Diskuze a otázky - Informační dálnice?

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 14:52:15 |

Lesk a bída Internetu

Abstrakt

Příspěvek kriticky rozebírá některé negativní jevy na Internetu. Zabývá se možností napadení informací chybami, šumy, vandalizmem i praktikami nekalé manipulace. Zmíněna je otázka spolehlivosti a důvěryhodnosti informací, anonymita informací, informační morálka, cyberspace, cyberpunk, činnost hackerů a problémy jazyka informace. V závěru jsou uvedeny náměty pro ochranu informací a poznámky k možným směrům dalšího vývoje.

0. Úvod

“Kdybyste vnímali svět jen prostřednictvím Internetu, považovali byste ufony za všední skutečnost a drogy za neškodné kratochvílné povyražení. Získáte dojem, že běžní lékaři své ordinace zavřeli a v tuzemsku se léčí pouze astrálně, telepaticky, vůní, drahými kameny, močí a dalšími pokrokovými metodami. Internet je rájem anonymů, grafomanů a bláznů. Skeptici tvrdí, že více než 90 procent obsahu webových stránek je naprosto neužitečný balast. Podle jiných jsou i tito skeptici vlastně optimisté" [ NOV98] . Ale spousta lidí považuje Internet za zázrak tisíciletí a tvrdí, že si bez něj nelze dnešní kypící život vůbec představit a že bez jeho informací by už nemohli vůbec pracovat, ba ani existovat. Tak jak to vlastně je?

1. Informační dálnice?

Technologie dává mocné a zajímavé prostředky pro vznik, šíření, uchování a konzum informací. Píše se, mluví a básní o informační společnosti, o informační dálnici, o světové informační náruči, všeobjímající veškerenstvo - viz např. [ FRE97] nebo [ GAT96] . Některé používané pojmy jsou však vágní, mnohoznačné a jejich sémantika se mění podle názoru různých autorů. Smysl, užitečnost a praktická aplikace informačních aktivit nemusejí být při bližším zkoumání tak jednoduché, jak se při povrchním pohledu zdají. O tom, jak bude vypadat globální informační síť, nerozhodují autoři různých science fucktion, ale především tvůrci a provozovatelé informačních systémů.

Prvním modelem jakési globální informační dálnice je Internet. A coby správný model zahrnuje v sobě výtečné i ohavné vlastnosti a aktivity. “Jako každá dálnice tak i tato informační má své bezohledné jezdce, havárie, úrazy a oběti. Vyžaduje dopravní předpisy, policii, semafory, svodidla, patníky a ukazatele směru. Každá dálnice zprvu své uživatele okouzluje svou novostí a obrovskými možnostmi, později však se stává běžným prostředkem a vyžadujeme od ní místo romantických efektů spíše jen solidní, užitečné a bezpečné služby" . Internetu chybí právě ty dopravní předpisy, policie atd.; bezohledných jezdců má dostatek. Abychom pochopili skrytá nebezpečí Internetu (i jiných rozsáhlých sítí), podíváme se podrobněji na některé základní pojmy.

Spolehlivost a důvěryhodnost informací

Uživatel informačního systému chce získat informace relevantní jeho potřebám, spolehlivé a důvěryhodné. Vědomě či podvědomě požaduje často i určitou solidnost informace. Snahou informatika má být naplnění uživatelových potřeb a proto by měl zkoumat, kdy a proč jsou informace relevantní a solidní. Nejprve nutno zjistit, co způsobuje nespolehlivost a nedůvěryhodnost. Vyjděme ze základního schématu informačního řetězce, kterým informace putuje ke konzumentovi (obr.1).
obr. 1 - Informační řetězec

Informace vzniká v primárním zdroji, který by měl do zvoleného jazyka převést věrnou podobu předlohy (reality, myšlenky, představy, …). Informace se přenáší, zpracovává a výsledek je pak předán buď uživateli (konzumentovi informací) nebo dalšímu řetězci. Následný řetězec však již nezpracovává informaci o předloze, ale pouze “informaci o informaci" (mluvíme o “složeném řetězci"). Informace může být kdekoliv v celém (i složeném) řetězci úmyslně či neúmyslně (náhodně) napadena - zničena, zkreslena nebo pozměněna. Klasickým příkladem složeného řetězce (s typickými záludnostmi) je “tichá pošta". Informace může být napadena chybami, šumy nebo informačním vandalstvím a praktikami nekalé manipulace. Šum a chyba napadají informaci náhodně, vandalství a manipulace záměrně. Šum je přídavná informace, která vzniká v informačním řetězci nebo v okolním prostředí a přidává se k užitečné informaci; má různou intenzitu - od zanedbatelné až po vysokou, která zcela překryje žádanou informaci. Chyba je výsledek vadné operace; zdrojem chyb je technika nebo lidský činitel. Každý z těchto jevů může být technický (napadá formu informace) nebo sémantický (napadá obsah). Zlovolné a zlomyslné ničení a pozměňování informace je vandalství (napadá formu) nebo manipulace (napadá obsah). Změna ve formě informace je někdy schopna ovlivnit i obsah! Např. elementární záměna znaku může nejen zkreslit informaci, ale dodat jí i falešný význam. Mohou to být důsledky spíše žertovné:

Text “správce systému hlásí ztrátu ponožek" (kde zřejmě došlo jen k záměně “l" za “n") nejvýše popudí nerudného manažera, který zprávu vzal doslova a nemá smysl pro humor.

