Diskuze a otázky - Instalace Visty

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:18:25 |

Přinesete si domů počítač, vybalíte jej z obalu a po zapnutí nic nejde, v návodu se dočtete, že musíte nainstalovat operační systém vista. Vyndáte tedy instalační disk z krabičky a vložíte jej do mechaniky a restartujete počítač. Pokud se něco děje máte štěstí, protože v setupu již někdo nastavil, že počítač se spustí po vložení disku, pokud to tam ale nikdo nenastavil, musíte to tam sami nastavit. Bohužel setup je primitivní program a to jenom v angličtině, což pro mnohého začátečníka je dost problém se zde vyznat. Nejlepší bude požádat tehdy o pomoc někoho zkušenějšího ve vašem domě, nebojte se obejít sousedy a ptejte se tak dlouho, dokud nenajdete někoho kdo je zkušený. Když už jej dostanete do svého bytu tak mu udělejte hned kafe a chlebíčky, protože bude nejlepší, když on vám nainstaluje operační systém. Jestliže jste nikoho nesehnali, musíte si jít koupit nebo půjčit knížky o počítači, zde se setkáte se strohými radami a budete muset mnoho experimentovat a tím i budete dělat mnoho chyb. Po startu z CD se vás počítač zeptá, v jakém jazyku budete počítač používat, je to tupec on neví, že chcete přeci češtinu. Dále on pokračuje s tupými otázkami a ptá se na časové pásmo, rozložení klávesnice, potom chce od vás dokonce nějaké heslo. To heslo najdete na obalu od disku, je hrozně dlouhé, to proto, aby se vyzkoušelo, jestli umíte klepat do klávesnice, nezadávejte zde znak – on si tento znak sám doplní. Potom se dostanete k rozdělení disku, zkušenější uživatelé si disk rozdělí na 4 stejně veliké díly a na první nainstalují vistu, rozdělení vám umožní mít v počítači více operačních systémů anebo tyto části použijete jako místo na uložení dat. Během instalace se počítač několikrát restartuje to proto, že je unavený a chce si odpočinout. Ke konci zadáte nějaké uživatelské jméno a heslo, pokud to heslo nezadáte, nic se nestane a počítač se spustí, aniž by vás otravoval tím, že bude od vás při každém spuštění chtít heslo. Nakonec se konečně objeví na monitoru prostředí operačního systému a hned se spustí stahování záplat a kontrola výkonu počítače.
Začátek práce s počítačem
Máte již tedy nainstalovaný operační systém, teď se pustíme do práce, nejprve si na plochu dejte ikonu Průzkumník je v příslušenství, tento program budete často používat. Potom se naučte pracovat s plochou, to znamená vybrat si obrázek na plochu a rozlišení monitoru. Operační systém v základní nabídce nabízí nejnutnější programy a trochu her, když konečně prozkoumáte, co vše se s tím dá konat, dojde na instalování programů. Pokud se připojíte k internetu, budete si muset nainstalovat nějaký antivirus, který vás ochrání před viry a potom si tam dáte ochranu proti spamu. Programy se dělí na placené a neplacené, mnohdy zde jsou i programy na zkoušku většinou je to na jeden měsíc. Nabídka programů je veliká a je zbytečné si do počítače nainstalovat obrovské množství programů a dat, které nebudete nikdy používat. Nejprve si nainstalujete nejspíše nějaký kancelářský balík programů, abyste mohli psát texty a dělat jiné kancelářské práce. Potom si tam dáte nějaké hry a programy pro práci s filmy a obrázky. Přirovnal bych to celé k jakési zahradě kde je neustále co dělat, jaký je zahradník taková je i jeho zahrada. Nikdo se nenarodí zkušený a každý se pomalu ze svých chyb poučuje, a počítač ten se pořád a pořád restartuje. Brzo poznáte, že počítač, od vás požaduje, abyste vše správně věděli a nechybovali, nejlépe se má ten, kdo může někoho zkušeného v nouzi požádat o pomoc. Nejspíše si koupíte nějaké knihy a časopisy kde jsou rady, jež vám pomohou, k časopisům dostanete disk, kde naleznete mnoho potřebných programů. K počítači lze připojit mnohé a jako první k němu nejspíše připojíte tiskárnu a později možná i kameru.
Práce s daty a programy
Počítač je systém, který pracuje s daty díky tomu, že má v sobě programy, jsou programy malé jako kalkulačka a jsou programy veliké, jako je třeba kancelářský balík. Při práci nejvíce použijete myš a klávesnici, budoucnost je v dotykové obrazovce a hlasovém ovládání. Programy se instalují nebo se kopírují, někdy se programy i lokalizují, aby to vše správně pracovalo, musíme se o to i postarat a zde nám pomohou servisní programy, které prohlédnou počítač a odstraní problémy s viry, spamem, registry, atd. Pokud něco zkazíme, je zde bod obnovení a můžeme vše vrátit zpět do doby, kdy to fungovalo. Ten kdo se mnoho bez zkušeností hrabe v systému, by si měl zálohovat data a nastavení na CD disk aby mohl snadno vše obnovit. Mnohdy se naučíme s nějakým složitým programem pracovat a potom jej nahradíme novou verzí a musíme se zase znovu učit jak s tím pracovat. Zakrátko se dostaneme k tomu, že začneme používat nelegálně data a programy protože jsme šetrní a nechceme plýtvat penězi. Je možné od známých nebo na internetu sehnat mnohé a mnohdy se ale stane, že se nám díky tomu do počítače dostane virus a spam. Profesionálové mají, proto starý počítač kde testují data a programy a pokud zjistí, že je to v pořádku, tak teprve na svůj počítač to instalují. Počítač se vás bude často ptát, jestli máte něco povolit, když on to neví, jak to ale máte vy vědět?
