Diskuze a otázky - Film: Rychle a zběsile

úvodní strana | aktualizovat | dolů

Probe

Probe | 8. 06. 2007, 10:19:17 | příspěvky uživatele | napsat uživateli

Pro komunistu představuje zásadní filmové dílo major Zeman. Vysílal se nedávno. Pro fanouška sci-fi je stěžejní Vesmírná odyssea od Kubricka. Vysílala se taky nedávno. A pro votunera je film Rychle a zběsile to samý, jako pro ámosačku na základní škole Babička od Boženy Němcové.


Prostě bible.

Musel jsem to vidět.

Rychle a zběsile je umělecký výtvor nacházející se na pomezí komiksu a filmu. Je to film o krásných mladých lidech v hezkých autech.

Ale od počátku. Někdo vykrádá kamióny a policejní důstojník, říkejme mu třeba kpt. Zababa, pověří nstržm. Briana Melíra, aby to vyšetřil. Loupeže mají vždy stejný scénář – ke kamiónu přijedou tři stejné naprosto nenápadné vytuněné černé Hondy Civic s barevnými světýlky na spodku. Přepadnou řidiče, uspí ho a seberou mu náklad, podobně jako činil Robin Hood. Kpt. Zababa bystře logicky usoudí, že by v tom moch jet někdo vod tuningu. Melír dostane proto vhodnou fiktivní identitu. Melír už tedy není policista, je to prodavač v tuning shopu.

Jak Melír zakrátko zjistí, v úvahu připadají tři tuningové bandy. Prvním je tuningový crew jistého Toretta, druhý afroamerický crew černoameričana Hectora a v neposlední řadě tuningáři od jistého Trena, který vypadá jako teplý vietnamský obchodník s značkovými keckami Addydas a ještě značkovějšími autorádii Čong and Oluffsen.

Melír hledá cestu, jak se dostat do Torettovy bandy. Pilně trénuje se svou károu, až se mu jí povede rozjet na sto sedmdesát (mph). Chodí si do Torettova bufetu kupovat sendvič s tuňákem a očumuje jeho sestru, ale záhy zjistí, že bude třeba udělat něco zásadního.

Koupí tu úplně nejvječí flanděru s dusíkem (správně: Oxidem dusným. Více o vstřikování dusíku zde, svérazně napsaný, ale technicky správný článek.), kterou v tuning šopu mají a přihlásí se na ilegální závody. Protože nemá prachy, musí vsadit to nejmilejší, co má – nikoli diplom z policejní akademie, ale zelené vytuněné auto. Jeden člen tuning crew ho předtím ohledá a zjistí, že tam má pozoruhodné zařízení zvané „jednotka řízení spotřeby“. Zdaleka to není jediné eso v Melírově rukávu. Kromě toho má ještě barevné osvícení silnice pod autem, které přidává dvě stě klokanů a jakýsi displej, který zobrazuje chybové hlášky (třeba vysoce konkrétní Danger to manifold) a grafy nápadně podobné průběhu státního dluhu České Republiky za posledních šest let. Melír jede vostošest, dokonce mu z auta vypadne podlaha, ale na Toretta nemá, protože Toretto má flašky s N2O pod sedadlem a to je úplně nejlepší. Prohrává. Nicméně s bandou ho to dá dohromady.

Bandu tvoří pan Hustej (Toretto, Vin Diesel), Paštika (Torettovo děvče), Mono Motronic (specialista na všechno), Mazňák a Buvol, kterýmu se Melír odpočátku nelíbí. K bandě můžeme připočítat ještě Nšoči, což je Hustýho ségra. Melírovi se Nšoči líbí a nakonec jí opíchá. Nšoči zpočátku působí dojmem, že jen uklízí, meje nádobí a vůbec je něco jako tuningová Popelka, ale následně nám ukáže, že taky umí točit volantem, který drží jako víko od pračky.

Pan Hustej je rozpolcená osobnost, přesně taková, která je kořením každého amerického filmu. Zatímco v jiných dílech z Holywoodu by takový člověk seděl desetkrát týdně u psychiatra, zde to pan Hustej řeší tím, že ubíjí čas a adrenalin závoděním s jinýma podobnýma blbečkama.