Nebo i důsledky dosti neblahé:
Mějme zprávu prezidentské kanceláře: “Nepříjemná horečka je pro prezidenta velmi škodlivá." Je-li ve slově “horečka" chybou přenosu nebo zlomyslností nahrazeno písmeno “o" písmenem “e", je to v určitých společenských souvislostech velmi nemilé faux pas.

* Spolehlivost zdroje je dána mírou souladu zdrojem produkované informace s předlohou, kterou tato informace zobrazuje. Spolehlivost celého řetězce závisí na spolehlivosti zdroje a na přesnosti jazyka, který informaci vyjadřuje (ve všech částech řetězce).
* Důvěryhodnost řetězce je dána mírou zabezpečení proti napadení chybami, šumy, vandalizmem a manipulacemi.
* Změny, vzniklé napadením, mohou být zjevné (snadno detekovatelné) nebo skryté. Lze tvrdit, že úplné zničení informace je lepší než skryté zkreslení (změna).

Ukažme si příklady různých druhů napadení (obr. 2). Pro názornost uvažujme běžný (např. firemní) informační systém a konfrontujme jej s interním informačním systémem člověka (lidská bytost jakožto měkký systém má svůj informační subsystém, poměrně dokonalý, avšak také napadnutelný).

Informační systém

Člověk
Chyba tech. překlep, gap na médiu vada orgánu, nemoc
sém. zaokrouhlovací chyba, chybná formulace optický nebo zvukový klam
Šum tech. parazitní signál, bílý šum, poškrábání média oslnění, hluk pozadí
sém. přeslech, špatné světelné podmínky (video) přelud, příliš “květnatá" řeč
Vandalizmus tech. softwarový virus, změny cizích dat nebo www stránek droga, alkohol
Manipulace sém. lež, klam, mystifikace, zavádějící formulace fanatizmus, hypochondrie
obr. 2 - Příklady napadení informace

Zastavme se u manipulace s informacemi, která má mnoho podob:
LEŽ ? PODVOD ? KLAM ? MYSTIFIKACE ? ?PRAVDA?

Krajním extrémem je čirá lež, na druhém konci stupnice je ?PRAVDA? - zcela pravdivá informace, podaná takovým způsobem, který vede k falešnému výkladu nebo nesprávnému dojmu u konzumenta. Příklad:
Lucie Bílá odmítla lukrativní nabídku Vladimíra Mečiara na účast v jeho předvolební kampani, neboť podle jejího názoru umělec může podpořit politika jedině z přesvědčení, nikdy za peníze. Radiožurnál však provedl zlomyslnou manipulaci a zcela nenapadnutelně (leč hulvátsky) oznámil ?PRAVDIVĚ?: “Lucie Bílá, která se podílela na volební kampani Václava Klause, měla za milionový honorář zpívat také pro Vladimíra Mečiara".

V oboru manipulace s informacemi byli (a jsou dodnes) mistry komunisté. Příklady by vydaly na několik knih, uveďme však perlu z poslední doby:
Po operaci “Pouštní liška" prohlásili ruští generálové, že přesnost amerických raket je nevalná: každá pátá střela minula cíl. Tuto informaci lze ovšem vyjádřit i větou “účinnost střelby byla 80 % !".

Všechny uvedené definice a tvrzení platí obecně pro informační systémy a tedy i pro systém systémů - Internet. Na této dálnici můžeme potkat chyby, šumy, vandalizmus i manipulace s informacemi. Dějí se tu však i jiné věci. Jak klasifikovat grafomanství, chorobnou bájivost (zpráva o stycích českého kontaktéra s mimozemskou flotilou PTAAH na www.brno2000.cz/universe_people), šíření sektářských nebo jiných podezřelých ideologií apod.? Takové informace zabírají informační prostor, zdržují, obtěžují a ruší, můžeme je však většinou rozpoznat a ignorovat. Ale co třeba návody na výrobu jedů a bomb, pedofilní a sadistická pornografie a podobné výplody: nejsou nám po chuti, objektivně však jde o zcela pravdivé, nemanipulované informace, na jejichž zveřejňování se vztahuje právo svobody projevu! Zřejmě se dostáváme do oblasti morálky a etických norem. Ke kategorii “manipulované informace" přidáme i “nemorální informace" a uvědomíme si, že i manipulace s informacemi je sama o sobě nemravná (viz kap. 3).

