Diskuze a otázky - Klaus dnes skládá slib prezidenta

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:38:33 |

Václav Klaus dnes dopoledne složí před oběma parlamentními komorami ve Vladislavském sále Pražského hradu prezidentský slib.

Mandát pro jeho druhé funkční období mu skončí 7. března 2013 o půlnoci, potřetí se už o funkci hlavy státu podle Ústavy ČR ucházet nemůže. Svůj první slib složil před pěti lety, rovněž 7. března.

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, tak zní text prezidentského slibu. Dnes kolem desáté dopoledne slib složí do rukou předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Závazek (věřme, že jej dodrží) následně stvrdí podpisem - tentokrát speciálním perem v hodnotě milionu korun! Před pěti lety mu připravené pero nepsalo, Klaus však pohotově vytáhl z náprsní kapsy vlastní. Klaus (66 let) je po Václavu Havlovi druhým prezidentem samostatné České republiky a desátou hlavou státu od vzniku Československa v roce 1918.

Slavnostní akt bude krátký, nikoli však formální. Teprve až v okamžiku, kdy zvolený prezident slib přednese, stává se hlavou státu. Pokud by Klaus slib nesložil nebo ho složil s výhradou, což Ústava ČR nepřipouští, Česká republika by byla bez hlavy státu. Takový případ se však ještě nikdy nestal.

Václav Klaus by měl svůj dnešní program stejně jako před pěti lety zahájit uctěním památky zakladatele československého státu Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození uplyne právě dnes 158 let. Půl hodiny před začátkem společné schůze obou komor, která začíná v 10 hodin, má Klaus položit věnec u sochy TGM na Hradčanském náměstí.

Inauguraci doprovodí 21 dělových salv poté, co bude ve Vladislavském sále znít státní hymna po podpisu slibu prezidenta. Pak vystoupí prezident s projevem, následovat bude slavnostní vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří. Po té staronový prezident položí květiny k ostatkům svatého Václava ve svatovítské katedrále, což je novinka. Dopoledne plné ceremonií zakončí Klaus půl hodiny před polednem, kdy bude ve Španělském sále při číši vína přijímat gratulace od stovek pozvaných hostů. Stejně jako při volbě hlavy státu v únoru, se i tentokrát musejí návštěvníci Pražského hradu připravit na uzavření některých prostor tradičního sídla českých králů a prezidentů. Hrad již dříve avizoval, že se staronovým prezidentem budou mít možnost se pozdravit i řadoví občané, kteří tento den zavítají na Hrad.

Na rozdíl od roku 2003 nad Pražským hradem nepřestane vlát prezidentská standarta, neboť své druhé prezidentské období zahájí Klaus v den, kdy jeho první mandát končí - země by tak neměla být ani na chvíli bez prezidenta. První zahraniční cesta českého prezidenta ve druhém funkčním období povede stejně jako před pěti lety na Slovensko.

Příštího prezidenta budou volit občané?

Připomeňme, že Klause zvolil parlament ve třetím kole druhé volby. První tříkolová volba se uskutečnila ve Španělském sále Hradu 8. a 9. února, druhá volba pak 15. února a v ní byl zvolen hlasy těsné nadpoloviční většiny přítomných. Kromě občanských demokratů, kteří svého čestného předsedu do funkce navrhli, podpořila Klause většina lidovců, dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka, senátorky Liana Janáčková a Jana Juřenčáková z klubu SNK a také poslanec Evžen Snítilý, který za to byl vyloučen z klubu ČSSD a nedávno i ze strany. Souboj prezidentských kandidátů - Klausovým protikandidátem byl Čechoameričan Jan Švejnar, navržený čtyřmi senátními kluby včetně ČSSD, byl místy dost nechutný. Doprovázela ho nejen nejrůznější nařčení, ale i obviňování z manipulace, nátlaku a dokonce z korupce. Na přetřes se tak znovu dostala přímá volba prezidenta, tj. potřeba změnit ústavu tak, aby příští hlavu státu v roce 2013 už nevolily parlamentní komory, ale aby o něm rozhodli sami občané.
!12!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 1827 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

La_princess

La_princess | 7. 03. 2008, 14:35:10 | více příspěvků | napsat uživateli

mozna ho někdo zastřeli !1027!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 14:34:31

Mobi-uvažovala jsem o tom, že skončíš v ignoraci...jenomže...byla by škoda se nezasmát!2!

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 09:27:43

Prezident je jenom loutka kterou ovládá nadnárodní kapitál.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 09:01:27

Kazdy kdo je na te dobre strane a pamatuje si neco a mysli,nezakrnel,by volil Pana Svejnara. Osobne jsem si s nim popovidal a podal ruku. Je to pravy opak toho zhmotneneho zla.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:54:53

to je super !2!!20!

fou

fou | 7. 03. 2008, 08:51:09 | více příspěvků | napsat uživateli

Nadále porostou ceny všeho smerem k západní úrovní, stejně tak platy. !1252! Nutno však podotknout, že platy horních deseti tisíc vyvolených spoluobčanů.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:50:22

Aaa... zhmotnene zlo dneska podepisuje milionovym perem slib,ze nezradi sve prisluhovace,zlodeje atd. Je to ubohe, tak jako napis na policejnim aute Pomahat a chranit...ale zlodeje. Schovanymi za zakony zlodeju.

uživatel eliminován | 7. 03. 2008, 08:41:33

buzerant měl vyhrát švejnar blbý komunisti ho nepodrželi


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

slibbřezenklaushlavaváclavČRkomoravěrnostzákonhraddopolednedruhásálúřadprezidentobdobífunkcepůlnoczájemčestrepublikastátmandát

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