Typický den pana Hustýho vypadá takto:

8:00 vstávat! a cvičit.
8:30 opíchat Paštiku
9:00 najíst se
9:30 s Motronikem, Mažnákem a Buvolem votunit auto
12:00 najíst se v restauraci u moře, kde se procházejí samé mladé holky s krásnýma prdelkama
12:30 vykakat se
13:00 jet s kamarádama do tuning shopu, každý svým autem jak bukvice na výletě
14:00 opíchat Paštiku
14:30 ilegální závod s nějakým borcem s Ferrari v plném provozu, major Huml by se z toho vosypal. Hustej vyhraje, protože je nejlepší.
16:00 votunit auto a vrátit tam, co z něj odpadlo
17:00 ilegální závod s Trenem a Hectorem, Hustej vyhraje, protože je nejlepší. Divím se, že to Trena a Hectora pořád ještě baví, když ví, že prohrajou.
19:00 party u Hustýho v bytě s frikulínama
20:00 opíchat Paštiku
21:00 vykrást kamión
23:00 spát.

Melír tedy nemá auto (rozstřílel jej Asiatoameričan) a Hustej a jeho tuning crew mu postaví jiné. Vedoucím projektu je MonoMotronik. V plánovací fázi definuje, že auto bude oranžové, bude mít instalovanou láhev s dusíkem a bude to Toyota Supra. Má na to v počítači takový hezký program, je to ten stejný simulační software, který používají ty dvě studentky v reklamě na jogurt Danone a ve kterém modelují své tlusté střevo plnící se jakousi zelenou hmotou. Ve fázi realizace nás pak pouze informuje, že tam dá té er sedmičku s kuličkovým ložiskem, aby šla rychleji do otáček (to je přece jasný, každej mlamoj ví, že nová té er sedmička jde do otáček mnohem lépe než stará té er šestka, která měla místo ložiska kroužek z bukovýho dřeva). Paštika informuje, že něco utáhla na dvanáct newtonů, což je zajímavý údaj hlavně z hlediska fyziky pro sedmou třídu, kde se moment překvapivě definuje v NewtonMetrech (silou dvanácti N by mohla tak nanejvýš tahat Hustýho za péro).

Apokalypsa na konci filmu nám připomene konec filmu Slunce, seno a pár facek.

Hustej, Mazňák, Paštika a Buvol jedou zase někam vykrádat kamión. Jeho řidič tentokrát použije automatickou brokovnici a zachází s ní stejně virtuózně jako Pavel Šporcl s houslema. Postřelí Buvola a Paštika se nabourá. Hustýmu střelí do kapoty a trefí dýmovnici, takže musí Hustej zastavit, zatímco se za jeho vozem táhne vlečka kouře jak za sestřeleným zerem. Ještě že je tady Melír. Dostane Buvola ze sraček a dokonce mu zavolá policejní vrtulník, za což mu Buvol bude jistě pět let nepodmíněně vděčný.

Hustej dá přes držku Trenovi. Tren zastřelí Motronika. Melír pronásleduje svým žlutým autem současně Trena na motorce a Hustýho v nějakém černém autě, které má na kapotě cosi nápadně podobného kompresoru z hlavodlahví. Tren a jeho kámoš střílí po Melírovi z těch fantastických rychlopalných automatických zbraní „jakoUZI“ s těmi novými bezednými zásobníky od Horsta Fuchse, co je používá taky Steven Seagal, ale ani jednou se netrefí. Melír po nich pálí z pistole a trefí se vždycky.

Na konci je náš hlavní hrdina (Melír, pro ty, kdo už ztratili orientaci) postaven před dilema, zda Hustýho, kterej je mu jinak sympatický, zabásnout nebo nechat bejt. Jedou proto svůj poslední závod, v sázce je Hustýho svoboda. Melír jede s oranžovou Suprou a Hustej s Hlavodlahvoplánem. Závodí s vláčkem v měřítku H0, úspěšně mu ujedou, ale Hustej nedá pozor na přednost zprava a nabourá svůj krásný Hlavodlahvoplán. Melír ho nakonec nechá jít. Jako policista tedy Melír zcela selhal, svět tuningu si jej natolik podmanil, že nechal jít ksindla zlodějskýho a definitivně se zpronevěřil heslu „serve and protect“.

Postřehy ze světa zámořského tuningu?

Kpt. Zababa nebude mít radost ze svých nedisciplinovaých podřízených. Nejen u PČR si každý dělá, co chce.

Když rozebíráte votuněný japonský auto, nejste vůbec špinavý. Když opravujete votuněného favorita, jste špinavej jak prase. Něco dělám špatně.

Vyhrává ten, kdo má největší flašku s dusíkem.

V restauracích, obchodech a na ulicích se pohybují pouze mladí lidé do třiceti let věku.

Dlouhodobé řízení tuningového auta způsobuje zakřivení zápěstí, podobně jako psaní na počítači vyvolává syndrom karpálního tunelu. Vypadá to tak, že postižený má ruku v zápěstí ohnutou dolu a nemůže narovnat ukazováček. Všichni v tom filmu mají ruce takhle, hlavně když mluví, nedovedu si to jinak vysvětlit.