0. Problémy Internetu

Z Internetu načerpám rychle a pohodlně spoustu užitečných informací (některé z nich bych asi jinak nesehnal vůbec nebo jen s velkými obtížemi a s vynaložením spousty času a peněz). Přesto mi vadí, že na žádnou takto získanou informaci se nemohu stoprocentně spolehnout a zcela jí důvěřovat.

Představme si, že jsme účastníky právního sporu a nutně potřebujeme přesné znění určitého zákona. Nemůžeme použít Sbírku zákonů na Internetu, neboť není nijak garantovaná, může být i zmanipulovaná a chybný údaj by mohl být příčinou prohry našeho sporu. Musíme tedy použít papírovou Sbírku a informace z dálnice si můžeme vetknout za klobouček.

Shrňme si nyní nebezpečí, která na Internetu číhají:

Anonymita zdrojů
Webové stránky jsou identifikovány pouze adresou. Poznat skutečného provozovatele stránky je pro normálního uživatele prakticky nemožné. “Webová stránka obvykle nejenže nemá odpovědného redaktora, ale dokonce ani fyzické sídlo. Kdokoliv se tu může vydávat za kohokoliv - prakticky zcela beztrestně" [ NOV98] . Přitom adresa může být zcela zavádějící, neboť “kdo dřív přijde", může se registrovat na jakoukoliv volnou adresu; o internetové domény je už dnes zájem mezi různými podnikateli i “podnikateli", kteří s nimi chtějí kšeftovat nebo někoho vydírat. Tak jako smutně proslulý Marek Němec (bratr známého “politika" Igora Němce) svého času registroval pro sebe ochranné známky Toyota, Audi, Rolls Royce, Pontiac, Václav Klaus, Blahoslavená Anežka česká apod., tak různé firmy a jednotlivci skoupili zajímavé webové adresy; v článku [ LIP99] jsou uvedeny příklady:

www.ovoce-zelenina.cz nabídka fotomodelek a realit

www.brno.cz, www.jihlava.cz kontakt na firmu CBNet

www.tvnova.cz, www.advokatnikomora.cz firma Scarabeus - zaregistrovala si skoro dvě stovky domén (“hasici", “knihovny", “pivnice", “bordel" atd.) i např. adresy

www.vaclavhavel.cz, www.vaclavklaus.cz, www.ivanlanger.cz (zatím tam pózují modelky).

Firma AGC si zamluvila adresy se jmény zpěváků a hudebních skupin, např.

www.koller.cz, www.hapka.cz

V mezinárodním měřítku zjistíme, že www.whitehouse.com je stránka, uvádějící placené porno (“opravdový" Bílý dům má adresu www.whitehouse.gov) atd. Podobných “stínových" adres je mnoho a ne na všech jde jen o neškodnou zábavu. Podle naší výše uvedené klasifikace jsou to podvrhy a mystifikace.

1. Napadání zdrojů vandaly

Poučenější uživatelé Internetu se podvrhům brání tím, že navštěvují pouze stránky všeobecně známých a prověřených institucí (musí ovšem znát přesnou adresu). Ale ani originální stránky neskýtají záruku. “Není to tak dávno, kdy hacker změnil obsah webových informací českého ministerstva obrany" [ NOV98] . Často se útočník jen chce předvést, pak to většinou poznáme. Ale pokud je hacker použit (třeba i najat) k opravdové dezinformaci, pak můžeme na svou důvěru krutě doplatit. A všichni víme, že takové - řekněme - nemorální metody jsou součástí businessu i konkurenčního boje. Z našeho pohledu jde o zcela obyčejnou formu vandalizmu - zlovolné pronikání do cizích systémů.


2. Manipulace s informacemi

V Internetu je možné provádět různé manipulace:

* vytvořit www stránku s “napodobenou" adresou (viz 2A)) a publikovat zde podvržené údaje,
* proniknout do cizí www stránky (viz 2B)) a provést tam zjevné či skryté změny,
* vytvořit vlastní stránku s atraktivní adresou a prezentovat tam pseudoinformace od jasných lží až po různé fantasmagorie, mystifikace, polopravdy atd.



1. Chybějící záruky

Ani originální stránky nenabízejí garantované informace. Garance má totiž dvě složky:

* schopnost provozovatele zajistit ochranu proti jakémukoliv napadení (garance důvěryhodnosti),
* ochotu provozovatele zaručit se za naprostou správnost prezentovaných informací po stránce formální i obsahové (garance spolehlivosti).

