Diskuze a otázky - J.Bobošíková kadiduje na prezidenta

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:01:24 |

Spory o volbu trvají, komunisté navrhují i Bobošíkovou
Zákonodárci shromáždění k volbě prezidenta ve Španělském sále Pražského hradu

Najít shodu o tom, jak ve druhém kole volby volit prezidenta, bude zřejmě stejně obtížné, jako najít podporu kandidátům. Místopředsedové politických stran se v nedělní diskusi na ČT dostávali v otázce způsobu volby opět do ostrých sporů. Obstrukce a obviňování z páteční volby se tak za pět dní mohou znovu opakovat. KSČM chce navíc jednat o dalších kandidátech. Navrhuje například europoslankyni Janu Bobošíkovou.

Politici vesměs uváděli, že jejich strany budou trvat na svých názorech na volbu: sociální demokraté a zelení chtějí volit veřejně, komunisté nemají problém ani s jednou volbou, ale z principu se zřejmě opět přikloní k veřejnému hlasování. Veřejně budou volit zřejmě i lidovci. Jediná, ovšem na počet zákonodárců nejpočetnější strana, ODS bude znovu prosazovat tajnou volbu.

Spory o způsobu volby trvají
Petr Gandalovič (ODS) se s místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou přeli o to, kdo zavinil páteční dohady o tom, jak volit. Zatímco Gandalovič kritizoval ČSSD za to, že chtěla veřejnou volbu jen kvůli tomu, aby mohla kontrolovat své zákonodárce, Sobotka připomínal, že to byla jediná ODS, kdo proti všem prosazovala tajnou volbu.

Gandalovič řekl, že ODS bude v pátek znovu prosazovat tajnou volbu, protože je podle něj více demokratická. To Sobotka odmítl: „Lidé by nebyli rádi, kdyby se ve Španělském sále zhaslo a najedno by se objevil prezident, ale nikdo by nevěděl kdo a koho volil,“ řekl s odkazem na průzkumy veřejného mínění, podle kterých si lidé přejí veřejnou volbu.

Místopředseda lidovců Marián Hošek řekl, že nová volba je "bod nula". To se podle něj týká jak vyjednávání podpory jednotlivým kandidátům, tak způsobu volby. Hošek ale není ani poslancem, ani senátorem a tak v odpovědích odkazoval až na dobu, kdy se lidovci v týdnu sejdou a situaci si vyjasní.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš řekl, že oba typy voleb jsou demokratické a možné. Z principu se ale komunisté zřejmě opět přikloní k veřejnému hlasování. „Nevidím důvod, proč, když jsme se rozhodli jednou pro veřejnou volbu, měli bychom náš postoj měnit,“ řekl Dolejš. Komunisté o tom ale ještě budou jednat.

Zelení chtějí výsledky první volby ještě vyhodnotit, ale už nyní se podle místopředsedy strany Ondřeje Lišky ukázala veřejná volba jako lepší. „Nyní nemáme důvod od veřejné volby ustupovat. Ukázalo se, že síly jsou vyrovnané a veřejná volba je volbou legitimní,“ řekl Liška.

Další kandidát pošle na Hrad Klause
O jménech kandidátů chtějí politici ještě jednat. ODS už ale deklarovala, že plně podporuje Václava Klause, stejně jako ČSSD Švejnara. O dalších jménech ale ještě budou sociální demokraté jednat s komunisty.

Favoritem další volby zůstává Klaus, míní politologové
Podle zelených ale další jméno ve hře rozdrobí švejnarovskou koalici a zajistí vítězství Václava Klause. „Vytažení králíka z klobouku mezi prvním a druhým kolem znamená zvolení Václava Klause,“ řekl Liška.

KSČM mluví o Motejlovi i Bobošíkové
Jazýčkem na vahách tak zřejmě znovu budou lidovci a komunisté. Místopředseda KSČM Dolejš v pořadu prohlásil, že existuje mnoho jmen, k nimž by byla škoda se nevrátit. Zmínil například šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, ombudsmana Otakara Motejla nebo šéfa Akademie věd Václava Pačese.

Nevyloučil také jméno europoslankyně Jany Bobošíkové, která podle něj byla v první volbě přítomná na Pražském hradě. "My nevidíme Janu Bobošíkovou jako levicovou kandidátku, jen upozorňuji, že tento seznam lze určitým způsobem rozšířit," řekl.

