Diskuze a otázky - Globalizace je za dveřmi

úvodní strana | aktualizovat | dolů

uživatel eliminován | 29. 02. 2008, 16:24:23 |

Globalizace je termín používaný k popisu změn ve společnosti a ve světové ekonomice, které jsou důsledkem dramatického vzrůstu mezinárodního obchodu a sbližování kultur.

Globalizace v obchodu

Základním impulsem pro zahájení globalizace byla revoluce v dopravě, která proběhla v polovině 20. století. Díky rychlejší silniční, letecké, železniční i lodní dopravě bylo možné pro firmy uzavírat smlouvy nejen s těmi lokálními, ale i s těmi, kteří by byli jinak moc daleko – třeba i přes polovinu planety. Průkopníkem globalizace byly Spojené státy americké, kde místní společnosti expandovaly v 60. letech na evropské trhy. Došlo k tomu, že američané se museli částečně přizpůsobit vkusu evropského zákazníka; zároveň ten se ale stykem s jinou kulturou a způsobem výroby či prodeje také změnil. Tuto výměnu někteří lidé označili jako přínos, někteří, převážně nacionalisté se s tím ale nikdy nesmířili. Do globalizace se ale zapojily i další země; později v 70. letech, když nastal prudký rozvoj japonské ekonomiky a zboží zde vyráběné se rozšířilo do všech zemí. V USA a Evropě tak byla následkem konkurenčního boje odepsána, nebo výrazně zredukována celá odvětví průmyslu, jejich místo zaujaly právě japonské firmy s japonským způsobem výroby. Takové procesy pokračovaly dále i v 80. a 90. letech a probíhají i nadále.

Globalizace ve světové ekonomice

Globalizací se zkráceně nazývá teorie globálního ekonomického růstu (viz Rozvojová politika), podle níž extenzivní rozvoj vyspělých zemích ve svém důsledku způsobuje i zvýšení životní úrovně a zmírnění chudoby v rozvojových zemích. Oponenti a odpůrci globalizace v tomto významu upozorňují na to, že sociální rozdíly se naopak prohlubují a že proti chudobě ve třetím světě musí vyspělé země bránit aktivní podporou místního drobného podnikání a zmenšením ekologických dopadů průmyslu v rozvinutých zemích, které jejich situaci zhoršují.

Globalizace v kultuře

Hlavními centry globalizace jsou vždy velká města, kde se za posledních 40 let kulturní rozdíly začaly postupně stírat. Těmto městům (např. Berlín, Londýn, New York) se říká tavící kotel (z angl. melting pot). Součástí globalizace je i přistěhovalectví, jak v Evropě (Turci, Alžířané, Číňané), tak v Severní Americe (Mexičani a Portorikánci v USA), ale i v zemích Arabského poloostrova (Indové, Pákistánci). Globalizace se projevuje u těch nejvíce vyspělých oblastí světa, tedy tam, kde je vysoká kupní síla a rozvinutá a intenzivní doprava.

Zápory globalizace

Proces globalizace s sebou přináší i různé problémy. Jedním z nich je například přílišná odlišnost některých kultur, která vede k nestabilitě v některých zemích. Typickým příkladem mohou být země v západní Evropě, kde dochází občas k nepokojům mezi většinou a přistěhovalci.

Tento problém ale může mít i opačný charakter, příkladem mohou být arabské země, kam proniká západní globalizovaná kultura a mění tak konzervativní islámskou společnost. Přestože velká část obyvatel těchto zemí s procesem nesouhlasí, přirozený vývoj nelze zastavit.

Zmizí rozdíly mezi kulturami a mezi chytrými hloupými lidmi každý bude plnit jenom závazné pokyny centrálních počítačů a každý bude mít v mozku čip.
!12!

reagovat

V diskuzi je 7 příspěvků a shlédlo ji 748 uživatelů .

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

uživatel eliminován | 29. 02. 2008, 17:04:13

Já myslím, že většina jsou idioti i bez čipu, takže velkej brácha ušetří. !400!

ukuzi

ukuzi | 29. 02. 2008, 16:57:17 | více příspěvků | napsat uživateli

Opravdu pesimista..

uživatel eliminován | 29. 02. 2008, 16:53:58

!1216!

uživatel eliminován | 29. 02. 2008, 16:38:18

ta poslední věta mě zabila :D:D:Dtakovou sračku už jsem dlouho nečetl XDXDXD

chlupaty_bobrik

chlupaty_bobrik | 29. 02. 2008, 16:38:17 | více příspěvků | napsat uživateli

gemule: no přece velkej bratr !2! nás bude špehovat a řídit :)

uživatel eliminován | 29. 02. 2008, 16:35:47

aha, takže nakonec se z nás stanou stroje a .... kdo nás bude řídti? to víš taky?

Verus_shka

Verus_shka | 29. 02. 2008, 16:35:24 | více příspěvků | napsat uživateli

!1421!....


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

globalizaceobchoddopravaplanetakulturaspolečnostzahájenífirmadalekopopissbližováníimpulsekonomikarevolucetermíndůsledekvzrůstdíkdveřestoletísmlouvazměna

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