Alespoň jedna tato složka vždy chybí a tak se doporučuje brát Internetové stránky pouze informativně (což znamená nezávazně). Přitom garance jsou nezbytné např. u právních informací, kde každé slovo a každý znak hraje roli a kde důsledky jakéhokoliv napadení informace mohou být nedozírné. Oceňujeme zde třeba Francii, kde stát garantuje správnost elektronické Sbírky zákonů, dostupné online. A vzpomeňme si, že bývalé BBS garance svých informací nabízely (viz kap. 5).



1. Nedůvěryhodné informace

S náhodným napadením informace si většinou umíme poradit. V Internetových řetězcích jsou však často používány i záměrné útoky. Velice nebezpečné je (a to platí pro každou síť) šíření virů (patří do vandalizmu). Všichni víme, jak je riskantní zkopírovat si a pak používat nějaký (byť i zadarmo nabízený) program, který nemá garanci originálního balení (a to na Internetu samozřejmě nemá). V poslední době se také hodně mluví o šíření zákeřných virů pomocí dopisů e-mailu.


2. Nespolehlivost jazyka

“Bill Gates [ GAT95] počítá s celosvětovým propojením informačních systémů, ale úlohu národních jazyků a prostředí hrubě podceňuje. V celé jeho knize nenajdeme o tomto problému ani zmínku!" [ BEB98a] . V základním systému Internetu nejsou zabudovány žádné prostředky pro vícejazyčnou kompatibilitu (ani na znakové úrovni). Z toho plyne, že Internet není ještě žádná “globální dálnice", ale ryze americký systém, ke kterému se pokorně připojovali i neameričané, bažící po užívání výdobytků bohatého a nesmírně pokročilého strýčka. Raději nemluvíme o jiných kulturách se zcela odlišnými konstrukcemi jazyků i abeced (Japonsko, Čína, Arabské národy, ...), které by ovšem také rády globální informační dálnici používaly. Jazyky, znakově odlišné od angličtiny jsou na Internetu značně nepřesné, což může (viz kap. 0) způsobit nespolehlivost informačního řetězce.


3. Nemorální informace

Internet představuje technickou realizaci anonymní a zcela svobodné produkce a prezentace jakýchkoliv informací. Neexistuje žádná korekce ani cenzura (bohudík nebo bohužel?). Žertéři, recesisté, ale i úchylní a zlí jedinci rozšiřují různé viry i lživé, podvržené, klamné, manipulované a zločinné informace, pozměňují a ničí cizí, užitečné produkty a vzhledem ke svému anonymnímu exhibicionizmu se nezastaví doslova před ničím. Některé informace nejsou manipulovány ani zkresleny a přece jsou nežádoucí z hlediska obecné morálky (jak jsme konstatovali v závěru kap. 2). Důvodem nemorálních aktivit může být scestná ideologie, lidská zloba ale i nezodpovědná snaha o recesi. Do konfliktu se zde dostávají lidská práva a svoboda informací se zásadami obecné morálky.

V civilizovaných zemích je brzdou nemorálních projevů opovržení, které jejich autory stíhá. Tvůrci různých excesů se proto uchylují do anonymity a tu jim Internet pohodlně zajišťuje. Obecně tedy nezbývá než si nemorálních projevů nevšímat. Je to ale správné?

0. Morálka informací

Morální úroveň společnosti se zobrazuje v morální úrovni produkovaných informací a naopak: morálka informací ovlivňuje morálku společnosti, která je konzumuje. Je zde tedy silná kladná zpětná vazba, která jak známo má zesilující účinek. Čím mravnější společnost, tím vyšší mravní úroveň informací, která zpětně posiluje vysokou morálku společnosti. V současné době však vyniká spíše nemorálnost produkovaných a tedy i konzumovaných informací. Vždyť třeba i jakékoliv povídání o mravnosti a nemravnosti bývá zesměšněno a klasifikováno jako staromódní přežitek (což se bude zřejmě týkat i tohoto příspěvku).

V [ BEB98a] jsem uvedl: “Informační systém, jeho forma i obsah mají být morálně na výši, nemají se podbízet, nemají zkreslovat informace za účelem vyššího odbytu, nemají útočit na podvědomí a nízké pudy atd. Je lepší nižší odbyt než nízký morální kredit. Jak prohlásil jeden ze špičkových odborníků, takováto teze se hezky říká leda na akademické půdě - v praxi se nad ní pragmatický manažer nanejvýš usměje. O tom, zda je to dobře nebo špatně, můžeme asi jen diskutovat."