Všichni votuneři z FnF 1 byli out, protože ani jeden neměl na autě modrý diody.

Všichni votuneři z FnF 1 byli in, protože měli správný tetování.

Řidiči kamiónů v Americe jsou flegmatický hovada a když jim do kabiny Buvol nejdřív dvakrát střelí harpunu a pak tam leze po laně, nic nedělají a dál stoicky jedou v přímém směru konstantní rychlostí. Kdyby vidlákovi Pepovi někdo střelil do avie harpunu a chtěl mu ukrást kopu hnoje, tak by je srovnal.

Všichni lidi vod tuningu se rvou, kradou a nelegálně drží zbraně, vidět to policejní prezident Kolář, všem by jim napíchnul mobil.

Když máme lifestyle časopisy a lifestyle publicistiku, můžeme si dopřát taky lifestyle movie! A to přesně Rychle a zběsile jsou. Není to film o autech (ty tvoří jen zajímavou dekoraci), ani o honičkách (na precizně zpracovanou finální honičku z filmu Bournův mýtus, kde se hlavní hrdina ve voze Volga prohání s několika mercedesy to nemá ani náhodou), je to film o životním stylu hlavních hrdinů, kterým se všichni chtějí podobat.

Celou dobu, po kterou jsem FnF sledoval, jsem měl pocit, že jsem již něco takového viděl. A až ex-post mi to došlo. Jsou to Rychlé šípy! Autoři lifestyle movie drze vykradli Foglarův comix, jen místo ježka v kleci dali protagonistům do rukou jiné rekvizity. Jinak je to stejné. Všichni se pohybují v nějakých partách, jedna druhé neustále dokazuje, že je nejlepší, jsou nějaká území, kam se smí, jiná, kam se nesmí… Nezbývá tedy než vyjádřit obdiv k nadčasovosti Fucklarova díla a zároveň obdiv nad tím, že od kraviny jménem Rychle a zběsile byl natočen ještě druhý díl.




--------------------------------------------------------------------------------

gratuluji těm co se prokousali až na konec a nespadli při tom ze židle...!2!!2!!517!

reagovat

V diskuzi je 60 příspěvků a shlédlo ji 2107 uživatelů .

předchozí | 0 | 30 | další

Pro přidání komentáře musíš být přihlášen(a).

Probe

Probe | 8. 05. 2009, 08:16:49 | více příspěvků | napsat uživateli

Tohle je kultovní článek...!642!

uživatel eliminován | 7. 05. 2009, 10:47:43

to je hodně hustý :D pobavilo mě to.. hlavně :

Probe

Probe | 7. 05. 2009, 10:31:05 | více příspěvků | napsat uživateli

Tak v "sprci" magazínu nám píšou o těchto autech...


!2!

Probe

Probe | 7. 02. 2009, 11:00:06 | více příspěvků | napsat uživateli

Včera nám to dávali že...

!254!

creazyHanka

creazyHanka | 27. 03. 2008, 17:07:16 | více příspěvků | napsat uživateli

tohle je fakt úžasnej film...... jo pěkní herci,auta....hustý!1303!

Probe

Probe | 15. 03. 2008, 20:48:08 | více příspěvků | napsat uživateli

To neporadím.... !1333!

Mark.pra

Mark.pra | 15. 03. 2008, 16:50:56 | více příspěvků | napsat uživateli

Počítám že ten film teda všichni znáte!5!...Ale já bych něco potřeboval vědět..mám staženej soundtrack na jedničku jenče je tam samej posranej hip-hop ale písnička kterou sháním do tohodle stylu neptaří ani nevím jak se jmenuje...ale je to ta pasáž kdy vin deasel s tou svojí kočou staví auto a mrdaj při tom a ten fízl jde společně se zásahovou jednotkou k tomu ťamanovy...nevíte někdo co je to za písničku????
Pokud ano písněte mi to na profil pls...dík..

Mark.pra

Mark.pra | 15. 03. 2008, 16:30:51 | více příspěvků | napsat uživateli

Počítám že ten film teda všichni znáte!5!...Ale já bych něco potřeboval vědět..mám staženej soundtrack na jedničku jenče je tam samej posranej hip-hop ale písnička kterou sháním do tohodle stylu neptaří ani nevím jak se jmenuje...ale je to ta pasáž kdy vin deasel s tou svojí kočou staví auto a mrdaj při tom a ten fízl jde společně se zásahovou jednotkou k tomu ťamanovy...nevíte někdo co je to za písničku????
Pokud ano písněte mi to na profil pls...dík..