Rychetský ale již dříve kandidaturu jasně odmítl a Motejl prohlásil, že by do volby šel jen v případě, že by nekandidoval proti Švejnarovi, kterého podporuje. Podporu Švejnarovi již dříve vyjádřil také někdejší uvažovaný kandidát, exministr zahraničí Jiří Dienstbier. I ten je na seznamu, o němž chtějí komunisté se sociálními demokraty jednat.

Šéf komunistů Vojtěch Filip v diskusi na Primě potvrdil, že seznam možných kandidátů již předal předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Bartákovi nebylo špatně, nechtěl volit veřejně
Nezávislý senátor Karel Barták z klubu KDU-ČSL v Nedělní partii na TV Prima prohlásil, že se volby neúčastnil ne kvůli zdravotním problémům, ale proto, že nechtěl hlasovat veřejně. Kvůli vzpomínkám na období komunismu je podle svých slov z principu proti tomu, aby bylo hlasování kontrolováno.

Když bylo odhlasováno, že se bude volit veřejně, z Hradu odjel. Barták, který je považován za volitele Václava Klause, na Primě řekl, že pokud by se i ve druhé volbě mělo volit veřejně, své jednání zopakuje.

1. volba prezidenta
1. kolo
Sněmovna Senát
Václav Klaus 92 47
Jan Švejnar 106 32
2. kolo
Sněmovna Senát
Václav Klaus 94 48
Jan Švejnar 104 31
3. kolo
Sněmovna Senát
Václav Klaus 92 47
Jan Švejnar 81 32
V souču ve 3. kole: Václav Klaus 139 : Jan Švejnar 113
Ke zvolení ve třetím kole bylo třeba získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů. Hlasovalo 278 poslanců a senátorů, ke zvolení tudíž bylo třeba získat nejméně 140 hlasů.
Gandalovič: v pátek by vyhrál Klaus

Místopředseda ODS Gandalovič opět kritizoval páteční přerušení volby mezi druhým a třetím kolem kvůli tomu, že si zákonodárci předtím odhlasovali, že nebudou jednat po 21. hodině. To už v pátek vyvolalo ostrou slovní přestřelku mezi ODS a ČSSD. „Probíhalo to trochu jako v hokejovém utkání, pískne se konec a odejde se od rozdělané práce,“ řekl Gandalovič.

Sobotka to ale odmítl s tím, že procedura byla jasně odhlasována dopředu a nebyl důvod ji měnit. Vlček podle něj jednal plně v souladu s jednacím řádem.

Bylo to trapné, uznali politici
Všichni politici se ve studiu shodli, že páteční a sobotní volba byla nedůstojná a trapná. To si podle jejich slov všichni vyslechli také od svých rodinných příslušníků. Všichni se také vzájemně vyzývali k tomu, aby si jednání o druhé volbě odbyli v průběhu nadcházejícího týdne a nedůstojná volba se neopakovala. Podobnými slovy o zajištění důstojné volby se ale politici veřejně zaklínali i před první volbou.
Druhá volba se uskuteční v pátek 15.února od 10. hodiny opět na Pražském hradě.

Ve třetím kole první volby získal Václav Klaus dohromady 139 hlasů, jeho protikandidát Jan Švejnar 113 hlasů. Klausovi tak ke zvolení chyběla podpora jediného volitele.
!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!!1423!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 1072 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 17:27:01

to se asi pomátli na rozumu...!450!

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:19:18

Zajímá Vás, jak vysoké máte IQ? Změřte si své IQ v kvalitním testu...http://cz.iq-test.eu/?d=5807

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:15:17

To už zrovna mohli navrhnout Tachecí, to je to samý !511!

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:14:47

aldik7

myslim, že tohle je mnohem zajímavější diskuze než ty sračky, kterými je líbko zaplavený
a na délce článku nezáleží

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:12:56

Cattalaya: nj ale tenhle je moc dlouhý .. já když sem něco kopíruju tak rozhodně kratší!5!

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:12:46

Bobosikova? To je snad hloupej vtip... Fakt nejdebilnejsi navrh co jsem zatim cetl

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:10:52

aldik7
třeba někdo koho to zajímá !863!

uživatel eliminován | 10. 02. 2008, 16:10:05

kdo to má číst!881!!881!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

volbaprezidentkandidátotázkazákonodárceksčmshromážděníhradbobošíkovádiskuzesálkadidujekomunistaobstrukcespormístopředsedabobošíkovouobviňováníshodastranačtden

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