Dobrý tvůrce informačního systému (i programátor) má být k manipulovaným a nemorálním informacím nesmiřitelný a bojovat s nimi; jestliže prohlašuje, že ho zajímá jen software a hardware, že mu není nic do nějaké mravnosti a že se ho netýkají jakési úvahy o důvěryhodnosti a spolehlivosti informací, pak mu připomeňme článek [ HON93] : “…etické normy profese stanovují, že odborník není zodpovědný jen za produkt, který vytvoří, ale i za důsledky jeho zavedení a používání…". V uvedeném příspěvku najdeme i příklad slavnostního slibu inženýra: “…neučiním nic, co by vedlo ke kriminálnímu zneužití mých vědomostí… budu vystupovat proti zlu a špatným a nekalým praktikám, kdekoli se s nimi setkám…".
1. Cyberland

Kořeny geniality i morální bídy Internetu mají (samozřejmě) původ v lidech. Abychom je lépe pochopili, měli bychom studovat lit. [ FRE97] . Hlavním komentátorem je zde R.U.Sirius a již toto jméno samé (výslovnost je stejná jako “are you serious?") naznačuje základní přístup k problémům.

“Pojmem ,cyberland‘ se rozumí jakási společenská a filozofická nadstavba k technice a softwaru světové sítě. Fanatičtí příznivci cyberlandu hlásají (a praktikují) naprostou volnost v přístupu k informacím a neomezenou svobodu jejich tvorby a šíření. ,Cyberspace‘ je metaforický prostor, ve kterém se ovlivňují informace v rozlehlé síti mezi sebou navzájem jakož i s vědomím uživatele. Cyberspace nabízí absolutní rovnost v komunikaci, nezávislost na místě fyzického pobytu, osvobození od sociálních i biologických omezení. Lze ho přirovnat k Divokému západu: široký, otevřený prostor - perfektní živná půda jak pro psance, tak i pro nové představy o tom, co je svoboda. Není důvod si ho romantizovat. Je to svět nepříjemný, ošklivý a bez zákonů. Lidé bezostyšně lžou a jiní lidé jim věří. Skryti za maskami pseudonymů na sebe zuřivě pořvávají puberťáci" [ FRE97] .

Velmi rozporným fenoménem jsou hackeři, kteří významně ovlivňují intelektuální úroveň i morálku Internetu. Původně to byli počítačoví géniové, dnes se mezi ně řadí i ti, kteří svých schopností zneužívají (těm by se mělo správněji říkat “crackeři"). Článek [ KOUB98] uvádí např. tyto jejich myšlenky: “Využíváme služeb, aniž bychom za ně platili. Tyto služby by byly levné, kdyby jim nešéfovali hamouni, toužící po zisku." … “Ano, jsem zločinec. Mým zločinem je to, že posuzuji lidi podle toho, co říkají a jak uvažují, ne podle toho, jak vypadají. Mým zločinem je to, že jsem chytřejší než ty."

* Nemohu si pomoci, ale mám dojem, že úvahy o kapitalistických hamounech, toužících po nečistém zisku, bývaly součástí kterési dosti neblahé ideologie. “Posuzuji lidi po svém, protože jsem ze všech nejchytřejší" říkávali funkcionáři a kádrováci jedné velké strany.

Osobně jsem svůj názor na hackery a crackery a jejich genialitu vyjádřil v [ BEB90] : “Jaký je rozdíl mezi zničením pracně vytvořených programů nebo informací a zničením sochy v parku? Sebegeniálnější hacker je zločinec a svým způsobem úchylný tvor. Jaký je rozdíl mezi tím, když se někdo vbourá do systému (a něco tam ukradne nebo poničí) a tím, když se někdo vbourá do soukromého bytu? V čem se liší anonymní otravování informačních systémů od anonymního otravování lidí telefonem?"

uvádí webové adresy, kde se prezentují čeští hackeři (http://www.netmag.cz, http://hysteria.sk) a říká, že je to “prezentace práce chytrých a nekonvenčních lidí, kteří se čas od času na vlastní riziko - a s neskrývaným potěšením - dostávají do konfliktu s normami většinové společnosti, případně i se zákonem."

* Poznámka autora: hrozně miluju chasníky, kteří se s neskrývaným potěšením dostávají do konfliktu se zákonem.

[ KOUB98] to ovšem myslí dobře: “Není to poprvé, a doufejme, že ani naposled, co část mladé generace hledí s despektem na starý svět. Z každého takového střetu zpravidla vznikl další kus budoucnosti lidstva." Dodejme, že na Internetu zatím vznikl činností těch hodných hackerů hlavně cybersex a spousta stránek celkem neškodných, ale i neužitečných blábolů. Dalším příspěvkem hackerů k pokroku v informatice je to, že vyprovokovali prudký rozvoj antivirových ochran, firewallů a jiných opatření proti počítačovému vandalství.