Probe

Probe | 22. 01. 2008, 21:06:22 | více příspěvků | napsat uživateli

na just tam nepůjdu!

uživatel eliminován | 22. 01. 2008, 20:44:18

WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ



WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ


WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

KOUKNĚTE SE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ, PLNO MP3, CHAT, WALLPERY KE STAŽENÍ PLOCHU VAŠEHO POČÍTAČE A NEBO NA POZADÍ MOBILU. VŠE NA WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ
WWW.KOUKAMSE.IC.CZ

Probe

Probe | 7. 01. 2008, 13:06:01 | více příspěvků | napsat uživateli

http://www.dfens-cz.com/


ZDROJ

kkubicek

kkubicek | 7. 01. 2008, 09:21:02 | více příspěvků | napsat uživateli

sice to neni tvoje ae mohl si tam dopsat ze k dvojce dodelali i trojku s tema sikmovokejma smoulama..

uživatel eliminován | 7. 01. 2008, 09:15:25

tak to je supa "recenze" :D, skoda jen ze je to tak dlouhe ... ale i z toho co jsem precet to je supa !163!!215!

uživatel eliminován | 7. 01. 2008, 08:59:57

!944!

HAZY_POSSE

HAZY_POSSE | 7. 01. 2008, 08:48:05 | více příspěvků | napsat uživateli

http://soutez.prasarny.cz/vyhraj.php?id=4940 tady to je!31!

Probe

Probe | 4. 01. 2008, 09:43:17 | více příspěvků | napsat uživateli

Příště to udělám, skutečně, bylo mi to líto že jsem neuvedl.

uživatel eliminován | 3. 01. 2008, 22:44:36

slušností při citacích je uvádět i zdroj, dokonce i tady by to mělo platit:)

http://www.dfens-cz.com/

ne, nejsem chytrolín!2!

Probe

Probe | 3. 01. 2008, 22:34:41 | více příspěvků | napsat uživateli

nepsal, to už jsem zde uvedl, ale nešlo se nepodělit, všichni přátelé co to četli jsou z toho unešení,,,

uživatel eliminován | 3. 01. 2008, 22:21:37

nejlepší tokijská jízda ale upřímně sem to nedočetla !898!!1366!

xmozek

xmozek | 3. 01. 2008, 22:17:01 | více příspěvků | napsat uživateli

dobré....vzdávám ti hold jestli jsi to opravdu psal ty

Probe

Probe | 3. 01. 2008, 22:08:40 | více příspěvků | napsat uživateli

neboj se toho...

doba přeje stručnosti a povrchnosti, ale tohle se vyplatí...

uživatel eliminován | 3. 01. 2008, 21:18:25

No...proč je to tak dlouhé?!31!

Probe

Probe | 3. 01. 2008, 20:22:23 | více příspěvků | napsat uživateli

vyplatí se to, dalo to práci a pokud film znáš, nejsou to kydy---

uživatel eliminován | 3. 01. 2008, 20:08:30

to je moc dlouhé...Číst to nebudu!811!

Probe

Probe | 3. 01. 2008, 20:06:57 | více příspěvků | napsat uživateli

Znovu opakuji že to není můj článek....

Probe

Probe | 29. 11. 2007, 21:46:31 | více příspěvků | napsat uživateli

Tak teď budou už konečně dávat na Nově...

!764!

Probe

Probe | 4. 11. 2007, 12:54:00 | více příspěvků | napsat uživateli

Při newtonech jsem také padal ze židle... !2!

uživatel eliminován | 3. 11. 2007, 19:27:56

Hezky:-D:-D
Je to dobrej film, dvojka už se mi moc nelíbí, ale trojka je docela v pohodě, ikdž už s jiným obsazenstvem:-D
ale text dobrej:-D

uživatel eliminován | 3. 11. 2007, 19:19:58

joo, je to super!693!
hlavně jak paštika utahuje ty newtony!121!

uživatel eliminován | 3. 11. 2007, 19:10:25

!1423!

předchozí | 0 | 30 | další


Přihlášení
 
@libimseti.cz

registrovat se

Klíčová slova

filmmajorščivotuneraboženyfanoušekbabičkapólškolaodysseakomunistaněmcovékomiksdílopomezíkubrickavýtvorbiblezemanpočátekkamiónámosačku

Podobná témata

Moje témata

Pro zobrazení tvých diskuzí se musíš přihlásit.

Oblíbená témata

Pro zobrazení tvých oblíbených témat se musíš přihlásit.

k obsahu ↑