Surfování na internetu
Jakmile počítač připojíte k internetu, můžete se po něm volně pohybovat tam, kde od vás někdo nepožaduje vstupní heslo, na internetu je mnoho; informací, dat, programů, filmů, hudby, atd. Pokud umíte cizí jazyky, máte možnost si prohlížet i stránky ve více jazycích, nebo lze použít i překladače stránek, ovšem zde jde jenom o hrubý technický překlad, který obsah mnohdy špatně přeloží. V internetu je zabudován vyhledávač a on dokáže rychle podle zadaného slova nalézt mnohé a dokonce i umí opravit někdy chybně zadané slovo. K prohlížení internetu máte internet Explorer 7, pokud vám nevyhovuje, můžete si nainstalovat Operu nebo Firefox, já nejvíce používám Operu. Abyste nemuseli pořád hledat to samé, jsou v prohlížeči záložky a tam si založíte stránku, na kterou často chodíte, opera dokonce umožňuje to, že zde máte 9 nejvíce používaných stránek v rychlém spuštění, kde zde jsou i náhledy stránek. Někde se setkáte s tím, že od vás bude chtít stránka zaregistrování tím, že uvedete svoji internetovou adresu na poštu, mnohdy to má ale za následek že do vaší pošty začne chodit reklama. Je těžké vzdorovat spamu a virům, protože škodolibí lidé se neustále snaží najít způsob jak vám ublížit a stačí mnohdy málo a oni vám ukradnou peníze z vašeho bankovního účtu. Na internetu je možné si zdarma i založit poštovní schránku a svůj blog kde poskytujete lidem poskytnout informace, profesionálové si ale založí stránku s doménou druhého řádu a zde nabízejí zboží nebo služby. Ano internet se skládá nejvíce ze stránek a blogů, je to, jako když jste v obchodním domě a zde si hledáte to, co potřebujete.
Profesionální využití počítače
Počítač je zde pro práci s informacemi a daty, není zde pro hraní her a sledování filmů! Práce s daty a informacemi je nudná, ale může nám přinést užitek, to že si pustíte hry a filmy z toho nebudete mít užitek, jenom plýtváte svým časem. Můžete použít počítač pro tvorbu; animovaných filmů, pro kreslení plánů, programování, tvorbu internetových stránek, atd. Zde se setkáte s tím, že tato činnost je složitá a potřebujete pro ni drahý počítač a drahé programy, podívejme se na klasiku tedy na programování. Zde se naučíte programovacímu jazyku a potom s počítačem tímto jazykem komunikujete a snažíte se počítač naučit tomu, co chcete, aby on automaticky konal. Počítač je jako malé hloupé dítě a nic nechápe, musíte s ním mít velikou trpělivost, ale když se dílo povede tak za to dostanete dobře zaplaceno. Čím složitější práci s počítačem konáte, tím lépe bývá většinou i vaše práce zaplacená, složité je pro nás to, co je nám mnoho vzdálené. Většinou se setkáte s tím, že budete muset pracovat v kolektivu na nějakém díle, kdy zde každý dostane nějaké úkoly a společnými silami se dílo vytvoří. Při takovéto práci se brzo dostaví únava, když jste unavení děláte mnoho chyb a pracujete pomalu, unavuje nás nejvíce; nejistota, špína, hluk, nepořádek, druzí, atd.
Diskuse a fóra na internetu
Internet usnadňuje komunikaci a tak můžeme hlasově nebo textově komunikovat zadarmo s cizími lidmi, jež jsou velmi daleko od nás a které vůbec neznáme. Pro mnohé osamělé lidi je to malý zázrak, ovšem zase se zde mnohdy setkáváme se zlými lidmi, co škodolibě rádi ubližují druhým. Nejvíce se zde setkáváme s depresí a sexuálními problémy, jsou to oblasti, které vyžadují anonymitu, a ta zde na internetu existuje. Tak jako nelze na veliký šroub našroubovat malou matičku, tak nejde komunikovat s někým kdo je myšlenkově jinak zaměřený, nalézt si na internetu to co nám vyhovuje na komunikaci je mnohdy nemožné a tak se spokojíme s kompromisy. Proč tolik potřebujeme komunikovat a nespokojíme se s knihou, nebo se sledováním televize? Jde o to, že si potřebujeme ujasnit svoje myšlenky, abychom věděli, na co máme myslet a co potom i máme konat, více lidí toho i více ví. Myslíme, protože nevíme jak se mít dobře, v našem toužení po cizím, je zdroj našeho soužení, spatříte něco, co se vám líbí a zatoužíte po tom. Často se na internetu hovoří pořád o tom samém, je to pochopitelné, nejvíce hovoříme o tom, co nás trápí. Někoho trápí, že je sám a jiného zase trápí, že není sám, nejvíce nás přitahuje opak a tak chudák touží po bohatství a dítě touží po dospělosti. Obrazně bych mohl říci, že máme duševní hlad a hledáme na internetu to, co nás duševně nasytí, mnohdy ale sníme něco zkaženého a je nám z toho zle.
!941!!1024!!1144!!1024!!941!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 776 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:47:12