* Důvěryhodnost řetězce může být zajištěna ochranami
* Důkladná prevence a detekce chyb, zabezpečené kódy, vhodné algoritmy, kontroly, ověřování, testování, dodržování pracovních postupů atd.
* Používání kvalitní a spolehlivé techniky a její správná obsluha.
* Antivirová ochrana a její důsledná provozní aplikace.
* Použití různých firewallů pro sítě typu Internet a Intranet.
* Vymýšlení a realizace nejrůznějších chytrých ochran proti ničení a změnám dat i stránek.
* Spolehlivost nezajistíme prostředky informačních technologií. Existují však metody, jak spolehlivost výrazně zvýšit, případně i garantovat:
* Cenzura příchozích informací: velmi účinná, avšak nevhodná v demokratické společnosti; místo ní zavádíme ověření a případnou korekci příchozích informací.
* Cenzura odchozích informací (nutná u neanonymních zdrojů, které dbají na své dobré jméno).
* Legislativa (zákony a předpisy včetně kontroly jejich dodržování a případných postihů).
* Udržení přesnosti jazyka s využitím teoretických poznatků, techniky i software.
* Uplatňování netikety (síťové etikety), výchova tvůrců, provozovatelů i konzumentů.

Internet je co do spolehlivosti a důvěryhodnosti informací vlastně krokem zpět. BBS (Bulletin Board Service - všeobecně dostupné databanky neanonymních provozovatelů) blahé paměti měly perfektní ochranu proti vandalství a manipulaci i veškeré garance. Informace dodával neanonymní zdroj, v jehož zájmu (i ekonomickém) bylo poskytnout konzumentovi “solidní zboží". K některým principům BBS by asi bylo záhodno se vrátit.

Internet je spíše módní jev, který se časem vyvine v něco mnohem dokonalejšího. V budoucnu budou využity osvědčené výhody a odstraněny zjištěné nevýhody. Internet je ale i problémem filozofickým. To, co někteří považují za výhody, vidí jiní jako nevýhody a naopak; velkou roli zde hraje ideologie a morální založení jednotlivců. Pohledy na problémy jsou a budou protichůdné a celkový směr rozvoje bude záležet i na tom, jaké typy filozofie a morálky budou mít v lidské civilizaci a kultuře převahu. Půjde o to, jakým směrem se svět a lidstvo jako celek budou ubírat. Jestliže si zvolí vulgární, surovou, nemorální a brutální budoucnost, pak ve všech oblastech (i v informačních systémech) vyniknou a získají převahu vždy horší stránky. Vydá-li se však cestou vzájemné tolerance, radosti a jemného humoru (tedy cestou, kterou bych označil slovem "lidská"), pak to špatné se stane okrajovým problémem a i ty informační systémy jakéhokoliv druhu budou přinášet jen užitek, radost a potěšení.
!12!

reagovat

V diskuzi je 8 příspěvků a shlédlo ji 1126 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

Nikita_93

Nikita_93 | 23. 06. 2009, 20:35:11 | více příspěvků | napsat uživateli

A jako kdo to bude číst?!1081!

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 15:11:42

Nebezpečí, která číhají na internetu

Internet je nejen studnice vědomostí i zábavy, ale může se stát i nebezpečím číhajícím na naše data a peníze. Nebezpečný není internet jako takový, ale lidé, kteří internetu využívají, lépe řečeno zneužívají pro svůj vlastní prospěch, ať už finanční nebo prostě jen pro zvýšení svého pochybného ega. V tomto článku se podíváme, jaká nebezpečí na nás na internetu číhají a na co si dát pozor.

Viry a spyware

Virová problematika je už poměrně letitá a každý, kdo jen trochu využívá počítač se určitě s nějakým virem setkal a to ani nemluvím o tom, že je doba internetu, který je virů plný (teď samozřejmě hovořím o neseriózních stránkách). Virovou problematikou jsme se již zabývali v tomto článku, my si o ní tudíž dnes povíme tak trochu obecněji.

Viry jsou zpravidla nebezpečné programy, které byly stvořeny ze zištných důvodů. Buď jen proto, aby si někdo dokázal, že je schopen vytvořit program, co se jinému člověku dostane do počítače (a takových je většina), nebo jsou pak viry, které mají za úkol nějak onoho uživatele poškodit. Existovaly viry, které měly téměř až likvidační ambice, třeba vám byly schopny smazat obsah celého pevného disku a podobné "příjemnosti". Dříve byl také velký problém v tom, že existovalo opravdu jen pár slušných antivirů, ale hlavní problém byl s aktualizací, což dnes, v době internetu je už opravdová brnkačka.

V současnosti je to už opravdu o něčem jiném. Pamatuji si doby, kdy jsme s kamarádem z mého v té době zánovního PC 486/133 MHz vyháněli legendární viry ONE-HALF a PIECK, které tehdy dokonce byly na jedné originální disketě s hrou. Bylo to složité a už ani nevím, jestli jsme formátovali, nebo se to nějak podařilo vyřešit, nicméně na tomto příkladu hezky vidíte, jak to bylo dřív složité.

