Diskuze a otázky - Jak restartovat konzumní společnost?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 10. 10. 2021, 10:03:42 |

Máme na světě výborné lidi, výborné týmy v různých oborech, ale nemáme optimální přístup k tomu, abychom docílili globální optimalizace. Všude funguje ekonomický systém tvrdé globální konkurence. Nakolik se to u nás posunulo za kapitalismu dopředu?

Řekl bych, že se díváme dlouho na věci amatérsky, což je pravda a v tom smyslu, jsme se opravdu ekonomicky neposunuli. Ale uvědomme si, že ostatní bývalé socialistické národy se neposouvají ekonomicky taktéž. Jestliže jdeme pomalu ekonomicky kupředu tak zaostáváme.

Domnívám se, že se zemím, jako je například USA nepřibližujeme ekonomicky tak rychle, jak jsme očekávali a jak bychom měli. Naše mzdy jsou stále ubohé. Je otázka proč. Období dlouhého socialismu nás odsunulo ekonomicky a ideologicky dozadu?

Nevytyčujeme správně dlouhodobé optimální cíle. Často sledujeme ukazatele, které nejsou ekonomicky a ideologicky důležité. U nás plyne velká část zisku zahraničním vlastníkům, na domácí zisk a na mzdy toho zbývá méně než jinde.

Máme výborné lidi, výborné týmy v různých oborech, ale nemáme systematický přístup k tomu, abychom docílili ekonomických výhod. Ve světě funguje mnoho století ekonomický systém, kdo zaváhá ten nežere.

Průměrnost se již příliš nevyplácí, vyplácí se jenom být globálně nejlepší. Je nutné investovat jenom do špičkového systému. My naopak hodně investujeme do podprůměrných věcí, které již mají malou míru návratnosti. Ať už jde o výzkum, výrobu či cokoli jiného. Je samozřejmě těžké dostat se nahoru a udržet se tam.

Ale pokud jste nejlepší, máte vysokou ekonomickou návratnost. Ti, kteří na té špičce nejsou, si nevedou příliš dobře. Jestli chceme docílit vysoké životní úrovně, musíme se tam všichni v bývalých socialistických státech dostat.

Ano, dá se to uskutečnit, ale je to těžké a vyžaduje to odhodlání a vytrvalost. O bývalých socialistických státech se říká, že je to všude na píču, protože všemu vládnou socialističtí čuráci a my je neumíme poslat do kapitalistické píči.

Často se jedná o nepochopení kapitalistické ekonomie a ideologie. Je podstatné, aby bývalé socialistické vlády svou politikou vytvářely prostředí, kde se ekonomice daří. Hodně lidí se podnikání obává, být zaměstnancem je přece jen jednodušší.

Je potřeba vštěpovat možnost podnikání už studentům. V každé populaci jsou lidé s různými talenty. Ale ty, kteří mají na podnikání talent a chuť, je třeba podpořit. Ve všech oblastech talentu a nadání má stát umožňovat růst, ne jej byrokraticky znemožňovat.

V jakém oboru by mohli naši podnikatelé a obchodníci uspět? Jednoznačně jde o to pracovat hlavou a nepracovat rukama! Každý bývalý socialistický stát by měl vytvořit kvalitní infrastrukturu a podnětné prostředí, a dát důraz na špičkový psychický kapitál, tedy na velmi kvalitní vzdělávání, výzkum a vědu.

Nejsme země bohatá na ropu nebo zlato, nic jiného nám nezbývá. Není vždy třeba vymýšlet draho pitomosti, často můžeme převzít to co je nejlepší, a to optimálně inovovat. Všechny studie ukazují, že návratnost investice do optimálního vzdělání je vysoká, tedy že budete mít vyšší plat, když vystudujete, než když nevystudujete.

Jestliže by mělo dojít v bývalých socialistických státech k profesionální optimalizaci; vědy, školství, zdravotnictví, byrokracie, soudů, policie, armády, dopravy, výroby, obchodu, politiky, náboženství, filosofie, umění, techniky, informací atd. musela by být reforma připravena jenom vrcholovými specializovanými odborníky, kteří by též dohlíželi na její profesionální realizaci.
!54!

reagovat

Jak restartovat konzumní společnost?

V anketě hlasovalo celkem 1 uživatel

V diskuzi je 0 příspěvků a shlédlo ji 180 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