Vista je cajk....:)..nema vsecky chyby doladeny...ale po vydani prvniho SP...to bude cajk si myslim....no uvidi se ..:)..jsou celkem rychly kdyz je dobra konfigurace......ale zatim XP....casem az Visty..:)..!763!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:38:47

vista nejhorší!31!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:38:15

Od prvního slova až po poslední tečku chytlavé a kvalitně polopatě naházeno!331!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:32:40

windows a zvlast vista uz nikdy vic XD je to silena kopirka mac osu, ale nic nema dotazeny xD a co sem videl ukazku vzhledu oken windowsu, co maj bejt v roce 2012, tak me docela rozesmal vzhled stejnej jako mac os dneska, akorat modrej...

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:26:35

Fuck vista fuck windows!745!
UNIX rulezz!747!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:26:16

Visty nejsou ještě na vrcholu...Proto zatím xp pro!1424!!1424!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:22:37

__PrinCeSs__: a to jenom proto že maj hezkej design !921! jinak stojej za pěkný kulový !785!

uživatel eliminován | 19. 01. 2008, 16:21:06

Není pravda!1246! Já mám novej notebook a visty, a nemůžu si ani stěžovat!1320! Je to skvělý!805!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

počítačštěstívloženísystémdějinstalacesetupkrabičkaobalangličtinamnohéprogramsetupunávodzačátečníkvistydiskzapnutí

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