Je známo, že viry existují už od těch dob, co jsou první počítače, takže bylo i otázkou času, kdy se dostanou do nových "chytrých" mobilních telefonů. Netrvalo dlouho a nějací vtipálkové se pustili do práce, takže faktem je, že i mobilní telefony s operačním systémem Symbian jsou napadnutelné viry, takže lze jen čekat, jestli začne pravidelně vycházet nějaký mobilní antivir:-)

Naproti tomu spyware je záležitost poměrně nového data. Objevil se v průběhu vývoje internetu do nynější podoby a už nás bohužel neopustil. Spyware je program, který je stejně jako virus určen k tomu se vetřít do vašeho počítače, ať už jako součást nějakého souboru, třeba jako e-mailová příloha, nebo například brutálním útokem na váš počítač po připojení. Každopádně když už máme spyware v počítači, tak se nám tam "zabydlí" a plni úkoly, které mu dal do vínku jeho stvořitel. Zpravidla je to shromažďování informací o tom, na jaké stránky chodíte, aby byly následně více vytěžovány reklamou. Spyware může mít i schopnost se připojovat na žluté linky, ale o tom až později. Jednou se mi stalo, že mi do počítače "vlezl" spyware, který mi zablokoval nastavení domovské stránky a jako novou domovskou stránku v mém prohlížeči mi nastavil nějaký pofidérní vyhledávač. To byla ale z mojí strany pouze taková vsuvka.

Pokud po přečtení tohoto článku sedíte zděšení a bojíte se, aby váš kybernetický miláček nepřišel k úhoně, tak vězte, že pokud budete pravidelně aktualizovat svůj antivirový program a zároveň počítač svěříte pod kontrolu některého antispamovému programu, není se, až na výjimky, čeho obávat.

Hesla a jejich zneužitelnost

Na začátek této sekce bych rád poznamenal, že heslo je naprosto diskrétní a soukromá záležitost, a proto si jej nepište někam do mobilu, nebo do volně přístupného dokumentu v počítači, protože takhle opravdu velmi riskujete (pokud ještě navíc máte jedno heslo na všechno). Heslo musíte střežit jako oko v hlavně a jak už sem poznamenal, není v bezpečí ani v útrobách vašeho vlastního PC. Je to z toho důvodu, že zkušení hackeři (počítačoví piráti) se mohou dostat na váš pevný disk (jestli ho ještě navíc máte sdílený kvůli síťovému připojení) a dokáží tak zjistit vaše heslo. Je tedy důležité, co jsem zmínil výše a navíc je dobré, pokud to jde, zadávat svoje heslo pomocí virtuální klávesnice, jako je to například na stránkách www.servis24.cz . Je to z jednoho prostého důvodu a to z toho, že existuje program, který se jmenuje Keylogger Lite (je volně k dispozici na internetu) a ten po nahrání do počítače monitoruje všechny stisknuté klávesy. V praxi to znamená, že pirát vám do počítače nahraje keylogger, vy si třeba něco píšete a najednou potřebujete nutně do e-mailové schránky. Naťukáte tedy uživatelské jméno a heslo a hacker si potom jen projede výpis a tam má všechno, váš psaný text i vaše uživatelské jméno a heslo jako na stříbrném podnose. Vyvarujte se tedy pokud možno výše zmíněných chyb, tam, kde jsou virtuální klávesnice pište heslo na nich a riziko bude minimální.


Žluté linky

Žluté linky. Asi každý už o nich někdy slyšel. Mluví se o nich v televizi a píše na internetu. Jedná se o podvod, který je založený na vytáčeném připojení (dial-up). Celé to funguje zhruba tak, že pokud se pohybujete na neprobádaném území nesolidních stránek, může se tu objevit například tabulka, která chce "cosi" potvrdit a ve chvíli, kdy to potvrdíte se modem přesměruje a začne vytáčet jiné číslo, které je zatíženo velmi vysokou taxou, mnohdy i šedesáti korunami za minutu. Je to velmi nebezpečné, zvláště pokud začínáte s internetem, a tak je třeba si všímat několika základních věcí. Pokud váš modem začne po potvrzení nějaké takové pofidérní tabulky "ječet", jako když se připojujete, je to první signál, že se připojujete jinam, než chcete. Další možnost, jak toto identifikovat je, že pokud máte externí modem, tak ten se při připojování rozbliká, jako kasino v Las Vegas (když surfujete na internetu, tak zpravidla bliká jedna dioda a takhle jich bude blikat víc). Většinou ale budete pozorovat oba tyto efekty dohromady, takže pokud budete dostatečně pozorní, určitě ten moment podchytíte. Existují i programy, které jistá "žlutá" čísla blokují, ale těchto čísel jsou spousty a nejde to takto paušálně podchytit, proto nejúčinnější zbraní je v tomto případě obezřetnost.

