uznávat.

Svazky párů stejného pohlaví jsou v USA, stejně jako mnohde jinde, velkým politickým tématem. Tolerance se v posledních dekádách zvyšuje, ale většina lidí pořád chápe manželství tradičně jako spojení mezi mužem a ženou a svazky homosexuálů raději nazývá jinými jmény.

V řadě států mohou gayové a lesbičky uzavírat úřední svazky s právy a povinnostmi více či méně srovnatelnými s manželstvím. Ale pořád jsou tu dvě desítky států, které institucionalizaci homosexuálního partnerství odmítají úplně.

"Kalifornie ukazuje trend celé zemi," míní starosta San Franciska Gavin Newsome. Ale vyhráno ještě není, Kaliforňané dostanou při listopadových volbách možnost verdikt nejvyššího soudu odmítnout. Konzervativní křesťané a jejich stoupenci chtějí změnit tamní ústavu tak, aby manželství jasně definovala oním zmíněným tradičním způsobem. Následující měsíce tak budou testem, zda mají homosexuálové v USA stejná práva jako ostatní.

reagovat

V diskuzi jsou 3 příspěvky a shlédlo ji 990 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

Hedwishka

Hedwishka | 17. 06. 2008, 13:00:59 | více příspěvků | napsat uživateli

!1274!jsem zasee o neco chytřejší!1274!

Aivetka

Aivetka | 17. 06. 2008, 12:49:06 | více příspěvků | napsat uživateli

Proč nezaložíš místní noviny?!1070!

uživatel eliminován | 17. 06. 2008, 12:46:50

stává se!27!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

roklesbičkaphyllisprávosanUSAomezenípohlavípolibekkaliforniumvěkláskaverdiktkaliforňanceplatnostmartinováodpolednemartinovépartnerkahomosexuállyonovégaylyonováfranciskaminutadobasoudmanželstvínarozeninypár

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