Hackování

Hackování (česky nabourávání se do systému) je jedna z mála věcí, kterým se lze bránit jen těžko. Pokud jde o člověka, který se ve své "práci" vyzná, většina všedních prostředků na obranu vám nepomůže. Hackeři se nejvíce specializují na krádeže citlivých informací, jako jsou osobní dokumenty a podobně. Zároveň někteří rádi bojkotují různé servery a způsobují nečekané výpadky sítě. Ve světě počítačových her se každou chvíli hovoří o krádeži zdrojových kódů. Zrovna nedávno se stalo, že jakýsi neznámý hacker ukradl zdrojový kód jedné velmi očekávané hry a takové situace se stávají opravdu často. Pamatuji si, že když měl vyjít Half-life 2 (alespoň tuším, že šlo o Half-life 2 :-)), tak taky nějaký hacker ukradl celou hru a vývojáři pak museli významně pozměnit strukturu příběhu, aby si tak alespoň částečně zajistili, že si lidé tuhle hru koupí a že jí nebudou v takovém měřítku stahovat z internetu ještě před termínem vydání.

Pokud čekáte nějakou radu, jak se hackerům bránit, tak lze jen doporučit nějaký kvalitní firewall, který vás uchrání před většinou hackerských i jiných útoků (specifické viry a spyware). Důležité je také udržovat aktuální systém s nejnovějšími bezpečnostními opravami a stejně tak aktualizovat firewall. Většina operačních systémů i firewallů se aktualizuje automaticky, což je nejvýhodnější řešení, protože nemusíte na pravidelné aktualizace pamatovat.

Anonymita

Poslední věcí, na kterou bych zde rád poukázal a kterou zmiňuji na doporučení mého kamaráda je anonymita. Na první pohled si možná řeknete, že anonymita není nic nebezpečného, ale opak je pravdou. Internet je širokospektrální médium, které nabízí přehršel možností a mezi něž patří i možnost nakupovat a prodávat. Stává se ale často, že se objevují inzeráty, které například nabízejí za výhodnou cenu díly na auto, ale podmínkou je třeba dobírka. Vy, jako nic netušící zájemce se dohodnete s podvodníkem prostřednictvím e-mailu a když vám přijde na poštu balík, vy si ho vyzvednete, zaplatíte a místo nových svíček do auta tam bude jen kus zkrouceného plechu. To je poměrně častý jev, a proto doporučuji odpovídat jen na inzeráty s plnou adresou a domlouvat se výhradně telefonem. Další nebezpečí v této oblasti číhá i na mnoha seznamovacích serverech. Už kolikrát jsem slyšel a i viděl velmi atraktivní a lákavé inzeráty na seznámení, které se týkaly intimních schůzek. Praxe je pak taková, že když oné dívce napíšete, tak vám odpoví, ať jí pošlete kredit, jako záruku serióznosti, že vám ho při schůzce vrátí, ale realita je taková, že se žádné randevouz nikdy nekoná a peníze jsou v tahu. Na diskusních fórech si na to stěžuje spousta lidí, a proto mi přišlo dobré na takovouto špinavost upozornit, protože si řekněme zcela otevřeně, kdyby měl ten který konkrétní jedinec zájem se seznámit, nekladl by takové neseriózní podmínky.

Co k tomu všemu říct? Anonymita je zkrátka pro internet dvojsečnou zbraní. Internet velkoryse nabízí možnost utajení, ale na druhou stranu se mu jeho vstřícnost vrací jako bumerang v podobě poplivání jeho dobrého jména.

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 15:10:50

ještě že neumím číst!2!

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 15:06:56

http://administrator-cz.blogspot.com/
Moje stránka
!12!

Renie42

Renie42 | 28. 02. 2008, 15:06:12 | více příspěvků | napsat uživateli

přečetla jsem si první odstavec a málem ses se zeblila za ty kokotiny !745!!994!

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 14:57:37

Bhaga : To tvoje kopírování je trapný. Není nad čím přemýšlet.

majynkax

majynkax | 28. 02. 2008, 14:53:20 | více příspěvků | napsat uživateli

tolik textu najednou !797!!735!

uživatel eliminován | 28. 02. 2008, 14:52:59

si děláš srandu?!1194!!1274!


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

informaceinternetchybaanonymitabídacyberpunknámětjazykochranaotázkapraktikamožnostpříspěvekleskhackerjevvandalizmusmorálkaúvodcyberspacespolehlivostdálnicesměrčinnostšumnapadeníproblémmanipulacevývojpoznámkaabstraktdůvěryhodnost

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